30 April 2015

Masak-Masak | Menu Di Hari Weekend

nak citer pasal xtvt masak-masak time weekend aritu
dah nak masuk weekend baru dah pun
baru nak citer pasal weekend lepas, huhu
layankan aje la, hehe...

time weekdays tak terdaya dah nak masak renyah-renyah
janji ada 1 lauk pun jadik la
sayur plak ulam-ulaman je
tak larat nak berdiri lelama dah skrg

makanya, time weekend je la bleh layan nafsu makan yang macam-macam, haha!
sebab papaZN ada kat umah time weekend
mamaZN sediakan bahan
papaZN yang tolong masak kan, hehe
apa yang penting? kerjasama! :P

sabtu ritu teringin sesangat nak masak nasi ayam
teringin masak tau, bukan teringin makan, haha!
so, masak la nasi ayam ari sabtu tu
buat banyak bleh makan sampai ke malam :D

ahad plak teringin nak makan masak lemak ketam & kerang rebus
adoiii, sedapnya kerang rebus!
lama dah tak makan
makan nasi sikit je, selebihnya ratah ketam ngan kerang, haha!
pastu sayur plak buat bening bayam je
preknen kalini suka bebeno makan bayam
utk zakwannayli mamaZN buat telur dadar ngan ikan goreng
dorang ni mana makan ketam ngan kerang pun huhu!
ehhh, jap..! 1st time zakwan makan ketam ritu
ehhh, suka plak dia! :P

masa upload kt fb/ig ada yang tanya
mamaZN makan petai ke time preknen?
owhhh, no, no, no...
petai tu feveret papaZN
mamaZN tak makan pun, huhu
time preknen tak elok makan petai ke?
saje tanya, sebab ada yang tegur ritu...

esok start cuti panjang, yeay!
panjang tak panjang, 4 hari gak la kan?
tengah pikir ni nak masak apa plak, haha!
macam teringin nak makan mi kari
tengok la nanti, apa hasilnya, hehe
^_______~

29 April 2015

Dress Princess | Rezeki Kakak Nayli :)

alhamdulillah
syukur dikurniakan kawan yang baik-baik

aritu mamaZN ada share kat IG/FB
kakak nayli nak dress mcm princess
tapi makpak dia 'kedek' nak belikan
pegang bleh, beli takbleh.. huhu!
ksian tengok muka kakak nayli kecewa
masa letak balik dress tu kat tmpt dia...

malam mamaZN upload gambar tu
sorang kawan yang sangat baik wassap
mintak address & saiz baju kakak nayli
katanya ada dress nak kasi
Allah... baiknya hati beliau!

isnin baru-baru ni parcel sampai
dalamnya, bukan ada 1 dress je
tapi ada 2 dress & 1 jubah!
alhamdulillah, rezki kakak nayli...
sebak plak tetiba
tengok kakak nayli teruja dapat baju baru
masa kakak nayli try dress tu
mamaZN saje-saje buat-buat terkejut
'kakak!! cantiknya kakak! mcm princess!'
tersengih-sengih anak dara sebab kena puji

pagi semalam, apa mimpi ntah...
kul 6.45 pagi dah mintak pakai baju tu
kemain melaram pepagi buta, huhu
nak elak dr dia menjerit tak tentu pasal
maknya layankan aje la...
janji ketenangan pagi tak tercemar, haha!

tq pada sahabat yang memberi tu
u know who u are...
hanya Allah dapat membalas jasa nya
sebab dah menggembirakan kakak nayli :)

kakak nayli cakap
'mama, mama terkejut ke tengok kakak? sebab kakak cantik macam princess ek?'
ye kakak, btul tu... :)

28 April 2015

Movie Time! | Avengers : Age Of Ultron

assalamualaikum
ingat semalam nak update
tetibe contraction maghi plak dah..
dok dendiam je, naseb false alarm, huhu

sabtu lepas kami terjah SCM
reward pada zakwannayli
moh la kita tengok movie
cerita pilihan ofkos la yang paling hot!
AVENGERS : AGE OF ULTRON
mamaZN nak tengok pakwe sebelum bersalin, haha!
sape lagi klu bukan ironman & captain america!
kekekekeke.... tamak! :P

tiket cam biasa beli online jek
pastu scan barkod
takyah susah payah beratoq pi beli tiket
mula citer 2.40ptg, kami sampai 2.50ptg
scan barkod trus masuk panggung
naseb tengah iklan
tapi takdan la nak pi beli popcorn bagai..

