30 Januari 2015

Nak Sembang Jap | Citer Zakwan Buat Mama Sebak...

nak cite pasal zakwan arini
adoi, dia ni kan... xtau la ikut perangai siapa
kalau bercakap tu, pandai sangat amik hati
kadang apa yang dia tanya @ dia ucapkan tu
tak tercapai dek akal yang dia akan boleh terpikir sampai macam tu sekali...
tah, rasa macam tak sepadan dengan usia
nak kata matured, takkkkk... memang tak
cuma tu la, apa yang dia nak sembangkan tu
tak sangka diam-diam dia tu, itu yang terluah

mamaZN nak citer ni bukan la sebab nak menunjuk ke apa...
cuma nak share je ngan kengkawan, takde niat lain

kisahnya malam tadi
mamaZN temankan zakwan buat homework
memang selalunya mamaZN yang temankan
dia berat hati kalau papaZN yang temankan
sebab dia cakap, papa garang! hehe...
padahal mak dia laaagi garang macam kak ros! :P

sambil-sambil dia buat homework tu
dia pun mula la bercerita...
'mama, kat sekolah kan, saya selalu cakap sorang-sorang pada diri sendiri... saya sayang mama, saya nak jadi pandai, saya taknak mama sedih... bila saya cakap macam ni pada diri sendiri baru la saya takde rasa nak nangis kat sekolah'

aaaaa....!
mamaZN dengar je pun dada rasa nak pecah
sebab sebak, sedih dan terharu sangat!
belum bayangkan lagi cemana gaya dia bercakap sorang-sorang kat sekolah tu
mau banjir kang kalu membayangkannya,
uwaaa..!

tapi mamaZN takleh nak tunjuk yang mamaZN sebak sangat
sebab masa tu zakwan tengah ralit buat homework
kang tetibe nangis sedu-sedu depan dia
homework zakwan tak siap plak!
zakwan ni, masa dia buat kerja
kita takleh sembang hal lain
nanti dia tak fokus
lagi lambat la nak siapkan kerja...
jadiknya mamaZN tahan jek dalam hati, huhu

serius, tak sangka dia akan cakap camtu
bila ingat balik mesti nangis... T_____T
sedih sangat!

*****

sebelum ni penah terjadi
nayli ngan zakwan tengah tengok tv
mamaZN dok dalam bilik...
tetibe dengar nayli cakap kat zakwan
'eee, garangnya mama dia, macam mama kita kan?'
tapi tak sangka sgt yang zakwan akan jawab
'tak baik cakap camtu, mama kita garang sebab mama sayang kita...'

hati mak mana yang tak berlagu sedih??!!!
terharunya mamaZN bila dengar apa yang zakwan cakap tu...
sapa ajar ni zakwan? :'(

*****

sebelum ni zakwan pernah la ajak pi bercuti ke london @ paris
amboiiiiiiii sangat kan? hahaha!
tapi tu la...
memandangkan keadaan ekonomi famili skrg 
memang takkk la nak bercuti sampai ke sana
melainkan dapat durian runtuh apa-apa, hehe

cuma mamaZN tak cakap 'tak boleh'
tapi mamaZN balas, zakwan belajar pandai2
in shaa Allah, nanti zakwan boleh sambung belajar kat sana
lama sket zakwan boleh dok london @ paris tu
boleh jalan-jalan tengok semua tempat best

tetiba, dia balas
'saya nak belajar pandai-pandai la mama... saya nak pegi london @ paris. nanti saya dah abes belajar, saya belikan mama hadiah... mama nak apa? takpe, saya belikan mama fridge magnet ye... mama kan suka'

hahahaha...! tengok, adaaa je jawabnya tu :D
tak yah hadiah apa-apa pun takpe, zakwan...
janji zakwan belajar rajin-rajin
berjaya dunia akhirat
dan selalu ingat keluarga kita...
tu pun dah cukup bagi mama...

hukhukhuk...
tetibe teringat dia kat sekolah tu ha...
T________T

p/s :
walau rezki dr segi $$$ tak banyak
tapi syukur sangat sebab dikurniakan rezki dalam bentuk lain... alhamdulillah

