30 Oktober 2015

DIY Busy Book / Quiet Book For Baby

sejak 2 menjak ni
viral kejap pasal busy book / quiet book
bila lalu je kat newsfeed fb,
nampak lawa, nampak lawa je...
sebab kalerful!

join plak grup homeschooling kat fb
lagi la macam-macam aktiviti mak-mak ni share
geram jek rasa, sebab nak buat jugak
memang pembakar semangat la bila tengok
dan-dan ajak papaZN gi kedai mr.DIY
sebab kat sana macam-macam ado!

disebabkan dah terjebak
nak la jugak buat busy book ni
tapi bila dah siap... ehhh, macam sesuai untuk nayli jek!
untuk zaed macam tak sesuai lagi
melainkan kasi dia pegang rasa-rasa je la
nak buat aktiviti belum boleh lagi
jadiknya nayli ngan zakwan la main dulu
zaed tunggu dah beso sok baru bleh join

busy book ni sebenarnya 1 kaedah
untuk anak-anak belajar macam-macam skills
membutang, meng'zip', kenal warna, kenal bentuk, kenal nombor, etc.
cumanya lebih interaktif sebab warna warni
yang boleh tarik minat anak-anak nak belajar
nak buat sendiri boleh, nak beli dah siap pun boleh
kalau taknak buat pun boleh jugak, no hal!

sebabnya boleh je belajar membutang dari baju sedia ada kan?
atau ajar nombor, warna & bentuk dari bahan yang sedia ada kat umah
no problem, boleh je

dah mak zakwannaylizaed tetibe angin rajin nya mai
tu yang sebuk buat jugak, hehe
siap buatkan untuk anak buah skali :)
rajin tak rajin..
seminggu siapkan 1 buku, tetiap malam tido 2-3-4 pagi
semangat punya pasal, haha!
rasa penat pun ilang bila buat kerja yang kita suka
lama dah tak melembutkan tangan buat kerja-kerja kraf ni

nak order? nak tempah?
adoi.. ramai je tanya
tapi maaf sesangat sebab tak dapat penuhi kehendak kawan-kawan
bukan apa, qc tak lepas maaa.. masih amatur gitu :)
tak sampai hati nak mintak bayaran untuk kerja yang tak seberapa

melainkan...
bukan seorang yg fussy bab jahitan, haha!
mamaZN memang jahit je
sebab bila guna gam macam tak tahan lama

eh, tapi buat busy book ni memang bleh buat duit!
ada tengok ritu, dia jual rm80 tau!
perghhh! giler ar
kalau elok, cantik seronok la kita yang membeli kan?
kalau indah khabar dari rupa...
boleh putus kawan beb! haha!

27 Oktober 2015

Kakak Nayli Suruh Mama Kawen Lagi!

tengah dok rilek-rilek tengok tv
tetiba...

nayli : mama, kawen la lagi...
mama : nak kawen dengan siapa?
nayli : dengan papa la...
mama : kan mama dah kawen dengan papa, buat apa nak kawen lagi?!

(time ni nak gelak dah, tp mamaZN tahan, hikhikhik)

nayli : ye la, masa mama kawen dulu kakak takde, kakak nak tengok mama cantek-cantek kawen dengan papa

hahahahaha..! adoi la budak bertuah ni
ke situ plak dipikirnya.. :D

kakak, kakak.. ada je akal dia tu :)

Zaed @ 5 Months Old

syukur alhamdulillah
hari ni genap zaed umo 5 bulan
alhamdulillah membesar dengan sehat
walau pada awal2 dulu ada la masalah sket
bila berat badannya x naik banyak
sampaikan doktor kat klinik nak refer pada pakar huhu
alhamdulillah sekarang dah normal

nak jaga pun senang
cumanya sekarang xleh kena tinggal!
maknanya mak dia kena bertindak pantas
macam lipas kudung
masak time dia tido pagi
masak utk lunch trus merangkap dinner
pastu petang memang kena kelek dia je
sebab petang dia dah kurang tido huhu

naseb baek kakak nayli ada
bleh gak tolong mamaZN tengok-tengok kan baby kejap
kejap je la pun, lama-lama dia pun bosan
haha!

