27 Februari 2015

JJCM | Char Kuey Teow Sedap @ Rantau Panjang, Klang

preknen kali ni, asek nak cari char kuey teow je
masa mula2 preknen dulu
masa alahan dah mula nak ilang
ada la jugak gerai 'sani char kuey teow'
boleh dikatakan tetiap malam order kat situ sbb ngidam

tetibe gerai tu tutup pulakkk
taktau apa puncanya - masalah dalaman kot
sedihnya...!
sejak tu, payah dah nak cari CKT kat klang ni
taktau kat mana ada jual pun ye jugak..
malas nak pegi yg jejauh

aritu, 2 mggu lepas kot
saje la nak try makan kat 1 tempat ni
dekat ngan umah gak
kedai makan asam pedas claypot namanya
saje nak makan kat situ sbb kat situ ada CKT
tah bila wujudnya tak perasan plak
tau ada kedai asam pedas je
moh le kita try

dah makan sekali.....
terus nak makan lagi dan lagi dan lagi!
alhamdulillah, sedap! menepati citarasa!
tapi kureng skettt je
sbb dia pakai kuey teow yang jenis halus tu
tak puas makan, haha!
tapi serius sedap!
zakwan yang tak pernah2 nak makan CKT pun dah suka plak, hehe...

mggu depannya ajak papaZN makan kat situ lagi
teringin punya pasal..
zakwan pun order gak..
tapi tak abes, mamaZN la tolong abeskan hehe
rasa mcm tak cukup walau dah makan 2 pinggan
nak order lagi rasa segan plak, kihkihkih..
tu bukan lapo, dah melantak plak namanya tu kan..
takpe, next time bleh makan kat situ lagi..

nasi goreng sotong dia pun sedap 
laksa johor ada, mi rebus jawa pun ada
kedai lagi 1 tu jual nasi putih ngan asam pedas claypot
teringin jugak, tah bila nak try..
tapi sebab ada CKT mamaZN tak pandang menu lain dah, hehe...

p/s:
malam tadi pegi lagi, sbb zakwan nak makan kat situ
alemakkk!!
dari kul 9 menunggu kul 10.30 baru dpt!
adoiyaiii, berjanggut papaZN haha!
sebab dia sekali masak CKT tu utk 1 pinggan je tu yg jadi sangat la lambat
dah la sorang je yang masak
adoi, kena dtg awal nampaknya pasni

** gmbr CKT tak berapa nak cun sbb pencahayaan kamera henpon cap ayam :P

25 Februari 2015

Wordless Wednesday : Pagar Dah Roboh ;)

(nyanyi ikut melodi lagu burung kakak tua :P)

burung helang sasa..
terbang di udara..
zakwan sudah besa..
giginya patah dua..

^______^

- gigi pertama patah
xtau ke mana menghilang
tau-tau je dah takde gigi, hehe
tapi memang dah lama goyang :)

- gigi kedua patah
dah goyang sesangat
zakwan cakap 'mama, cabutkan..'
mamaZN apalagi.... 'papp!' dah cabut...
zakwan pun terkejut sbb tak sangka mama dia hebat, hahahah! :P

p/s: banyak lagi yang bakal menyusul... ^_^

24 Februari 2015

JJCM | Western Food Sedap @ Foodilicious Kitchen, Shah Alam

sabtu lepas papaZN ngidam
papaZN kalu ngidam kalah mak buyung! :P
nasi arab, nasi briyani, nasi kerabu
pastu ni, ngidam makan western pulakkk :)

tugas utk meng'google' tempat makan best
dah tentu la bini kesayangan dia ni...
baeklah, saya yang menurut perintah...

setelah berbincang ikut situasi poket dan lokasi
makanya kami memilih nak try makan kat:
FOODILICIOUS KITCHEN
bertempat di kompleks anjung seksyen 7, shah alam
food court belakang unisel

1st time kitorang makan kat food court ni
walaupun sebelum ni kami pernah ke sini
sebab nak makan mi ketam yg femes amos tu tapi makan kat food court dia tak pernah lagi

wahhhhh! happening uols!
memang thorbaek la bagi mamaZN
sebab kitorang memang suka makan kat tmpt camtu
tapi sangat ramai orang
almaklum, malam minggu pastu students pun ramai
pilihan makanan saaangat la banyak
memang best!
nasi arab, sup gear box, nasi kukus, tomyam & seafood, etc...
kira mcm 1 stop centre gitu

tapi sebab kami dah plan nak makan western
makanya utk try food lain, kena la cari masa lain plak :)

banyak pilihan menu kat FOODILICIOUS KITCHEN ni
harga pun not bad
setiap set menu tu dapat free air sirap, hehe
save sudah di situ :)

zakwannayli makan fries je cicah ngan sos black pepper
zakwan suka bebeno
papaZN order pebenda tah ek, 7 spices lamb chop kot, lupa namanya
mamaZN plak order grilled chicken chop