29 Januari 2015

Melabel Buku Sekolah ^_^

orang lain nak buat, awok nak buat jugakkk
hehehe...
nak memudahkan kerja katanya :)
terutamanya bila dah bersalin kang
mesti papaZN yang take over siapkan beg sekolah zakwan
so, dengan cara ni dapat la kurangkan beban papaZN nanti

tak pernah terpikir pun pasal melabel buku ikut hari ni
sebab dulu-dulu takde buat pun, hehe

aritu ada tengok orang share kat fb
memang agak memudahkan kerja la
nak pulak, mak-mak ni banyak menda nak kene buat

bila dah ada label kat buku
kemas beg pun jadi mudah
cari je label warna untuk hari berikutnya, siap!
takdela terhegeh-hegeh belek setiap buku
hehe

mamaZN tak beli pun sticker berwarna tu
nak beli mana bleh beli sikit-sikit
dalam 1 pack ada banyak keping kan
pastu nak macam-macam kaler plak tu
costing di situ...
lagipun nanti dah guna sket, tersimpan gitu jek
lama-lama lupa, pastu beliiiii lagi, huhu!

takpe, bersusah payah sket ;)
semalam mamaZN memang terlebih rajin
janji jangan ada sesapa kaco, hehe

guna je sticker putih yang mmg dah ada
pastu warnakan je dgn pensel warna, siap!
colourful jugak, hehe
janji objektif tercapai ;)

zakwan pun bleh kemas beg sendiri pasni :)

beg zakwan punya la berat setiap hari!
sampai terbongkok anak bujang tu dibuatnya
bestnya la kalau setiap kelas ada lokar
tinggalkan buku kat skolah je, kan senang...

takpela, dugaan anak-anak nak belajar -____-'
mau dah setengah tahun kang kena beli beg baru plakkk, haha!
ate, tali beg putus! harapnya tak la ye, hehehe...

28 Januari 2015

TakNak Jahit, Guna Gam UHU Pun Boleh :)

saje nak share info ngan kengkawan
aritu ada terbaca kat fb - kawan share
mamaZN nak share kat sini plak ;)

seminggu dua sebelum naik sekolah aritu
slalu la terbaca rintihan mak-mak yang jenuh jahit lencana
termasuk la mak zakwan ni ha, hahaha! :P
ada yang senget-benget, ada yang tak kemas, ada yang terbalik, etc.

ni, mamaZN nak share ngan kengkawan ni...
kalau orang ni dah buat, maknanya mmg menjadi la kan :)

hanya guna kan gam UHU sahaja
-gam kan belakang lencana
-lekatkan pada baju / tudung
-iron baju / tudung tersebut depan & blkg
-sebelum iron tu, alas baju / tudung dgn kain lain
* in shaa Allah tak tertanggal walau basuh dalam mesin :)

katanya laaa...
mamaZN sendiri belum try
nanti mamaZN nak try gak, hehe

ada lagi sorang kawan mamaZN kasitau
guna kaedah yang sama dengan gam UHU tu
tapi gantikan dengan double sided tape
katanya boleh / menjadi jugak

try la, kot boleh membantu :)

tapi kalau ada yang lebih prefer utk menjahit
laaaaaaaaaaagi bagus! :)
at least kita ada effort
utk bersusah payah dulu bersenang kemudian, hehe
tapi kalau nak guna cara senang pun tak salah
jimat masa & tenaga ;)

27 Januari 2015

Nak Sembang Jap | Feeling 'Mak-Mak' Sangat...


T______T
nak citer pasal zakwan...
ni dah masuk minggu ke-3 sekolah
nampak gaya macam dah ok sket
harapnya berterusan la gitu...

takde drama air mata macam minggu lepas
tapi dia dah mula citer ada kawan suka ejek
hmmm pulak!
kawan tu ejek-ejek kata zakwan pelik
mamaZN pujuk zakwan...
'biar je dia ejek-ejek, jangan balas apa-apa...'
'sebenarnya kawan zakwan tu yang pelik'
'sebab dia sorang je yang suka ejek orang...'
ceria balik muka anak bujang... lega!

sori la ye, tetiba mood mak-mak dah datang
nak citer lagi...

ikutkan jadual harian zakwan, agak padat
rasa kesian sangat kat zakwan
tapi bila dipikirkan balik, kawan-kawan seusia dia pun gitu jugak rutinnya kan?
ada yg lebih padat dari zakwan pun ada kan?
maknanya bukan zakwan sorang yang alami
risau sebab zakwan tak cukup rehat
ke mamaZN je yang gini? huhu T____T

rutin harian zakwan :
6.00 - bangun tido
6.50 - naik van ke sekolah agama
11.30 - sampai umah, rehat, makan, mandi
12.30 - naik van ke sekolah kebangsaan
6.50 - sampai umah, rehat, mandi, makan

biasanya 9-9.30 zakwan dah lebur dah
selamat beradu dah dia...
tu belum ada kelas ngaji lagi minggu depan
kalau ada kerja sekolah plak, cemana?
tah bila nak rehatnya, sebak plak mak -______-
kesian sebab baru darjah 1 tapi rutin dah gitu, huhu

bila ngadu kat papaZN, dia cakap
'tu la hakikatnya... memang nak taknak terpaksa gak hadapi...'

