31 Mac 2015

JJCM | Nasi Arab & Western Food @ Al Amin, Jalan Kapar Klang

sabtu malam tu gantung kuali
jadiknya, moh makan kat luar, hehe

kali ni nak try makan kat kedai baru
lama dah kedai ni bukak tapi kami tak pernah ke sana lagi
setiap kali lalu mesti nampak ramai orang
nak jugak try apa yang best kat sana

nama kedai tu restoran al amin
lokasi kat jalan kapar, klang
betul-betul tepi jalan besar
biasanya bukak malam je, siang tak sure plak
specialty dia nasi arab dengan western food
tapi kalau nak goreng-goreng pun ada jugak
nak jenis berhidang (seafood) pun ada
so, banyak la pilihannya...

malam tu papaZN try nasi mandy ayam
share dengan kakak nayli
mamaZN plak makan grilled chicken chop
zakwan nak fries je cicah dengan kuah black pepper

not bad la! sedap jugak...
nasi mandy arab tu harganya rm10.90
nasi banyak, ayamnya suku

kalu nak nasi mandy kambing pun ada
harganya rm14.90
kalu datang reramai, takyah order sorang 1
takut tak abes, hehe
order jenis hidang punya..
nasi mandy ayam utk 3 orang baru rm30
nasi mandy kambing utk 3 orang baru rm40
banyak bleh jimat di situ :)

grilled chicken chop mamaZN pun harganya rm10.90
side dish ada coleslaw, fries, sayur kukus sket
nampak je kecikkkkk
tapi jenuh nak ngabehkan! hahah!
memula tamak :P
naseb tak order menu lain hehe

ok la.. suka la makan kat sini
bleh try menu lain plak pasni
papaZN dah aim nak makan nasi mandy kambing plak ;)

30 Mac 2015

Sabtu @ AEON Bukit Tinggi

ni citer ari sabtu
ari ahad dok umah dendiam huhu

lama dah rasanya tak jenjalan rileks-rileks ngan famili
biasanya tu, adaaa je aktiviti yang nak dibuat
papaZN ada kerja kat dengkil la, kenduri la, balik kampung la, itu la, ini la...

kebetulan memang takde plan sabtu tu
jom la kita jenjalan cuci mata
orang kata dah ujung-ujung preknen ni
elok banyakkan berjalan kan?
jadiknya, moh le kita berjalan...

saje spent time dengan zakwannayli
layankan dorang nak beli apa...
kalau buku / majalah mamaZN no hal
tapi bab mainan big-big-big no la, haha!
nak tengok je, bleh... nak beli, sori!

dorang pun elok je dengar kata...
dapat majalah atau buku, dua-dua pun senyap
tapi bila lalu kat tempat toys, bertabah je la..!
temankan kakak nayli tengok barbie pun dah setengah jam
temankan zakwan plak tengok mainan dia dah setengah jam lagi..
jenuhhh! haha!

lalu kat tgv, memasing nak bergambo
layankan aje...
ksian dorang, nak tgk movie tak dapat
ate, cemana...
berderet movie dorang ajak tengok!
spongebob la, cinderella la, cicakman la..
last-last papaZN cakap, pilih 1 yang betul-betul nak tengok
dua-dua nak avengers
so, tunggu je la akhir bulan 4 nnt, hehe

sesambil tu amik kesempatan la beli baju raya dorang sesiap...
takde la banyak sebab beli sikit-sikit
riso plak tak sempat kang
bulan pose tu nanti dah dalam pantang
elok plak ada sale, jadikkk la...

27 Mac 2015

#TLU | Teman Lelaki Upahan

tamat lah sudah episod akhir ptg smlm...
pasni takde dah EL bila ptg-ptg, hihi

dulu tak suka btul kalau ungku ni berlakon
pastu masa dia masuk fear factor tu
awal-awal dah kluar..
rasa cam, alaaa harap badan je beso!
haaa gitu skali, hahaha!

