09 Jun 2015

Kenapa LAST MINUTE Tukar Fikiran?

assalamualaikum
ahad aritu dah kembali ke umah klang
bermula la episod pantang sendiri
di samping jaga anak-anak-anak kat umah
mencabar? huhu... sangat!
takpela, mama kena kuat!
kena banyak bersabar T___T

saje nak citer
nape tak jadi bersalin @ hosp sg buloh
sebelum ni bila orang tanya
'nak bersalin kat mana?'
beriya bagitau kat orang tu
'cadang nak bersalin kat sg buloh'

tapi tu la kan...
kita hanya merancang Allah yang tentukan segalanya...
Allah tau mana yang terbaik utk kita
dan walau apapun terjadi kena ingat sentiasa
Allah ada dengan kita

sebelum ni dengar citer & pengalaman orang lain je
kali ni moh kita rasai & alami sendiri

1st time sampai kat hosp sg buloh
masa hari due 21/5/2015
kali ke-2 plak masa dah turun tanda (26/5/2015)
walaupun takde sakit-sakit
tapi papaZN ajak jugak pegi buat check up kat sana
sekaligus bleh tengok keadaannya camna

mula-mula bleh sabar lagi
memang dah cakap kat diri sendiri
apa yang jadi banyakkan bersabar 
tenang & rileks je...

tapi bila dah masuk je kat tempat menunggu
yang khas utk ibu-ibu wat check-up bersalin kat dalam tu
terus rasa was-was & gelabah sket huhu
macam-macam citer la yang didengar & tengok sendiri

ada yang dah bersalin jam 6.30 pagi
tapi disebabkan takde katil kat wad
terpaksa dok kat koridor labour room ja
sampai la mamaZN abes wat check up jam 4 ptg masa tu
masih jugak stay kat koridor sama-sama ngan baby
ksiannya...
yang dah bersalin makin ramai
makin sesak dah koridor tu dibuatnya
tapi kat wad still takde tempat kosong
T___T

ada pulak tu dah start kontraksi dari malam
terpaksa la bermalam kat area bilik check-up tu
bermalam atas katil? takkkkk...
dok atas krusi ja, uwaaa!
ksian sangat!
tak dapat nak bayangkan kalu diri sendiri di tempat dorang :'(

ada sorang tu, masa menunggu utk check-up
dok sebelah mamaZN je
bukaan dia dah 3cm tapi kontraksi makin kuat
dok la mengerang kesakitan
nurse plak cakap...
'awak bukaan belum 5cm lagi, ada yang dah bukak 6cm pun dok kat krusi je.. sabar sket'
makkkkk aih! gitu plak?

kalu pengalaman mamaZN sblm ni
kat hosp serdang & hosp teluk intan
bukaan 4cm dah disorong masuk labour room dah
ni 6cm masih dok kat krusi je?!

tak boleh jadi.. tak boleh jadi

dan-dan masa abes check-up
bincang ngan papaZN, kena tukar plan
nak bersalin kat tempat lain
rupa-rupanya papaZN pun dengar citer tak best jugak
dari suami-suami yang sedang menunggu isteri dorang

last choice
jom balik teluk intan, bersalin kat sana je
memang sangat berisiko decision kami ni huhu
tawakkal ja...

petang 26/5/2015 balik dari check-up dah kul 3
kemas-kemas baju sume, jam 4.30 bertolak balik
sampai teluk intan plak dah kul 7
kul 12.30 mlm kontraksi makin kuat
terus ajak papaZN pi hosp trus

alhamdulillah kul 3.33pagi 27/5/2015
baby zaed selamat dilahirkan
walau keputusan kami ni sangat berisiko
alhamdulillah dipermudahkan

tu la sebabnya kenapa x jadi bersalin kat sana...
mungkin orang lain sanggup nak hadapi
suma tu
atau diorang takde pilihan lain terpaksa jugak hadapi
takpe, tu bahagian dorang
mesti ada ganjaran utk dorang nanti yang sabar hadapi dugaan tu

biarla orang lain nak cakap apa pun
kalu bleh mamaZN nak yang terbaik utk diri sendiri & baby
takmo hadapi pengalaman getir macam tu
mamaZN tak sanggup!

