20 Januari 2016

Nak Adik? Awal Lagi, Zaed... Haha!

2-3 minggu lepas dia ada buat
tapi sekejap-sekejap, pastu takde dah
ni semalam dia buat lagi, hahahha..!
hai la anak.. jangan macam-macam :D

orang-orang tua kata asek gigit jari kaki tu
tandanya nak ber'adik' lagi
orang kata...

kalau la betul...
amboiii, awai bebeno lagi tu zaed
awak tu pun belum capai setahun lagi
rileks-rileks watlekwatpeace dulu, hihihi
mama masih terbayang sakit nak menerankan awak 
masih jugak terbayang nurse-nurse yang suruh push-push tu, haha!
nenanti la...
mama nak manja-manja dengan zaed lagi ni... :'(

hahahah..! mak emo
padahal tu orang-orang tua kata
bukan iye pun kan? kan? kan?
tapi kalau betul pun tu rezeki la.. hehe

di usia 7 bulan 2 minggu zaed dah mula berdiri
di usia 7 bulan 3 minggu zaed dah menapak 2-3 langkah!!
mak speechless...
nape cepat sangat membesar ni...?!!!
sabo sayang.. sabo, haha!

mak emo lagi :P

18 Januari 2016

Boria Bersama BFF Kesayangan :)

taktau nak citer apa
ada menda nak citer, stori mori
tapi tak terluah plak.. malas pun iye jugak
nenanti la ek
mood tak berapa stabil arini
mengenangkan macam-macam

weekend baru ni teringin nak sedondon dengan kakak nayli
kebetulan kakak nayli ada baju & tudung
yang sama kaler dengan baju & tudung mama
apa lagi, jom la berboria! :D

memula ada gak rasa malu
ye la, orang tengok-tengok je, hihi..
tapi bila pikir balik, nak malu apa..
dengan anak sendiri kot kan? ;)

dari klang parade ke plaza alam sentral
bertahan lagi tudung kakak nayli
dari plaza alam sentral sampai nak pekena cendol
tudung pun 'terbang' ditiup angin sepoi-sepoi bahasa, hahaha!
memula ok la, comel jek
bila dah rimas dan panas
tudung pun senget2, rambut pun kluar-kluar
last-last tanggal jek.. adoihai!
takpela pelan-pelan..
lama-lama biasa la tu hihihi

05 Januari 2016

Shopping @ GM Klang | Beli Romper Murah-Murah Untuk Zaed

umo zaed sekarang 7 bulan 2 minggu
tapi pakai romper saiz 18bulan!

sekarang ni cuaca panas
kat umah memang pakaikan romper jek
takpun 'bolen' berpampers jek haha!

baju-baju basahan zaed memang lama tak beli
sebab awal-awal dulu memang beli baju saiz 3-6 bulan
takdenya beli saiz newborn
romper plak memang siap-siap beli saiz 9bulan
tu la yg dilenjan dari lahir sampai umo 7 bulan
so sekarang, baju basahan dia sume dah tak muat! :)

ksian punya pasal
aritu pi gm klang shopping romper memurah
beli terus 3 set romper saiz 18bulan
dapat 15 helai, puas hati
rotate je la romper tu tiap hari, hehe

seronok shopping baju budak kat gm klang ni
tapi kena beli secara borong la
kalau beli sehelai dua, memang dapat harga biasa jek

macam romper zaed aritu..
1 set dia jual rm45
seller online pun jual harga tu jugak
tapi kalau beli 3 set, dapat rm30/set
tak ke murah?
tu yang mak borong trus je tu
pakai la selagi muat, haha!

Masak-Masak | Menu Nasi Arab Di Awal Tahun Baru :)

cite cuti awal tahun aritu, hehe
maafkan la sebab banyak citer lama2 ;)

cuti 3 hari, malas plak rasa nak keluar
faktor usia mungkin? haha!
tapi ada la keluar kejap gi ikea
ksian kat bebudak dok umah je

balik dari ikea trus zasss masak-masak
masak nasi arab je senang
senang sebab apa? sebab pakai instant yg kotak tu jek kikikiki...
ok la kan, buat jugak dari tak buat langsung! hehe..

