29 Februari 2016

Ke Utara Lagi | Makan Nasi Kenduri @ Parit Buntar & Jalan-Jalan @ Zoo Taiping

punya panjang tajuk ha, haha!
bior kannn...

weekend lepas kami ke utara lagi
minggu sebelumnya ke sungai petani
kali ni kira dekat sket, ke parit buntar plak
ada jemputan kenduri kawen..
macam tak best plak kalau tak pegi
sebab jiran sebelah umah ni je, hehe
lagipun memang dah rapat dengan zakwannayli
takpe, apa salahnya..
elok jugak penuhi jemputan ni kan..

pagi sabtu kami gerak dari klang
kul 8 bertolak, kul 12 sampai
ngam-ngam pengantin nak berarak ke pelamin
cun, cun :)
tapi tak dan amik gambo ngan pengantin
sipi-sipi pun jadik la, hehe

bawak bebudak berjalan jauh camni
paham-paham je la cemana gayanya
masa makan tu la ada yg nak gi toilet,
tak sedap badan la, panas la
adoiii!
memang takleh lama..
apapun, makanan memang thorbaekkk
memang cengginiii...
lauk-pauk memang sedap
siap ada roti bom, apam balik, laksa, roti john, teh tarik
perghhh! memang kenyang
sori la takde gambo, teman dah kelaparan, haha!

lepas dah ke kenduri tu, singgah tepeng jap
dah lalu, mana bleh tak singgah
tempat jatuh lagi kan dikenang
inikan pulak tempat cinta pandang pertama
ecewahhh! haha! poyo sangat tu :P

kali ni tak lama.. sebab kami balik bermalam ke teluk intan
jadiknya just bawak bebudak ni gi zoo je
saje kasi seronok-seronok lepas asek kene marah je dalam kete
hahahah!
sori sayang-sayang-sayang mama :)

zaed plak genap 9 bulan pada tarikh tu (27/2)
kira hadiah utk dia la jugak ni, masuk zoo
tapiii, dibantainya tido dari awal sampai nak keluar zoo
memang tak dapat kenal binatang langsung la dia, haha
takpe, next time kita datang lagi :)

minggu ni takde plan ke mana-mana
letih dah rasa asek travel jek huhu
klu dekat-dekat gi jusco tu takpe la lagi
klu travel jejauh, teman tak laratttt huhu!

23 Februari 2016

Pengalaman Baru Untuk ZakwanNayli | Melawat Anak-Anak Tahfiz @ Tapah

malas tunggu esok, update jek arini trus
hehehe :)
last location sebelum balik teluk intan

kan dah kata... jauh lagi perjalanan
ni baru tiba tapah, belum tlk intan lagi
pastu nak gerak ke klang plak
nampak macam penattt jek
tapi yang bestnya bak kata pepatah
jauh perjalanan, luas pemandangan, banyak pengetahuan :)
betul x?

singgah kejap je
atokZN ajak melawat anak-anak tahfiz
di madrasah tahfiz firdaus al warisi
kat tapah ni..
jalan nak naik cameron highland

sebelum ni penah la viral kejap kat fb & wassap pasal madrasah ni
pasal tanah, pasal duit
mamaZN tak folo sangat citernya
alhamdulillah, semua tu dah selesai

tempat dia cantekkk!
ada kolam ikan, banyak giler kot ikannya! pokok-pokok menghijau, tenang jek
kawasan berbukit

anak-anak tahfiz ada 39 orang (tengok kat list nama)
tapi takde la pegi jumpa depa semua
hari ahad kan, hari depa berehat
nampak dari jauh je la
segan plak nak gi asrama depa
sebab anak-anak tahfiz ni semuanya lelaki
papaZN jek bawak bebudak ni ke sana

berbakul-bakul gak la nasihat & teguran yang zakwan n nayli dapat, haha!
tak boleh selamanya bersenang lenang jek
kena tengok kawan-kawan yang hidup susah
mak bapak jauh, tinggal kat asrama
kena uruskan hidup sendiri
makan tak boleh pilih-pilih
zakwannayli senyappppp jek, hehehe
harapnya terkesan la kat depa

