16 Mac 2015

Seminggu Berlalu... Musibah Menimpa Kami

assalamualaikum
seminggu senyap tak berupdate
dalam seminggu tu masih bersedih
kejadian pun dok berulang tayang kat minda
adoi, trauma jadiknya...
alhamdulillah kami sekeluarga selamat

sebenarnya kami otw balik klang dari raub
kami 3 kereta konvoi sbb ada kenduri kawen sedara kat sana
singgah jap kat masjid besar bentong nak solat zohor
mamaZN yang nak sangat solat kat masjid tu
taktau la nape, rasa teringinnn sangat
tu yang ajak dorang singgah sana

ye, mamaZN mengaku mamaZN cuai
dah cuai leka plak lagi...
henbeg tinggalkan dalam kete
sebab dalam hati dok bersangka baik...
'kawasan masjid, sape plak berani nak buat onar?'

abes je solat, balik ke kereta...berderau darah!
cermin tingkap kete kena pecah!
henbeg? sadaqallah jawabnya...
memang menggigil la time tu
pertama kali kena menda camni dalam hidup!
nak lagi menggigil, sebab teringat wallet papaZN pun dalam henbeg tu jugak!

rasa bersalah toksah kata la...
dah adikberadik ipar lain terpaksa tunggu sekali
papaZN bz nak buat report, nak ganti cermin kete
takkan nak biar terlopong dari bentong ke klang?
kalu hujan?
walhal dorang sume ada plan memasing dah..

Allah, rasa bersalah sangat...
tapi dalam masa yang sama sangat bersyukur dorang sume ada nak tenangkan dan temankan
dibuatnya kami je takde sape yang lain
mati kutu gak dibuatnya!
sangat hargai bantuan adikberadik ipar semua
termasuk la FIL & MIL
tq sangat-sangat atas bantuan semua

takpela hilang harta benda sket
redha...
benda bleh dibeli, dicari lain
kalau nyawa? nauzubillah...
cuma terkilan sebab banyak gambar kenangan dalam henpon
pastu macam2 notes ada dalam tu
Allah, tu yang rasa terkilan sangat tu..

duit plak ada la dalam RM200-RM300 time tu
walau tak banyak mana
tapi sebab dah niat dalam hati
duit tu nak beli barang-barang baby
sedih sangat...
nak wat cemana, takde rezki kami time tu

lagi 1 paling terkilannya...
ye la, sebab tak pernah kena kat diri sendiri...
memang setiap kali ke masjid tak pernah plak bersangka buruk pada mereka yang ada kat masjid
sentiasa je bersangka baik
'dorang nak beribadat di rumah Allah'

tapi pasni memang kena ubah persepsi tu
kena sentiasa berhati-hati & berjaga-jaga walau di mana berada hatta di masjid sekalipun
jenayah di mana-mana! seriau bila dipikirkan balik...

barang / duit yang hilang?
redha... bukan rezki kami dah
anggap je orang tu nak ubatkan makpak/anak dia yang sakit
takpun tak cukup duit nak beli susu anak
harapnya orang tu diberi hidayah
nak marah sangat-sangat pun rasa tak guna gak... 
dah memang silap sendiri...

Allah jentik sket
supaya kami sentiasa beringat
moga ada hikmah di sebalik musibah yang terjadi
moga kami menjadi yang lebih baik pasni sentiasa ingat Allah walau kat mana berada, walau buat apa aja...
moga kami lebih berhati-hati lagi pasni

p/s: harap jadi pengajaran gak buat kawan-kawan

21 comments:

Ida Puanstoberi berkata...

Akk tahu masjid ni.. tapi tak pernah la singgah (balik kg abg Lan kat Raub tu mmg la lalu sini kan).
Tapi, pernah siggah lagi satu masjid yg kecik sket..depan sket dari masjid ni.

Apa pun, harus ada hikmah di sebalik yang terjadi. Nxt time berhati2 ya. Zaman sekarang ni, mmg kita kena ada rasa curiga walau dimana berada. Any bag pun, even bag plastik mmg tak buleh biarkan gitu dalam keta. Kalau kita keluar, simpan je seme dalam bonet.

Adlin Mohamad berkata...

Ya Allah ... kita pun suka tinggal handbag dlm kete bahaya btul skang ni..org malas kejenni la kalan mudah bg diaorg ..mujur nad dan anak2 xde dalam tu ..lepas ni kita kena beringat la

suziana mohd tahir berkata...

