30 April 2014

Wordless Wednesday : Menu Untuk Lunch, Yummy! :)

ni bukan menu lunch hari ni
ni menu lunch utk ahad 2 mggu lepas, haha! :P

tetiba teringin nak makan bawal sweet sour & kerang rebus cicah sambal kicap
sedapnya!
ada jelatah timun, papaZN buat
pastu ada gak ikan goreng & tempe goreng
alhamdulillah, kenyang sampai malam :)

saje share
kot bleh kasi idea pada kawan-kawan yg buntu nak masak apa, hehe

esok kan cuti, bleh masak kat umah
ehhh, esok mamaZN gantung kuali
kata cuti hari pekerja kan?
haha! ;P

p/s : ikan bawal takleh makan selalu, huhu... sekilo rm18! terkezuttt mak encik!

Nayli & Kucing

minggu lepas urgent balik kampung
sabtu tgh hari bertolak
ahad pagi dah balik klang
gara-gara nk hantar barang punya pasal, huhu!
kalau tak hantar minggu lepas, alamatnya memang tak muat la kereta kalau barang-barang tu nak dibawak balik jumaat ni
solution, hantar separuh dulu...

memang takde aktiviti berjalan ke pekan
dok rumah sesaja, huhu
petang tu amik kesempatan
mintak tolong 'mak' potongkan rambut nayli
(mak - panggilan zakwannayli utk nenek belah papaZN)

jenuh gak mak nak potong rambut anak dara tu
kejap gerak ke sini, kejap pusing sana
takut kang tobek-tobek je, haha!
alhamdulillah, mak cekap handle situasi
ecececece... expert katakan :)

caranya 1 je, kasi kucing dok sebelah
diam la nayli
jangan kucing tetibe lari dah la
memang nayli pun ikut kejar, haha!
tapi kucing pun cam memahami
diam je dia dok sebelah nayli
mana tak diam, nayli pegang kuat kucing tu, hehe...

memang penyayang sungguh dgn kucing siap dipeluk-peluk lagi...
ikut sape la ni
bukan ikut mamaZN kot, sebab mama takut kucing, haha! :P
papaZN cakap ikut onyang kot ni... hehe

29 April 2014

Wordless Wednesday : Fuhhh!

..... lap peluh! -___-''

total 600++ amik masa seminggu nak kasi settle
tapi baru 80% siap, uwaaa!
ada lagi 1 barang belum masukkan
barang makanan, kena last minute baru bleh isi dalam bekas ni
alamatnya kena sambung buat kt kampung nnt, huhu

kerja utk seminggu kena siapkan dalam masa 1malam!
mampukah?
mudah-mudahan...

apa cer? ;)
in shaa Allah minggu depan full story k! 

moga majlis berjalan lancar...


Reward Sebab Keputusan Baik Dalam Ujian...

alhamdulillah
keputusan zakwan dalam ujian baru-baru ni
agak memberangsangkan
tak sangka gak sbb kat umah banyak main je dia, hehe
makpak mana tak seronok, ye tak?
walau ada la 1-2 benda yg tak puas hati sket ngan cikgu tu
takpe la, kita terima la dgn redho :/
nak argue pun cam takde gunanya
nanti cikgu cop makpak zakwan ni banyak songeh la pulak, huhu
anggap je zakwan yang kena usaha lebih sket pasni...

mamaZN ada cakap kat zakwan
kalau dapat keputusan bagus nanti mama kasi hadiah
seronok sangat la zakwan
abes je ujian, belum dapat result dah mintak macam-macam, haha!
excited terlebih ;)
tapi mamaZN cakap zakwan takkan dapat mainan
sebab zakwan dah besar
lagipun dah banyak sangat dah mainan zakwan

sabtu lepas, sebelum balik kampung
kami singgah jusco bukit raja kejap
memang niat nak cari hadiah zakwan je
takde berjalan ke mana-mana pun pastu
dapat je apa yang dikehendaki, terus kami kuar jusco
setengah jam je dalam jusco, macam tak percaya plak, haha!
dari nak dengar zakwan asek dok bertanya je
baek la selesaikan hal dia dulu
baru bleh wat menda lain
rimas gak kalau asek dok berzikir memanjang 'nak hadiah, nak hadiah..' 