cerita best ke tak???
makyong kasi 5 bintang!
best sesangat kot!
tambah plak ada avengers junior lagi
part kelakar banyak, haha!
sempoi jek sebab spontan
tapi ada jugak part sedih, huhu!
bukan takat ironman ngan captain america je best
sume pun best-best belaka!

kesimpulannya, puas hati la tengok citer ni ^_^

23 April 2015

36Weeks & False Alarm! T____T

assalamualaikum
kejap ada, kejap takde...
mcm biskut chipsmore, hehe

arini genap 36weeks pregnancy
perut pun makin besar nampak gayanya!
kakak nayli cakap, 'besarnya perut mama, macam belon!'
huhu, baekkk.. mama redha -___-

start dari minggu lepas
dah terasa-rasa mcm nak terberanak
kejap-kejap mengeras, kejap-kejap rasa lain macam sakitnya
tapi bila kira masa, rupanya false alarm
lepas 20minit-30minit rasa tu hilang..
kena banyak bersabar lately ni
buat keje pun dah xbleh sangat
nak berjalan pun dah kena tampung bawah perut ni
ni baru 36weeks
masa kakak nayli dulu 40weeks berjalan sakan lagi ke sana sini
ye la, btul la pun.. faktor usia memainkan peranan, hehe

kalu tengok dari saiz perut ni
lagi besar dari preknenkan zakwan n nayli
masa zakwan dulu, orang cakap 'keciknya perut!' 
sekali kluar, hambekkk 3.66kg
masa kakak plak ok-ok je saiznya
kluar pun bleh tahan 3.24kg
kali ni xtau la berapa kg plak
masa check-up 32weeks aritu doc dah bgtau
saiz baby dah cecah 3kg huhu
ada 8weeks lg utk baby trus membesar

dari check-up masa 28weeks sampai 36weeks ni
berat badan mamaZN maintain
takde naik, takde turun
orang kata dah nak dekat bersalin kalu takde turun naik berat badan ni
aihhh, xtau la ye ke idak...
menunggu hari je la

masa zakwan dulu 40w3d
masa nayli plak 40w2d
maknanya ada lebih kurang 4minggu je lagi dari skrg
adikbaby ni harapnya 40w jugak la kot ye
sebab mama terasa banyak menda tak settle lagi ni
selagi tak settle, selagi tu rasa tak sedap hati huhu
harap baby syok dok kat dalam perut mama hehe
walaupun sebenarnya masing-masing kat umah ni tak sabar nak jumpa adikbaby dah
terutamanya kakak nayli ni ha..
dia la pun paling rajin sembang ngan baby

debo sebab risau nak meneran 1 hal
debo tak sabar nak jumpa org baru pun ye jugak

moga dipermudahkan la hendakNya urusan kami anak beranak ni...
baik urusan yang kat umah
takpun yang kat hospital nanti, huhu

20 April 2015

33 Tahun | TQ Pada Yang Wish ^__^

alhamdulillah
19 April semalam genap mamaZN 33 thn 
huhu, tua sudaaa, haha!
tp takpe...
kakak nayli kata mama muda lagi
sebab takde rambut putih macam papa, haha! :P

biasanya bila masuk je april mesti dah rasa excited
tapi tidak tahun ni... sebab apa?
sebab GST! hahaha!
so, rasa biasa-biasa je bila dah menjelang 1 April
tak macam tahun-tahun sebelum ni

tahun ni jugak takde dah nak celebrate sesama dgn sultan perak
sebab sultan perak kan dah bertukar
atas kemangkatan almarhum sultan azlan shah
jadiknya, tahun ni takleh nak berlagak sangat hehehehe...
cukup la 32 tahun celebrate sesama
time tu bangga sangat sbb sama besday ngan sultan, kikiki...

pagi semalam papaZN ada kerja
jadiknya dok umah je buat kerja rutin harian
takde maknanya besday girl dok goyang kaki sehari, haha!
adaaa je kerja yang nak kena buat :)

bila petang baru kluar ke SCM
tu pun sebab nak lunch
takde derrr surprise-surprise bagai
mamaZN dah warning zakwan & papaZN awal-awal, hehe..
takut kang terberanak awal plak
sebab terkejut dengan surprise, kikikiki :P
lepas lunch, ronda dalam SCM jap
tu pun makyong dah tak larat sangat dah
setiap kali melangkah
setiap kali tu jugak baby ikut gerak
laen mcm penat nya, huhu!
ye la, faktor usia gak kan, haha!

