26 September 2016

#familiZNZNshortvacation | Tempat Makan Best Di Melaka - Wajib Pergi :D

melaka tersangat banyak tempat makan yang best utk jjcm
bergantung pada kita je untuk manage masa
kalau nak merasa semua tempat :)

macam kami aritu, memang dah plan nak jjcm
terima kasih pada google sebab saaaaangat banyak tempat yang best-best
tapi sebab banyak sangat kena la buat pilihan huhu
so, masa google tu, kami dah decide tempat
untuk sarapan kat mana, lunch kat mana, dinner kat mana, kudapan kat mana...

jjcm untuk sarapan tak sempat
lagipun pihak chalet dah sediakan brekfes
tak baek membazir, amalan syaitonnn haha

masa hari sampai tu, kami dinner seafood
kat MEDAN IKAN BAKAR MUARA SUNGAI DUYUNG
ingatkan banyak-banyak kedai
memang ada sebuah tu je kedainya kat sini
kami gi dalam kul 6-6.30, memang just nice
sebab tak buat reservation kan
tempat duduk kosong tapi ramai yg dah book awal-awal
tak reti sangat nak pilih lauk huhu
sebab nak serasikan dengan selera anak-anak
naseb baek setiap meja ada diletakkan nasi lemak bungkus
anak-anak makan nasi lemak je la hihi

kami order ikan pari bakar (SEDAP!),
sotong goreng tepung (SEDAP!),
lala goreng halia (SEDAP! zakwan sorang je abeskan huaaa!)
pastu dengan ketam goreng telur masin
(ni tak kena dengan selera kami, huhu)
overall, memang recommended! sila la datang sini
harga not bad, aritu kami bayar dalam rm108
ok la pada kami :)
sebab order sekali otak-otak, nasi lemak 4 bungkus, nasi putih 3 pinggan & air 2 jag

lepas check out kami pi lunch
plan nak makan asam pedas
kami pilih kedai makan PAK MAN ASAM PEDAS
lokasi sungai ujong melaka
dulu nama tempat ni adalah Hentian Kuih Kampung

sangat banyak pilihan makanan
dari kuih muih, nasi ayam, masakan goreng, asam pedas etc.
tapi dah sampai melaka, wajib la makan asam pedas kan :)
kami order asam pedas pari & kembung
budak-budak makan nasi ayam
asam pedas memang maveles! serius tak tipu
rugi kalu tak singgah makan kat sini
kuahnya tu sampai tahap hirup je pun sodap!
cukup rasa, pekat, pedas kawkaw!

kedai ni sentiasa ramai orang
suggestion waktu untuk datang dalam kul 11.30-12.30
selepas je dari waktu tu,
mendapat la korang menunggu meja yang kosong hee
kedai ni bukak sampai petang je tau

bila dah sampai melaka
sila lah singgah klebang - cari coconut shake ori :)
tak sia-sia kami sesat aritu haha!
banyak gerai yang jual coconut shake kat klebang
sampai kan google maps pun pening dah haha!
so, kalau nak guna google maps / waze
search KLEBANG ORIGINAL COCONUT SHAKE

cadangnya nak makan kat situ
orang kata nasi lemak nya sedap
tapiiiii... tak berkesempatan, huwaaa!
penuh, padat, sesak!
almaklum, hari jumaat waktu operasi mula jam 2.30 ptg
memang dah ramai standby walau kedai belum beroperasi
kami surrender la.. anak-anak pun x bagi kerjasama
tapi papaZN soh tapau je...
dia soh tapau, tapi dia dok dalam kete ngan anak-anak
kita plak yang kena beratur!
takpela, kita yang ngidam dari tahun lepas kan
biar kita je la yang beratur, huhu...

untuk tapau beratur kat tempat lain k
untuk makan kat sana jalan kaki masuk dalam sket kedainya
parking ada disediakan untuk yang nak makan kat sana

ada la beratur dalam 45 minit gitu
bertabah je la!
tapi pujian harus diberi
sebabnya, pekerja sangat komited
masing-masing ada tugas sendiri
takde main-main, sembang-sembang
pastu kedai bersih, kemas & servis tiptop
beratur lama tu sebab tunggu dia bukak kedai
once dah start beroperasi, cepat je barisan jadi pendek :)

okeh tu je pengalaman kami jjcm kat melaka
WAJIB pergi ok 3 tempat ni
memang tak mengecewakan!
tips untuk tak kecewa, sila manage masa anda, haha!
jangan pegi time peak hour, memang masak ar jawabnya :)

7 comments:

Myra Jay berkata...

Okla dapat gak merasa Klebang Coconut Shake tu kan :)
Kami Dulu p Melaka dah lalu dah, tapi tengok punyalah ramai berator, masing2 semua dah penat yela dari Penang kan, so tak jadi lah.. Sedihhh sampai sekarang tak merasa lagi..hehehe

mama tisya berkata...

kene repeat lg p melaka tu nad...kena mkn nasilemak yg kt coconut shake tu...akak kalo pi melaka mmg wajib singgah...alhamdulillah mmg tk pernah kena time pack...mkn ngan tenang hehe....ikan bakar muara sg duyung tu pn sodap..wah zakwan mkn sorg lala hehe

Mila Ahmad berkata...

semua makanan kat melaka sedap dan terbaik. Lama xpergi.

Chekgu Azrine berkata...

Kalau dtg melaka wajib singgah makan ns lemak kat klebang coconut shake ni..bg akk xckup 2bungkus..kakkaka

eima berkata...

klebang cocnut shake tus edap ke .. klu ai tak suka la rasa hampas kelapa ... keh keh mmg tak minat kot air yg berserat mcm tu

mmg kat melaka rasanye semua kedai ikan bakar dia ada jual nasi lemak kot kan .. sbb ari tu pi kat umbai pun sama

LYAfrina berkata...

tq for sharing nad...
melaka salah satu tmpat y lya nk pergi sgt..akn msk dlm waiting list cuti2.. tp xtau lah bila... hehe

el berkata...

tu dia panjang beratur
nasib uols boleh bersabar hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...