tapi kali ni bleh plak tangkap lentok!
kahkahkah!
sampai dok teringat-ingat
tersengih sengsorang bila tengok dia berlakon :P
poyo abes mamaZN ni!
tu orang tua kabo, kalu benci jangan lelebih sangat
haaa, kan dah tersuka! ^______^

suka betul la dengan watak si EL tu
very the selamba je kan?
rileksss je macam tak dibuat-buat
naik betul nama dia
kalah dah hero istikharah cinta aritu, opps! 
hehehe...

tabik la kat pengarah cite ni, azma aizal yusof a.k.a butang, haha!
kalau dia mengarah memang best la cite tu
dari cite sindarella lagi mamaZN suka kat dia
tapi lama dah kan dia tak berlakon?
sekarang banyak belakang tabir je
dialog paling diingati 'butang sayang naema...' haha! suka, suka!
:)

sebenarnya mamaZN tak berapa folo pun citer #TLU ni dari awal
kalau tengok pun, gitu-gitu je
segan la, haha!
asal tengok je, nanti papaZN pun tegur..
'ayang, dah solat?'
errrkkk... belum! T___T
takpun.. 'ayang, tukar 106 la.. sedap sket' errrkkk... baik! -_____-'

jadiknya, meh mamaZN nak tanya
selain tonton.my, kat mana lagi bleh tengok online citer ni?
kalu ada yang bleh download lagi bagus, hehe..
ingat nak maraton tengok dari awal sampai abes
tanpa sebarang gangguan iklan, haha!

p/s: gmbr ku google saja..

26 Mac 2015

32 Weeks!

alhamdulillah..
arini genap sudah 32 minggu usia kandungan
ya Allah, rasa tak sabar sangat!
bertambah tak sabar
bila dok tengok muka baby masa scan aritu huhu

tapi tu la..
beza sangat preknen kali ni
dengan masa preknen kan kakak nayli
masa kakak dulu, lagi seminggu due bersalin
ligat lagi berjalan ke sana sini
yang kali ni cepat terasa penat
jalan sket dah letih, berdiri lama sket dah lenguh
kerja-kerja rumah pun banyak papaZN yang take over sekarang ni
pastu betis ni slalu sangat kena 'simpul biawak'
terutama bila bangun dari tido
adoi! sakit..!
dah 32 weeks macam ni pun
masih bersisa lagi rasa muntah
bukan keluar isi pun..
bertabah je la.. T____T

tu orang cakap
setiap kali preknen mesti lain-lain rasa alahan dan sakitnya
sama gak la dengan masa nak bersalin nanti kan?

tapi yang pastinya setiap kali mamaZN preknen
dari zakwan, nayli ngan kali ni
alahan tetap sama tak kira pagi petang siang malam
dari awal trimester sampai la 4 bulan huhu!
tu je la pun yang sama...

ada yang tanya baby boy ke baby girl?
hehe..
masa scan aritu adikbaby memang tunjuk awal-awal dia gender apa
tapi ye la kan, apa-apa pun boleh jadi
ada tu, sampai nak bersalin kata boy
tapi tetiba bila kluar girl plak kan?
harapnya adibaby tak la gitu ye huhu

nama pun dah ready tak kira boy atau girl nama mamaZN pilih, tp papaZN yang approve kan
baby Z utk boy, baby N utk girl
zakwan pun sama tolong pilihkan nama baby
tapi nama yang dia pilih tu - nama kawan2 sekolah dia huhu!
takpela, saje kasi zakwan excited sama :)

doakan mamaZN & baby ek
moga dipermudahkan segalanya...
walau nak masuk yang ke-3
tapi dupdapdupdap dia tetap sama
rasa terlebih riso pun ada ni
sebab xtau lagi nak bersalin kat hospital mana..! uwaaa...



p/s: assalamualaikum baby Z! ^_____^

25 Mac 2015

Wordless Wednesday : Makin Manja!

kakak nayli la sape lagi..
abang zack dah pandai bawak diri

skrg ni apa-apa sume nak mama
kalu nak tido kena baring atas lengan mama
bila dah tido baru bleh alihkan tangan
lenguh! huhu...
takpela, demi kakak...

ksian kakak, mesti dapat terasa 'sesuatu'
mama xkan lupakan kakak
bila ada adikbaby nanti
kakak kan bff mama
mestilah mama sayang kakak selalu huhu

tq tau kakak
sebab rajin tolong mama
walaupun tak slalu, hehehe
walau kengkadang sukar dijangka jugak peel nya...

