19 Januari 2015

Check Up Baby | Jantina Baby

lama menyepi, ni muncul balik, hehe...
terasa jadual harian semakin padat
nak-nak plak bila papaZN dah start keje aritu
takde citer nak share pun ya jugak, haha!
tu yang senyap lama tu :P

ni baru ada menda nak share
sabtu aritu pi buat monthly check-up baby utk yg 5 bulan
kejap je kan? tup-tup dah 5 bulan dah...
debor dibuatnya haaa ;)
kami buat check-up kat private
memandangkan papaZN payah nak dapat cuti terpaksa la berkorban sket, huhu

sebenarnya jenuh gak memikir
nak pi buat check-up kat mana..?
memula ingat nak pi poliklinik an-nisa, shah alam
tapi sebab cam payah sket nak set masa
sbb takde doktor pompuan time kami nak pegi
last choice, try la klinik ajwa, shah alam
ni pun kawan papaZN yang suggestkan
takpela, try je la...

so far, ok la..
nak register pun tak amik masa lama
jumpa doktor pun, borak2 je lebih, hihi
tapi ok la sebab memang takde masalah apa2 pun
just nak check baby je kan

memula ingatkan nak buat scan skali
abang zack ngan kakak nayli tak sabar nak tengok baby :)
(makpaknya pun, muahahah! :P)
tapi bila tanya masa registration
nurse cakap kalau nak scan kena buat appointment dulu
pastu dia cakap, minggu ke 28-32 baru bleh wat scan 3d
alaaa, kuciwa sudaaa, ok la takyah la scan
kena tunggu lagi 2 bulan la nampak gayanya

dah redho dah memula
tup-tup doktor ajak buat scan, hehe
ya Allah..! gembira tak terkata dapat jumpa baby!

walaupun bukan 3d, ai is ok je...
janji dapat tengok keadaan baby :)
makkk aih, serius puas hati
nampak jelas ya amat semuanya
jantung degup kuat, siap dengan bunyi skali
pastu kaki, tangan, jari-jemari, hidung, mata semua jelas nampak :)
teruja giler kot sebab tak kabur-kabur
dah macam scan 3d je kekdahnya, haha!

alhamdulillah, baby dalam keadaan yang baik
uri pun, syukur dah gerak naik ke atas sket
sebab sebelum ni, masa check-up 3 bulan
doktor bagitau uri kat bawah, huhu
air ketuban pun ok, saiz & berat baby pun ok
cumanya doktor cakap baby dalam keadaan songsang

doktor tak suggestkan utk pegi berurut
doktor cakap, baby kecik lagi...
so, ada ruang untuk dia bleh pusing2
ok, kita ikut je kata doktor :)

masa scan, baby sangat aktif bergerak
comel giler kot!

kelakar zakwan... zakwan cakap
'mama, cuba mama makan... saya nak tengok cemana baby makan plak'
hehehehe... cute!
mungkin dalam pikiran zakwan
'bila mama makan, nampak la masa scan tu apa yang mama makan tu masuk perut then baby makan plak makanan mama tu'

tapi doktor explain gak kat zakwan
doktor tunjuk kat skrin, tali pusat tempat baby terima makanan dari mama ;)

lastly, doktor tanya...
'abang dengan kakak nak baby apa?'
yang zakwan jawab nak baby boy, kakak nayli plak jawab nak baby girl
haaa, sudah! hahaha..!
bila doktor tunjukkkkk je jantinanya...
terus gamat bilik ultrasound tu, haha! :D
serius jelas ok, walaupun bukan scan 3d!
teruja mak!

alhamdulillah...
mamaZN tak kisah pun jantina apa
janji baby sihat tubuh badan & sempurna sifat
lagipun, nama utk girl atau boy memang dah sedia ada dah pun, haha!

tapi instinct mak-mak ni kuat agaknya kan? hehe ^______~

p/s : doa kalian amat diharapkan -_____-

18 comments:

Falsya berkata...

Allahuakbar!!..best moment ever..mcm boboi je nad..tp betul la kan..kalau ikutkan xkisah mana2 pun janji baby sihat cukup sifat..:)

~emmie marja~ berkata...

rasa nak preggy lagi... ehehe.. alahai.. syok nye.. take care Nad.. semoga baby & mamnya sehat2 selalu.. :)

syawalsimpsons berkata...

adoi sweetnya.....agaknya2 apa jantinanya kan

idzwa kamaruddin berkata...

tahniah...semoga sihat-sihat aje ;)

Sue-Rya Qistina berkata...

bestnya..syukur alhamdulillah..membesar dgn jayanya..take a good care dear..

Iela Fazielah berkata...

ALHAMDULILLAH..BABY N MAK DIA SIHAT... XKISAH BABY APA PUN XPE..YG PENTING SIHAT, CUKUP SIFAT N PANJANG UMORNYER... AMIN.....

mama tisya berkata...

kejap dh 5bln...smoga smua dipermudahkan

eima berkata...

klu boy mmg selang bunga le ni .... tahniah nad
take care

lia berkata...

Sat ja da 5bulan...

Semoga baby sentiasa sihat yer...

MyCherita berkata...

Salam Ukhwah, Jemput join Segmen GA Mycherita yang sedang berlansung sekarang ye.. Ini Link nya..>>> Segmen Giveaway MyCherita

mummy_ayu berkata...

seronoknya..mesti Zakwan & Nayli tak sabar tunggu baby lahir....emm..boy ke girl Nad??

Lily Mama Zara|Zareef|Zayed berkata...

bestnya scan.hihi..moment paling syok..last2 sape dpt geng tu..zakwan ke nayli..hihi.org kate instict mak2 kuat..tp kite punye slalu salah..time zareef ngn zayed both ingatkn peknen gegurl tp terbalik sudaaa..agagagaa

Cho Zila berkata...

kenangan terindahni... harus tepek di sini.. dulu akak tak merasanyer... tak berblog lagi...

lieyalatif berkata...

seronok bace nad.... kalo zakwan ngan nayli hepi dpt jumpe bakal adik...lieya ni pun tumpang hepi gak sebab excited member nak dpt ahli keluarga baru eheheheeheh...

LYAfrina berkata...

waa..dh 5 bulan dah..
sekejap je..
lya doakan moga nad trs diberikan kesihatan y baik ..amin

Fiza Rahman berkata...

Kejap jer dah 5 bulan yerp.

aLyNnZ berkata...

hehe lawak lar abg zakwan nie..ishh seronok kan biler tiap kali nak scan rasa teruja giler kan..

jeng..jeng masih tetap suprise jantina baby nihh..apapun jaga kesihatan yer..update selalu perkembangan k..

zarul farhana berkata...

tahniah...sukanya.
excited la abg kakaknya ya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...