01 April 2015

Hujan Lebat | Rumah Hampir Banjir!

petang semalam memang hati tak tenteram je
macam ni agaknya perasaan orang yang alami musibah banjir tu, huhu
asek risau, asek tengok jam, asek tengok luar...
tengok jam, sbb papaZN ngan zakwan tak balik lagi
tengok luar, sbb nak tengok bila hujan nak reda ni?!

dah 2 hari berturut hujan lebat waktu petang
biasanya kul 6.30 dah reda
tapi semalam, ya Allah!
waktu yang sama tapi hujan makin lebat!
siap guruh berdentum dentam
kakak nayli pun terjerit & nangis sebab terkejut 
sangat-sangat-sangat risau!
ye la, risau kalau air naik masuk umah
apa kami nak buat ni? papaZN takde..

pastu eletrik putus plak 2x
rupanya tripped - naseb papaZN dah ajar nak buat cemana
kalu tak bergelap la kami sementara tunggu papaZN & zakwan balik
bertemankan cahaya lilin, huhu

kat belakang umah dah macam ada tasik
lagi sket jek nak masuk kat pintu umah
kat belah depan plak porch memang dah naik air
tapi belum masuk umah lagi...

amik zakwan dari van sekolah semalam pun kasut dia dah tenggelam dalam air
rupanya kat sekolah pun dah banjir sket
papaZN pun sampai umah lambat
sebab jammed & air naik kat jalan
aduhhh dugaan...

alhamdulillah kul 9 malam tadi baru hujan reda
air pun mula surut, pagi tadi tengok dah clear
harapnya arini, kalau hujan takde la macam semalam
sangat merisaukan huhu T___T

14 comments:

~aSHa~ berkata...

kena perbaiki sistem peparitan ni kan kan

eima berkata...

huiissh kaw banjir ke area rumah nad tu .. risau betui la

Iela Fazielah berkata...

alhamdulillah./... nasib baik air xmasuk rmh

Falsya berkata...

nasib baik air surut..kat subang pun teruk banjirnye..

Rai OurKizuna berkata...

waa.. risaunya.. kat area sini MBSA baru korek dalamkan parit.. so far mostly area pergerakan air lancar.. takut kalau banjir..

Chekgu Azrine berkata...

Risaunya akk baca.semoga xd kejadian tdk diingini berlaku ye sis..amin

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH berkata...

Assalam nad,
belakang rumah tu dah macam tasik kan3

Lynd berkata...

Hari dah mula mendung Nad. InsyaAlah harap tak teruk.

idzwa kamaruddin berkata...

ya allah risau nyer..kalau malam lagi bahays kan..

lieyalatif berkata...

semlm mmg lebatkan nad...tu laaa ade sesetengah tempat kene banjir kilat....takut tgk.... lagi2 dok tepikir kalo org tersayang tersekat akibat banjir.....

ch@ berkata...

sg buloh pun hujan je smlm.
smg dilindungi kakNad dan keluarga.
rindu sgt ngn kakNad.

Lily Mama Zara|Zareef|Zayed berkata...

kat area sana mmg dah musim hujan ye..kat bp pon mak cakap hari2 hujan..kuantan ni on off lagi but mostly mmg panas..

Salina@IbuAqil berkata...

Semlm ipoh pn sama dilanda hujan..
Sejuk je mlm..
Hujan rahmat..
Membawa ujian utk kita..
Sabar lah nad..
Semoga x jd perkara x elok..
Elakkan dr banjir yg memudaratkan..
Nad take care ye..
Tak lama lg dh kn nak malatop..
Hikhik
Semoga selamat mama & baby..
Muahxxxx!!

QasehnyaRania berkata...

la blkg tu sg ke tSik kak
ke air naik sbb hujan tu je
kl tmpt saya pon tiap tiap ptg hujan lega sikit sbb kurang panasnya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...