It's ok...sabar & redha ya...Allah nak bg yg lebih baik lg...

syawalsimpsons berkata...

alhamdulillah nad dan zaini tabah hadapi dugaan ini....sabar ye nad...inshalah semua kembali normal...ada rezeki lain menanti

Rai OurKizuna berkata...

Alhamdulillah.. awak sekeluarga tak apa apa.. insya allah Allah ganti dengan khabar yang lebih baik lagi.. ingatan kat diri saya jugak.. sbb kadang2 mmg lalai. dok anggap orang lain baik belaka.. tapi syaitan mmg ada di mana mana kan..

Falsya berkata...

Allahuakbar!!..alhamdulillah, yg penting nad and family okayh..skang nie dlm masjid pun org boleh mencuri nad..insyaAllah nnt Allah nak ganti balik rezeki lg berlipat ganda utk nad and papa zn..

Lynd berkata...

Sama..!!! Suka letak handbag dalam kete.

Suami selalu pesan Walaupun beg kosong jangan tarik perhatian orang supaya pecahkan cermin kereta.

Takper Nad.. Ada hikmah.. Allah nak kita belajar sesuatu.

Myra Jay berkata...

Anggap ujian Allah, ada hikmahnya especially utk kami2 ni yg kadangkala terlalai jugak sama macam Nad kita bersangka baik kan.
Even dalam surau pn org boleh curi henbeg kita apatah lg dlm keta kan.
Tp cekap la pencuri tu pecahkan cermin kereta tnpa org lain sedari..

mummy_ayu berkata...

Allahuakbar....sabar Nad, ada hikmah jadi mcm ni. Nie la Nad update kat FB hari tu kan...insyaallah, ada rezeki Nad & keluarga nanti..

Emmie Marja berkata...

InsyaAllah Allah akan gantikan dnegan yang lebih baik.. :)

Masya berkata...

ya allah terkedu baca entry nad ni ... salu dgr cerita org x sangkakn.. manusia skrg ni masjid pun nak buat onar ... moga ada hikmah tersembunyi ....

~aSHa~ berkata...

dugaaan dari Nya

Lily Mama Zara|Zareef|Zayed berkata...

takziah nad..huhu..betul tu, skang kat mane pon kite mmg kena sentiasa ada prasangka n berhati2..zaman skang tk mcam zaman dulu kan macam2 jenayah jadi..apepon, semoga ada rezeki lain yg lebih baik menanti..yg dah hilang tu kenalah redha nak buat mcm mane takde rezeki org kate..sabar byk2 k!!

Tihara berkata...

moga tabah hadapi dugaan ini..
kadang-kdang kita bukan nak bersangka buruk
cuma kita nak berhati-hati..
kita tak tahu hati orang sekeliling..
moga Allah ganti dengan yang terbaik buat awak sekeluarga
insha Allah

Mama Zharfan berkata...

Sabar yer nad

eima berkata...

sedihnya ...
tak pe la nad mungkin Allah nk bg rezeki yang lebih besar tu ....

Chekgu Azrine berkata...

Allahu...xpe sis..yg ptg sis n family smua xd dlm keta msa tu.betulla.mcm akk mmg sentiasa je berprasangka buruk bila benda2 beg tangan or duit camne.sbbnya dlm masjid atau surau kita solat pub org blh rembat handbag selamba jek..huhu

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH berkata...

Assalam nad,
Ujian
manusia sekarang ni makin rendah akhlak

LYAfrina berkata...

xpelah nad.. insyallah adalah rezeki lain lps ni utk barangan baby..maybe kena tarik sikit ni sbb Allah nk bg lebih lg..insyallah..

apa2 pon, jdkan ianya ingatan buat nad & lya serta pmbaca lain jugak.. kna lbh berhati-hati..yela, kt bersangka baik..dalam masjid tmpat beribadah.. tp itulah manusia sekarang.. mmg dah x takut apa2..

moga nad bersabar dgn dugaan ni.. adalah hikmahnya..insyallah

el berkata...

semoga jdi tauladan pd kita semua
kena hati2 lah pasni..kt mana2 pun boleh jd mcm2..

QasehnyaRania berkata...

Allah Hu Akhbar
pasti ada hikmah

betul tu kak, skrg ni kat mana mana mmg kena juga ada prasangka begitu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...