25 September 2014

Live Update From Johor Bahru ^_^

assalamualaikum
hai korang! rindunya!
3h2m kat sini, 3h2m la tak bukak blog
maknanya 3h2m la tau citer-citer kengkawan semua
in shaa Allah nanti mamaZN baca ek
tak sabar nak balik umah!

papaZN tak ikut, sebab kena keje
jadiknya mamaZN jek handle budak berdua ni
tu yg bz semacam, online pun kejap2 jek

kami sesaja ikut aunty wawa kursus kat JB ni
dapat bilik free iols suka jek, muahahaha!
atoknenekZN pun ada sebab kena jaga anak aunty wawa
lagipun cuti sekolah aritu zakwan tak ke mana
ni terpaksa la 'tuang' 3 hari tak pi skool huhu!
kali ni je apaknya kasi approved
naik sekolah rendah nanti tak merasa dah nak ngekor-ngekor camni :P

dok jb takde banyak aktiviti pun
turun naik mall jek ada la haha!
giant, angsana, jusco, tesco
nak pi melawat tempat-tempat best kena ajak papaZN repeat datang sini
ye la, ni pun ikut orang je kan...
kalu pi sendiri panjang la 'langkah' ke mana-mana :)
zakwan nak pi melawat pintu legoland pun tak berkesempatan, hehe
takpe, next time ek zakwan!

ok korang...
tunggu nak check out jek ni
tak sabar nak balik
masing-masing dah rindu papa, haha!

have a nice day korang!
nanti dah balik umah, baru mamaZN jenjalan 'lawat' kengkawan k!
daaaa! :)



*belanja sekeping gambo bebudak ni :)

22 September 2014

Selamat Berangkat Ke France

sabtu malam ahad baru-baru ni
kami berkesempatan hantar uncle najjib
(adik ipar mamaZN) ke klia
sebab beliau akan berangkat ke france
selama seminggu atas urusan kerja

seronoknya dapat tengok negara luar, kan? :)
rezeki dapat tengok negara orang ^___^

seminggu ni atoknenekZN la layan baby khadeeja, hehe
harap baby khadeeja tak meragam sepanjang papanya takde
mama baby khadeeja pun sama ok! kekekekek :P

semoga perjalanan pergi dan balik uncle najjib selamat
(dah selamat sampai france semalam jam 2ptg)
dan semoga segala urusan beliau di sana dipermudahkan, in shaa Allah

p/s: tak berapa sehat 2-3 hari ni... doakan mamaZN k!

19 September 2014

Masak-Masak | Kek Coklat Moist Kukus - Mudah & Sedap (Resepi)

taktau la apa sebabnya
tekak ni dah terasa-rasa kek coklat jek sejak 2-3 menjak ni
lama dah tak membaking sejak buat kek besday papaZN
yang kureng menjadi dulu, haha!

aritu menggoogle resepi kek coklat kukus yang mudah
tq mama el! resepi yang uols share mmg kebabom meletop!
bahan senang, cara senang & paling penting-sedap! :)

ari isnin aritu membaking, buat 2 bekas trus
1 bekas utk zakwannayli, 1 lagi utk papaZN :P
mamaZN tak buat topping sebab takde bahan
tapi percaya la, makan gitu jek pun dah sedap!

resepi yang mama el share memang mudah
rasanya ramai yg dah expert buat kek cekelat ni
tapi takpe, nak gak share resepi kat sini :)
mamaZN screenshot jek resepinya
kes malas nak menaip lagi, ekekekekeke :P

okeh, serius sedap!
siang tu baking, malamnya dah abes, hahaha!
nampak tak sejauh mana kesedapannya tu? :D

kredit pd mama el (arwendanish.blogspot.com) utk resepi :)
*mintak halal ye!*

Teringin Punya Pasal | Masak Burasak/Berasak Sendiri (Resepi)

sesekali... ku rasa teringin...
haaa tu dia, kluar dah lagu ahkak shima :)

makanan orang bugis ni memang feveret mamaZN
ada yang panggil berasak, ada yang panggil burasak
mamaZN pun tak berapa tau sangat pasal makanan ni
tapi tau makannnnn jek, hehehe

kenal makanan ni pun sebab dulu masa kecik2 dok johor
setiap kali beraya kat rumah kawan atokZN kat pekan nenas, mesti ada menu ni
masa tu tuan umah hidangkan dengan ayam masak merah
sejak dari tu, memang suuuka sangat makan berasak

