29 Julai 2016

#familiZNZNberaya | Open House Jiran 1 Taman :)

haha, suka sangat! sebab gantung kuali! :)

sabtu 2 umah, ahad 1 lagi umah :)
bila dah 1 taman ni takde maknanya la naik kereta bagai - jalan kaki jek :)

hari sabtu open house umah pengerusi taman
menu bihun sup & nasi lemak sambal sotong
sedapppppnya..!

hari ahad plak umah bendahari taman :)
menunya ada makaroni goreng, rendang ayam & nasi impit pastu ada gak jemput-jemput jagung
sume pun sedap-sedap :)

yang tak bestnya..
bila open house belah malam ni
terpaksa la jadi yang terawal datang
dan yang terawal jugak balik huhu!
almaklum ada anak kecik
waktu tido pun awal la jugak
kul 9.30 dah tutup semua lampu huuu.. 

tu sebab kenduri tahlil umah jiran lain
papaZN jek jadi wakilnya..
mamaZN dah balik dulu nk tidokan zaed

seronok dapat join makan-makan camni
dapat chitchat ngan jiran sket2
ye la, selama ni dok berkurung dalam umah je hihihi...
almaklum, mamaZN kan pemalu
auwww hahaha!

sabtu akan datang ni nanti
3 buah umah dah menjemput utk open house
ambekkk! gantung kuali lagi la kita :)

28 Julai 2016

#familiZNZNberaya | Dari Jalan Kebun Ke Puncak Jalil :)

selagi namanya Syawal, selagi diizinkan,
kita rayaaaaa..! :D
ni sabtu baru-baru ni
lamaaa dah berhajat nak jumpa ex-jiran masa dok BSP
dekat 2 tahun kami tak jumpa
alhamdulillah ukhuwah masih terjalin
walau dah lama tak duduk sebelah menyebelah :)

merasa kami beraya ke rumah baru dorang
haaa, bestnya..!
dok umah sendiri, design umah sendiri, deko-deko umah sendiri
best, best!
moga ada rezki kami, in shaa Allah

bila dah lama tak jumpa
nakkk sangat tengok perkembangan anak-anak
ye la, masa dok berjiran dulu
yang sulung baru tadika, sekarang dah form 1!
makkk aih! tinggi dah kalahkan apaknya
yang bongsu dulu baby lagi, sekarang dah umo 4 tahun
dah banyak cakap, dah pandai berkawan
Allah, seronok sangat rasa tengok anak-anak semua...

tq kak yatie & en. izan jamu kami ngan mi kari
sedappppp! kak yatie ni kalu masak memang sedap!
ingat lagi dulu.. selalu bagi kami juadah memacam
mamaZN yang segan nak pulangkan pinggan, haha!
ye la, takkan nak bagi pinggan kosong plak =P

lepas beraya kat jalan kebun
kami gerak ke puncak jalil pulak
beraya sambil melawat newborn baby
biasa la, bila dah namanya raya
jammed time weekend pun dah macam weekdays

lama x jumpa cik meen & kakak jannah
last kami jumpa masa kenduri kawan kat bukit jelutong dulu
dapat tengok baby baru, bestnya!
omey sangat baby JM :)
moga jadi anak solehah ye sayang...

dah lepas beraya tu, ajak papaZN singgah kedai makan char kuey teow sg.dua
alang-alang dah sampai puncak jalil kan?
hehe..
ngidam masa baby zaed dalam perut lagi
setahun lepas tu baru dapat, haha!
sabo je la :P

rasa? sedap?
zakwan kata mama masak lagi sedap hihihi..
takpela, janji dapat rasa...
takde dok teringat-ingat dah haha!

sebenarnya ada 2 jemputan makan-makan lagi
1 di kajang dan 1 lagi di puchong
sedihnya tak dapat penuhi jemputan tuan umah
sebabnya kat taman ni pun ada 3 jemputan yang lg awal dah diterima..