Naik Jambatan Pulau Pinang

apa tajuk nak letak ntah, haha!
hari ahad, lepas check out homestay
atokZN ajak masuk penang ikut jambatan lama
pastu kluar penang ikut jambatan baru
memang purposely, masuk penang nak lalu jambatan lama dan baru
takde istilah jenjalan cari makan ke, melawat mana-mana ke..
perjalanan jauh lagi ni, huhu
at least, merasa la jugak zakwannayli jejak kaki ke negeri pulau pinang :)
nak jenjalan, in shaa Allah kena plan lain
takleh ad hoc camtu jek
kang bila plak nak sampai klang nya nanti, hehe

seronok bebudak ni dapat naik jambatan
lagi-lagi zakwan
sebab dia dah baca buku sekolah
ada citer pasal jambatan pulau pinang, pasal komtar
jadik dia tau la sikit-sikit
ni dah nampak depan mata, tau la dia

sebelum naik second link, atokZN berenti jap
kasi peluang zakwannayli nak bergambo, hihihi
makpak zakwan pun excited dapat lalu jambatan baru, haha! merasa gak akhirnya
tq atoknenekZN bawak jenjalan ^___^

Homestay DeSelesa, Sungai Petani Kedah

sabtu baru ni kami berjalan ke sg. petani jumaat malam transit kat teluk intan pagi sabtu dalam jam 10.30 kami gerak 

kul 4.30 camtu kami selamat sampai 

lama ke? biasa la bila ada budak-budak
nak makan, nak gi toilet, nak itu, nak ini
banyak tempat persinggahan

owh, kami ke sg. petani sebab nak penuhi jemputan kenduri kawen anak kawan atoknenekZN :)
kendurinya belah malam
tu sebab kami gerak pagi sabtu :)

sebelum ke sg. petani
kami dah book homestay dulu
senang dari dok hotel
lagipun atoknenekZN ada sama
selain luas dan selesa, kereta pun parking depan umah je
takde la berangkut beg jejauh sangat kan
hihihi

apa2pun nak say thanks dulu
pada kak zura rahim & sahabat seratas
sebab tolong kasi contact number homestay di sg.petani
jasa kalian dikenang! :)

ok, berbalik pada cerita
akhirnya kami pilih homestay deselesa
lokasi di taman delima
sangat dekat dengan rumah pengantin

rumah jenis semi-D, ada buai kat luar
zakwannayli apa lagi, itu yang ditujunya dulu
masuk-masuk tengok umah
waaa, sangat selesa!
memang kena sangat dengan nama homestay nya tu :)

ada 3 bilik tido, 2 daripadanya ada ekon
2 bilik air, salah satunya ada bath tub!
lagi 1 kesukaan zakwannayli, hehe
ruang tamu, dapur, ruang makan
suma complete
siaran tv basic je, ala bukan tengok sangat pun tv tu :)
ada wifi! weee, best, best haha!
peralatan dapo pun ada je
kalau kata nak masak simple-simple memang lepas sangat la
eh, apa barang nak masak-masak
jalan-jalan cari makan la, kan? hihihi..
tapi tetap kena masak, sebab masak makanan baby zaed huhu

lagipun nak tido 1 malam je
apa nak lebih-lebihnya lagi kan? hehe
ok sangat dah tu..

dah rileks-rileks kejap
petang tu kami kluar, survey umah pengantin
alololo, dekat sangat!
ikut google maps, 4 minit perjalanan naik kete
dah jumpa lokasi tu
kami singgah kedai makan
saja lepak-lepak minum petang anakberanak ;)

sesapa yang nak cari homestay yang selesa dan berbaloi di sg. petani
sangat rekomen utk duduk kat homestay deselesa
acik kasi 4/5 bintang ****
ni bukan entry berbayar k, haha!
ikhlas dari hati :P
untuk maklumat lanjut, bleh google deselesa homestay

apa2pun terima kasih pada tuan umah :)

18 Februari 2016

Masak-Masak | Daging Jeruk Yang Sedap!

sebenarnya arini malas nak update blog
tapi dah sengsorang camni, boring plak
kakak nayli ngan baby zaed tido huhu
jadiknya, jom la menaip kejap...

viral kejap kat fb ritu
pasal resepi buat daging jeruk
ala-ala daging pekasam gitu
uiiiii, serius sedap! terliur-liur dah ni
sesambil membayangkan, haha! kronik!