24 Mac 2015

Sepagi @ Warung Bunian

sejak awal preknen
sampai la nak 8 bulan (lagi 2 hari)
dah 2 kali la jejak makan kat warung bunian ni
alhamdulillah, dapat gak...
memang ngidam nasi lemak telur bungkus nya tu, sodap!

kalini pegi skali ngan aunty wawa & famili
kebetulan tido 1 malam kat umah dia
kalau tak, jangan harap la nak ke sana dari klang!
semata-mata nak makan nasi lemak je kan, huhu...

sampai kul 8.15, tapi kereta dah berderet
tempat duduk pun kena tunggu
orang yang dah sudah makan tu bangun
memang hebat betul la penangan 'bunian' ni, hehe...

mula-mula memasing order nasi lemak
pastu side dish nya roti canai (share-share)
perghhh! side dish katanyaaa, hahah!
at last, mak kena perabih nasi lemak nayli
ngan roti canai sekeping
wooo jenuh! penuh perut dibuatnya
ntah kenapa, bebudak ni tak suka makan kat sini
lain bebeno selera depa ngan makyong huhu

mamaZN ada share lokasi warung bunian ni
sebab aritu masa share kat fb
ada yang tanya katne tempatnya tu
harap dapat membantu

kat sini ada buat makan lunch jugak
tapi tak penah try lagi
teringin gak 1 hari nnt nak makan lunch kat sini
dorang kata sedap!

balik umah aunty wawa, layan plak bebudak ni main playground
zakwan cuti skolah ni memang tak ke mana
demam plak dia 3 hari dalam cuti-cuti tu
naseb baik belum naik skolah lagi
kalau tak, riso la jugak...
banyak tertinggal pelajaran nanti

23 Mac 2015

BBQ @ Kampung | Spent Quality Time With Family

ni citer sabtu 2 minggu lepas, huhu!
kami balik kampung
saje spent time ngan family
walaupun memasing ada agenda sendiri
curi la masa jap utk buat bbq

lepas asar papaZN (man of that night, haha!)
dah jalankan tugas buat tempat membako, buat bara api, etc.
mamaZN dok sebelah kasi kata semangat je
(lebih pada mengarah sbrnya, haha!)
kejap je, pastu mamaZN goreng fries & buat ayor

bebudak yang berlima sebuk main
jarang jumpa la katakan
main-main-gadooo - tu je la keja depa
ni baru 5, in shaa Allah thn depan 7
cemana tah gayanya nanti, huhu

pas solat maghrib aktiviti membako bermula
ada kambing, ayam, udang galah, ikan siakap, sosej & otak-otak
alhamdulillah... walau makan sikit tp kenyang sampai ke pagi

sebab dah buat bara awal
jadiknya sesi makan-makan pun abes awal gak, hehe..
kul 10, settle dah sume
bebudak pun dah ngantok tak tido siang
lagi-lagi si nayli kul 9.30 dah tumbang
penat bebeno! macam dia plak yang mengipas hehe

19 Mac 2015

Checklist Barang Baby & Mommy

saje nak share..
at least akan datang bleh rujuk sini balik
takde la google ke blog orang lain dah
hihihi..
ni pun tengok dari blog lain gak ni
tapi ada la olah sana sini sket

alang-alang aunty wawa (maksedaraZN)
mintak checklist utk shopping barang baby ni
mamaZN share kan skali la kat sini
bleh tolong kengkawan yang lain gak kan? :)

terpulang pada memasing kalu nak alter
nak tambah item ke, nak kurangkan item ke
ikut bajet & kemampuan sendiri
tak semestinya kena beli semua sederap terus
contoh, macam stroller tu..

adikbaby punya?
alhamdulillah, sedikit sebanyak ada dah la..
tu pun start membeli masa maknya dah 7bulan preknen
harini genap 31weeks
dupdapdupdap...
mcm cepat plak masa berlalu

tinggal nak kemas beg bawak pi hospital
apa barang2nya?
nnt mamaZN share lain k? :)