portion nampak kecik, tapi bila nak ngabeskan jenuh wooo!
kenyang banget dibuatnya

agak makan masa gak la ye time menunggu tu
sebab ramaiiii sangat order kat situ
almaklum dah jadi pilihan jjcm tv3
sementara nak tunggu western food sampai
try la makan otak-otak & sata
serius sodap nak arwah! serius tak tipu
memang recommended la utk try otak-otak tu
zakwannayli tak cukup makan fries je
diorang nak makan nasi
makanya order la nasi kukus ayam berempah
mamaZN tak sempat rasa sebabnya...
nayli kasi perabes! hebat btul anak dara ni
nayli memang takleh tak makan nasi dalam sehari
mesti kena makan jugak walau sekali
haaa gitu :)

kesimpulannya
memang bleh repeat makan lagi kat sini
try makanan yang lain pulak
sambil makan, sambil ditemani live band
tapi ksian kat baby & budak kecik la
sebab takut dorang tak biasa ramai-ramai camtu
pastu tak kena tempat kang, tak kena plak kipas
tu je la yang tak syok nya...
yang lelain ok, not bad :)

23 Februari 2015

Cerita Cuti CNY Kami

assalamualaikum...
back to normal routine...
tak sabar nak tunggu lagi 3 mggu...
cuti sekolah....! ;)

minggu lepas, start hari selasa zakwan dah mula cuti
tapi sekolah agama still sekolah cam biasa
ok la jugak, takde rush sangat
tapi jenuh la dengor depa ni bergadohhh je!
geram plak mak ni ha..!

khamis pagi 1st day cuti cny tu
kami balik kampung
dengan harapan kereta tak banyak la
sebab ramai yang dah balik malam sebelum tu
rerupanya... hambek!

perjalanan biasanya amik masa 3 jam je
tapi aritu, perjalanan dah 4 jam tapi masih kat tg karang!
grrrr..! memang panas hati kot
lenguh pinggang dok dalam kete
memang kena banyak bersabar...
almaklum, dah lama tak terperangkap dalam jem!

balik kampung papaZN
seronok la zakwannayli, dah macam king & queen
semua orang kat umah dok layan depa je
nak marah pun tak bleh huhu...
takpe, kasi chance!

jumaat petang plak gi manjung
semangat ha nak cari kain baju raya
alemakkkkk, kuciwa!
memang kena sambung misi pencarian kat klang/shah alam nampaknya

sabtu pagi plak dah balik klang
harap2 nya tak jem la, tu sbb balik awal
adoi, banyak gak kete! tapi masih lancar
faham-faham je la lalu jalan lama
banyak trafik light lagi, banyak simpang lagi
memang menguji kesabarannn...

sebelum balik,
sempat singgah umah sedara papaZN kat parit baru, sabak bernam
makan nasi kenduri, hehe...
paling best, dapat goodies bag yang memang rare! :)
tak pernah-pernah la dapat sebelum ni
taktau la kat tmpt lain, korang pernah dapat camni gak
nak tau apa? hehe... TEPUNG GANDUM :)

ahad (semalam) dok umah dendiam
gi aeon big je beli barang dapo
mak yong teringin nak makan ikan sweet sour
moh le memasak
alhamdulillah, kenyang sampai ke malam...

tu je la citer cuti-cuti cny kami
takde apa yang best pun, haha!
biasa-biasa je pun

nak pi bercuti memang lamaaaaa sangat tak pegi ni...
gatai-gatai kaki dah ni, haha!
in shaa Allah ada rezki kami nanti ;)

tu je la pun nak cite, hehe.. ^_____^
korang plak, cuti cny pi mana?

#ineedvacation!!!

18 Februari 2015

Untuk AdikBaby | List Beli Barang Baby

ingat nak buat wordless
tapi tertulis panjang sangat! :P
tak wordless jadiknya, trus tukar tajuk, hihihi

27 weeks already!
dupdapdupdapdupdap
xtau nak describe perasaan ni cemana
yang pasti excited + nervous

list barang baby, last week baru buat
tu pun sbb baca entry aty-fared
tq kat aty sbb share list barang baby tu
mintak halal ye, saya copy ;)

bila tengok list, baru terasa...
'makkkkk, banyaknya benda yang kena beli! semua pun tak ready lagi'
sebelum ni wat lek wat peace je kannn
ha, sekarang baru tau kelam kabut!

80% kebanyakannya beli baru
tak sampai hati nak guna baju abang zack & kakak nayli
sebab kebanyakan baju abang & kakak dah 3-4 kali bertukar milik
bayangkan la, 5 cucu, 5 kali bertukar tangan
ksian plak adikbaby
sebab bila sampai turn dia
dah jadi orang yang ke-6 guna, huhu
takpe, in shaa Allah...
ada rezki baby utk pakai yang baru

sabtu aritu dah soping sket
nanti-nanti kita soping lagi yea! :)

moga dipermudahkan segala urusan...
serabut kepala dibuatnya, banyak menda kena settlekan sebelum bersalin, hewhew T____T

p/s :
list ni terpulang pada memasing.
tak semestinya kena beli semua sekaligus.
nak pinda ikut kemampuan / kehendak / bajet sendiri pun takpe...
lagi bagus, hehe...

