11 September 2015

Masak-Masak | Kek Milo '3 Minit'

viral kejap resepi kek milo ni
kalu tengok kat wall fb tu
memasing share menda yang sama, haha!

senang sangat uols!
bahan-bahan senang cari,
cara nak buat pun senang jugak
soh nayli buat pun bleh ni, hehe

a) bahan-bahan kek milo '3 minit'
- 4 sudu besar milo/vico/tamar cocoa
- 4 sudu besar tepung gandum
- 4 sudu besar minyak masak
- 4 sudu besar susu cair / fresh milk
- 4 sudu besar gula kastor
- 1 biji telur
- 1 sudu besar baking powder

b) cara-cara buat kek milo '3 minit'
- gaulkan semua bahan hingga sebati
- masukkan dalam bekas tahan kepanasan microwave
*sukatan bahan ni sesuai utk 1 mangkuk ikea yang kaler-kaler tu
- letak dalam microwave
- set masa selama 3 minit. kalau yg kene letak suhu tu, mamaZN letak 300-450
- tinggg! siap!

dah sejuk, bleh la makan :)
owh ya!
sebelum masukkan ke dalam microwave
bleh je tambah apa-apa bahan lain
ikut kreativiti memasing
nak tambah choc chips ke, badam ke
sama jugak dengan bekasnya
nak letak dalam bekas cupcake ke, bekas plastik lain ke
terpulang... itukan kek anda :)

selamat mencuba!

9 comments:

mama tisya berkata...

tu la ada tgk viral..dlu akak pernh buat tp bahan ada lain skit la

http://mamatisya.blogspot.my/2011/07/chocolate-cake-kurang-3minit-dh-bole.html

nanti nk try wat gk yg milo ni

Puan Wawa berkata...

wahh, ade jugak kek milo.. senang je laa kan buat, bahan2 simple je..")

eima berkata...

penah tgk dlm cerita korea .... pasal student nk survive dengan makan dlm bilik hostel yg sempit

lieyalatif berkata...

senang kan nad..... mule2 buat mcm kurang yakin sekali tgk naik gebussss...potong pun siap pisau melantun2..ala2 bantal hah naik....terus excited...

Azura Aziz berkata...

wahh ramai btul yg share resepi kek milo ni rupanya.. kita xtry lagi...

Lily Mama Zara|Zareef|Zayed berkata...

Plan nak try tapi tak terbuat2 lagi..hahaha..mmg nmpak simple n mudah..tapi gula kastor tkde..kena belilah plak..gula biasa.aci tak..kekeke

el berkata...

el pun dah buat dah
tp el xtaruh milo
cam x best je letak milo
gantikan serbuk koko
taruh walnut..dh jd mcm brownies plak haha

ch@ berkata...

Alaaa takde microvave pula...bakar takleh ke? Adeih...!

Lin Azlina berkata...

viral yang best..mudah dan simple

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...