kat teluk intan, pernah jumpa sorang jek yang jual berasak ni
atokZN kalau beli mesti banyak
sebab tau anak dia suka makan, hehe
tapi sejak 2-3 tahun lepas orang tu dah tak jual dah, taktau nape

ingat lagi masa preknen kan nayli (2011)
serius teringin nak makan berasak ni
yang kat teluk intan dah tak berjualan dah
memang sedih gilerrr masa tu
mamaZN pun ada la up entry pasal ngidam nak makan
alhamdulillah, rezki nayli la masa tu
ada sorang rakan blogger sudi nak tolong buatkan
ya Allah, rasa terharu sangat!
kalau idak, asek ngences jek la nayli ni, hihi

kali ni tah kenapa rasa teringin nak makan tu dtg lagi
aihhh macam bermusim plak ye, haha!
(oppsss! jangan speku... mengidam versi mengada ni :P)
susah bebeno nak mencari orang yang jual
moh la kita buat sendiri
abes citer! :)

rupanya senang jek cara nak membuat
ala-ala macam nasi lemak je
tapi nasi yang dah siap masak tu dibungkus dalam daun pisang
then direbus plak selama 6-8jam
lagi lama direbus, lagi sedap jadiknya
lagi lama direbus, makanya abes la gas! haha!

masa buat malam isnin tu
dapat la 6 peket - cukup la nak ilangkan kempunan, haha!
tapi tak larat nak tunggu sampai 8 jam
nak tunggu rebus 5 jam pun dah tersengguk-sengguk
moral of the story, lenkali jangan buat malam2 hehe
buat siang-siang :)

alhamdulillah, still menjadik walaupun rupa tak seberapa
leh praktis buat lagi pasni :)
tekak pun sedappp jek bila berasak ni lalu, haha!

ada orang kata berasak ni sedap dimakan dengan ikan masak asam pedas
lenkali leh try la...
aritu mamaZN lawankan dengan ayam masak merah
yummmy!

tq kepada encik google
tq jugak pada empunya blog yang share resepi
mintak halal ye mamaZN screenshot cara nak buatnya tu :)

18 September 2014

Malam Minggu @ Dataran Shah Alam

arini banyak entry plak ye...
terlebey rajin plak dah :P
kot rajin lagi kang ada la entry yg bakal menyusul, hehehe

ni dah tak tau nak ke mana dah la ni
dok area klang ni taktau dah nak abeskan masa kat mana, hehe...
kalu macam kat putrajaya
bleh la santai-santai kat dataran putra nun
dok sini, lepak kat dataran shah alam yg takde pape tu pun boleh jek :P
ehhh, ye ke namanya dataran shah alam ek?
hantammm saja la, hahaha!

asalnya, zakwan rekues nak pi uptown s.alam
tah budak ni, nak cari pebenda ntah dia...
suka bebeno jalan-jalan (macam mak dia :P)
at last, maknya malas nak berjalan, haha!
so, kita ronda-ronda naik kereta je la
tu yang boleh tersinggah kat dataran ni
nayli pun sempoi+selamba pakai kaftan :P

ada la dok dalam setengah jam je
tengok air pancut yang tak berapa nak pancut kat dataran tu, haha!
(oppsss! plz, ini bukan lucah, haha! :P)
pastu sambung lagi ronda-ronda
at last, pit stop terakhir sebelum balik umah
singgah kedai mamak :P
sini gak yg maveles! kehkehkeh!

Walau Gambarnya Kecil, Ku Tetap Teruja! :D

hahahahaha...!
mak sengih sampai telinga bila dapat tau berita ni
keterujaannya mengalahkan apa ntah, haha!
almaklum, jarang bebeno dapat merasa katakan, hehe
setahun sekali pun belum tentu lagi :P

tq to zety sebab inform kat ig
kalau idak, memang sampai bebila la taktau :)
lama tak membeli majalah / bahan bacaan
nak-nak plak majalah pa&ma
tapi disebabkan yang 1 ini, beli la jugak
sebab nak tengok muka sendiri, hikhikhik :P

alaaa, bukan cover sampai 2-3 pages pun
gambonya secoet, kecikkkkk je, hahaha!
ngade je lebihkan? :P
sori la kengkawan, bab-bab yang rare camni
ai is teruja terlebeyyy sket, hehe

