27 Januari 2015

Nak Sembang Jap | Feeling 'Mak-Mak' Sangat...


T______T
nak citer pasal zakwan...
ni dah masuk minggu ke-3 sekolah
nampak gaya macam dah ok sket
harapnya berterusan la gitu...

takde drama air mata macam minggu lepas
tapi dia dah mula citer ada kawan suka ejek
hmmm pulak!
kawan tu ejek-ejek kata zakwan pelik
mamaZN pujuk zakwan...
'biar je dia ejek-ejek, jangan balas apa-apa...'
'sebenarnya kawan zakwan tu yang pelik'
'sebab dia sorang je yang suka ejek orang...'
ceria balik muka anak bujang... lega!

sori la ye, tetiba mood mak-mak dah datang
nak citer lagi...

ikutkan jadual harian zakwan, agak padat
rasa kesian sangat kat zakwan
tapi bila dipikirkan balik, kawan-kawan seusia dia pun gitu jugak rutinnya kan?
ada yg lebih padat dari zakwan pun ada kan?
maknanya bukan zakwan sorang yang alami
risau sebab zakwan tak cukup rehat
ke mamaZN je yang gini? huhu T____T

rutin harian zakwan :
6.00 - bangun tido
6.50 - naik van ke sekolah agama
11.30 - sampai umah, rehat, makan, mandi
12.30 - naik van ke sekolah kebangsaan
6.50 - sampai umah, rehat, mandi, makan

biasanya 9-9.30 zakwan dah lebur dah
selamat beradu dah dia...
tu belum ada kelas ngaji lagi minggu depan
kalau ada kerja sekolah plak, cemana?
tah bila nak rehatnya, sebak plak mak -______-
kesian sebab baru darjah 1 tapi rutin dah gitu, huhu

bila ngadu kat papaZN, dia cakap
'tu la hakikatnya... memang nak taknak terpaksa gak hadapi...'

ye la, moga mamaZN trus kuat & tabah & tak cepat riso pada menda yg tak sepatutnya...

anak orang lain lagi macam-macam aktiviti depa seharian
ada yang tuisyen lagi, ada yang kelas itu ini lagi...
lagi tough kot dari zakwan!
kalu rasa zakwan tak cukup rehat, apa citer anak orang lain tu kan?
laaaaagi la tak cukup rehat... tapi dorg steady jek!

ok la, ye la... mamaZN takkan riso-riso dah pasni

puncanya rasa macam ni
sebab semalam zakwan rekues nak nasi goreng cina
dia taknak mak dia masak tapi nak papa beli kat kedai
apaknya plak soh tunggu lepas balik surau baru papa belikan
mamaZN tengah kemas dapo, bila dah ke depan tengok anak bujang dah lena!
sedih tengok keadaan dia yang tak makan malam lagi...
naseb baek dia sempat jamah sotong goreng tepung cicah sos tomato
dari kelmarin lagi dia order menu tu...

apaknya pun sebak la jugak
balik bawak nasi goreng tapi anak tak sempat makan
pagi tadi dah dok perangat, zakwan jamah la 6-7 sudu...
mamat tu pepagi mana nak makan nasi sangat
takpe la, janji makan jugak sket

haiii, feeling mak-mak sangat dah skrg ni
bila pepagi tu, sayu je tengok suami & anak pi kerja
rasa macam kena tinggal gitu, huhu!
selalu doa dalam hati moga dorang dilindungi Allah dari segala bahaya
moga dapat buat kerja & belajar baik-baik
naseb baek la ada peneman kat umah ni
idak la sunyi sangat...

normal kan rasa camni?
cuma kena ingat selalu, kalau kita rasa kita susah, ada orang lain lagi susah dari kita...
betul tak?
ingatan utk mamaZN ni T___T

p/s: takde gmbo baru, pakai gmbo lama je buat hiasan huhu ;)

16 comments:

Ibu Lala berkata...

Betul tu. Sedih sgt klw anak dh tido x sempat nk mkn.

mummy_ayu berkata...

good boy & clever boy la Abg Zakwan ni.. sama la ngan Iris..pun dah ok. dah mula cerita pasal sekolah. seronok kawan ramai. lega rasanya..kan?

Lily Mama Zara|Zareef|Zayed berkata...

samelah..kadang kesian bile pikir darjah 1 jadual dah pack sekolah pagi ptg..aritu klu ikutkan malas nk sekolah kan agama lagi..biar tgu darjah 2..tapi papanye dah gi daftarkan pulak..cume zara pagi tak pack sgt sbb kelas start kol 8..so mama kejut kol 7am..haha..malam die ngaji kat umh jek..pas ngaji makan, homework klu ada pastu tido..so far nmpak dia happy sekolah so mak die lega jekla..

akish ali berkata...

kan...tgk ank mcm bz je...kite pulak yg rase ehhhh....ok ke anak...

padehalll mak aje yg lebih...
sepp sikit nad!