pastu ingatkan nak mula pakaikan CD aka cloth diapers
permulaan hari tu nampak macam ok
masuk minggu kedua zaed dah mula resah
pakaikan je nangis, pakaikan je nangis
macam tak serasi
taktau la nape.. sebelum ni nayli pakai ok je
zaed ni taktau nape..
sekarang ni back to diapers biasa balik
huhu  baru nak berjimat!
takpela, nanti start semula..
kot dia tak selesa sebab kedudukan bird nya terganggu kot ek?
nayli dulu girl, ok je takde masalah

moga anak-anak mama membesar dengan sehat
dan sentiasa dilindungi Allah sentiasa

sebulan jek lagi mama nak dapat 'diploma' ni
moga dipermudahkan...

26 Oktober 2015

Aktiviti Hujung Minggu | Klang-Bangi-Putrajaya-Klang

sabtu baru ni mmg full masa kami
dari pagi membawa ke petang
awal-awal pagi anak-anak dah kena kerah bangun
8.30 pagi dah gerak ke pkns bangi
nak ke klinik homeopati, check zaed

sampai-sampai tu mak datok!
beratur panjang nak tunggu amik no. giliran
1st time tau gini.. selama ni takde sampai beratur pun
hebat ustaz hasan ni, moga terus sukses!
:)

settle check zaed dah jam 12tgh hari
dekat 2 jam gak dok tunggu giliran (pergh!)
naseb baek pkns bangi tu banyak kedai
bleh gak cuci-cuci mata dulu

settle kat bangi, trus gerak ke putrajaya
nak penuhi jemputan kenduri 2 pupu mamaZN
atoknenekZN xdapat datang
sebab atokZN ada reunion sekolah rendah kat kg (wow, hebat!)
jadiknya anak-anaknya la menjadi wakil :)

kenduri nya buat kat marina putrajaya
dapat jumpa kejap je dengan famili pengantin
datang time peak hour kan
memang takdan nak dok chitchat
salam-salam, makan, salam-salam, balik
makan pun kena cepat, bagi laluan pada tetamu yg baru sampai plak...

abes kenduri trus balik klang
nak menyembang sesama adekbradek pun tak sempat
zakwannayli pun x puas jumpa sepupu-sepupu
sebabnya malam tu zakwan & papaZN nak gi stadium tengok game
dapat tiket free, jiran bagi.. harus la pegi
lagi pulak, ni 1st time zakwan nak masuk stadium
memang impian dia sejak dulu

tapi tu la.. kita hanya merancang..
game kat stadium dibatalkan sebab jerebu huhu
ksiannn sangat kat zakwan
xpe, lain kali in shaa Allah impian zakwan tercapai ye ;)

jadiknya malam tu rehat-rehat je kat umah
tido awal, sebab malam sebelumnya tu
mamaZN & nayli tido kul 4 pagi! 
buat apa?!!
nanti kita stori-mori lain ek! :)

23 Oktober 2015

JJCM | Bakti Station Western Food, Rantau Panjang Klang

aritu kat fb page : malaysia food channel
ada share 1 kedai makan western
bila tengok alamat, alemakkk dekat sangat ni dengan umah!
harus gi try! ;)

so, tanpa melengahkan masa
ahad baru ni gi dinner kat sana
sebab dah viral kat fb, penuh trus kedai tu naseb time kami sampai ada 1 meja kosong
kalu tak mmg kena tunggu la jawabnya

zakwan & papaZN order grilled chicken chop
tapi yang datang grilled lamb chop, hihihi kakak nayli order nasi ayam bakar
yang datang grilled chicken chop & nasi goreng, haha!
kawan tu dah kelaparan, bengang je depa
terpaksa pulangkan makanan sebab waiter yang anto salah meja