next time maybe..
in shaa Allah panjang umur murah rezki

sabtu-ahad ni weekend terakhir utk bulan Syawal
untuk hari sabtu je kami terima 4 jemputan open house dah huhu
sakan raya nooo! :)

#familiZNZNberaya | Makan Nasi Kenduri Kahwin Di Hari Raya :)

citer ahad lepas, bukan ahad baru ni
kami dapat jemputan kenduri kahwin sedara papaZN
2 pupu la kiranya
kenduri kat tanjung karang
moh le kita makan nasi minyak :)

jumpa adik ipar & makpak mertua kat tempat kenduri
dorang bertolak dari teluk intan

meriah baq hang! meriah tapi tenang
best je, takde kalut, bising, kelam kabut
takde sume tu...

sebenarnya ada bagusnya jugak kan
bila buat kenduri time raya ni hehe
dapat berkumpul sambil beraya gitewww :)

27 Julai 2016

#familiZNZNberaya | Beraya Lagi Dengan Kawan-Kawan :)

ye, in shaa Allah... moga selamanya
ni sahabat-sahabat mamaZN
dari 1998 kami berkawan, dekat 18 tahun dah
alhamdulillah masih keep in touch lagi

dari putrajaya aritu nak balik ke klang
dapat jemputan makan-makan
so, otw tu kita singgah la shah alam kejap

seronok sangat dapat berjumpa
tapi ye la, masing-masing dah ada anak ni
agak terbatas masa utk chitchat haha!
adoi, lawak plak bila ingatkan balik
mana nak layan anak, mana nak menyembang nya..
gamat suasana! :)

tq fizzone sbb menjemput
tq berry utk foods yang sedap
tq naim n john jugak :)
seronok dapat jumpa korang walau kejap je

plz plz plz
kalau ada mama's day out, count me in okeh! haha!

in shaa Allah panjang umur murah rezki
kita berkumpul macam ni lagi ye...
ni baru gegurls je, tu pun tak cukup korum
belum geng boboys join sama
aduhhh, dapat terasa havoc nya
havoc melayan anak-anak :D

26 Julai 2016

#familiZNZNberaya | Semenyih-Hulu Langat-Sungai Ramal-Putrajaya

sambung lagi citer beraya
tapi ni citer last week huhu
tak dan nak kejor, yop!

sabtu lepas kami pi beraya
sekali dgn atoknenekZN & famili aunty wawa
aunty yaya & kids x dpt join, ada hal lain
takpe, plan tetap diteruskan..

sebab kitorang paling jauh, so kena la kuar awal
supaya sampai pada waktu yg dijanjikan :)
mula-mula gi semenyih dulu - umah sepupu mamaZN belah mak
1st time sampai semenyih, 1st time gak sampai umah sepupu
dapat gak beraya bersama, alhamdulillah
pastu gerak plak ke hulu langat
memang confirm jammed punya la jalan hulu langat tu!
so, sepupu mamaZN suggestkan utk lalu jalan lama semenyih
cantekkkkk..! lalu sebelah empangan semenyih, lalu kampung, suka, suka! :)

umah hulu langat ni umah abang atokZN
pak sedara mamaZN la kiranya hehe
seronok jumpa anak-anak sepupu yang makin beso, makin cantik
rajin plak tu layan budak2 ribena ni hehe

dah lepas tu, balik putrajaya semula
rest dulu sebelum sambung beraya belah malam
ingatkan nak lajak terus ke keramat
sebab dapat jemputan besday anak nana
tapi dengan hujannya petang tu
dengan jammednya trus tak jadi huhu
sori nana! :(

belah malam beraya area dekat-dekat je
kami ke sungai ramal, umah ex-jiran masa dok skudai
dah 34 tahun kami masih keep in touch
sama umur ngan mamaZN tu huhu..
kagum!
moga persahabatan 2 keluarga ni berpanjangan...
yang bestnya, dapat gak makan burasak!
nikmatnya ya Allah..! sedap!
tiramisu sedap, laksa johor sedap
rugi kalau makan sikit, haha!