ye la, moga mamaZN trus kuat & tabah & tak cepat riso pada menda yg tak sepatutnya...

anak orang lain lagi macam-macam aktiviti depa seharian
ada yang tuisyen lagi, ada yang kelas itu ini lagi...
lagi tough kot dari zakwan!
kalu rasa zakwan tak cukup rehat, apa citer anak orang lain tu kan?
laaaaagi la tak cukup rehat... tapi dorg steady jek!

ok la, ye la... mamaZN takkan riso-riso dah pasni

puncanya rasa macam ni
sebab semalam zakwan rekues nak nasi goreng cina
dia taknak mak dia masak tapi nak papa beli kat kedai
apaknya plak soh tunggu lepas balik surau baru papa belikan
mamaZN tengah kemas dapo, bila dah ke depan tengok anak bujang dah lena!
sedih tengok keadaan dia yang tak makan malam lagi...
naseb baek dia sempat jamah sotong goreng tepung cicah sos tomato
dari kelmarin lagi dia order menu tu...

apaknya pun sebak la jugak
balik bawak nasi goreng tapi anak tak sempat makan
pagi tadi dah dok perangat, zakwan jamah la 6-7 sudu...
mamat tu pepagi mana nak makan nasi sangat
takpe la, janji makan jugak sket

haiii, feeling mak-mak sangat dah skrg ni
bila pepagi tu, sayu je tengok suami & anak pi kerja
rasa macam kena tinggal gitu, huhu!
selalu doa dalam hati moga dorang dilindungi Allah dari segala bahaya
moga dapat buat kerja & belajar baik-baik
naseb baek la ada peneman kat umah ni
idak la sunyi sangat...

normal kan rasa camni?
cuma kena ingat selalu, kalau kita rasa kita susah, ada orang lain lagi susah dari kita...
betul tak?
ingatan utk mamaZN ni T___T

p/s: takde gmbo baru, pakai gmbo lama je buat hiasan huhu ;)

22 Januari 2015

Pegang Jawatan Dalam Persatuan Penduduk

alerrr, ajk je punnn bukan jadi pengerusi
tu pun dah kecoh....!
kehkehkeh... :P
bukan nak citer pasal pegang jawatan apa
cuma nak citer pertama kali pegang jawatan persatuan penduduk taman

kali ni terasa cam dah kertu plak, haha!
ye la, kalau sebelum ni pegang jawatan dalam persatuan ko-ko kat sekolah je kan?
kali ni dah join persatuan penduduk plak
naseb la semua pun ala-ala sebaya gitu
beza 2-3 tahun tua/muda dari kita
seronok sket bila bermesyuarat sebab ada gak yang sekepala, hehe

actually ni 1st time mamaZN join miting persatuan
sebelum ni ada gak tapi tak formal punya
mamaZN mana minat nak join menda2 camni
tapi tu la, dah papaZN ajak kan, pegi je la
dapat gak kenal-kenal dengan jiran tetangga
hehehe...
mamaZN bukan jenis yang dok menyembang petang2 depan pagar umah, haha
terasa macam banyak lagi kerja lain nak dibuat
nak-nak bila dah petang-petang tu
tapi takpela kan, bukan selalu
makanya moh la kita join miting

yang pegang jawatan pun bukan mamaZN
kihkihkih... tak kuasa mak! :P
papaZN yang dilantik pegang jawatan ajk
papaZN aktif la join aktiviti penduduk kat sini
gotong-royong, masak bbq, jaga keselamatan taman
tu yang asek balik pukul 2-3 pagi tu
kadang cam gerammm jek kan, huhu
ye la, masa ngan famili dah sikit
tapi, tapi, tapi...
kena la bertolak ansur... arghhhh! sabar, sabar
haha!