17 Februari 2015

Nak Sembang Jap | Rasa Bersalah Sangat Kat Zakwan...

assalamualaikum...
rinduuuuunya kat semua....!
kejap ada kejap takde plak mamaZN ni ye
alaaa, takde menda nak citer huhu!
ada citer timbul la dia
takde citer makanya tenggelam la semula ;)

nak sembang jappp...
semalam kan, mamaZN rasa bersalah sangat-sangat-sangat kat zakwan
uwaaa..! rasa macam nak nangis je bila ingat balik peristiwa semalam :'(

nak dipendekkan citer...
semalam mamaZN lupa bawakkan bekal untuk sekolah petang zakwan
selalunya memang mamaZN yang letakkan dalam beg
tapi semalam sangat laaa terlupanya nak letak
padahal sebelum tu dah ingatkan kat zakwan
'jangan lupa makan masa rehat'
nak makan apa, dah bekalnya tertinggal!
1st time terjadi ni... ralat betul rasanya :'(

ya Allah, rasa bersalah sangat!
walaupun menda tu tak disengajakan
tapi tetap rasa bersalah
semalam asek teringat kat zakwan je
cemana la keadaan dia bila perasan yang bekal takde
mesti dia minum jek time rehat
zakwan mana reti nak mintak-mintak dari kawan-kawan
kawan-kawan mintak sket makanan dari bekalan zakwan, ada la... huhu!
pastu pulak, zakwan memang tak bawak duit belanja
memang sedih sangat petang semalam
asek teringat kat zakwan je...

mamaZN called papaZN soh balik awal
so, papaZN bleh amik zakwan dari sekolah time balik tu...
mamaZN soh belikan sate jugak sbb sate tu feveret zakwan lately ni...
sebagai tanda sori kat zakwan

sampai je zakwan kat umah
terus mamaZN mintak maaf kat zakwan
zakwan pun cerita la yang berair gak mata dia kat sekolah
sebab ingatkan bekal tertinggal kat mana-mana (takut mamaZN marah)
tapi rupanya memang dia tak bawak...
zakwan cakap, 'takpe mama, mama tak sengaja..'
Allah, sebak lagi dibuatnya... tq zakwan!

malam tadi kami makan sate
seronok tengok zakwan berselera makan
sebenarnya dari minggu lepas dia mintak
tapi makpak dia ni asek tangguh-tangguh je
sampai lupa dibuatnya....!
akhirnya malam tadi baru dapat makan
tu pun sebab tanda mamaZN mintak maaf sebab lupa bawakkan bekal untuk zakwan...
T_____T

mudah-mudahan pasni mama tak lupa lagi ye zakwan...

05 Februari 2015

Masak-Masak | Sotong Goreng Tepung Sedap

kejap ada kejap takde ye mamaZN ni, hehe
takde menda sangat nak cite
weekend pun takde aktiviti menarik
lagipun dah malas nak amik-amik gmbo, huhu
simptom apakah ini..? idok le teman tau...
pembawakan budak kot, kekekeke :P

okeh, arini nak citer pasal masak-masak la
lama giler kot tak citer, hehe
ate, asek masak menda yang sama je pun kan
kali ni nak share sebab 1st time buat, haha!
jenuh google cari resepi demi anak bujang sorang ni
apa mimpi tah nak makan sotong goreng tepung tetiba...
nak share resepi kat sini
tapi bleh lupa plak refer dari blog mana, sigh...  T___T

ye sila la percaya, kali ni buat baru menjadi
ada la rupa sotong goreng tepungnya tu
kalu takkkkk, memang takde rupa langsung!
tu yang malas nak repeat masak lagi tu
sebab tak reti, hehe...

meh nak share kat sini
senang utk rujukan mamaZN sendiri
di masa akan datang :)))

SOTONG GORENG TEPUNG

- potong sotong, bersihkan, toskan airnya
- panaskan minyak di kuali
- gaulkan sotong dengan garam & lada sulah
- gaulkan sotong dengan 1-2 sudu besar tepung gandum (tak perlu air) - nak kasi kering airnya
- gaulkan lagi skali dengan 4-5 sudu tepung gandum
- dalam mangkuk lain, pecah & kacau telur
- masukkan telur tu dalam sotong dan gaulkan
- sebelum menggoreng, celupkan sotong ke dalam tepung gandum (mangkuk berasingan)
- goreng sampai warna keemasan
- siap! :)

serius sedap! suka giler sebab menjadi kali ni hehe
zakwan plak pandai amik hati mak dia
'sedap la mama, lebih sedap dari kat kedai'
tu diaaa aih! mulut manisss ^____^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...