mamaZN kasi tumbler/botol air baru je utk zakwan
yg zakwan bawak pi sekolah sekarang ni nayli punya
so dah bleh pulangkan balik then bawak yang baru ni
kemain hepi dia...

sebelum cuti pertengahan tahun bulan 5 ni
ada peperiksaan kat sekolah zakwan
harap zakwan dapat buat yang terbaik
lebih elok dari ujian sebelum ni

saje je pun nak kasi reward kan zakwan
tak salah kot rasanya
sekadar menaikkan semangat zakwan
untuk terus lebih berusaha lagi akan datang
pendapat kawan-kawan plak cemana?

New Style, New Look

huhuhu...
rindu kat rambut lama nayli
tapi nak wat cemana...
demi keselesaan nayli, terpaksa la diturutkan jugak kehendak papaZN

nayli pantang kalu berpeluh
mesti naik ruam-ruam kat dahi dia
penuh biji-biji kecik kat anak-anak rambut
kalu ikutkan, nayli ok je dgn style rambut lama
tapi kita la ksian kat dia
asek dok tergaru-garu je

makanya, kasi potong dulu la
dah rupa abg zack masa kecik-kecik dulu je
comel sangat! :)
(sape lagi nk puji kalu bukan mak sendrik ye dop? hehe..)

ramai kata macam boboi
takpe, nayli redho kan nayli kan?
harapnya sempat la panjang time raya nnt
hehehe
nanti kita pakai baju pinky-pinky & baju sofia ek ;)

28 April 2014

Berangan Itu Free =P

buah berangan memang kena bayar
tapi kalu pasang angan-angan yg best
sebab percuma :P

ada orang tu dendiam je dia dok google
pasal moto besau, hehe...
memalam sebelum tido senyap-senyap dia wat projek meng'google', kihkihkih...
marah papaZN sebab ada yg pecahkan rahsia :P

ahad lepas, kitorg sesaje jenjalan ke kedai moto
sebab orang tu nak tengok-tengok moto katanya
jom la kita pi tengok, kang ada yg x tido malam plak :P

memula tu mamaZN takde la kisah sangat
dah memang orang tu berangan nak tuko pada moto besau
sebab tengok dalam gambo, ok je xde la besau sangat
sekali, bila dah tgk secara live...
umang-umang aiii! memang besau pun!
terus rasa serba salah nak setuju, huhu

takpela, bukan nak membeli skrg pun
banyak lg benda lain yg lebih penting utk disettlekan
harapnya angan-angan org tu hanya tinggal angan-angan je la, huhu

jangan ada member yg 'kasi cucuk' dah la, haha!

moto ex5 skrg ni mampu lagi la nak naik berempat
bleh la kalu nak jenjalan dekat-dekat...
kalau dah bermoto besau nanti, mana plak mama ngan nayli nak duduk?
zakwan jawab, 'mama dok umah je la...'
haha, terkono den! :P

25 April 2014

Daftar Giliran Haji Guna Penyata KWSP

rasanya umum semua tau pasal pendaftaran giliran haji ni
lagi lambat kita mendaftar
lagi lambat jugak la tahun peruntukan yang akan kita dapat
tah bila la agaknya giliran kita kalu tak dari sekarang kita mendaftar?
tu pun in shaa Allah kalau Allah panjangkan usia
dapat la kita tunaikan rukun islam ke-5
kalau tak?

kami suami isteri pun baru ni dapat kesedaran
Allah... rasa menyesal toksah kata la kan
tapi apa nak buat, benda dah berlalu
orang kata, better late than never...

alhamdulillah akhirnya berjaya juga daftarkan diri dengan Lembaga Tabung Haji
tu pun tahun peruntukan haji yang kami dapat pada 2071!
berapa tahun lagi dari sekarang?
berapa umo kami skrg? berapa plak umo kami time tu?
moga Allah panjangkan usia hendakNya dan diberi kesihatan yang baik..

menurut kata akak kat kaunter TH tu...
untuk daftar giliran haji ni, mesti ada akaun dengan Tabung Haji
dan amaun yang ada dalam akaun lebih dari rm1300
bila dah mendaftar guna akaun Tabung Haji
secara otomatik, rm1300 yang ada dalam akaun akan diblock
maknanya takleh nak dikeluarkan dari simpanan 

cemana kalau akaun Tabung Haji belum cukup rm1300? 