21 Januari 2015

Wordless Wednesday : Upin Ipin Juara AJL 29! Yeay!

hahaha..! serius klako! :P
ada orang share kt FB
nak share kat sini plak
mohon share ye empunya tweeter tu ;)

memula tak paham
tapi bila bandingkan gmbr atas dan bawah baru paham
hahahaha...! bijak, bijak...
memang ada sket persamaan, hehe :P

p/s: apapun, tahniah pd juara yg sbnr ;)

20 Januari 2015

Lama Tak Berkumpul Reramai Camni :)

citer #throwback lagi... bertabah la, hehe

27/12 aritu cousin mamaZN belah atokZN
melangsungkan majlis perkahwinan
masa hari nikah (26/12) kami tak dapat datang
sebab papaZN xleh cuti, huhu
tapi dapat la tgk gmbr-gmbr nya thru wassap

masa hari majlis plak pepagi kami dah sampai hehe
seronok berkumpul reramai sesama saudara mara
kadang tu, raya pun payah nak jumpa
kali ni la dapat jumpa pun
dapat jumpa kejap pun jadik la, at least adaaa jugak, kan?

walau jarang / kadang-kadang je dapat jumpa
tapi mesra gak bila bersembang
idokkk la mcm kera sumbang je, layan kroni memasing huhu!
sangat tak best bila gitu T_____T

mamaZN tak larat jalan banyak
tapi tu pun sebuk gak ke sana sini, menyibukkan diri, haha!
padahal bukan ada buat apa-apa pun, kekeke!

makanan sume sedap!
mamaZN nak makan bertambah tapi segan, haha!
sampai sekarang dok teringat sayur sambal goreng nya tu huhu!
aiskrim sedap, bubur kacang pun sedap
kakakakaka! mentang-mentang mak yong
makan apa pun sedap :P

pengantin cantekkkkk sangat!
masa nikah serba biru, masa kenduri serba merah
tetiba rasa cam nak naik pelamim lagi, hakhak!

pada pasangan pengantin baru
selamat menempuh alam baru yang tentunya penuh cabaran dan dugaan
kena banyak bersabar, bertolak ansur, dan saling memahami antara sesama pasangan
moga terus bahagia hingga ke syurga :)

pada keluarga pengantin
maaf kalau tak dapat nak tolong banyak
banyak menyebuk je kami ni, hehe

pasni tah bila plak dapat berkumpul reramai lagi camni...
hmmm...

19 Januari 2015

Check Up Baby | Jantina Baby

lama menyepi, ni muncul balik, hehe...
terasa jadual harian semakin padat
nak-nak plak bila papaZN dah start keje aritu
takde citer nak share pun ya jugak, haha!
tu yang senyap lama tu :P

ni baru ada menda nak share
sabtu aritu pi buat monthly check-up baby utk yg 5 bulan
kejap je kan? tup-tup dah 5 bulan dah...
debor dibuatnya haaa ;)
kami buat check-up kat private
memandangkan papaZN payah nak dapat cuti terpaksa la berkorban sket, huhu

sebenarnya jenuh gak memikir
nak pi buat check-up kat mana..?
memula ingat nak pi poliklinik an-nisa, shah alam
tapi sebab cam payah sket nak set masa
sbb takde doktor pompuan time kami nak pegi
last choice, try la klinik ajwa, shah alam
ni pun kawan papaZN yang suggestkan
takpela, try je la...

so far, ok la..
nak register pun tak amik masa lama
jumpa doktor pun, borak2 je lebih, hihi
tapi ok la sebab memang takde masalah apa2 pun
just nak check baby je kan

memula ingatkan nak buat scan skali
abang zack ngan kakak nayli tak sabar nak tengok baby :)
(makpaknya pun, muahahah! :P)
tapi bila tanya masa registration
nurse cakap kalau nak scan kena buat appointment dulu
pastu dia cakap, minggu ke 28-32 baru bleh wat scan 3d
alaaa, kuciwa sudaaa, ok la takyah la scan
kena tunggu lagi 2 bulan la nampak gayanya

dah redho dah memula
tup-tup doktor ajak buat scan, hehe
ya Allah..! gembira tak terkata dapat jumpa baby!

walaupun bukan 3d, ai is ok je...
janji dapat tengok keadaan baby :)
makkk aih, serius puas hati
nampak jelas ya amat semuanya
jantung degup kuat, siap dengan bunyi skali
pastu kaki, tangan, jari-jemari, hidung, mata semua jelas nampak :)
teruja giler kot sebab tak kabur-kabur
dah macam scan 3d je kekdahnya, haha!