21 comments:

Nieyl berkata...

Singgah pagi...
Alhamdulillah...
setiap org pengalaman bersalin berbeza kan..:)

Alyyani Anuar berkata...

nad, tahniah on your newborn! nama segak sangat tuh. owh alkisah kat hospital tu ye. mujur jugak korang boleh buat keputusan pantas tak drag2. alhamdulillah Allah mudahkan.. take care ye. selamat menjalani kehidupan ber-anak 3 yang penuh dgn cabaran ni. hehehe..

eima berkata...

mmg betui dah keputusan ... huhuh padatnya ....

lieyalatif berkata...

panik betul bace citer nad nie..sempat lagi tukar tempat di saat akhir...tapi alhamdulillah...berkat doa akhirnyer selamat semua....alhamdulillah sgt2 nad...

tu laa nad lieya ade follow blog sorang nie anak die oku...gara2 bersalin kat hospital sg buloh....scary bace kesilapan doc tu buat.... tak pasal2 anak die terima nasib mcm tu....

mami uyun berkata...

hospital sg buloh n serdang dah sama je skrg.. memang penuh...
masa uyun bersalin sara pon sama gak.. banyangkan dahlah overdue.. air ketuban pecah dari kat rumah.. banyak.. mcm air paip mengalir.. dalam kereta dah basah.. nak register dok kat tempat menunggu dah tak selesa sbb air dah mengalir keluar.. bau jgn cakaplah.. sampai naik segan dengan suami2 yang ada kat situ.. suh aima ckp kat nurse dah tak boleh dok situ sebab air banyak mengalir kat lantai.. terus masuk dalam.. tukarlah baju pink sampai 2 kali basah lencun.. tp sebabkan penuh.. duduk jerlah kat kerusi dari bukaan 4cm sampailah ke 8cm.. baru diorang bawa naik atas katil utk standby g labour room.. tue pon kena tunggu dulu sbb penuh.. nasiblah masuk je labour room.. berapa minit je dah selamat bersalin..

masa tue uyun redha je pon kena tunggu sbb dah banyak air ketuban keluar... kalo g tempat lain, takut tinggi risikonya... alhamdulillah nad pon selamat bersalin..

Chekgu Azrine berkata...

rasanya kalau akk kat tmpt nad pun mmg dah tak sanggup kot...huwaahuwa

Aini berkata...

Hai.. kita bersalin beza sehari je.. sy bersalin 28 hb.. Sy pun ambil keputusan bersaln kat hospital yang kurang sesak iatu hospital Kuala Lipis (kampung suami) daripada bersalin kat hospital besar JB, hometown sendiri... =)

Lily Mama Zara|Zareef|Zayed berkata...

huhu..betul tu nad..if ada peluang tukar tpt lain, better tukar..kite nak jugak dlm keadaan selesa lagi2 tgh sakit tu kan..alhamdulillah, urusan nad dipermudahkan..

mummy_ayu berkata...

alhamdulillah..semuanya berjalan dgn lancar.. Congrats nad!!

el berkata...

el pun ada dgr cite dr kwn2 hospital sg buluh tu mmg mcm tu
kesian kat ibu2 yg nak beranak tu kan
mujur nad wat keputusan yg drastik
alhamdulilah semua perancangan dr NYA

mama ila berkata...

kesian nye yg kene tunggu kat kerusi pun ada..hmmmm..sib baik nad buat keputusan yg cepat dan tepat..Alhamdulillah Allah permudahkan semuanya....

syawalsimpsons berkata...

kalo sue kat tempat nad pun belom tentu jugak nak bersalin kat sana...risau..bukan cerita2 tu dengar dari mulut2 atau telinga atau mata2 org...tp dr mata kepala sendiri..kalo dah sendiri tgk...alahai, macam mana la keadaan kiter..alhamdulillah allah permudahkan urusan nad...walaupun terasa teluk intan tu dekat jugak..tp kalo dah sakit N berisiko gitoo, mmg terasa jauhnya...tp tak pe la...at least semua ujian dan dugaan dapat hadapi dengan baik...