boleh tak kalau xnak daftar guna akaun Tabung Haji?

jangan risau, sebenarnya masih berpeluang untuk mendaftar jugak :) 
caranya dengan menggunakan penyata KWSP
hanya bawa penyata KWSP dan buku akaun Tabung Haji ke pejabat Tabung Haji yang berdekatan dengan anda

proses di kaunter tak sampai pun 10minit kalian dah pun berjaya daftar diri untuk dapatkan giliran

langkah seterusnya?
teruskan menyimpan dengan TH walau sedikit
yang penting istiqomah

untuk keterangan lanjut, bleh la ke Tabung Haji berdekatan anda dan bertanya sendiri, hehe..


Terima Kasih Daun Keladi... =)

alhamdulillah...
seronok dikelilingi kawan-kawan yang baik
syukur sangat...
walau mamaZN hanya dok umah
at least, ada jugak kawan utk berbual, luahkan perasaan, bertukar fikiran
ni la yang mamaZN dapat dari berblog :)
tq kawan-kawan semua sbb sudi jadi kawan ^___^

tak putus-putus rezeki kami terima dari kawan-kawan
haihhh la, tak terkata dibuatnya
hanya Allah je yang boleh balas kebaikan kalian
terharu sangat!
moga Allah murahkan rezki kalian sekeluarga :)

sebab hadiah-hadiah tu la jugak yg gembirakan zakwannayli
paham-paham je la bebudak kan
pantang nampak hadiah, kemain suka lagi
owh, mak budak pun sama gak, hehe...

tq kak amy mamatisya
sebab hadiah menang GA dah selamat diterima
terselit jugak hadiah besday di situ :)
voucher famous amos & fm korea
suka sangat! tq kak!

tq jugak pada alya kamal
lama dah yaa menyepi dari dunia blog
lama tak dgr khabar berita
tup-tup dapat hadiah dari yaa
memang terkejut! serius!
bertambah tudung AJ mamaZN
suka sangat!
zakwannayli plak tak menyempat nak cuba baju baru ;)
tq yaa...tq sgt!
keep in touch k!

lagi sekali, pada yg lelain...
tq semua sbb selalu dtg sini
tq sebab sudi jadi kawan ^__^
moga terus berkawan bukan setakat di alam maya tapi juga di dunia realiti :)

24 April 2014

Masak-Masak | Apam Balik Homemade (Resepi)

aritu mana tah datangnya aura kerajinan
teringin nak buat apam balik
lama dah amik resepi
sampaikan lupa amik katne, huhu
mintak halal la pada yang kongsikan resepi tu yek! ;)

senang je rupanya
bahan-bahan diblendkan aje, sonang gitu
pastu sukati la nak letak inti apa
cam kami aritu letak krimer jagung yg dalam tin tu
pastu ada kacang tumbuk sket, taburkan je

1st time buat kan, ada je la yang xbetul nya, hehe
nampak comot sket la
sbb tak pandai nak agak isi inti tu
takpe practice makes perfect bak kata orang jawa, muahaha!
sedap!
pasni leh buat lagi, papaZN suka :)

nak resepi?
mamaZN ada share kan screenshotnya k!
teringin nak blaja buat karipap plak
terliur nengok kak ilah fazilah ngan kak nett wat karipap ritu, hehe...
dapnya!

JJCM | The Captain Steamboat & Grill, Kapar Klang

aritu tengok ayu sidratul muntaha update pasal makan-makan kat sini
cambest je...
dah dekat dah plak tu ngan kami ni
kebetulan plak aunty wawa & famili datang umah
leh la ajak pi makan sekali

kami bertolak dalam kul 6.45ptg
sebab tau kat sana ada surau
leh la solat kat sana trus
bukan apa, masa google pasal tempat ni
kemain ramai yang bgtau soh dtg awal
sebab tempat ni selalu penuh!