18 Mac 2015

Wordless Wednesday : Mama Jadi Cinderella =(

anak bertuah sorang ni..!
susu tumpah 3-4 titik tp disiramnya segayung air!!
naseb bukan sebaldi
kalu tak, mau banjir 1 umah
ni pun, maknya dah 'banjir' sama..
banjir ayor mata, uwaaa..!
tak larat nak bertukar hijau (hulk) sepenuhnya dah, huhu!

dah macam cinderella terbongkok-bongkok ngelap lantai
dengan perut makin membesar, kudrat pun agak terhad skrg ni
terpaksa gak la bersihkan...
sabo je la..!

niat dah btul, nak tolong mama..
tp ye la kan..
budak 4 thn apa la yg dia tau huhu..
ksian gak sebab kena marah..
sori kakak... bila penat, mama senang naik angin skrg ni :'(

16 Mac 2015

Seminggu Berlalu... Musibah Menimpa Kami

assalamualaikum
seminggu senyap tak berupdate
dalam seminggu tu masih bersedih
kejadian pun dok berulang tayang kat minda
adoi, trauma jadiknya...
alhamdulillah kami sekeluarga selamat

sebenarnya kami otw balik klang dari raub
kami 3 kereta konvoi sbb ada kenduri kawen sedara kat sana
singgah jap kat masjid besar bentong nak solat zohor
mamaZN yang nak sangat solat kat masjid tu
taktau la nape, rasa teringinnn sangat
tu yang ajak dorang singgah sana

ye, mamaZN mengaku mamaZN cuai
dah cuai leka plak lagi...
henbeg tinggalkan dalam kete
sebab dalam hati dok bersangka baik...
'kawasan masjid, sape plak berani nak buat onar?'

abes je solat, balik ke kereta...berderau darah!
cermin tingkap kete kena pecah!
henbeg? sadaqallah jawabnya...
memang menggigil la time tu
pertama kali kena menda camni dalam hidup!
nak lagi menggigil, sebab teringat wallet papaZN pun dalam henbeg tu jugak!

rasa bersalah toksah kata la...
dah adikberadik ipar lain terpaksa tunggu sekali
papaZN bz nak buat report, nak ganti cermin kete
takkan nak biar terlopong dari bentong ke klang?
kalu hujan?
walhal dorang sume ada plan memasing dah..

Allah, rasa bersalah sangat...
tapi dalam masa yang sama sangat bersyukur dorang sume ada nak tenangkan dan temankan
dibuatnya kami je takde sape yang lain
mati kutu gak dibuatnya!
sangat hargai bantuan adikberadik ipar semua
termasuk la FIL & MIL
tq sangat-sangat atas bantuan semua

takpela hilang harta benda sket
redha...
benda bleh dibeli, dicari lain
kalau nyawa? nauzubillah...
cuma terkilan sebab banyak gambar kenangan dalam henpon
pastu macam2 notes ada dalam tu
Allah, tu yang rasa terkilan sangat tu..

duit plak ada la dalam RM200-RM300 time tu
walau tak banyak mana
tapi sebab dah niat dalam hati
duit tu nak beli barang-barang baby
sedih sangat...
nak wat cemana, takde rezki kami time tu

lagi 1 paling terkilannya...
ye la, sebab tak pernah kena kat diri sendiri...
memang setiap kali ke masjid tak pernah plak bersangka buruk pada mereka yang ada kat masjid
sentiasa je bersangka baik
'dorang nak beribadat di rumah Allah'

tapi pasni memang kena ubah persepsi tu
kena sentiasa berhati-hati & berjaga-jaga walau di mana berada hatta di masjid sekalipun
jenayah di mana-mana! seriau bila dipikirkan balik...

barang / duit yang hilang?
redha... bukan rezki kami dah
anggap je orang tu nak ubatkan makpak/anak dia yang sakit
takpun tak cukup duit nak beli susu anak
harapnya orang tu diberi hidayah
nak marah sangat-sangat pun rasa tak guna gak... 
dah memang silap sendiri...