dalam majalah pa&ma keluaran oktober ni
ada 2-3 wajah lagi yang mamaZN kenal, hehe
sorang tu my silent reader yang dah jadi kawan
lagi sorang plak anak kepada rakan blogger, nory zoulkefle
sape lagi kalau bukan dak iqy yang ensem! :)
tahniah tau sebab menang baby comel :)))

tu je la pun nak share, hehehe
^______^

Zakwan & Lagu 'Saya Anak Malaysia' :)

adoihai!
anak bujang ni memang la, ada je akal dia :)

citernya,
kelmarin kan cuti sempena hari malaysia
kat radio pun banyak la keluar lagu patriotik
salah satunya lagu 'saya anak malaysia'
penyanyinya dr sam
ingat tak lagu tu macam mana? :)
alaaa, mesti familiar punya la kan? hehe
setiap kali sambutan merdeka atau hari malaysia
mesti ada terselit lagu ni jugak :)

balik dari setia city park ptg tu
masa dalam kereta kebetulan ada la lagu ni kat radio
mula-mula ok lagi zakwan folo lirik yang sama
tetiba, bila masa ntah dia naik 'sheikh'
terus ubah lirik lagu tu sendiri! hahaha!
siap nyanyi dengan penuh perasaan plak tu!

'saya anak noor zaini'
'saya anak noor zaini'

hahahaha! lawak sangat!
kitorang dengar cam terkejut la jugak
memang gelak je, hehe
sebab tak sangka la dia bleh ubah lirik, hehe

kiranya, masa tgh nyanyi-nyanyi ikut lirik sebenar tu
otak dia ligat jugak memikirkan menda lain
:)

17 September 2014

Wordless Wednesday : Baby, Papa Nak Sikit... Boleh? :)

jawapan nayli : TAK BOLEH!

boleh bayangkan cemana nayli jawab?
hahaha! :P

Cerita Cuti Hari Malaysia Kami ^__^

cutinya sehari tapi padat ngan aktiviti ^_^
nama je cuti sekolah sekarang ni
tapi kami memang takde plan nak ke mana2
1, taknak bersesak
2, rege hotel/makan sure mahal
3, papaZN takde cuti
kesian kat zakwan la, huhu!
tapi naseb baek kurang sket rasa ralatnya
sebab merdeka hari tu dah pi cuti-cuti malaysia :)

disebabkan cuti sekolah kali ni tak pi memana
kami pun jenjalan kat tmpt dekat-dekat je la

so, pepagi lagi kami dah plan nak ke gm klang
tujuannya saje2 nak survey barang/harga 
utk besday zakwan nanti
sesambil tu cuci mata la jugak kan tengok menda lain, hehe
nak cuci poket kena holddd dulu, haha!

brg frozen toksah kata la..!
rata-rata semua kedai ada jual
baju, beg, tuala, stationeries, mainan
ehhh, macam-macam la!
nayli pun dah mula rambang mata dah tu :)

lepas dah pusing-pusing setiap floor
konfem la kena 'pow' ngan zakwannayli
beli la lego, sorang sekotak
memang itu je pun aim si zakwan ni...
yang adiknya ikutkan aje :)

balik dalam kul 12.30
sebelum sampai umah sempat lagi singgah kedai utk lunch :)
hari cuti memang sinonim dengan hari 'gantung kuali' :P
kedai makannya dekat-dekat ngan umah je
namanya restoran santai ummi
waktu lunch sure penuh kedai ni
lauk banyak jenis, harga berpatutan & sedap! :)
kak amy mamatisya penah sampai kedai ni rasanya dulu, kan kak? :P

kat umah, santai-santai je sambil layan movie maleficent
kami layan vcd jek, hehe...
ingat nak suruh la bebudak ni tido dulu
sebab petang nak jalan lagi
memang idok la, dapat mainan baru katakan
pastu sempat lagi masak ayam masak merah
utk dinner, hehe

lepas asar, papaZN ajak pi setia city park
memang ramai giler la kat sini, adohaiiiii!
tak kuasa nak dok kt tengah-tengah padang
kitorg port kat tepi-tepi sudahhh haha!
sesaje tenangkan fikiran, hehe
tengok zakwannayli main kejar2, gelak2
pastu layan papaZN bermonopod bagai
mmg release sket tekanan perasaan, haha!