QasehnyaRania berkata...

gerun pulk dengar
itu yg tak nak kan. dh la lps bsalin byk tenaga hilang nak kena tunggu kat koridor dgn baby pulak.mmg sian la kak

walaaupon berisko alhamdulillah selmat semuanya
selamat berpantang kak
jaga diri tau :)

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

Mmg padat sungguh hospital sg buloh tu yer?Syian plk baca kisah ibu2 yg menunggu utk bersalin tu.Dh la sakit..dgn keadaan tak selesa lg :(
Mcm anak ke 2 Kak Atie(adik)..asalnya dah booking salin kat hospital klang..tgk keadaan padat bkn main...blk bersalin kat hospital Teluk Intan gak... :D

YieN berkata...

pedulik je ape org nak kata.. janji kita n baby dpt yg terbaik :)

Fiza Rahman berkata...

Alhamdulillah...dipermudahkan semua urusan even last minute plan. Klo kita tgk keadaan spital mcm tu pon memang fikir banyak kali.

Iela Fazielah berkata...

Alhamdulillah nad selamat bersalin walaupun amik keputusan drastik. Tp kalau akak,..akak pun xsanggup tunggu kat koridor or dok kena layan mcm kat h,sg buluh tu, dulu bersalinkan imran pun lepas bersalin dok atas trolley kat hujung bilik labourroom berhimpit2 sementara nak tunggu wad kosong pun terasa sesaknyer...dgn badan letih lepas meneran...trolley dah la sempit... Kat 3-4 jam lajugak....tp akak bersalin kat h. Putrajaya

LYAfrina berkata...

huhu,,bahaya jgk ye kalo mcm tu.. 6cm msh dikerusi..kpala baby blh nk turun dh tu..blh terkoyak .. fasiliti x ckp ke camner tu..

tp syukurlah..nad buat pilihan tbaik last minute..

aLyNnZ berkata...

kalau alin ditempat nad pun alynn sanggup harung risiko kite doa bnyk2 semoga segalanyer dipermudahkan..cakap dgn baby jgn kuar lagik tunggu sampai spital..hihi..sbbnyer dgr2 citer yg tak sedap tu sedikit sebanyak membuatkan kite lemah semangat nak bersalin kan..

alhamdulillah semuanyer dah selamat..

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH berkata...

Assalam nad,
tak tau nak ckp apa
dok terbayang keadaan yang uols cerita
kalo iols terus terang cakap memang tak sanggup

Unknown berkata...

Aah nad..mmg betul tu..aritu masa bersalinkan anak kt sg.buloh pn cmtu..mase memula masuk tu mmg diorg da suruh sign form kate kene duduk kt kerusi paling lama 48jam sebelum dapat tempat..kalau da sakit sangat baru diorg bg bed itupun kalau ada kosong..nasib baik la aritu terus bersalin..dtg sebab air ketuban da pecah..sampai dalam pukul 10malam..pukul 12 siap ctg..dlm pukul 12.45 tu da start contraction..xsampai turn jumpa dr pn lg..terpaksa serah diri..check2 rupanye da 5cm da..itupn xdapat katil..die suruh duduk dulu..bile da kerap sangat contraction bgtau lg dr..dr check da 8cm..time tu kelam kabut la diorg masuk line, scan berat bby secara manual je ok..tukar baju hospital..kain xdan..pakai kain batik sendiri jer ok..terus sorong ke labour room..kt situ mmg crowdard la..BAITI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...