Allah jentik sket
supaya kami sentiasa beringat
moga ada hikmah di sebalik musibah yang terjadi
moga kami menjadi yang lebih baik pasni sentiasa ingat Allah walau kat mana berada, walau buat apa aja...
moga kami lebih berhati-hati lagi pasni

p/s: harap jadi pengajaran gak buat kawan-kawan

05 Mac 2015

Jemputan Kenduri Kahwin @ Taman Tasik Titiwangsa


dari awal bulan 2 dah plan nak gi kenduri ni
mana bleh tak datang! kena datang! ;)
last minute dapat surat dari sekolah zakwan
zakwan ada kem solat bestari plak kat sekolah
riso tak dapat penuhi jemputan
sebab zakwan ada aktiviti
naseb baek aktiviti abes kul 11.30 pagi
zakwan tukar baju dalam kete je la, hihihi...

lama dah tak jenjalan dari klang ke kl
sejak jadi warga klang ni
nak gi jalan jejauh kena pk banyak kali, huhu

sampai titiwangsa round 1x sekeliling tasik tu
sebab nan ado parking!
kat area tasik tu je, ada 3 kenduri kawen
belum kira ada aktiviti utk paralimpik lagi
memang payah sket la nak cari parking
alhamdulillah, rezki makyong takyah jalan sgt
dapat parking betul-betul sebelah khemah :)

pengantin pun tengah makan beradab :)
sampai-sampai trus cari kakak pengantin
lama tak jumpa....! rindu banget kot!

suka sangat dengan famili dorang ni
hubungan kekeluargaan memang no.1!
alhamdulillah, didoakan dari jauh biar trus berkekalan gitu :)
blum bab sedondon, pilih warna tema, deko2
geram jek! sebab cantikkkkk! :)

tak puas nak jumpa ngan kakak pengantin
sbb beliau bz layan tetamu, haha!
in shaa Allah next time kita chitchat lelama sket ek :)

tq sbb tak lupa jemput kitorang
dr adiknya si ammar, maisarah sampai la ke syida ni
adiknya yg mellisa je tak dapat pegi, sbb jauh sgt time tu :)
next, turn era plak ye.. tak sabar ni, haha!

last but not least
tahniah kepada pasangan pengantin
syida & daniel
selamat menempuh 'alam' baru
kena sentiasa bersefahaman & bertolak ansur
moga terus sabar dan bahagia menjalani kehidupan baru ni k!
kak nad sayang famili korang! ^___^

04 Mac 2015

Wordless Wednesday : Perut Mama Macam Belon?!

kakak nayli peluk perut mamaZN aritu
tetiba dia cakap...
'ey, perut mama besar, macam belon..!'

huhu..
xtau nak sentap ke nak gelak
haha!
:D

p.s: 29weeks already.. debaran semakin memuncak! dupdapdupdap..

02 Mac 2015

#shortgetawayZNZN | 2D1N @ Singgah Santai Resort, Hulu Langat

seperti yang dijanjikan :)
harap dapat membantu kawan-kawan ya!

dah lama sebenarnya kami plan bagai
nak pi bercuti tenangkan fikiran
rasa serabut kepala dibuatnya lately ni
lagipun, dah lama sangat familiZNZN tak pi berjalan...
antara yang masuk dalam list : CH, janda baik, fraser hills

kami dah diskus ciri-ciri percutian kali ni
ciri-ciri kooo! hahahah! :P
antaranya: nak dekat-tenang-tempat tak serabut-ada pool-under bajet
tempat yang disenaraikan tu semua tak menepati ciri-ciri, uwaaa..!
setelah ditimbal balik makanya kami pilih SINGGAH SANTAI RESORT, HULU LANGAT
mamaZN tau tempat ni secara tak sengaja
terus tersuka, terus ter'survey', terus ter'book'
:)

lokasinya adalah di sg.gahal, hulu langat
1 jalan dengan lembah azwin resort & felcra semungkis
nak ke tempat ni ada dalam 1-1.5km
dari jalan besar hulu langat tu
mamaZN ada share kan skali map nya kat bawah nanti
kalau google, memang tak banyak info secara details
tawakkal je la, huhu...

