15 Mei 2017

ShortVacay-Port Dickson | Muzium Tentera Darat, PD [√]

13-14 mei baru ni famili mamaZNZN bercuti beramai-ramai
takde la ramai mana
adikberadik 3 orang je pun kan? haha!
yang memeriahkan suasana bebudak seramai 7 orang ni je la
tu pun dah gamat sangat sihhh!
bulan 9 nanti in shaa Allah bertambah lagi sorang
makin gamat la jawabnya nanti
cucu-cucu atok midi & nenek noma pasni hehehe...

pilih lokasi dekat-dekat je
ke port dickson la kita :)
konvoi 2 kereta
tapi kereta kami gerak dulu sebab nak ke destinasi pertama
MUZIUM TENTERA DARAT, PD

kali kedua kami jejak ke sini
tapi mamaZN 1st time explore dalam muzium
sebab sebelum ni baby zaed kecik lagi
dok menunggu dalam kereta je

fee untuk masuk adalah free ya :)
memang berbaloi melawat muzium ni
mamaZN teruja sangat!
banyak replika kenderaan tentera dijadikan pameran
kereta perisai, jip, kapal terbang, helikopter, keretapi
belum termasuk basikal dan motorsikal lama lagi
pelbagai jenis dan saiz meriam pun ada jugak

bilik pameran pulak dibahagikan dalam 3-4 buah bilik
kalu tak silap la, mamaZN lupa plak, haha!
dari kesultanan melayu melaka sampai ke era kemerdekaan

tak la besar mana bilik pameran nya
kecik tapi padat
cukup la untuk anak-anak kecik
dapat pendedahan / ilmu awal
pasal perang & tentera dulu-dulu

sampaikan ada 1 masa tu
mamaZN rasa sebak sampai nak nangis, huwaaa!
sebab apa? sebab rasa terkesan betapa susahnya pahlawan-pahlawan dulu kala nak memperjuangkan tanah air dari tangan penjajah
huhuhu...

pastu ada 1 bilik pameran yang membolehkan kita merasa masuk dalam terowong
terowong menunjukkan tempat persembunyian tentera kita dulu kala ada tempat merawat
ada tempat perbincangan tentera meramcang strategi
uishhh! kita yang baru skali masuk dah rasa panas, letih, berkuwap
apa la agaknya mereka-mereka terdahulu tu rasa kan?
demi negara dorang sanggup bersusah payah

kesimpulannya, memang x sia-sia datang muzium ni
sangat best!




3 comments:

mama tisya berkata...

sronok jln2 muzium ye..pernh lalu kaloo ke PD tp xpernh nk singgah hehe

MRS. K ^ibuhadifhessa^ berkata...

alamak.. nad dah update PD. kite blom lagi... nak kena cepat update ni. ngeeee

idzwa kamaruddin berkata...

Best nyer bercuti..kitap ulak rasa macam dah lama tak bercuti..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...