jam dah kul 9.30mlm
1 kereta trus balik umah, kami pulak trus beraya ke umah seterusnya
umah sahabat seratas
alang-alang dah sampai putrajaya kan
bila lagi nak jumpa :)
maaf tuan umah, terpaksa terima tetamu jam 10 lebih huhu
sebab dah janji kan, tak best pulak kalau tak tepati...

alhamdulillah
penat tapi seronok
dapat gak bawak atoknenekZN jenjalan beraya
walau sebenarnya kesian sbb atoknenekZN kena datang dr teluk intan huhu!

22 Julai 2016

ZakwanNayli & Geng Bara'an Cilik Beraya!

citer minggu lepas...
malam isnin, selasa, rabu zakwannayli pi beraya
umah kengkawan depa kat taman ni
1 malam 1 rumah
sebab zakwan ada kerja sekolah nak buat, pastu nak kemas buku lagi..
mamaZN x bagi pegi banyak-banyak rumah
lagipun jiran lain pun nak rehat gak kan
kesian la jugak kat jiran lain tu

mamaZN pesan kat zakwan
soh bagitau kawan-kawan
kalu nak datang beraya umah kita
datang jumaat malam
saje pilih jumaat tu, sebab esoknya sabtu hari cuti
kasi chance depa tido lambat, hehe

elok jumaat tu, belum sempat selesai goreng nugget & sosej
depa dah mai umah! hahaha! comey ja!
"assalamualaikum..! kami datang nak beraya..!"
kalut mak zakwan kejap haha!

ni la kawan-kawan zakwan kat taman ni
yang ngaji sama-sama, main petang-petang sesama...
pastu antaranya ada jugak naik van sekolah yang sama
so, dah kenal la dengan kawan-kawan zakwan
kawan-kawan zakwan, kawan-kawan nayli la jugak kan
hehe
nayli tu ngikut je abang dia :)

alhamdulillah geng baraan cilik yang behave
bagus depa ni haha!
mamaZN pun tumpang hepi tengok depa
meriah!
kiranya teringat zaman masa kita kecik-kecik dulu
macam depa la, pi beraya beramai-ramai

rindu plak zaman masa kecik :)

ada beberapa gambar yang mak kawan zakwan share kat grup wassap
mamaZN share kat sini :)

21 Julai 2016

Beli LEGO Guna Duit Upah Puasa :)

tahun ni zakwan baru belajar puasa
lambat kan?
takpe, memang tak paksa untuk dia puasa
lebih tekankan solat sebenarnya :)

saje la nak bagi galakan
kalu puasa penuh 1 hari, dapat upah
mama bagi, papa pun bagi
mahsyuk plak budak sorang ni, haha!
awal ramadhan aritu kan cuti sekolah
memang zakwan tak puasa langsung
banyak dugaan kat umah ni...
adik-adik selamba makan depan dia ja, haha!

bila sekolah dah mula, baru zakwan puasa
ye la, kat sekolah kawan-kawan pun puasa
jadik takde la terasa sangat penatnya
pastu dia malu ngan kawan pun, ye jugak
hihihi...

dah dapat duit upah aritu
semangat la dia nak beli lego
siap belikan untuk kakak nayli skali :)
tq abang!
gi cari lego kat Mr.DIY je, haha!
murah sket :P

dapat la 18 hari puasa, 12 hari tak puasa
kikiki... kelakor plak zakwan ni
takpela, mama bangga ngan zakwan
tahun depan in shaa Allah kita cuba puasa lagi k?
tapi tahun depan takde upah-upah dah tau! :)

20 Julai 2016

#familiZNZNberaya | 'Berperang' Dengan Anak Dara, Haha!

citer minggu lepas - ari jumaat
kakak nayli ada jamuan raya kat sekolah

berperang oiii dengan budak ni, grrrr!
dah la memasing bangun lambat
bleh plak dia macam-macam ngan mama
#makkoijo la jawabnya pagi-pagi tu, haha!