alhamdulillah, baby dalam keadaan yang baik
uri pun, syukur dah gerak naik ke atas sket
sebab sebelum ni, masa check-up 3 bulan
doktor bagitau uri kat bawah, huhu
air ketuban pun ok, saiz & berat baby pun ok
cumanya doktor cakap baby dalam keadaan songsang

doktor tak suggestkan utk pegi berurut
doktor cakap, baby kecik lagi...
so, ada ruang untuk dia bleh pusing2
ok, kita ikut je kata doktor :)

masa scan, baby sangat aktif bergerak
comel giler kot!

kelakar zakwan... zakwan cakap
'mama, cuba mama makan... saya nak tengok cemana baby makan plak'
hehehehe... cute!
mungkin dalam pikiran zakwan
'bila mama makan, nampak la masa scan tu apa yang mama makan tu masuk perut then baby makan plak makanan mama tu'

tapi doktor explain gak kat zakwan
doktor tunjuk kat skrin, tali pusat tempat baby terima makanan dari mama ;)

lastly, doktor tanya...
'abang dengan kakak nak baby apa?'
yang zakwan jawab nak baby boy, kakak nayli plak jawab nak baby girl
haaa, sudah! hahaha..!
bila doktor tunjukkkkk je jantinanya...
terus gamat bilik ultrasound tu, haha! :D
serius jelas ok, walaupun bukan scan 3d!
teruja mak!

alhamdulillah...
mamaZN tak kisah pun jantina apa
janji baby sihat tubuh badan & sempurna sifat
lagipun, nama utk girl atau boy memang dah sedia ada dah pun, haha!

tapi instinct mak-mak ni kuat agaknya kan? hehe ^______~

p/s : doa kalian amat diharapkan -_____-

14 Januari 2015

Mula Berdikari...

semalam xde entry..
sebab semalam tetibe rasa flat, tumbang trus!
huhu..!
naseb baek papaZN masih cuti lagi semalam
dapat gak urus & tengok2 kan zakwan n kakak
T___T

hari ni papaZN dah start kerja
makanya, semua pun mamaZN kena handle
kalau 2 hari sebelum ni papaZN ada tolong
kali ni, no more
nak layan kakak lagi, nak uruskan zakwan plak nanti
dengan kerja-kerja rumah yg tak pernah abes
moga diberi kekuatan dan kesihatan yang baik
rasa tak sihat semalam masih bersisa...
tapi nak buat cemana, kena la kuatkan semangat jugak demi anak-anak -____-

zakwan pun dah mula belajar berdikari
kalau 2 hari sebelum ni papaZN ada jenguk2 kejap kat sekolah
start hari ni takde dah...
kena la pandai-pandai sesuaikan diri sendiri
harapnya zakwan ok-ok je hari ni dan hari seterusnya...
in shaa Allah, anak mama boleh! :)
huhu... dalam hati masih ada rasa gusar jugak ni
tapi takleh la ikutkan sangat kan...
kena percaya kat anak, yang dorang boleh usaha sendiri

in shaa Allah, in shaa Allah...
moga anak-anak kita dilindungi Allah
moga yang baik-baik aja untuk mereka
ameennn

p/s: gambar masa 1st day skool aritu ;)

12 Januari 2015

Sessi Persekolahan 2015 Bermula...

bermula la episod baru dalam hidup zakwan..
hidup makpak nya jugak, hewhew T___T

sebelum ni bleh la bgn kul 6.30 (makpaknya pun :P)
kul 7 papaZN antar pi skool
tapi hari ni mula la maknya bangun kul 5.30
sebab nak siapkan breakfast & bekalan zakwan ke skool
pastu kejutkan zakwan & apaknya kul 6
pepagi apak uruskan zakwan
saje kasi chance bonding time antara father & son
give & take la kannn, takkan mak kena uruskan semua huhu..!

kul 6.40 zakwan dah mula tunggu van skolah
adoi, sebak tetiba pagi tadi...
tengok anak dah beso, dah mula skolah  macam tak percaya pun ada
arini ngan esok papaZN cuti khas utk zakwan :)

kang 11.05 pagi zakwan balik sekolah
kena tunggu la nanti kul bape plak sampai umah
mak pun pepagi dah siap masak utk makan tengah hari

pastu kang petang get ready (fizikal & mental)
utk sessi sekolah kebangsaan plak
tah cemana plak gayanya...
mak mmg tunggu kat umah je...
kang kalu ikut, mata mak yang berair plak kang! haha!

nampak gayanya begitu la rutin harian BARU kami pasni...

seronok tgk newsfeed FB
penuh gambar, gelagat & cerita anak2 kengkawan yang mula sekolah arini

moga anak2 kita baik2 aje sepanjang persekolahan
moga mereka terus bersemangat utk ke sekolah
moga anak2 kita dapat sesuaikan diri & dapat belajar dgn baik
moga segala apa yang dipelajari sepanjang persekolahan akan diberkati Allah...