belum dapat adapt dengan suasana yang ramai camtu kot
almaklum, tetibe je dah viral kat fb kan
takpe, pelan-pelan kayuh...
pengalaman... pasni bleh la baiki servis :)
mamaZN plak order double cheese burger
amboi, tetibe makan burger je kan? haha!
ingatkan dia guna homemade patty
rupanya pakai yang biasa punya tu je
ok la, xpe... kalau tak, taktau kan... hehe 

cashier dengan waiter memang terbaik
walau bz melayan pelanggan tapi tetap mesra
takde la sentap atau masam sebab penat ke kan hehe

waktu operasi dari kul 5 petang
pasni datang petang-petang sket plak
nak try mi udang, laksa dengan rojak :)

21 Oktober 2015

Peperiksaan, Jerebu & Cuti

hari ni hari ketiga sekolah cuti
sebab jerebu
maknanya, 3 hari la peperiksaan ditangguh
3 hari maknanya dekat 6-7 subjek gak yang kena ganti hari tu
hmmm...

jerebu kali ni agak teruk
mendung semacam jek
bukan mendung gelap, tapi kekuningan
bukak je pintu rumah trus bau asap
mata pedih, tekak perit, nafas terganggu
berkurung la kita ye anak-anak
memang kena kurangkan aktiviti kat luar
kena banyakkk minum air
jaga kesihatan ye kengkawan!

bila cuti ni ada bestnya, ada gak tak bestnya
bestnya, seronok gak zakwan ada kat umah
bising jek umah ni sebab depa ni bergaduh je
pastu ada la masa lagi untuk zakwan buat revision sket

yang tak bestnya plak
periksa lambat abes, huhu!
anak yang periksa, mak yang panas
dah kenapa? haha!
ye la, sebab mak pun sama bz ngan anak
buat revision sama-sama
nak pantau, nak tengok apa salahsilap
tengok tulisan, tengok ejaan
sume mak kena alert, huhu!
lebih-lebih plak mak zakwan ni ye, haha!
begitu la... kata nak yang terbaik :)
lain orang lain caranya, btul tak?

zakwan plak nampaknya makin lama makin boring, haha!
dah semangat nak jawab periksa
alih-alih cutiii...
ni dah hari ke-3 untuk minggu ni
alamatnya mau bertembung serentak
periksa sekolah kebangsaan dan sekolah agama ni nanti
huhu..

takpela, demi kesihatan anak-anak
cuti pun bukan sesaja je kan?
tapi apa salahnya umumkan seminggu trus cuti?
ni tak, setiap hari kena alert dengan pengumuman cuti
bukan nya jerebu ni bleh ilang dalam masa sehari...

20 Oktober 2015

JJCM | Family Gathering @ Aroma Hijrah TTDI Jaya, Shah Alam

citer backdated lagi...
aritu kami join family gathering belah mamaZN
3 beradek je pun, tapi nak kumpulkan skali semua payah bebeno, huhu
alhamdulillah...
tercapai jugak hajat nak bawak atokZN makan nasi arab Aroma Hijrah tu..
tapi atok yang bayarkan, haha!
tq atok ;)

selesa gak makan kat sini
memang sesuai untuk buat gathering apa-apa
sesapa nak pegi better call utk reservation
kalu tak, mendapat la tunggu meja plak kan..

aritu kami order 2 dulang nasi arab mendy
setiap dulang lauknya ayam & kambing

memang superb! sedappp!
sampai skrg teringat-ingat lagi kesedapannya hehe

alang-alang dah berkumpul tu
ada la surprise untuk zakwan lagi..
dapat makan kek aunty yaya belanja
terkejut anak bujang bila semua nyanyikan lagu besday hehe
tapi kali ni celebrate dengan uncle najjib
besday uncle najjib pun bulan 10 gak :)

atokZN kasi present kat zakwan
dpat hadiah al-quran, alhamdulillah...
tq atok!
moga zakwan rajin baca quran lagi pasni :)