tu je la pun citer cuti hari malaysia kitorg
sempoi jek, hehe
esok rutin kembali seperti biasa
takpe 3 hari jek lagi... pastu weekend! yeay!
haha!

korang plak, cemana?
sebenarnya, walau tak pi mana-mana
walau hanya berehat di rumah di samping famili tersayang
tu pun dah cukup bermakna dah kan?
janji, orang-orang yang kita sayang ada di sisi :)

12 September 2014

Daging Pekasam | Jauh Mai Dari Perlis! :)

jujur...
ni 1st time masak & makan daging pekasam
ikan pekasam pun sama jugak, hehe

tapi bila dah masak & makan untuk pertama kalinya...
sangat la 'cepat dimasak, sedap dimakan' :)
nak-nak makan time panas-panas
lawan plak dengan nasi yang panas jugak
tak pandang dah kiri kanan!

mai jauh dari peghelihhh
yang meng'order'nya dari tepeng
pos terus ke klang
hehe
tq kak alona sebab belikan daging pekasam ni :)
memang sodap! kena dengan selera :)

Reward Untuk Zakwan :)

lepas cuti merdeka aritu, zakwan ada ujian
kat sekolah zakwan ni ada 2x ujian
kali pertama sebelum periksa pertengahan tahun aritu
kali ke-2 yang ni la, sebelum periksa akhir tahun

zakwan kat umah mana ada study pun
asek main, tgk tv, main, tgk tv
suruh baca sket, dah merungut...
ajar sket, dah kluar air mata...
geram je mak ni, nakkk T__T
tau la mak garang, haha! :P

ari rabu, zakwan bawak balik kertas ujian
dengan report card yang makpak kena sign
sebelum dia bagi kat mamaZN, dia sebuk citer
'mama, cikgu cakap saya dapat no.1.. semua kawan-kawan tepuk tangan'

maknya ni mana nak percaya
sebab tau sebelum ujian aritu takde study pape pun, huhu
'ye la tu zakwan ni, meh mama tgk sendiri'

sekali bila tengok, alhamdulillah!
memang tak sangka dia leh dapat keputusan camtu
ye la, banyak main je kat umah
kena suruh, kena paksa banyak kali
baru nak gerak, nak buat
mana maknya tak terkejut! :)
bangga dengan zakwan!

memang la baru tadika je
kami pun takde la suruh study hard bagai sangat pun
ala kadar je, ye la... nama pun budak-budak lagi
janji dia dapat recall balik apa cikgu ajar je
ok la kan...

bagi zakwan memang takde rasa apa-apa
tapi bila kita puji, peluk, ucap tahniah
sebab byk peningkatan dalam markah ujian
at least dia jadi bersemangat nak bersaing sesama kawan dalam kelas
masuk sekolah rendah nanti, persaingan lagi sengit kot!

mamaZN wassap apaknya
dan-dan la apaknya sebak tetiba, hehe
terus kata malam tu nak blanje zakwan makan
ala, makan kfc je pun... bila-bila bleh pegi
tapi sebab nak meraikan zakwan, feeling dia lain macam sket hehe
sambil-sambil makan tu pun
zakwan kena hadap kata-kata semangat dari mama n papa
ksian zakwan, haha! :P

ayat makpak zakwan yang paling femes amos setiap kali zakwan nak buat kerja sekolah atau jawab peksa:

"FOKUS ZAKWAN, FOKUS!"

^____^

11 September 2014

Jalan-Jalan @ KLIA2

hari ahad baru-baru ni
kami pi jenjalan ngan atoknenekZN
aunty wawa & family pun ikut sekali :)
malam tu tumpang tido umah aunty wawa
cadang esok pagi nya nak terus balik klang
tapi atoknenekZN ajak pi jenjalan tgk KLIA2
wahwah, pucuk dicita ulam mendatang
kami pun apa lagi, i foloooo! :P

teringin gak nak tengok cemana keadaannya
almaklum, tak pernah sampai lagi...
rasa cepat plak sampai bila bertolak dari umah aunty wawa ni, hehe

