06 Mei 2015

Jalan-Jalan | Kuala Gandah Elephant Sanctuary

2/5/2015 ari sabtu kami pi jalan-jalan
kami ke kuala gandah, lanchang, pahang
sebenarnya dah lama dah plan
tapi asek adaaa je aralnya

nekad je ni dengan harapan tak jem
sebab jumaat 1st day cuti tu
tengok orang dah sesak kat jalan raya
dengan harapan sabtu ramai yang dah sampai ke destinasi
dan diorang akan gerak balik hari ahad atau isnin

bertolak kul 10.30 pagi sampai kul 1.30
alhamdulillah, perjalanan lancar
walau banyak kereta tapi tak jem
masa pegi terasa jauh plak perjalanannya
setiap 10 minit zakwan tanya, 'x sampai lagi ke mama?'
aiyooo!
apa nak buat, anak bujang tu excited sangat
bagitau malam tu, kul 6 pagi dah terjaga
dengan badan dedor2 panas nak demam
dia nakkk pegi jugak
tapi dah standby ubat bagai la

sebelum masuk kami lunch dulu
macam biasa, bawak bekalan utk kurangkan kos hehe
kami bawak bihun goreng, nasi goreng, pisang goreng & kudapan
zakwannayli ni tau-tau je la...
bila dah excited, mana depa nak makan sangat pun

takde bayaran masuk dikenakan
just daftar sebagai pengunjung & diberi pelekat
tapi kalau nak join xtvt mandikan gajah tu
kena la bayar dewasa rm10, kanak-kanak rm5
masa kitorang pegi tu, takde xtvt mandikan gajah
sebab hari sebelum hujan lebat
air sungai naik dan takut bahayakan pengunjung yang nak join xtvt kat sungai

ok la, takpe..
kita kasi gajah-gajah tu makan
dan tengok persembahan pun ok dah :)
ada 1 stall jual tebu rm3 seikat, kacang rm3 sepeket
dengan makanan tu la, kasi kat gajah
zakwannayli seronok sangat la depa!
sebab 1st time kasi gajah makan
maknya penakuttt, jadi tukang amik gambo je, haha!

cuaca agak panas jugak la
kena pakai baju yang sesuai
kena bawak bekalan makanan & minuman secukupnya
pegi tempat camni takyah dok melawa pun xpe
pakai tracksuit ngan tshirt dah sempoi dah
(tak macam kami, ber'jeans', kasut bertutup bagai, haha!)
takpe, dah tau tempatnya cemana
pasni kalu datang lagi tau dah nak pakai apa, hehe

ok la, walau gajah je pun yang ada
bebudak ni dah cukup hepi sangat dah
tu pun dok ulang nak datang lagi, nak datang lagi..
ye la, zakwan pun tak berapa sehat masa pegi aritu
jadi dia tak dpt nak menghayati keseronokan betul-betul
ksian gak kat dia...

in shaa Allah, nanti kita datang lagi ek
pasni kita bawak adikbaby plak

tq kat nana ibudamia sbb berjaya mempengaruhi, hihihi...
lepas baca blog nana la, kami bertambah excited nak pegi tu :)

tq jugak kat atokZN yang berjaya pujuk papaZN bawak kami berjalan! yeayy! :D 

* UPDATE * 

waktu operasi dari jam 10.30pg sampai 5ptg

klu sampai dalam kul 2-3 just nice sebab xtvt banyak start time petang-petang :)



18 comments:

aisyah ambris berkata...

Amboiiii adikk..tdoq tak ingat dunia ko...hehehe

dalila berkata...

seronoknyee..tu kalau dapat mandikan gajah mesti lg seronok..

syawalsimpsons berkata...

muka penat sungguh si zakwan tu kan...ikikikikiki.....muka papaZn tu kalo tak semenggah bukan dia kan..hahahhah....

el berkata...

sakan mak buyong ni
ni lepas gian ke nti ms pantang x leh jln2 hahaha
tu dia last pic zakwan..penat sgt lah tu..hehe

Nana berkata...

kikiki..seminggu je lepas kita g berjaya pengaruh nad plak ala sian abg zakwan ternganga tido penat ye
seb baik la tempat ni bole bawa masuk makanan dr luar kan..kita aritu g sana makan kenyang2 dulu kt umah so just bawa air ngan jajan je utk bebudak

-iLLa- berkata...

best la tgk gajah..nanti nak pergi la..waktu bukak jam bp ye nad?

Nieyl berkata...

Singgah pagi...
Amboi...penat sgt tu yea...

eima berkata...

gambar lastu menceritakan semuanye ... best sgt dan sgt letih gayanye zakwan tu ....


tak penahs ampai nanti nk pi jugak la ....

ziana eunos berkata...

bestnyeee ^_^

saya singgah sini BW

Ida Puanstoberi berkata...

tkpe..nanti gi krabi plak.. buleh naik gajah selama sejam.. pastu kecut2 perut.. huhu :D

idzwa kamaruddin berkata...

amboi penat sgt tgk gajah tu..hihiii..

Azura Aziz berkata...

amboi syoknya... kami tak smpai lg kat sini..

Falsya berkata...

xsabar nak tunggu adik baby..hehe..alahaiii nmpk sgt abg zakwan sakit..

Cho Zila berkata...

antara impian akak jugaktu.. ha.. ha... akak gelak sebab der orang gelakkan akak kalau citer antara tempat yang akak nak berkunjung...
lastnyer akak dapat gi tengok gajah di hatyai... kat hatyai boleh naik kat sini dulu2 dah boleh lani dah tak boleh..

aLyNnZ berkata...

comelnyer anak2 gajah tu..dpt tgk dr dekat plak tuuu..

Lily Mama Zara|Zareef|Zayed berkata...

wahhh..jauh jugak tu berjalan...kami tk pernah smpai cni lagi..papa zarazareedzayed lom terbukak hati nk bwk jalan cni gamaknye..hoho..tapi kan , cuti baru2 ni tiga org dah kawan2 termasuk nad update gi kuala gandah..nmpak sume anak2 seronok esp part bagi makan gajah tu..^_^

Myra Jay berkata...

Letih tu Zakwan ternganga tidur :)

Comel la Baby bump dalam tu kak, da menampakkan diri :)

Amanda Suria berkata...

Mak aiii...penat betul tu..ye la tempat2 macam ni best sgt2 utk budak2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...