19 Oktober 2015

Homemade 'Play Dough' | Selamat Untuk Anak-Anak Bermain

aritu bagi depa ni main tanah liat
tapi nape tah lembik sesangat jadiknya
sebab dah lama tak main ke?
ke sebab dah expired? tah la...
trus berjanji ngan nayli nanti mama buatkan je tanah liat untuk dia...

so, semalam asek bertanya je la anak dara tu
dah berjanji kan? kena la buat...
kakak nayli tolong bancuh sama
mak-anak dara bonding time! hehe :)

disebabkan takde pewarna makanan
makanya warna original je la mak kasi
janji dapat main ye anak-anak...
anak-anak hepi, mak pun hepi
sebab dorang main mainan dari hasil tangan mak depa :)
sebelum ni memang tak kasi depa main tanah liat pun
sebab taknak kotor-kotor
padahal tanah liat tu bleh bantu dorang asah skill motor kan?
huhu, my bad ;(
takpe, pasni mama kasi main dah, yeay!
better late than never gitewww

meh mamaZN nak share cara buat dia
senang sesangat
ada 2 versi tau... mana-mana pun senang je bahannya
bleh bertahan 1-2 minggu jugak
simpan dalam bekas kedap udara
pastu letak dalam peti ais

sejak masuk grup homeschooling ni macam-macam ilmu dapat :)

Jalan-Jalan Pantai Remis, Jeram


okeh, ni kali kedua kami sampai sini
kalu 1st time dulu memang datang lawat kawasan semata-mata
kali ni datang sebab nak beli lauk dan sayur

pasar yang kami pegi ni
berhadapan dengan medan selera pantai remis
pakcik tu cakap, bukak pagi sabtu dan ahad je

oiii, rambang mata mak nokkks!
walau hanya ikan, udang, sotong, ketam
tapi sebab dia fresh, rasa macam nak beli semua!
harga pun ok la kot
aritu amik ikan termenung, ikan pari, ikan tongkol, kerang dan lala kena rm50

sayur-sayur plak jangan kata la..
merimbun jek semua
seikat rm1 je uols!
rasa nak beli macam2 jenis
naseb baek tak berjaya dihasut syaitonirrajim
bila pikir peti ais kecik trus x jadi beli banyak2
kena beli peti ais beso nampaknya ni, haha!

*up cite lama, huhu*

08 Oktober 2015

Surprise Sempena Birthday Zakwan :)

mamaZN memang camni... 
kalau untuk birthday anak-anak atau papaZN
suka buat kejutan
suka tengok reaksi diorang bila dapat surprise
suka tengok ekspresi wajah diorang, hihi
puas hati & happy bila tengok diorang pun happy

birthday zakwan ni sebenarnya lama dah plan
sejak lepas raya puasa aritu rasanya
makanya, sejak tu jugak la mengumpul duit, kikikiki

memang dah cakap kat papaZN
kalau book hotel, mamaZN cover
papaZN cover untuk duit minyak & makan2
okeh, deal! apa yang penting? kerjasama!
:P

zakwan memang taktau langsung pun
bila dia tanya, kita nak pegi mana ni?
mamaZN jawab nak pegi kenduri
jauh ke mama tempat kenduri tu?
mamaZN jawab kat banting
dia tanya lagi, kalau gi kenduri kenapa kita bawak bekal?
mamaZN kaluttt taktau nak jawab, hahaha!
bila dah sampai hotel zakwan tanya lagi
dia buat kenduri kat dewan ke? hihihi

sampai la dah check in bilik
baru la ramai-ramai (makpak dia je, haha!) jerit, 'KEJUTAN!!!'

