28 Januari 2015

TakNak Jahit, Guna Gam UHU Pun Boleh :)

saje nak share info ngan kengkawan
aritu ada terbaca kat fb - kawan share
mamaZN nak share kat sini plak ;)

seminggu dua sebelum naik sekolah aritu
slalu la terbaca rintihan mak-mak yang jenuh jahit lencana
termasuk la mak zakwan ni ha, hahaha! :P
ada yang senget-benget, ada yang tak kemas, ada yang terbalik, etc.

ni, mamaZN nak share ngan kengkawan ni...
kalau orang ni dah buat, maknanya mmg menjadi la kan :)

hanya guna kan gam UHU sahaja
-gam kan belakang lencana
-lekatkan pada baju / tudung
-iron baju / tudung tersebut depan & blkg
-sebelum iron tu, alas baju / tudung dgn kain lain
* in shaa Allah tak tertanggal walau basuh dalam mesin :)

katanya laaa...
mamaZN sendiri belum try
nanti mamaZN nak try gak, hehe

ada lagi sorang kawan mamaZN kasitau
guna kaedah yang sama dengan gam UHU tu
tapi gantikan dengan double sided tape
katanya boleh / menjadi jugak

try la, kot boleh membantu :)

tapi kalau ada yang lebih prefer utk menjahit
laaaaaaaaaaagi bagus! :)
at least kita ada effort
utk bersusah payah dulu bersenang kemudian, hehe
tapi kalau nak guna cara senang pun tak salah
jimat masa & tenaga ;)

16 comments:

Amanda Suria berkata...

Laaaa...boleh eh..kalau tau ari tu lg dh buat....xde la senget benget

syawalsimpsons berkata...

hehehe..macam2 idea dorang2 ni kan..kalo sue, prefer jahit lagi..walaupun tak cantik mana, tp puas, nampak hasil kerastangan kiter kat situ kan

Falsya berkata...

Hehehe..double sided tape tuh biasa dh dgr..yg gam uhu tuh baru pestime..nasib baik la mek kecik lagik kalau x mmg dh guna dh kekdah nie..hahah

eima berkata...

aku jahit je ... alah bukan susah pun ..... kejap je dlm 10 minit sehelai ... janji siap kan ....hahahha

aku prefer jahit tak nampak jahitan dibelah luar .. nampak di dalam ....

el berkata...

nti boleh try tips ni
wat satu dulu lah tgk cam mn berkesan x smpai hujung taun kekeke

idzwa kamaruddin berkata...

hehehe..tapi keras giler nanti..

Sue-Rya Qistina berkata...

x pernah try lagi..tiap kali g koperasi sek kakak, lencana asik abis je..sampai la ni lencana tadak lagi..sadis!

Merlyn Hasshim berkata...

saya guna double sided tape, so far dah masuk week 3, ok jer terlekat. kalau jahit, mmg senget benget la

mama tisya berkata...

dlu yg jenis gam n iron ni mcm ada kertas lapis pelekat blkng lencana tu..mmg senang je just iron..tp ltk gam uhu ni xtau la plak..nad try nanti update la

Lily Mama Zara|Zareef|Zayed berkata...

serius menarik tips ni..kite daripada zara tadika dulu mmg antar kedai..yg darjah 1 ni papanye yg siap2 antar tau bini malas n tk reti jahit cantek..hukhuk

anajingga berkata...

boleh gak ye, baru tau, tapi kak ana prefer jahit sendiri je, sikit je pun kan .. :)

LYAfrina berkata...

terbaik la..lya dh save ni... tkut lpa..lps ni buat camni je la.. sng kerja..dh la skill mjahit kelaut

Fiza Rahman berkata...

Tak terfikir plak blh pakai gam uhu ngan double sided tape tu. Tapi prefer jahit kedai jer lah ☺

~aSHa~ berkata...

la ye ke...xpernah pulak buat..akk dah 2 anak skeolah rendah ni

iabk23 berkata...

jahit mesin pada poket yg leceh.. jahit tangan ok aje pakai aje gam biasa tampal pastu jahit tangan elak senget.. lencana tag nama boleh recycle tahun depan..janji jangan kena coloroc..

ubie QATAM berkata...

Gam dulu pehtu jahit..xsenget

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...