1 kotak tu untuk hidangan 4-5 orang kalu tak silap
maknanya banyak la kan nasi nya
tapi kami makpak makan sepinggan jek nasi
selebihnya zakwan ngan kakak nayli yg abeskan
kussss semangat!
nak tambah nasi pun rasa tak sedap hati
riso depa tak cukup makan
takpela, dapat rasa sepinggan pun ok dah
lagipun seronok tengok anak-anak makan bertambah
:)

pasni kena belajar masak nasi arab tanpa rempah instant kotak tu la kot
bleh masak banyak lagi dari biasa, hehe :)

Masak-Masak | Pertama Kali Masak Nasi Minyak

since tengok zakwan ni makan bertambah
kalau buat nasi 'berperisa'
terus niat nak belajar masak bermacam jenis nasi berkobar-kobar

nasi ayam ngan nasi lemak tu dah biasa sangat
nasi tomato plak papaZN terrer masak
pastu nasi arab guna rempah instant kotak tu jek hehe
terbaru try masak nasi minyak
jenuh google nak cari paling senang & mudah
memang mudah!
sebab akak ni share step by step versi bergambar :)
kredit gambar dan resepi pada :
www.azlitamasammanis.com
tq kak!

mamaZN lawankan dengan ayam masak merah je
sebab tu je pun teringat nak masak
pastu hari yg sama tu
papaZN masak rendang daging ngan nasi impit
macam nak raya haha!
rendang daging papaZN masak memang superb! hehe

bertambah-tambah zakwan makan
masak 3 pot nasi, biasanya cukup kami makan 4 beranak utk lunch & dinner
tapi aritu tak cukuppppp!
zakwan aje dah bertambah 3-4 kali
fuhhhhh, mak hepi sangat nakkk
ilang rasa penat masak sambil tengok resepi, haha!

naseb baek ada masak menu nasi impit dengan rendang
makpak layan nasi impit anak-anak layan nasi minyak
ok la tu :)

Cara Mudah Tampal Lencana Sekolah

dah nak abes minggu pertama dah pun
baru nak up pasal ni, haha!
takpe, janji ada entry terbaru kikikiki :P

tahun lepas mak gigih menjahit
tahun ni mak malasss, haha!
lagipun banyak hal nak buat, anak pun bertambah
masa sangat mencemburui saya, kikikiki
alasannnnnn...! :P

tahun lepas
dah jahit baru perasan orang share pasal ni
tahun ni sempat la nak buat

sangat senang!
1- lapik belakang tudung / belakang poket dengan kadbod
2- letak gam uhu belakang lencana, tampalkan pada tudung atau baju
3- alas dengan kain lembab atas lencana sebelum iron
4- siap!

testimoni dari kengkawan sangat memberangsangkan
depa kata sampai akhir tahun lencana elok lekat
hahahah..! itu sudah baekkk :D
kita tengok la baju zakwan ni cemana ye
hehehe...

Wordless Wednesday : Suasana Petang Musim Cuti

abes dah cuti sekolah, mula la rutin baru
3 minggu dah sekolah
so far so good alhamdulillah

takde dah aktiviti petang-petang camni
masing-masing bz dengan hal sekolah
nak suasana gini tunggu weekend la jawabnya

sama macam zakwan ngan nayli la
time cuti sekolah, kul 6 jek ilang dah
pi main dengan kawan-kawan
tapi limit memang mamaZN kasi sejam jek
kul 7 balik trus, no kompromi, hehe

takde riso sangat sebab taman ni memang 2 baris tu je rumahnya
jadiknya jalan kluar masuk memang 1 tu je
lagipun, ramai 'guard' berjaga kat pintu masuk jalan utama :)

Wordless Wednesday : Zaed & Kucing

pencinta kucing jugak rupanya anak mama sorang ni...
ada chemistry dah ha walau baru 1st time ketemu, hehehe
takde pulak, zaed nangis ketakutan
atau kucing tu lari bila dipegang

suka kucing takpe
tapi jangan suruh bela...
mama takmo yeee, hahaha!
kang suma hal kucing mama kena jaga
cukup la kebajikan 3 orang anak ni je
tu pun pening dah ha.. jangan ditambah :P
nak bela ikan pun, keje mak jugak yang kena basuh akuarium & bagi makan
semput mak!

Homemade Burger Bakar Ala-ala Makan Di Subway

kerjaan sepanjang cuti 3 hari sempena tahun baru aritu
masak-masak-masak
takde la pandai sangat pun masaknya
tapi seronok tengok anak-anak makan bertambah
penat masak hilang trus bila tengok dorang berselera :)

zakwan teringin nak makan burger bakar
meh la mama buatkan
lagipun bahan-bahan memang dah beli

resepi? cincai-cincai jek janji ada rasa, hihi...
1 pek daging kisar dapat la 7 patty
gaulkan dengan bawang merah (kisar kering), bawang putih (kisar kering), telur, garam, lada hitam, lada sulah
kepal-kepal, tepek-tepek sampai ada bentuk patty
bentukkan biar nipis dan besar
sebab masa bako nanti dia akan mengecik dan mengecut :)
sejukkan dalam sejam kat peti ais belah atas
pastu bleh la membako, hehe

kami makan ala-ala kat subway
ikut suka la nak makan cemana pun
nak letak sayur ke, taknak mayonis ke,
nak letak sos blackpepper ke, taknak keju ke
terpulang, sukahati, janji kome kenyang hehe

zakwan saaaangat berselera time makan kakak nayli kureng sket sebab dia anak jati melayu
MESTI cari nasi, haha!

