04 September 2015

Masak-Masak | Jom Me'Lempeng' ;)

weekend masa cuti merdeka rasanya..
lupa plak aihhh, padahal baru je terjadi
almaklum anak dah ramai, banyak urat putus hehe..
faktor usia ye jugak :P

nak makan petang tapi xtau nak masak apa
papaZN nak beli pisang goreng
tapi cam takbest la.. asek beli-beli je
last-last baru teringat zakwan banyak kali mintak nak penkek
haaa, jom la mama buat penkek versi melayu, hehe..
senyap-senyap je mamaZN wat projek kat dapo
bila bawak ke depan, zakwan dah buat muka teruja
'mama, mama buatkan penkek?! terima kasih mama, saaayang mama'
alolololo.. penkek je sayang, bukan nasi arab ;P

padahalnya, sebelum masak tu maknya meng'google' resepi
resepi lempeng je pun... sampai nak google2 bagai, haha!
jarang buat gitu la kekdahnya, hehe

tepuk bahu sendiri sebab lempeng/penkek cantik hehe
rasa pun sodap!
simple je pun resepinya...

resepi lempeng mudah dan sedap

*1 biji telur
*1 cawan tepung gandum
*1sudu kecil baking powder
*2 sudu besar gula
*1 cawan susu segar (mamaZN guna susu cair, huhu!)
*2 sudu minyak masak

- semua bahan blendkan je
- masak atas pan yang panas (tak perlu letak minyak)

*sukatan tu bleh la dapat dalam 7-8 keping (depends pada saiz)

cicah plak dengan sirap coklat & jem
dah rupa makan utk sarapan plak, hehe
takpe, janji kenyang :))

11 comments:

Nieyl berkata...

Salam Jumaat..
Singgah melawat blog pagi ini..:)
sedapnyer...

mama tisya berkata...

suka zakwan mama watkn lempeng hehe...tk pernh buat sbb tisya rsnye tk suka..die kalo tepung2 ni kureng skit..kalo dessert okla

Ida Puanstoberi berkata...

HuHu.. akak yang tak pernah beranak pun cepat lupa.. acena??
urut kentut yang terputus gamaknya. Hahaha :P

choc syrup tu sama lah brand kita beli. tp akk buat utk jus avocado. Hiwhiw

syawalsimpsons berkata...

penkek ni akob suke makan kalo breakfast kat mcd...boleh buat ni..bahan semua ada kat umah ni

Falsya berkata...

makan ngan coklat syrup tuh mmg lagi sedapppp...adehhh lapauuu dah nie tetibe...

lia ummiirfan berkata...

saya buat lempeng tak penah jadi bulat gitu.. huhu..

Tips rancang kehamilan

Aishah Amin berkata...

sedap lah pulak.. dgn coklat dan jem :)
Aishah

Rizziela berkata...

cantik warnanya

el berkata...

cantek lempeng uols tu :)

SyamilaMohd berkata...

sedap dan menyelerakan...janji kenyang..... ^_^

MizzTina berkata...

lempeng sy xpenah jd mcm tu.. mcm lempeng kelapa je rupenya.. hahahahah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...