1st impression masa mula-mula masuk tu
wahhhhh! besarnya! bestnya! ramainya!
dah macam masuk shopping mall
hebat, hebat!
maybe konsepnya tu ala-ala...
shopping dulu baru naik flight
takpun, shopping dulu sementara orang yang ditunggu turun flight
agaknya la kan? hehehe...

ok la, not bad
bangga jugak la sebagai anak malaysia, hehe

kitorg jenjalan, g tgk sale lego kat toys r us
pastu zakwan tak minat sbb takde lego yg dia suka
terus kami ke balai berlepas
tengok kapal teghobang! haha!
peghak ngat aihhh macam tak pernah tengok :P
takde la, gurau je...
saje kasi peluang pada zakwan, nayli & khadeeja :)

dah lepas tu kami pi makan kat burger king
rege takyah cakap...
paham-paham je la rege epot! T___T
lapo punya pasal, layankan aje la
ni pun sebab zakwan la ni, dah kelaparan
apa zakwan nak, mmg atoknenekZN turutkan
so, makpak takyah cakap pape, bagi je... hihihi
dah lepas makan, nenekZN ajak pi toys r us
wahwahwah! excited la bebudak ni
asalnya nak TENGOK je takleh beli apa-apa
tapi bila nenekZN kasi greenlight soh pilih mana nak...
haaa, masa tu baru la masing-masing buntang mata
nak pilih mana yang berkenan :P
at last, zakwan pilih transformers, nayli pilih beg frozen
tq nenek sbb blanje kat toys r us!
tq atok sbb blanje makan kat burger king!

masa bila plak la bleh sampai KLIA2 lagi
cam jauhhh sayup-sayup je dari klang ni,
haha!
in shaa Allah, ada kesempatan, ada rezki
sampai la lagi nanti, ye dok? :)

10 September 2014

From Taiping With Love | JJCM - Popia Omar & Char Kuey Teow @ Larut Matang

okeh, last entry pasal cuti-cuti malaysia ke tepeng :)
entry JJCM lagi, muahahah!
bertabah la wahai kawan-kawan :)

ni citer lepas check out
JJCM @ medan selera larut matang
kononnya nak lunch la ni
padahal dah makan heavy breakfast pagi tu, huhu!
lantak kannn! :P

perut memasing kenyang lagi
tapi nakkk jugak makan something sebelum balik teluk intan
yang utamanya, mamaZN nak makan popia
pastu tengok papaZN order char kuey teow
mamaZN order sama jugak, haha! :P
unt bebudak ni, orderkan megi goreng takmo sayo takmo pedas
hmmm memang laju depa kasi abes :)

bestnya la hai dapat merasa makan kat sini
port kitorg makan time outing dolu-dolu
hehehe
tapi dah banyak perubahan la...
takde dah abang yg buat teh ais sedap tu
kalu tak, teh ais dia memang thorrrbaek!
mana tah dia sekarang ni...

owh, kali ni tak sempat kami nak makan kat area food court belakang balai bomba tu
masa dah suntuk, huhu!
kalau 3d2m mungkin dapat la jelajah lagi
kat mana-mana port sedap
ni tak, kuey teow doli pun tak sempat pi
ehhh, dah pi dah... tapi full house!
sampai orang tunggu kat luar kedai lagi
memang takkk la kami nak meramaikan umat kat depan kedai tu kan...
takpe next time :)

tepeng ni datang la banyak kali pun
in shaa Allah tak jemu la lagi, hehe...
panjang umur murah rezki
tahun depan kami datang lagi ke sini
ni pun dah mula rindu kat suasana tepeng
acaner? haha!

Sepetang Di Tepian Tasik Putrajaya :)


ni area sebelah umai cafe, putrajaya
yang berdekatan dengan monumen apa tah tu
ada 1 padang rumput dia menghijau jek
memang cantek la kalau wat photoshoot :)
kami ni idok la berphotoshoot bagai
poyoshoot ada la kot, haha!

nak pi umah aunty wawa, tapi dorang kluar
terpaksa la mencari aktiviti utk mengisi masa lapang
sementara tunggu tuan umah balik :P

asalnya nak singgah alamanda
sejak dok klang ni lama dah tak pi sana
tapi tetibe macam malas plak
sebab tau dah, kalu petang2 sure ramai org punya...

dah alang-alang lepak taman tu
bleh la try shutter monopod yg baru dibeli, hehehe...
memang best! xyah guna self-timer ^____^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...