10 Januari 2017

Tips Kemas Buku Sekolah Anak :)

chewahhh, nak bertips-tips bagai, haha!
sharing is caring gitewww
mana kita bleh share, kita share la kan
untuk memudahkan kerja kita jugak :)
tips asal milik kawan blogger kita-anje
(tq anje!)
mamaZN cuma memanjangkan je pada kawan-kawan lain, hehehe...

sebelum ni ada share tips susun buku ikut jadual
dengan cara 'tagging' buku guna sticker kalerful
memang best! kalerful je, mamaZN suka!
contohnya,
untuk hari isnin, buku-buku letak sticker warna biru
hari selasa merah, pastu hijau dan seterusnya

tapi bagi mamaZN yang pemalas ni
cara camni agak renyah
sebab sekolah zakwan 3-4 kali tukar jadual
maknanya 3-4 kali kena tukar tagging sticker tu huhu!
mak malas, akhirnya guna je cara konvensional haha!

pastu sekarang, anje ada share cara susun buku baru
bagi mamaZN ia lebih praktikal dan memudahkan
lebih organize, masa lebih jimat :)
tu yang kita nak, hehe
sebab ia bukan sekadar memudahkan anak-anak untuk kemas buku sendiri
tapi memudahkan kita jugak
untuk tak perlu pantau hari-hari, haha!

sekarang ni (zakwan la ye)
setiap subjek buku nya mesti lebih dari 2
buku teks, buku tulis, buku kerja, buku aktiviti
1 subjek kengkadang ada 2-3 buku tulis
cer kira sendiri la berapa banyak buku untuk 1 subjek, huwaaa..!
tu baru 1 subjek, kalu semua subjek?
beg berat wooo! mak pun x larat nak angkat
ksian depa... :'(

okeh back to da topic
sekarang ni mamaZN cilok (dengan izin) idea anje hihihi...
guna fail untuk setiap subjek
bila dah ada fail ni, buku-buku lebih tersusun, in shaa Allah buku-buku lebih terjaga :)
takde la isu kemik sana, koyak sini, hilang kulit buku, etc.

mamaZN beli kat mr.DIY je fail tu
rm1.30 sekeping
kalu subjek ada 8, beli la 8 keping :)
takpela, berabes sket...
untuk kesenangan anak-anak kita jugak kan
kalau pandai jaga fail tu, in shaa Allah sampai darjah 6 pun boleh bertahan
jimat banyak tu!

7 comments:

eima berkata...

bgs ni tips ni ... harap anak2 pun rajin masukkan blik dlm fail tu blk lps guna....

idzwa kamaruddin berkata...

Saya nak tiruuuuuuu

Falsya berkata...

Okayh nnt qisya dh sekolah boleh apply tips nie..hehee..falsya skang nie buat kat mainan qisya..yg mana 1 set semua dlm satu bekas plastik seal tuh..xde nak terabur2 satu sana, satu sini..hehe

el berkata...

mmg ok lah guna mcm ni..tp tulah harap depa pun rajin gak lah masukkan buku dlm tu..takut serupa tu jugak duk campak2 je ater malas dah nak susun hahahaha

Mama Idlan Irsyad berkata...

aa, saya baru dok plan nak bt cara ni..cuma dok pk kat mana nk p cari fail2 ni..tp sekarang dh tau.. blhla singgah mr diy lg pasni..

mummy_ayu berkata...

good idea... teringat dulu dok lah label2 buku tu.. tapi 1 tahun berkali2 tukar jadual. jenuh

Bionic women berkata...

hai nad.. rindunya kat blog nad. tetiba kita rindu blog kita jugak. hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...