p/s: mak zakwan tgh riso ni... anak 2 orang gagahkan diri jugak utk handle... nanti baby kecik kluo cemana la gayanya mak nak handle 3 orang sekaligus... bertabah la! think positive dari sekarang! moga dipermudahkan... ^_____^

09 Januari 2015

Mengidam Nasi Lemak | Say No To 'Mamak'

tu diaaa aihhh! dah macam pantun, haha! :P

alhamdulillah, semalam genap 21weeks preknen ;)
so far, mak nya sehat dan semakin 'sehat'
segan dah nak bergambo lately ni huhu!
sebab terasa mokmokmok sesangat! T__T

baby plak, in shaa Allah esok kita jumpa ya!
moga baby sehat-sehat je kat dalam tu
mama, papa, abang n kakak nak tgk baby girl atau boy hehe
baby Z.A.N @ baby N.A.Z ^____^

sepanjang preknen kali ni
menu yang wajib makan adalah nasi lemak
masa alahan teruk 3 bulan pertama dulu
pagi-pagi mesti pekena sebungkus nasi lemak
pastu ptg makan sebungkus lagi
malam baru la makan biskut cicah vico
nasi lemak je lalu nak makan
nasi campo ke, nasi ayam ke, memang x lalu
tapi muntah tetap muntah...
takpe, janji dah makan dulu sebelum muntah
dari muntah takde isi apa-apa, lagi perit woo!

sekarang plak dah taknak nasi lemak hari-hari
tapi dalam seminggu mesti pekena nasi lemak gak, haha!
mana la badan tak mokmok, berlemak sesaja :P

aritu rasa nikmat jek bila dapat makan nasi lemak kat warung bunian
memang ngidam lama dah nak makan kat sini
sebelum ni mamaZN penah cite pasal tmpt ni
memang nasi lemak dia maveles, roti canai pun maveles!
sekarang pun dok teringat-ingat lagi akan kesedapannya :)
nak pegi setiap minggu, idok le kannn...
jauh kot!
dari klang ke putrajaya nun, huhu!
naseb baek la dekat dgn sekolah zakwan tu ada warung nasi lemak sodap jugak

senang keje papaZN, bini dia ngidam menda yang senang dicari, hehe...
kita tengok la ye, berapa lama bertahan makan nasi lemak ni :P
kot kang lepas bersalin nasi lemak pun tak lalu nak tengok dah, haha!
mana tau kan? :)

beza dengan preknen zakwan n nayli dulu
kali ni x bleh masuk langsung makanan kedai mamak!
penah sekali tu, papaZN lambat beli nasi lemak
pastu nasi lemak abes, huhu
papaZN pi cari kat kedai mamak
mamaZN rasa pun dah tau itu mamak punya
walau tak ikut papaZN pi beli
terus merajuk seharian sebab tak dapat makan nasi lemak biasa, haha! lawak :P

kalau dulu, pi kedai mamak hari-hari pun takpe
sekarang ni, nak tengok kedai pun taknak
apatah lagi nak tengok orang-orang dan makanannya, huhu!
memang sepanjang preknen kali ni tak jejak lagi kaki ke kedai mamak
elok la, bior la sampai bebila macam tu, hehe
save sket $$$
kehkehkeh...

sepanjang preknen ni
tak sangka plak
ada 2-3 orang lagi orang yang mamaZN kenal
suka makan nasi lemak jugak, haha!
sama la plak ye ;)

08 Januari 2015

Moga Dipermudahkan Urusan Mereka Di Sana...

29/12/2014 yang lepas
mak, ayah, kakak & abang ipar papaZN
telah selamat berangkat utk kerjakan umrah
alhamdulillah...
kami reramai anta aritu ke KLIA

semoga mereka diberi kesihatan yang baik
supaya dapat kerjakan ibadah tersebut dengan sempurna
dan dipermudahkan urusan mereka sepanjang di sana

seronoknya!
terasa teringin bebeno nak jejakkan kaki ke Makkah & Madinah 
tengok gambar pun dah terasa rindu, sayu dan sebak
apalagi la kalau dapat ke sana tengok depan mata kan?
moga diberi peluang tersebut 1 hari nanti -_-

sehari sebelum tu kami berkumpul reramai
makan-makan, chitchat-chitchat dan ada tahlil sket jugak
rindu plak rasa nak kumpul ramai-ramai camtu lagi...
:)

in shaa Allah mggu dpn dorang dijadualkan balik ke Malaysia
moga selamat perjalanan mereka nanti...
teringin gak nak pi jemput dorang kat KLIA
tapi tu la, sama tarikh 1st day zakwan skolah
huhu!