Fiza Rahman berkata...

Samalah kita nad. Memang rasa kesian jugak kat anak. Pagi sekolah agama. Pastu transit (mandi & bersiap) nak gi sekolah kebangsaan plak. Balik umah memang standard sampai pukul 7.00-7.30 pm. Dengan kerja sekolah lagi. Dengan ibu dia ni terkejar² nak masak sebb memang kimi tido awal. Kekadang pukul 8.00 pm dah tido. Terpaksa kejut bangun makan even 2-3 suap :-(

Sian zakwan kena ejek. Kimi pagi ni mengadu bebird dia sakit. Bila abah tanya, dia kata kawan tendang. Tak tau lah masa tgh memain ker apa. Nak kena tanya detail lagi nih. Nampak bengkak sikit bebird dia tu. Tgh hari ni baru nak bawak gi klinik. Risau plak rasa.

syawalsimpsons berkata...

alooorrr sedeynya bila part nasi goreng cina tu...mmmmmm...sayu je hati..boleh agak nad macam mana kan....sabar la....dah tiba waktu dia untuk semua tu kan...

Myra Jay berkata...

Alahai sedihnya.. Sian Zakwan penat sangat la tu..

Awal Zakwan bangun pukul 6 pagi ye.. sian... Sebab tu dia tidur awal..

Tp yela mengkelan jugak kita nengok tak sempat nak jamah apa yg dia rekues..

eima berkata...

sama la si fahim tu ....

jadaul padat ... buku pun berat bw kat sekolah tu ..kesian plak ... sabo je la ...

tapi si fahim tu ...die bkn nak tido awal ... ikutkan mmg letih pagi ptg sekolah ... tp pukul lebih juga die tido ... tp lps letak pala je ... mmg trs tido ..nampak sangat tahan mata ....

harap kawan zakwan tu tak buli zakwan lagi ... geram plak rasanya

ch@ berkata...

masa berlalu dgn pantas skrg ni, tu yg rasa pack sgt masa. terkejar-kejar. kita pun tidak tahula macam mana nanti.

fikir2 semula, jadual tu sama je dgn kita punya dahulu, skolah agama, skolah kebangsaan, main mengaji. mama kita cerdik gak, dia ajar ngaji sampai khatam then masa mengaji tkr dgn g tusyen.

auni nanti...entahla. harap2 mampu la gembleng tenaga. mohon tunjuk ajar kakNad nnt :)

Iela Fazielah berkata...

mmg feeling mak2 sgt... lebih2 nad dok rmh xkeje....kalau keje.. xde la rasa feeling sgt sbb sesama keluar lk rmh... nway...insyaallah zakwan ok tu..br nak msk minggu ke 3 sekolah... keje sekolah pun dah stat...

Masya berkata...

alhamdulillah zakwan tak meragam.. amir baru semlm tetiba menngis² bgn pagi.. riso jgk kot meragam ke hapa... siapkan dia.. ajak sarapan okey pulak.. dah 2 hari cuti agaknya gitulah ...

lahai mmg betul² teringin lah tu nak nasi goreng cina.. dah tertido pulak... mujo bgn pagi nak mkn..

el berkata...

mula2 tu mmg agak penat skit..lm2 oklah tu...
tp hari ni boleh pau papa beli nasi goreng cina ngan ciken cop hehe

mama tisya berkata...

prasaan mak2 mmg gtu...mmg touching lebih kalo compare ngan bpk2 kn..tp normal la tu...mmg ikutkn sian sbb tgk padat xtvt tp kalo tk padat tgk tv gk...hrp ank2 kita smua bole handle diri diorang kn

LYAfrina berkata...

olor zakwan...
zakwan kat budak hebat...
dia org semua y jeles dgn zakwan..
mmg bila ank down mcm ni, kt kna bg kata2 semangat smula kat anak..

cam asya, kat sekolah alhamdulillah ok..problem kat kafa, sbb ada bdk buat dia.. cubit sampai merah habis badan n pipi.. hari2 lak tu... msa ni la kna bg motivasi..sbb mde2 ni semua effect kt anak.. pilihan last..terpaksa gtau cikgu or jumpa direct bdk tu utk elak lg serius emosi anak.. jumpa pom bkn mrh2, just nasihat... yela..budak2 kan...

lia berkata...

Nad... Mcm Amsyar InsyaAllah start ngaji next month tp ahad je... Dlm 2jam... Mungkin lmbt naik Quran compare anak2 lain tp tgk rutin skng ni pon dgn tiap hari ada kerja sekolah, mungkin itu yg terbaik..

Farah berkata...

Bismillah,

sayu hati ibu bila baca diari mama zakwan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...