cara nak buat pun senang je...
-hiris daging
-susun daging dalam 1 bekas
-tabur garam & perah limau
(mamaZN aritu guna lemon)
-susun daging lagi
-tabur garam & perah limau lagi
-susun berlapis2 gitu
-perap dalam peti ais semalaman
-esoknya goreng dgn bawang & cili padi
perghhh, hao liau!

mamaZN buat ritu, makan sorang-sorang je
papaZN sakit gigi, ksian dia tak dapat rasa, haha! :P

nenanti, try la buat..
senang, mudah, sedap, sedap, sedap!
hehehehe...
daaa..!

17 Februari 2016

Jalan-Jalan Ke IKEA (Again!)

hahaha..!
memang port kesukaan kami ni
suka cuci mata
sampai tak sedar TERcuci poket sama
uwaaa....! hahahaha..!

aritu TERjadik personal shopper plak
adik-adik-adik macam tau-tau jek
kakaknya suka jalan ke ikea
order-order, wassap gambar
okeh, moh le kita pegi
walau bukan membeli untuk diri sendiri
kepuasan tu tetap ada, kehkehkeh... :P

suka jalan kat sana
tengok-tengok showroom
sambil jenjalan lenggang kangkung
sambil berangan nak umah camtu camni
walau tau, memang takkk dapat la kan?

eh, beli untuk orang lain
tak sah kalu tak beli untuk famili sendiri
kikikiki..
dan-dan tu la kata wardrobe reput
dan-dan tu la kata nak cari adiah org kawen
dan-dan tu la nak beli adiah utk bakal newborn baby
amboiii, kemain!
akhirnya barang sendiri lagi banyak dari yg org order, hahaha!
tu biasa :P

pasni macam nak pegi lagi
nak cari wall shelf utk barang2 kat bilik blkg
dah rupa stor main lambak je gitu
eceh! alasannn sangat, hahahaha!

ok, daaa..!

16 Februari 2016

JJCM | Makan Steak @ Me'Nate Steak Hub, Bangi

stresssss mak!
dah taip panjang-panjang hilang plak tetibe!
grrr

okeh, nak citer
weekend lepas kami stay kat putrajaya
kebetulan atoknenekZN baru balik dari bercuti
saje curi peluang nak berjumpa kejap
cucu-cucu dah rindu atoknenek, huhu!

atokZN ajak makan reramai
famili aunty yaya tak dapat join
ok, takpe.. kami jek dulu
nanti lenkali bleh makan sesama..

kami try makan kat me'nate, bangi
dekat sket bila dah ada branch baru ni
kalu tak kena ke setapak, kl sana.. jauh!
walau 'setapak' je, tp tetap jauh, hihi...

kami sampai petang sangat dah
kedai almost full house!
kebetulan ada yang dah sudah makan
so, cepat-cepat amik meja kosong tu :)

kami order :
kids' menu (spageti+sosej & sosej+fries)
zakwan nak mushroom soup & garlic bread
nenekZN order fries jek
pastu yg lelain order 3 steak, kami share-share :)
air free flow - minum sampai kembung, hihihi..

kids menu tu ok la kot kalu nak order
kasi budak-budak senyap sket haha!
mushroom soup tu tak berbaloi order kot
rasa dia lain macam
pastu zakwan kata garlic bread sedap tapi dapat 1 slice jek
tak puas katanya...

steak plak kena order kat tempat daging
pilih daging mana nak
harga daging dah termasuk siap masak untuk 1 set
ada side dish mashed potato & coleslaw
pastu pilih nak masak cemana
rare, done, well done.. kami pilih well done
pastu pilih plak nak sos apa
blackpepper atau mushroom
kami pilih blackpepper sauce

so cane steak dia?
hmmm... overall boleh dikatakan sedap
kami pilih masak secara well done
tapi masih merah-merah pink lagi
acik ni tak pandai bab steak-steak, haha!
tapi kalu masih merah-merah pink tu
belum cukup well done la kan, agaknya?
huhu, belasah je la labu.. dah bayo :)

masa pilih-pilih daging tu
tengok-tengok gak harga dagingnya hehe
takut teramik yang paling mahal, kikikiki
paling mahal aritu, rm307 utk sekeping daging!
kami amik average rm40-rm50 jek
tu pun berpeluh nak membayo, hahaha!