so, takde apa yg special melainkan famili ada di sisi ^___^

apa-apapun
terima kasih atas ucapan dan doa kalian
yang sudi wish di fb/ig/wassap
moga kita sama-sama dimurahkan rezki
dan diberkati Allah sentiasa

tq jugak kat semua sebab sudi jadi kawan mamaZN :)

15 April 2015

Wordless Wednesday : 'Mini Pizza' 3S - Simple, Sempoi, Sedap :)

ni menu orang malas tapi lapo, hehehe
tapi menu ni paling mendapat sambutan kat umah ni
kadang zakwan pun mintak nak bawak pi skolah sebagai bekalan
sesuai untuk bila-bila waktu
sarapan, tea time atau bebila kelaparan, haha!

bahan-bahan:
roti gardenia / sos tomato atau sos spageti / sosej / keju

cara-cara:
1. rebus sosej - tos - potong kecik2
2. sapu sos atas roti
3. tabur sosej yang dipotong atas roti
4. carik2 keju - tabur atas roti
5. panaskan dalam mikrowave - sampai keju cair
6. siap! :)

p/s: lagi skali, takde modal nak update blog, haha! ini pun jadi la...

13 April 2015

Menu Simple Tapi Sedap!

semalam dok umah berdua je ngan kakak
zakwan & papaZN balik kampung jap
sebab nak ziarah atok sedara papaZN yang meninggal
kalu kami ikut boleh je...
tapi tu la, kakak ni tetibe demam plak malam sebelum tu
so, dok umah je la - rehat
biar zakwan je temankan papaZN

nama je hujung minggu, hari untuk istirehat
memang takkkkk la!
dari pagi dah buat memacam keje huhu!
iron baju, basuh baju, sidai baju, kapur kasut zakwan, gentel nugget utk bekalan zakwan ke sekolah, etc...
naseb baek kakak nayli pandai bawak diri main sengsorang je dia hehe

baru nak rehat, tetibe kakak nak makan pulakkk
adoihai, baru nak baring kena bangun balik
paham-paham je la, makyong amik masa nak bangun-duduk-diri bagai skrg ni
bila tanya kakak, nak makan apa?
nak nasi ngan telur je
ok la, kita ikut la selera budak nak baik demam
masak beriya-iya sangat kang, mama sorang je yang makan
tak kose mak!

naseb ada sambal hitam buat penambah selera mama huhu..
memang menu paling sempoi tp sodap!
haha! :P

okeh, takde cite sebenarnya..
sembang kosong jek la ;)

08 April 2015

Homemade Nuget Ayam Tempura

semalam terlebih rajin sket
skettt je pun, haha!
sebabnya kelmarin baca entry blog kak lelalelord pasal homemade chicken nugget
dan-dan tu jugak rasa nak buat
malam tu soh papaZN beli bahan
tu yg smlm projek berjalan :)

senang jek rupanya nak buat
bleh la buat lagi pasni
pastu buat stok banyak2 utk bekalan zakwan pi skolah

pastu nak letak apa-apa ikut suka/kreatif kita sendiri pun bleh
nak letak carrot ke, jagung ke, sayur pape ke
elok sesangat pada anak-anak yang tak makan sayur
leh sembunyikan sayur dalam inti nuget tu, hehe

atau
nak rasa pedas, tambah lada hitam
nak cheesy, tambah keju sket
terpulang pada memasing utk buat eksperimen :)

dan lagi satu, ni satu langkah penjimatan
untuk kurangkan bayar gst, kikikiki...
pokok pangkalnya, kena rajinnnnn, huhu
(dush! dush! kena sebijik kat diri sendrik)

okeh, meh tengok bahan-bahan & cara membuatnya

*bahan-bahan:
- 1 pek daging ayam kisar (boleh guna daging ayam pejal tu then kisar sendiri)
- 3 sudu mayonis
- 3 sudu tepung gandum
- lada sulah & garam secukup rasa
- carrot yang disagat (bleh letak sayur lain ikut suka)
- breadcrumb (mamaZN buat sendiri, bakar 2 keping roti pastu blender kering)

*cara nak buat:
- satukan semua bahan-bahan kat atas
- bentukkan ikut kreatif sendiri (ada acuan comey2 tu lagi syok!)