zakwan mula-mula blur jap
pastu tetibe terus peluk mamaZN
'mama, betul ke mama? ni hadiah saya ke?'
aah, adiah zakwan.. tp kami tumpang sekaki ek, hehehe

lokasi dekat je, kat hotel impian morib
memang pilih dekat-dekat sebab 2d1n
janji ada pool depa ni seronok bebeno la kan
memang santai-santai jek

makan pun bawak bekalan dari rumah
pagi-pagi papaZN dah masak nasi arab
haha!
kenyang sampai ke malam :)

check in lambat setengah jam sebab jem
sampai-sampai dapat plak bilik tingkapnya ngadap pool
kemain lagi la dorang ni, takmo diam
dok berzikir je nak mandi, nak mandi..

tapi tak syok... sebab sape tah buat family day
abes dikonkernya pool budak
memang takleh ke sana langsung!
sampai hati :(
terpaksa la papaZN layan diorang mandi kan pool dewasa

pastu nak dekat maghrib tu makin galak plak depa
dengan speaker, sound system bagai
rupanya buat dinner tepi pool
adoi! tak tenteram!
mana bley tahan dekkkkk... kami bayo jugak
trus papaZN kol reception buat aduan
malam tu trus senyap, haha!

memang tak ke mana
dok melepak je dalam bilik pastu mandi pool
makan malam plak kami p restoran feveret - restoran juvita :)
lepas rindu dendam nak makan grilled chicken chop dia hehe

balik malam tu sume tido awal
turn papaZN deko-deko bilik sket
siap ada belon ngan flag
almaklum esoknya besday anak bujang kesayangan :)
memang penuh kejutan je la zakwan weekend tu

esok paginya nyanyi-nyanyi lagu besday utk zakwan
pi bekfes pastu sambung mandi pool lagi mamaZN ngan zaed cam bese jadi pemerhati je huhu
lepas tu, siap-siap sume, amik gambo 1 famili sket trus check out
zakwan teringin nak makan kfc

harap zakwan seronok la dengan apa yang makpak dia buat ni hehe

bukan selalu pun kan.. setahun sekali je :)
aah, setahun sekali... darab dengan 3 anak?
hahaahaha..! masak! :D

07 Oktober 2015

Wordless Wednesday : Aktiviti ZakwanNayli Di Kala Cuti [1]

asek berjalan kuar masuk kete je
tiap-tiap minggu
meh buat aktiviti syok sket kat umah ni
hehe
macam-macam dibeli, tapi nak buatnya asek tertangguh
ate, xpenah lekat kat umah time weekend katanya hehe

ok takpe, pasni kita kurengkan sket aktiviti berjalan tu ye anak-anak, haha!
bleh caya ke mak nya?
takut, anak ok.. mak plak yang resah gelisah mcm cacing kepanasan, haha!

05 Oktober 2015

Instant Shawl Budak Untuk Nayli

nak citer pasal aktiviti kami time weekend baru ni
tapi takde mood lagi
nanti la dah ada mood nak mengarang kang baru up hehe

nak citer pasal ni dulu...
raya haji aritu nayli nak pakai tudung
mamaZN kasi pakai tudung AJ je heee
comel sangat! tapi tak berapa kemas
tau-tau je la budak-budak ni
lepas main trus herot berot tudungnya

pastu ada kawan mamaZN
yang suggest pakaikan instant shawl kat nayli
biar kemas elok terletak

bermula misi mencari kat ig
senang sket nak cari kat sana
search kat hashtag # je, hehe

jumpa 1 ig ni @juwairiyah_
harga pun ok, so beli je la..
mamaZN beli 3 helai utk permulaan
pink, purple (nayli pilih) & hitam
(mamaZN pilih - biar masuk ngan sume kaler baju)

ok la, cantek & kemas gak jahitannya
yang penting memang senang nak dipakai
tak perlu brooch bagai
ada butang yang bertindak sebagai brooch di situ
memang dah siap jahit kat atas tudung

so far nayli pun suka
:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...