total makan ritu rm111
ok la kot utk 6 dewasa 3 kanak-kanak
pasni bleh try lagi, hehe.. 
rasa tak puas la makan aritu
kena cari 1 masa yang tenang sket hehe
mungkinnnnn.....
celebrate anniversary, budak tinggai kat umah
hahahah..! berangan jek la :P

15 Februari 2016

Terjah Clearance Sale BATA Lagi ;)

start 13/2/2016 sampai 28/2/2016
kat kilang BATA lama ada buat clearance sale
katanya sempena nak pindah
pindah mana x pasti la pulak
yang pasti, kasut-kasut tu dia soh kasi perabes dulu, haha!

tu la bila umah dah dekat sangat
asal ada clearance sale, warehouse sale
sume pun nak terjah
mula-mula ye tengok-tengok
tapi bila kluar, abes gak $$$ terbang, kikiki

semalam pegi lagi
hajat di hati nak ganti selipar kakak nayli je
dapat rm5 jadik la.. buat pakai harian je pun
tapi tu la, bila soping ngan anak dara
dari rm5, jadi rm50 yang abes, huhuhu!

kasut bubblegummers biru zaed tu
harga sebenar rm36, tp smlm dapat rm10
kasut bubblegummers kakak nayli
yang tak bertutup kakinya tu
harga sebenar rm56, tp smlm dapat rm15
yang bertutup plak, harga sebenar rm66
semalam dapat rm20
selipar angry bird harga sbnr rm30 dapat rm5

memang ngam-ngam abes rm50
adu, adu, adu.. tu la kalu jalan ngan anak dara
memang gitu la akhirnya
nak-nak plak apaknya tggu dalam kete
takde sapa nak pantau maknya soping, haha!
takpe, guna untuk raya
takyah sebuk-sebuk beli kasut kakak nayli dah pasni, hahahaha :P 

update: kasut sekolah pun ada. smlm tengok rm38 utk 2 pasang. berbaloiiiiii :) 


09 Februari 2016

KeLEGOLANDKeKite [3] | Hotel Legoland! :D

tertinggal citer pasal legoland part 3 :)

sume dah dok pakat...
alang-alang dah sampai legoland tu
nak la merasa dok hotel legoland, hehe
pasni tah bila plak nak terjah jb lagi kan
ada rezki lebih ada la.. takde, dok dendiam kat klang ni ;)

jadiknya, malam pertama dah stay kat homestay
malam kedua, lepas dah penat main kat theme park
kita stay 1 malam kat hotel legoland plak

wuwuwu..!
saaaaaangat teruja!
deko-deko dia sume lego!
kagum mak zakwan ni ha bila tengok suma tu...
serius memang cantek & superb

belum masuk bilik dia lagi
toksah kata, memang best!
kami amik 2 bilik - tema adventure & kingdom
sayang tak dapat bilik sebelah-sebelah
1 bilik tingkat 2, 1 bilik lagi kat tingkat 5

dah check in petang tu trus terjah pool
bebudak ni memang bateri fully charged sokmo!
bila tah nak 0%
dengan zakwan yang demam pun sama bertenaga tetibe
memang takde plan nak gi water theme park
sebab tau kat hotel pun ada pool
jadik la, bebudak ni bukan heran sangat pun
janji ada kolam kan? hehe

breakfast best! sangat banyak pilihan
sampai x tau nak makan apa
tak sempat nak amik gambar
bz jenjalan cuci mata tengok makanan, haha!
deko-deko sume lego jugak
dan bleh dikatakan kat lobi bawah tu mainan sokmo
ada je tempat nak main lego
seronok la bebudak ni

lepas breakfast trus check out
alhamdulillah percutian keluarga yang menyeronokkan!
tapi serius tak puas!!!
memang kena repeat lagi
in shaa Allah panjang umur murah rezki
sampai la kami ke legoland lagi
bila tu taktau hehe...

p/s: balik dari bercuti, semua cucu-cucu atoknenekZN pakat demam seminggu, huhu!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...