Mama, Mana Gigi Saya?!!

tak kira zakwan, tak kira kakak nayli
sama je...
nak cari apa-apa, bukan nak cari sendiri
semua mama jugak yang kena tolong

'mama, mana mainan saya?'
'mama, mana baju yang pakai aritu?'
'mama, mana air yang baru beli?'

kadang mak baik hati, tolong la jugak carikan
tapi kadang tu, geram jek
kecik beso kecik beso je tengok depa ni
bukan apa, dah banyak kali bagitau
cari dulu, usaha dulu...
ni tak, nak cara senanggggg jek
semua nak mama, mama, mama...
T_____T

bukan setakat cari barang
kadang tu benda-benda lain pun mak jugak yang kena pikirkan...

'mama, bila kita amik gambar ni?'
'mama, siapa nama kawan papa tu?'
'mama, macam mana nak pasang mainan ni?'

mama itu, mama ini...
aduhai anak-anak...

ni lagi 1, zakwan tak perasan gigi dia takde
tu pun nak tanya mama jugak?
'mama, mana gigi saya? gigi saya dah takde!'

mak-mak ni memang serba boleh gamaknya
semua benda pun nak kena ingat
semua benda pun boleh dibuat
semua pun demi anak-anak
kan? :)

07 Januari 2015

Wordless Wednesday : Hasil 'Kerastangan' Mak Zakwan :P

ni la dia kalau mak tak pandai menjahit huhu!
sangat mencabar bagi mak yg 'kerastangan'

memula dah jahit dah, tapi buruk bebeno!
terus mood down!
dah niat dah nak anto kedai
tapi memandangkan 3 helai je yang nak kena jahit
bertabah jugak la buat sendirik T___T

siap guna pensel & pembaris yg tak tahan tu, haha!
biar lurus, biar jahitan sama saiz, kakakaka!
lawak pun ada
tapi apadahalllll, sebab hasilnya sgt memuaskan :)
perasan sangat ni, kahkahkah!
:P

06 Januari 2015

18 Buffered Earnings | Cek Untuk 2014 Dah Sampai

okeh, saje je nak cite
orang yang ada blog je paham cite ni
kekekkeke :P

start akhir bulan 9 tahun 2014
bermula la saat melemaukan nak update blog
malas giler!
rupa-rupanya ada petanda baik... hehehe
alhamdulillah :)

sejak itu entry pun macam biskut
kejap ada kejap nan ado

bila dah malas camtu, cek kat nuffnang
kemain berderet plak BE dok running!
aduhaiii, rezeki di saat kelesuan huhu
tq nuffnang!
dan di saat ini, ada 18 BE yang masih giat menari, hihihi
moga lama lagi la dia nak metered :P

owh ya! baca blog kengkawan lain
masing-masing pun dapat habuan dari nuffnang gak kan?
masing-masing pun dapat BE yang berderet gak :)
alhamdulillah, rezeki sama-sama :)))

tahun lepas memang takde cash out langsung
kononnya, saje nak menahan diri hingga ke akhir tahun haha!
tapi macam geram jek tengok amaun yang tak sebanyak mana tu
akhir bulan 10 aritu gatal tangan, terus klik, hihi
kelmarin baru dapat cek nya
dalam 2 bulan gak menunggu
kiranya tu amaun utk sepanjang tahun 2014
walau tak banyak mcm orang lain
$$$ jugak wooo! :P

ni pun utk 2015 dah bleh cash out dah ni
tapi tu la...
cuba utk menahan diri gak ni, haha!
harap-harapnya kuat la semangat mak yong :P

Orientasi Tahun 1 Sekolah Zakwan

aritu ada kawan tegur kat fb
darjah 1 pun nak adakan orientasi?
kita ni ye kan je la...
mungkin kawan tu anak nya kecik lagi
belum sampai masa nak sekolah
kot nanti sampai gak turn kawan tu tengok anaknya berorientasi jugak :)

31/12/2014 ada orientasi kat sekolah agama zakwan
apaknya takde, jadik atokZN yang tolong temankan ke sekolah huhu
atokZN tolong jagakan kakak nayli
mamaZN yang tengok-tengok kan zakwan
risau gak kalau zakwan takmo campur ngan kengkawan ke...
alhamdulillah, nampak gayanya ok
takde nangis-nangis
hari pertama kan, memang takde sembang sangat pun dgn kawan-kawan
lelama ok la nanti, ye tak? harap-harap...

