05 Februari 2015

Masak-Masak | Sotong Goreng Tepung Sedap

kejap ada kejap takde ye mamaZN ni, hehe
takde menda sangat nak cite
weekend pun takde aktiviti menarik
lagipun dah malas nak amik-amik gmbo, huhu
simptom apakah ini..? idok le teman tau...
pembawakan budak kot, kekekeke :P

okeh, arini nak citer pasal masak-masak la
lama giler kot tak citer, hehe
ate, asek masak menda yang sama je pun kan
kali ni nak share sebab 1st time buat, haha!
jenuh google cari resepi demi anak bujang sorang ni
apa mimpi tah nak makan sotong goreng tepung tetiba...
nak share resepi kat sini
tapi bleh lupa plak refer dari blog mana, sigh...  T___T

ye sila la percaya, kali ni buat baru menjadi
ada la rupa sotong goreng tepungnya tu
kalu takkkkk, memang takde rupa langsung!
tu yang malas nak repeat masak lagi tu
sebab tak reti, hehe...

meh nak share kat sini
senang utk rujukan mamaZN sendiri
di masa akan datang :)))

SOTONG GORENG TEPUNG

- potong sotong, bersihkan, toskan airnya
- panaskan minyak di kuali
- gaulkan sotong dengan garam & lada sulah
- gaulkan sotong dengan 1-2 sudu besar tepung gandum (tak perlu air) - nak kasi kering airnya
- gaulkan lagi skali dengan 4-5 sudu tepung gandum
- dalam mangkuk lain, pecah & kacau telur
- masukkan telur tu dalam sotong dan gaulkan
- sebelum menggoreng, celupkan sotong ke dalam tepung gandum (mangkuk berasingan)
- goreng sampai warna keemasan
- siap! :)

serius sedap! suka giler sebab menjadi kali ni hehe
zakwan plak pandai amik hati mak dia
'sedap la mama, lebih sedap dari kat kedai'
tu diaaa aih! mulut manisss ^____^

18 comments:

Sue-Rya Qistina berkata...

rajinnya mamazn ni..kalau kita la kan, guna tepung tempura segera tu je la..hehehe..dasar M sgt kan.. :D

mama tisya berkata...

yumm...sedap nmpk tu

~aSHa~ berkata...

akk pun mcm tu dik..kejap ada kejap takde...

kadang2 tgk blog org tu tgk..tapi xdan nak tgl komen...

Lily Mama Zara|Zareef|Zayed berkata...

tq for sharing..kite biasa buat sotong goreng tepung pon tak berapa jadik..tepung die cam lembik tak rangup gitu..wuwuwu..kena bykkali gaul ngn tepung gndum rupanya..^_^

syawalsimpsons berkata...

lama tak nampak nad up gambo resepi ni

eima berkata...

lebih kurang cam resepi aku buat .. tp aku tambah tepung beras sikit bg ade rasa rangup2

nayfatimah rasyid berkata...

nanti boleh try resepi

Dhiera nadhirah berkata...

huargh.. melting!

Adlin Mohamad berkata...

Kita pun sama nad kejap ada pastu lama betul xde hahahaha n3 pun baru 1 tuk bln feb kekkee.. sedap nampak sotong goreng tepung tu

anajingga berkata...

memang best makan ni panas-panas yang tak tahan meletop masa menggoreng tu mamaZN :)

el berkata...

telan ailio tgk sotong grg tpg uols ni..sedapnye lau cicah ngan sos thai tu ekeke

Iela Fazielah berkata...

BETULLA.. RAJIN NAD NI...kak ila guna tepung segera KFC je.. tp bab celup dlm telur tu mmg kena buat... cuma seklai celup je dlm tepung segera tu

lieyalatif berkata...

ermm same laa kite nad...kejap ade kejap takde...nad takpe laa peknen ade gak alasan...lieya ni heheehh silap2 tak lama lagi pencen blog kot ekekekeekek

cantik sotong tu nad...lawa jek tepungnye coated sekata....tak suke style mcm cekodok tu....tak syok ...

Aty_Fared berkata...

nak tau tak... saya tak gheti masak sotong.. asal masak jer..liat.. asal masak jer tak berapa masa atau overcook.. sadis betul.. huhu

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

Salam Nad..kat umah kak atie ni..biasa sotong dimsk sambal jer..ramai peminatnya :D

zety berkata...

feveret !!! tp kene kurgkan skg sbb yasmeen ..huwaaaa

ch@ berkata...

Kita pun suka sotong goreng tepung buatan sendiri. Boleh buat gebu2. Tapiii takleh sgt mkn sotong, alergik. Sob...sob...sob...

Fiza Rahman berkata...

Sedapnya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...