- dok dalam bilik air lelama, rupanya main air (kan dah kene siram ngan mama!)
- taknak pakai tudung instant, nak jugak pakai tudung aidijuma belit2 mcm shawl
- nak pakai lipstik, dia kata cikgu suruh
- marah mama sebab bagi kuih raya lebih dari 5 bijik. dia kata cikgu suruh bawak 5 bijik je..

eyyyy, budak ni!
kecik-beso-kecik-beso je mama tengok awak tau tak, haha!

papepun mama tetap sayang kakak
yang comel, cantik, manis, anggun, manja, ayu, sweet dan sewaktu dengannya
( dia mmg suka kene puji camni :P )

19 Julai 2016

#familiZNZNberaya | 5 Syawal @ Felda Sungai Tengi

Syawal ke 5, masa untuk pulang ke 'sarang'
huwaaa...! tak puas bercuti kat kampung!
sempat lagi tu kami sambung beraya :)
dalam perjalanan balik klang
kami konvoi 3 kereta, gerak ke felda sungai tengi
beraya umah adik nenekZN

lama x jumpa...
rasa-rasanya raya tahun lepas kami x sempat jumpa
alhamdulillah seronok bila perancangan menjadi...

sampai dah tengah hari
menjamu selera dengan masakan tengah hari la kita :)
soto pun ada... kenyang dibuatnya
sedappppp..!

lepas solat zohor kami berpecah
1 kereta balik teluk intan, 1 kereta gerak ke putrajaya dan kami balik klang
sedih plak rasa..
takpe, nanti kita sambung beraya time cuti hujung minggu plak :D





18 Julai 2016

Perginya Seorang Sahabat... Alfatihah


genap 2 minggu dah... :'(
_______

ahad 2 minggu yang lalu
papaZN dapat berita yang cukup mengejutkan
daripada kawan seratas kami jugak
yang mengatakan sorang lagi kawan kami telah kembali ke rahmatullah

Allah..! :'(
innalillahiwainnailaihirojiun...
pagi tu trus takde mood nak buat apa-apa
nak beraya apatah lagi =/
meremang rasa...
menggigil taip wassap nak bagitau kawan-kawan lain
pagi tu papaZN ikut pegi ziarah arwah kat jalan klang lama
mamaZN tak folo.. jaga zaed kat umah

papaZN agak rapat jugak dengan arwah
sama-sama 1 dorm
sama-sama kat seratas dari form 1
banyak susah senang depa rasa bersama sedih gak nengok papaZN

arwah baru kawen
tinggalkan isteri dan seorang anak yang belum pun 1 tahun
moga isteri arwah tabah hadapi dugaan
dan kuat untuk hari-hari mendatang

secara peribadinya antara arwah dengan kami
arwah sangat membantu masa papaZN eksiden kat putrajaya dulu
bab insurans n repair kete suma
semua dia yang tolong settlekan
arwah memang sangat baik

penah kami car pool dengan arwah dan sorang lagi sahabat
pegi kenduri kawan seratas kitorang kat tronoh
lama dulu.. 5-6 tahun lepas
seronok dengan arwah, hepi sokmo ja

papaZN penah dapat wassap dari arwah
mengatakan yang dia bersyukur sangat
lepas beberapa bulan tak missed dari buat infak
arwah dan isteri dimurahkan dengan rezki anak
(papaZN ada tubuhkan grup wassap infak sebelum ni utk disumbangkan pada sekolah tahfiz)
syukur alhamdulillah... seronok sangat dia citer kat papaZN time tu
#powerofsadaqah kan? :)

tu la sedikit sebanyak kenangan manis kami dengan arwah

moga tenang dan damai di Sana wahai sahabat yang baik
yang sentiasa menyenangkan hati orang sekeliling
rehat lah daripada urusan dunia..
moga rohMu di tempatkan di kalangan mereka-mereka yang beriman

alfatihah...
:(

15 Julai 2016

#familiZNZNberaya | 4 Syawal - Zakwan Turns 8!