nampak pengurusan dari byr yuran, beli buku & hari pertama orientasi kat sekolah agama ni
agak tersusun dan tak kelam kabut
teratur je... senang hati mak nak deal ngan cikgu

masa anak-anak beratur ikut kelas, makpak kena pi dewan
anak-anak ada aktiviti dgn cikgu kelas memasing
makpak plak dengar taklimat dari cikgu beso & pk hem sekolah
jadiknya, takde la anak-anak boring tunggu lama dengar taklimat jugak kan?
kang hilang mood 1st day dorang

kejap je, kul 8pagi start kul 9.30-10 camtu abes dah
nampak zakwan pun hepi je sepanjang hari

3/1/2015 masa cuti maulidurrasul tu
orientasi kat sekolah kebangsaan plak
makkk aih! dah la students darjah 1 dekat 500 lebih
patutnya bior la tersusun sket agenda utk hari tu
tapi... hmmm... sabo je la
tah la, sebab ramai sangat kot
sampai cikgu-cikgu susah nak handle
tapi kalu ikutkan tiap-tiap tahun akan terima pelajar baru camni
mesti sepatutnya dah biasa kan?

masa makpak dengar taklimat
anak-anak dah kebosanan tunggu sebab kena dengar jugak
pastu jenjalan tengok kawasan sekolah bukan dgn guru kelas memasing
time nak bayar yuran pun agak kelam kabut

memang agak kecewa la sebab makan masa
tapi nak buat cemana... sabo je la pun yang boleh huhu
zakwan plak nampak lain banding dgn masa kat sekolah agama
bila tanya ok tak? dia kata tak ok...
sudahhhhh, jangan buat hal!
mungkin sebab suasana yang agak kelam kabut & proses lambat
tu buat mood dia down jugak kot
kot nanti masa dah tenang, zakwan jadi lebih ok
berharap sangat! T___T

12/1/2015 nanti
dah mula sesi persekolahan
moga zakwan dapat sesuaikan diri dengan suasana baru...
rerajin belajar ok! no more tv-tv dah...
:)

05 Januari 2015

Celebrate Birthday Nayli Yang Ke-3

assalamualaikum
entry pertama utk 2015 :)

fresh entry tapi citer dah basi, kekekeke :P
takpela, nak jugak share kat sini...

25/12 bersamaan hari krismas aritu
adalah besday princess kami, nayli az zahraa
sebelum besday, hari-hari mintak kek frozen
sampai hari kejadian, dia sendiri lupa apa yang dia nak, haha!

hari tu, cuti... jadiknya kami plan nak bawak nayli pi jenjalan
asalnya nak bawak dorang naik tren
dari klang ke kl sentral pastu patah balik
tapi mengenangkan bila public holiday ni
mana-mana kenderaan awam akan dipenuhi warganegara asing
terus tak jadi, huhu

saje la tanya dia, 'besday kakak ni, kakak nak pi mana?'
nayli ni memang sempoi je.. dia jawab 'jusco'
dah besday girl kata gitu, kita pi jusco bukit raja je la

hari besday tu nayli rekues nak pakai dress frozen, cekak frozen, henbeg frozen
kemain lagi dia...

sampai jusco, memang dia tuju ke tempat toys
papaZN kata kakak pilih kakak nak mainan apa
nayli apa lagi, seronok sakan la dia
tapi dia akan tuju kat tempat barbie je
jenuh gak mamaZN nak tunggu dia pilih yang mana 1
kejap nak yang ni, kejap nak yang tu...
tapi mamaZN pantau gak, soh dia amik yg murah je, muahahaha! :P

dah dapat apa dia nak, kami pi makan kat kfc
tu pun atas kehendak besday girl
ikutkan je la, dah hari dia aritu :)
sebelum p kfc, papaZN nak beli kek
beli je kat la bahome tu.. takde tema frozen-frozen pun
nayli dah dapat barbie, lupa dah dia ngan kek frozen :P

walau simple, tu pun dah seronok bagi nayli
kalu dia dah beso nanti x tau la kan...
kot dia teringin plak nak sambut besday panggil kengkawan skali ke, hihi...
macam abang zack, dah rekues soh buat besday party kat umah
tengok la cemana nanti...
panjang umur murah rezki bleh la buat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...