13 Mei 2015

1st Time Ke Kedai Dobi 'Self-Service'

disebabkan mesin basuh rosak
merasa jugak la jejak kaki ke kedai dobi layan diri ni
kalu idak, jangan harap la...

tah nape tah ngan mesin tu
dah sampai masanya kot, huhu
sayang pun ada, sebab klu 'wash' ok lagi
masalah time nak 'spin' tu je
papaZN dah try baiki
tapi katanya motor yang nak kena ganti tu payah nak dapat
hukhuk
kena cari lain ganti baru jugak la jawabnya tu
sementara tu, moh le ngangkut bakul baju basuh kat kedai...

kedai ni open 24hours
tapi takut la plak nak gi kul 2-3-4 pagi tu
takpe, pi petang-petang ok je
bukan ramai sangat pun orang
lagipun mesinnya pun banyak, ngee~

untuk 'wash' ada 3 saiz mesin & harga pun lain-lain
9kg : rm4.50, 14kg : rm6, 27kg : rm11
sume transaksi guna duit syiling 50sen
takde syiling? jangan risau...
ada mesin tukaran wang kertas ke syiling disediakan :)
mula-mula cuak gak, sebab kitorang pun tak bawak syiling, haha!
sabun kami bawak sendrik
better bawak sendrik je la sabun, softener sume tu
takde share-share...

abes basuh, nak guna 'dryer' pun bleh
takmo pun bleh
tapi sidai la bila balik umah nanti
takkan nak bior berlembab gitu kan? heee
bila guna 'dryer' kena la masuk mesin lain plak
bertambah la $$$ huhu
tapi yang bestnya, kang sampai umah bleh trus lipat
aritu kami bawak balik sidai kat umah je
save bajet punya citer, kuikuikui :P

1st timer cam kami ni ok la
takde la tercangak-cangak sangat hehe
sebab ada je instructions yang disediakan kat situ
walaupun takde person in charge yang jaga

7 comments:

mama tisya berkata...

tkde pengalaman lg...

Falsya berkata...

kite xpenah cube lg..hehehe

Fiza Rahman berkata...

Tak pernah lagi gi dobi layan sendiri nih.

Iela Fazielah berkata...

sama la nad.... dulu kan ms washing mesin akak xleh spin.... mencuba dobi layan diri ni...tp best jugak.... cuma bosan melangut lama kat situ..waktu basuh ok la gi layan teh tarik..time spin..nunggu lg..adeh... ada org lepas cuci tinggal n dtg blk....

Sidratul Muntaha berkata...

tak pnh kena lagi
tpi mgm sanggup je basuh baju guna tangan
ahaha
tapit ak thulah
bila budak2 dah beso2 ni
mgm sengsara la
gamaknya kena gi dobi jugak

Aini berkata...

pun biasa guna kalau musim hujan.. tp x berapa suka bau lepas cuci tu..rasa macam x cukup sabun..hehe.. Slalu basuh kat umah letak sabun banyak2

eima berkata...

tak peanh lagi ke dobi ... klu sy pun mesti cuak ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...