alhamdulillah, kenyang sampai ke malam :)

04 Januari 2016

Kita Sama-Sama Positif, Jom! :)

sangat seronok tengok newsfeed fb semalam
penuh dengan update dari kawan2 pasal anak2 dorang

suka tengok :)
macam-macam gelagat kembali ke sekolah
ada yang baru masuk tadika
ada yang baru darjah 1
ada yang naik darjah baru

acik nad ni tengok korang membesar dekat fb tu je la
dari mula-mula kenal baru umo 1 tahun
sekarang dah darjah 1
dari mula-mula kenal baru pandai berjalan
sekarang dah tinggi paras bahu mak
sekarang dah jadi pengawas
sekarang dah itu, dah ini
acik nad jadi sebak pulak, hehe
maafkan acik nad sebab acik nad ni dalam hati ada taman :)
moga anak-anak semua belajar rajin-rajin ya
banggakan ibu & ayah kalian...
dan sentiasa dilindungi Allah sentiasa
chewah! cam dorang baca je blog acik nad ni :P

dalam pada seronok tengok newsfeed pasal kawan-kawan
ada jugak la yang share menda takbest
'asyik update pasal anak je. macam korang je ada anak, kecoh ar'

mamaZN senang je - pikir positif

orang share pasal makan kat restoran sedap - alhamdulillah, tu rezeki dia
orang share pasal bercuti kat mana2 -alhamdulillah, tu rezeki dia
orang share pasal anak2 - alhamdulillah, tu rezeki dia
orang share pasal menang contest - alhamdulillah, tu rezeki dia

simple kan?

takmo tanya atau komen apa-apa
just diam-diam sudeyyy ;)
tak perlu la nak share apa-apa yang menyakitkan hati

Allah..
pikir mudah je..
awak taknak share, terpulang pada awak
orang lain takde halang
sebab itu pendirian awak
tapi bila orang lain share macam-macam awak jangan la sentap plak, haha!
sebab orang tu share mungkin sebab nak tunjuk pada sanak saudara yg jauh di mata
pada kawan-kawan yang jarang jumpa
yang ada dalam friendlist depa
yang senang berhubung thru fb/ig/blog
kita tak tau kan?
ada macam-macam kemungkinan lagi...
positive guys, positive :)
bersangka baek

paling senang, kalu tak suka sangat unfriend jek :)
awok tak dapat dosa sebab mengata
hati awok pun tenang sokmo ja, hehe
kalu rasa nak unfriend mamaZN pun takpe
kot la tak suka tengok mamaZN share memacam, hihihi

jom, kita sama-sama positif
bukan 'positif' yang tu naa, haha!
tapi kalau betulllll.. rezki tu, hehe.. :P

takmo kecam saya naaa..
sekadar pendapat..
bukan bermakna saya ni baekkk sangat
saya pun manusia biasa, banyak cacat cela
cuma nak ajak sama-sama jadi baik je :)

tak suka takpe
tak sama pendapat pun takpe
it's ok :)
tq sebab baca sampai abes, hehe
peace!

Kakak Nayli & Dunia Baru - Alam Persekolahan

kalau tahun lepas excited sebab zakwan mula darjah 1
tahun ni sambung excited sebab nayli plak masuk tadika
selama 4 tahun dok dengan mama jek
tahun ni bermula la episod baru dalam hidup kakak nayli

nayli sekolah @ sekolah lama abg zack dulu jugak
tak letak target apa-apa pun
cumanya harap kakak nayli pandai bergaul, pandai berkawan, dengar kata cikgu
dan tau basic abc, 123, menulis, mewarna
pun dah cukup bagi mama & papa
lagipun budak lagi, umo baru 5 tahun
kesian plak kalau selalu didesak suruh pandai-pandai-pandai

tau.. memang sekarang zaman kejar mengejar
sape lambat baca memang tertinggal la kan
tapi in shaa Allah... bagi peluang nayli kenal alam persekolahan dulu
lama-lama dia tau sendiri la kan..
just go with the flow ;)
lain orang lain caranya kan..
takpe, pelan-pelan kayuh
#jangankecamsaya
#peace

^_____^

p/s: moga diberi kekuatan, kesihatan yg baik dan kesabaran yg tinggi utk jalankan tanggungjawab & rutin harian.. ameennn ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...