kalau ikut kalendar Islam
4 Syawal 1429h zakwan dilahirkan
alhamdulillah
zakwan menginjak seusia lagi tahun ni
dah 8 tahun dah anak mama ;)

moga jadi anak yang baik dan soleh
dan menyenangkan mamapapa & orang sekeliling
sentiasa jaga adik-adik & stay focus!

payah beno nak fokus pada sesuatu
kalau kartun atau lego boleh plak dia fokus
hmmm :)

hadiah takde
tunggu 4 Oktober je nanti hehe

besday zakwan paling senang nak ingat
4 Syawal 1429h = 4 Oktober 2008
rasanya ramai anak kawan-kawan yang sama macam zakwan kan? :)
especially baby 2008 :)

14 Julai 2016

#familiZNZNberaya | 2-3 Syawal - Diduga Lagi... :(

- 2 Syawal -
kami beraya rumah papaZN semula
zaed demam pakej dengan selsema dan batuk huhu
memang tak dapat ke mana la kami..
kesian kat zaed, biar dia rehat je kat umah
memang langsung tak bergambar
moody je zaed
mamaZN la penat sket, asek nak berdukung je dia... :(

alhamdulillah, murah rezki zakwannaylizaed
walau tak beraya ke mana-mana
walau dok umah je
dapat gak depa duit raya hehe
tq pada saudara mara papaZN yang sudi memberi :)

bila nampak zaed macam ok sket petang tu
kami beraya jap ke seri iskandar
gi umah adik ipar mamaZN aka adik papaZN
dapat la jugak beraya walau 1 umah
dapat jugak bawak atokmakZN berjalan raya
kalau tak, ksian gak, boring dorang dok umah je

malam tu balik umah sampai kul 11.30mlm
kul 12mlm sampai kul 2 pagi zaed meragam
meraung je, taknak buai, taknak syuma, taknak apa-apa
uwaaa..! kalut+panik jap mamaZN
sedih toksah kata la - nangis je maknya ni
sebab taktau nak buat apa
pastu terasa macam dah menyusahkan famili mertua
pastu badan pun penat sebab baru sampai umah
aihhh, macam-macam la..!

lepas kul 2, alhamdulillah baru zaed nak tido
lega rasa...
taktau la kenapa...
mungkin zaed tak fully recovered lagi dari demamnya tu kan?
badan masih tak 100% rehat
pastu dah ikut makpak nya gi beraya
atokmakZN cakap, maybe jugak ada yang 'ngikut' balik
ye la, kami sampai umah pun dah tengah malam
macam-macam boleh jadik
nak-nak pulak zaed masih baby

alhamdulillah esoknya tu dia dah ok sepenuhnya

- 3 Syawal -
balik umah mamaZN semula
still tak beraya ke mana-mana
gerak dah nak tengah hari
gi kedai tayar, ganti tayar yang pancit
pastu papaZN solat jumaat
petang plak gi kedai dobi layan diri
menunggu la mesin tu dekat 2 jam
dah la ramai orang, kena q lagi
memang kepenatan sket
nak beraya malam pun tak boleh
zaed tido dari 6.30ptg sampai 6.30pagi esoknya
betul-betul qadho tido budak kecik tu hee
takpela, janji zaed kembali sehat
alhamdulillah :)

p/s: tq la sbb sudi baca :) panjang gak ni..