*kalau nak goreng versi tempura macam mamaZN
- sediakan 1 mangkuk sebiji telur putih & 1 mangkuk sedikit tepung gandum
- biarkan minyak betul-betul panas
- celupkan nuget pada tepung gandum then telur putih
- pastu gorengkan dalam minyak panas tadi (time ni dah bleh slowkan api sket)

*kalau nak goreng versi ada serdak tu
- sediakan 1 mangkuk sebiji telur putih & 1 mangkuk sedikit breadcrumb
- biarkan minyak betul-betul panas
- celupkan nuget pada breadcrumb then telur putih
- pastu gorengkan dalam minyak panas tadi (time ni dah bleh slowkan api sket)

siap! selamat mencuba ^_____^

06 April 2015

Shopping Kain Untuk Baju Raya

assalamualaikum
kejap ado, kejap takdo mamaZN ni ye
huhu
UV mmg merudum abes sejak 2 menjak ni, haha!
xpela, ada citer, ada la.. takde cite dendiam je ;)

dah beli kain utk buat baju raya?
wohaaa! semangat tak? semangat tak?
hahahah!
posa tahun lepas awal-awal dah ganti
syok sket nak cite bab raya tahun ni :)

bukan apa...
memandangkan abes pantang pun dalam bulan posa nanti (in shaa Allah)
tu yang cuba nak siapkan sket dari skrg
ksian plak nanti papaZN yang kena p soping

eh, ksian ke? bukan ksian...
riso ada, tak caya pun ada sebenarnya, haha!
riso tak berkenan dgn pilihan papaZN :P
sori, papa!
tailor pun dengar kata dah takmo amik tempahan kan? huhu...
harapnya tailor kami nakkk la terima -_-'

baju kasual zakwannayli ada la dah beli sket aritu
masa p jenjalan ke aeon bukit tinggi
kali ni misi cari kain untuk baju melayu & baju kurung plak

sabtu baru ni
lepas pi shah alam utk check up baby
trus ke klang parade sbb nak g kamdar
misi mencari kain yang tertangguh
padahal dah sampai shah alam tu
bleh je p jakel kan? hihihi...
takmo la, jakel mahal! :P

tahun ni tema..... papaZN yang pilih
takpe, kita kasi chance ;)
mamaZN pun malas nak pikir sangat
banyak nau menda nak pikir lately ni, huhu
i folo je la...

pas soping kain, trus gi chicken rice shop
kasi zakwannayli lunch
makpak tumpang je, sbb nak makan kt umah, haha!

psst, apa tema warna korang tahun ni?
cer cite, cer cite...
^_____^

p/s: bape banyak 6% kena aritu dalam 1 hari? huhuhu T____T
sabo je la!

01 April 2015

Hujan Lebat | Rumah Hampir Banjir!

petang semalam memang hati tak tenteram je
macam ni agaknya perasaan orang yang alami musibah banjir tu, huhu
asek risau, asek tengok jam, asek tengok luar...
tengok jam, sbb papaZN ngan zakwan tak balik lagi
tengok luar, sbb nak tengok bila hujan nak reda ni?!

dah 2 hari berturut hujan lebat waktu petang
biasanya kul 6.30 dah reda
tapi semalam, ya Allah!
waktu yang sama tapi hujan makin lebat!
siap guruh berdentum dentam
kakak nayli pun terjerit & nangis sebab terkejut 
sangat-sangat-sangat risau!
ye la, risau kalau air naik masuk umah
apa kami nak buat ni? papaZN takde..

pastu eletrik putus plak 2x
rupanya tripped - naseb papaZN dah ajar nak buat cemana
kalu tak bergelap la kami sementara tunggu papaZN & zakwan balik
bertemankan cahaya lilin, huhu

kat belakang umah dah macam ada tasik
lagi sket jek nak masuk kat pintu umah
kat belah depan plak porch memang dah naik air
tapi belum masuk umah lagi...

amik zakwan dari van sekolah semalam pun kasut dia dah tenggelam dalam air
rupanya kat sekolah pun dah banjir sket
papaZN pun sampai umah lambat
sebab jammed & air naik kat jalan
aduhhh dugaan...

alhamdulillah kul 9 malam tadi baru hujan reda
air pun mula surut, pagi tadi tengok dah clear
harapnya arini, kalau hujan takde la macam semalam
sangat merisaukan huhu T___T

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...