lokasi kat ceruk kampung-ke dalaaaam!
mamaZN pakai line umobile, memang kurenggg sket coveragenya
line lain tak sure plak cemana...
tapi memang mendamaikan & menenangkan
dikelilingi pokok-pokok, bunyi ayam, katak, unggas
memang suasana kampung betul la

harga bilik plak kami amik pool view (RM160)
excluding breakfast, bilik memang basic abes
rasa macam mahal tapi bilik besar & selesa
katil queen bed & single bed
siap bleh bentang toto kat tengah2 ruang

tv flat screen, siaran dari njoi - basic je ada
tapi bukan tengok tv sangat pun kannn...
penat berkubang, terus tido jawabnya! haha!

ada ekon, water heater, arah kiblat & sejadah
walau area kampung mcm dalam hutan
tapi alhamdulillah takde nyamuk

ok la, pegi bercuti tempat camni
takleh expect tinggi sangat macam hotel 5*
janji anak-anak hepi je pun huhu

untuk mereka yang fussy rasa macam kurang sesuai
antara sebab-sebabnya:

- bayar mahal tapi excluding breakfast
sebenarnya, keluar ke jalan besar, memang banyakkk kedai makan kat tepi jalan
tinggal pilih je mana yang berkenan
sama gak kalu nak dinner

- lokasi sangat ke dalam, jauh dari orang
in shaa Allah keselamatan terjamin
sebab ada guard & kawasan berpagar
malam-malam pun pintu pagar dikunci

- keadaan bilik ala-ala rumah kampung
takde cerek elektrik, cadar tak seragam (lain-lain corak), hook langsir ada yg patah
benda remeh camni kalau pikir teruk-teruk sangat, hati jadi tak senang
kami let it go je, buat-buat 'tak nampak'
janji matlamat nak hepi tercapai :)

- ada cafe tapi tak bukak time kami stay sana
kami memang jenis ada bawak kudapan
so, tak jadi masalah kat kami
lagipun macam dah dibagitau tadi
banyakkk kedai makan kalu rajin nak keluar ke jalan besar

ni bagi pandangan mamaZN la kan..
tak mustahil pun ada orang yg cerewet gitu
btul tak?
bilik yang lagi teruk dari ni pun kami penah stay
pejam mata jek, huhu -___-

okeh, meh citer pasal pool plak :)
bilik kami kan ngadap pool tapi tu pool utk dewasa
kena berjalan sket je untuk ke pool kanak-kanak 
ada slide tapi better ada orang dewasa untuk mengawasi anak-anak ye..
yang bestnya dia pakai air bukit! sejukkks!! :)
pastu kalau terendam takde la pedih mata
kot terminum ke takde la perit tekak nak muntah
mak yong pun join sekaki berendam dalam pool, hehe

masa kami pi aritu, ada 3 bilik je berpenghuni
jadiknya tak ramai orang kat pool
pool itu 'ana yang punyaaa!' ~ gituuu, haha!

tempat ni sesuai untuk buat famili day @ berkursus
sebab dia ada sediakan dewan jugak

pastu pada mereka yang taknak bermalam pun boleh datang sini
just datang untuk berpiknik & mandi manda
dengar citer, 1 kereta dikenakan rm35 kot
kalau tak silap la...
mamaZN pun takde tanya lebih-lebih, hehe
banyak je pondok-pondok untuk berteduh  disediakan
siap dgn meja & kerusi-kerusi skali
toilet pun ada, so jangan risauuu :)

bagi kami, percutian kali ni
memang menepati ciri-ciri percutian yang kami nak
alhamdulillah, semua pun seronok
benda yang remeh-temeh tu tolak tepi sat
takyah dipikirkan sangat
nak mewah pegi hotel 5* la kan huhu ;)
kami ni idok la, ukur baju di badan sendiri gitu :)
ada rezki lebih next time apa salahnya kan?
tapi buat masa sekarang, kita hold dulu :)

apa-apapun terpulang kepada masing-masing
lain orang, lain citarasa nya...
apa yang mamaZN citerkan ni pun dari pengalaman sendiri
kalau tanya nak datang lagi tak?
zakwannayli akan jawab 'NAKKK!'
maknanya, ok la tu.. :P

hope membantu beri gambaran pada kawan-kawan yang bertanya
nak tau lebih lanjut sila call no ni k! :)
SINGGAH SANTAI RESORT : 019-6768454 / 013-3727706

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...