07 Disember 2017

Lazada Online Revolution Blogger Contest

Kembali lagi setelah sekian lama menyepi =P 
Takpe, tu citer lain nanti-nanti 
Ada yang paling penting untuk dikongsikan sekarang 
Apa dia? 
Yezzaaa... JUALAN LAZADA ONLINE REVOLUTION kembali! 
Sangat lah berhantu sale LAZADA ni. Sesiapa yang terlepas nak shopping pada 11/11/2017 aritu, tunggu 12/12/2017 ni nanti okehhh! :) 



a) 
Untuk pengetahuan kalian, produk yang pertamaaaaa sekali MamaZN beli melalui LAZADA adalah 2 utas jam tangan Casio kiriman daripada AtokZN, hahaha! Hebatkan AtokZN? Kirim beli jam secara online di LAZADA jek, hehehe... 

Tarikh pertama kali MamaZN shopping online di LAZADA adalah pada 17 Mei 2014. Perghhh, 3 tahun yang lepas! :D 

Pada mulanya agak gementar jugak nak beli barang mahal secara online. Apatah lagi kiriman orang lain dan bukan barang kita sendiri. Sedikit sebanyak mesti ada rasa bersalah kalau-kalau barang yang diterima tu nanti tidak menepati citarasa dan piawaian AtokZN. 
Bila barang sampai, Alhamdulillah ia dalam keadaan yang sangat baik. Barang yang diperolehi menepati citarasa dan berkualiti serta penghantaran adalah dalam tempoh yang telah dijanjikan. Sangat puas hati shopping di LAZADA :) 

Lepas daripada pembelian pertama, bermula la episod pembelian seterus-seterusnya secara online di LAZADA, haha!  



Bukti pembelian pertama kali di LAZADA ;)



b) 
MamaZN tak kesah apa barang sekalipun untuk dibeli secara online. Bak kata orang, berani buat, berani la tanggung, kan? Kikikiki... Yang pastinya, sebelum membuat sebarang pembelian, memang MamaZN akan baca segala review daripada pembeli-pembeli sebelum ini. Description dan juga details spesifikasi barang juga sangat-sangat perlu untuk diteliti sebelum membuat sebarang pembayaran. Alhamdulillah, sepanjang berurusan dengan LAZADA, tiada sebarang pengalaman perit, seram, pahit yang MamaZN lalui :) 

Antara barang-barang yang MamaZN pernah beli secara online di LAZADA adalah binokular, teleskop, jam tangan, mesin basuh, vacuum cleaner, ampaian 3 tingkat, lampin pakai buang dan paling terbaru adalah beg sekolah untuk ZakwanNayli  :) 

Macam tak percaya je kan, mesin basuh pun beli di LAZADA?!! Hahahaha... yea, sebab nak murah, MamaZN beli di LAZADA :) 










Ini adalah sebahagian barang-barang yang MamaZN beli di LAZADA dan telah selamat diterima dengan baik. Good job LAZADA!! =D 



c) 
Pada pendapat MamaZN, online shopping ni sangatlah memberi banyak faedah daripada segala segi. Terutamanya melibatkan kos. Bila kita beli sendiri di kedai, sudah tentu kos untuk minyak, tol, belanja makan perlu dikira sama. Tetapi tidak dengan shopping secara online ni kerana kos penghantaran yang dikenakan kepada pembeli sangat lah munasabah dan berbaloi. Tunggu sahaja di rumah dan barang yang ditempah akan tiba di hadapan pintu rumah anda :) 

Begitu juga dengan penjimatan masa yang sangat ketara. Tempoh perjalanan dan kesesakan lalu lintas perlu diambil kira sekiranya kita hendak membeli sendiri di kedai. Sudah tentu waktu yang terluang adalah semasa hujung minggu. Masa yang suntuk dan pengunjung yang ramai kadangkala membuatkan kita terasa penat dan hilang mood untuk membeli belah. Dan kerana itulah, sesetengah barang, MamaZN lebih selesa untuk membeli secara online sahaja. Jimat masa, tenaga dan juga kos :) 



d) Dan kini, jualan LAZADA ONLINE REVOLUTION kembali lagi, yeay! Tibalah masa untuk MamaZN menyediakan senarai barang untuk dibeli nanti, haha! :) 

Antara barang-barang yang MamaZN rancang untuk beli nanti adalah lampin pakai buang dan juga sofabed , hihihihi.. Tu antaranya la ye.. Senarai lain akan menyusul nanti, haha! :P













Bagi MamaZN, sangat berbaloi untuk membeli lampin pakai buang secara online di LAZADA. Di samping harganya yang murah, kos penghantarannya pula adalah percuma :) Kena pandai buat kira-kira dan pilih mana yang terbaik :) Almaklum, bakal terima ahli baru tak lama lagi, hihihi... Kena la bijak berbelanja ;) 

Tak sabarnya untuk menanti tarikh 12/12/2017-14/12/2017 sebab tak sabar nak shopping online di LAZADA, yeay! 




Kesimpulannya, boleh untuk bershopping secara online, takde salahnya :) Tapi kena bijak. 
1. Pilih barang yang perlu dan bukan kerana kehendak hati 
2. Baca description dan spesifikasi barang dengan teliti
3. Baca review pembeli-pembeli sebelum ini yang pernah membuat pembelian untuk barang yang sama 
4. Kena banyak bersabar kerana kadangkala barang yang dibeli tempoh penghantarannya mengambil masa yang lama (mungkin dipos dari luar negara). Sekali lagi, baca description barang dengan teliti :) 
5. Ketahui hak anda sebagai pembeli dan pengguna. Salah satunya adalah, LAZADA menawarkan pemulangan barang dalam masa 30 hari, jadi gunakan hak anda sebaik-baiknya :) 
6. Pastikan anda tidak ketagih untuk bershopping online, haha! Sebab ianya sangat berhantu  =P 


Jangan lupa, save the date! :) 
11112017 ~ 14122017 

4 comments:

Abam Kie berkata...

As salam. Abam Kie pun selalu shopping di Lazada tp utk brg2 yg murah n kecil la. Biasa beli diapers sbb malas nak memandu ke mall.
Abam Kie follow sini ye, no 1135. TQ.

Myra Jay berkata...

Yeahhh bila time offer memang jadi peberet kita untuk shopping especially yang namanya perempuan kan MamaZN :)

Azura Aziz berkata...

wah, good luck. Qekra masih belum ada mood nak tulis entry contest ni haha..

idzwa kamaruddin berkata...

God luck awak!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...