11 Julai 2016

#familiZNZNberaya | 4 Syawal @ Bagan Datok & Sabak Bernam

sambung cerita beraya masa 4 Syawal ritu
:)

kalini beraya dengan makpak mertua :)
kami ke bagan datok, kampung pak mertua
dan parit baru, sabak bernam, kampung mak mertua

dengan keadaan pak mertua yang tak berapa sehat
takde la kami beraya banyak rumah
mana yang memang tiap tahun pegi, kami pegi
kesian plak kat pak mertua..

di bagan datok, kami ke rumah abang & adik pak mertua
sebelah menyebelah je rumah depa :)
best sesangat... merasa suasana kampung
panas tu biasa la kan, hihihi..
lepak kat bawah pondok tepi umah
sedap plak makan kat sini sampai bertambah-tambah haha!
suasana berbeza, membangkit selesa gitewww kahkahkah! :P
mana la badan nak kurus, haha!

abang pak mertua tak berapa sehat
sayu menengoknya...
moga beliau cepat sembuh
selalu tu, dia la paling banyak bersembang & berseloroh ngan kami

lepas dah ke bagan datok, kami gerak ke sabak bernam plak
trafik perlahan, almaklum sume nak beraya huhu

kat sabak bernam kami gi 3 buah rumah
rumah adikberadik embah papaZN
pas maghrib baru kami bertolak balik ke teluk intan

alhamdulillah zaed behave
riso gak kalu dia tak selesa macam raya kedua haritu huhu
elok nampaknya, syukur la jugak :)

#familiZNZNberaya | Dugaan Akhir Ramadhan

sehari sebelum raya kami diduga
alhamdulillah
ada sebabnya la tu kami diberi ujian... :(

citernya otw kami balik ke kampung papaZN
tayar kete pancit plakkk!

naseb baek dah masuk ke jalan kampung
bukan dekat jalan besar atau atas jambatan
syukur di situ

syukur lagi sebab kawasan yang kami berenti tu ada line hp!
sebabnya memang payah la nak ada line umobile
almaklum, area kampung kan...
bertambah bersyukur sebabnya abang papaZN dah sampai dan ada kat umah
kalau tak nak harapkan siapa..?!
papaZN memang boleh buat sorang
tapi time tu dah jam 6.30 ptg
riso tak sempat nak balik berbuka je huhu
ada jugak anak muda 2 orang datang nak tolong
tapi papaZN kata takpela, bantuan dah otw hehe

alhamdulillah kejap je settle
sempat kami berbuka kat umah

biasa tu tengok orang lain yang tersadai tepi jalan disebabkan masalah yang sama
kali ni kami pulak yang merasainya huuu..!

#FamiliZNZNberaya | Kami @ 1 Syawal :D

selamat hari raya kawan-kawan! :D

habis sudah cuti seminggu sempena aidilfitri
kejapnya...!
rutin kembali seperti sedia kala
weekend plak sambung beraya :)
kiranya ni 1st time kami cuti lama
tu pun tetap rasa sekejap! huwaaa..!

1 Syawal tahun ni kami beraya di kampung papaZN
sebelum raya aritu dok umah mamaZN
tolong apa yang patut
almaklum adikberadik 3 orang je
memasing balik lambat plak
tapi bukan apa nak buat sangat pun hihihi
saje temankan atoknenekZN kat umah :)
malam raya baru balik umah papaZN

raya kalini disambut sederhana
terasa gak sederhananya heee
faktor usia mungkin? haha!
takpela, yang penting anak-anak happy

tema kami kaler peach oren
sama tema 3 tahun yang lepas kihkihkih
naseb baek papaZN muat lagi bajunya
zaed plak pakai baju masa kenduri cukur jambul zakwan dulu
time tu zakwan baru umo 3 bulan
zakwan, kakak nayli & mamaZN jek berbaju baru heee
zaed pakai kejap sangat pun
cam rugi plak nak beli-beli baru

lepas bersalaman di pagi raya
aktiviti seterusnya apa lagi? bergambar la! :D
pastu kami bersiap-siap balik umah mamaZN
beraya dengan famili mamaZN plak

setiap kali raya memang kami gilir-gilir je balik setiap hari
kota setia-pekan baru-kota setia-pekan baru
gitu la setiap hari
walau dekat tetap bergilir, hehe..

okeh, nanti sambung citer 2 syawal plak ek! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...