sampai-sampai tu, waiter jemput duduk
bagusssss servisnya
dapat plak meja sebelah dgn playland
laaagi bagusssss!
bebudak ni asek ulang-alik je kerja depa

apak-apak pi solat dulu
mak-mak pi amik makanan yang nak di grill & rebus
apak-apak dah selesai solat, turn mak-mak plak pi surau
tapi tu la, rasanya surau tu la bleh diperbaiki lagi kot
bagi selesa, bersih dan kemas
sekali masuk, bleh muat 3 orang je

utk makan kat sini harganya:
dewasa : rm21.90
kanak-kanak (7-12thn) : rm13.90
warga emas : rm9.90
kanak-kanak bawah 7thn : free

variasi makanan tak meriah sangat
tapi tetap banyak pilihan
puas hati gak la
bila abes je, dorang akan top-up semula
so, tak perlu risau
cuma kalu nak makan nasi-nasi tu takde la
tapi malam tu ada disediakan nasi lemak, kuih muih & buah tembikai
air pulak, 2 jenis air berais & 2 jenis air panas
menu budak-budak plak apa lagi kalu bukan eskrem!
ada ais krim scoop & ais krim malaysia
macam-macam perisa plak tu

best la makan kat sini
puas hati sangat
tapi tu la, bila dah ada budak ni
nak makan steamboat agak tak tenang, haha!
naseb playland memang menyelamatkan keadaan :P

malam tu bleh plak nayli ni nanges kat playland tu!
sebab ada budak tolak-tolak dia
adohai..!
sebelum nayli ada gak sorang budak lagi yg nanges
budak yang sama gak buat
hmmm, maknya tengok dari kejauhan je
sonok sangat menjamah kot, dibiarkan aje anaknya tu
sabooo je la!

kenapa nama tempat ni 'the captain'?
sebab owner nya kapten kapal terbang!
malam tu berpeluang la kami tengok orangnya
kebetulan dia dah nak pi kerja nak fly ke melbourne
agak dah berumur tapi masih segak bergaya dengan uniform pilot

sesapa yang nak try makan kat sini
lokasinya berdekatan dengan jalan kopi
kalau dari meru menghala ke kapar (persiaran hamzah alang)
kedainya terletak belah kanan jalan

waktu operasi plak dari jam 6-11mlm
nak kol dulu utk reservation pun bleh
lagi bagus, hehe...
no. nya ada kat gambar bawah ni :)

adoi, asek teringat-ingat je kesedapannya
pasni leh la pi lagi ^____^

23 April 2014

Wordless Wednesday : Mesyuarat Pintu Belakang :P

ala-ala mesyuarat tingkap kekdahnya
:)

zakwan : saya ada patung spiderman
kawan : saya ada patung power rangers. lagi besar!!!
kawan : cantik kan selipar saya. stoberi lagi
zakwan : cantik, saya ada terompah je...

nayli : nak pinjam selipar, bleh? :P haha!

budak-budak,
budak-budak...

zakwan bertemu zakwan
ni anak jiran selang sebuah rumah
namanya zakwan
anak jiran depan umah pun zakwan gak namanya, hehe
:)

Pertama Kali Ke Butik Tudung Aidijuma :)

hahahaahah...!
akhirnya!
mak suka! :D
dah alang-alang pi Ikea kan
moh le lajak kejap ke seberang sinun, hehe
tq PapaZN sebab layankan kehendak binimu ini, hehe...

selama ni dok tengok gambar kengkawan yang dah shopping ke sana je
kali ni merasa la alami sendiri, hihi...

sabtu tu, lepas lunch kat kfc, the curve
terus terjah kedai AJ
hajat di hati nak reward diri sendiri
almaklum, shopping time besday
konon-konon nak hadiahkan diri sendrik la ni, hehe

agak tersorok gak lokasi kedai AJ kat the curve ni
naseb dah tanya sue awal-awal, hehe
kalu idok, mau menggagau nak mencari

tapi elok la pun kedainya tersorok kat ceruk
ada sket ruang utk pembeli belek-belek tudung
yang beli tu bukan jenis beli sikit-sikit
berbundut-bundut kottt!
almaklum, diorg ni niaga gak
tu yg senang ada port nak bersila check kualiti tudung
kalu ada rosak, leh tuko terus dan-dan tu jugak kan? :)

seronok tengok dorg ni membeli tudung
sorang port belah sana, sorang lagi port belah sini
dah tak hirau dah orang lalu lalang
pekedai-pekedai lain redha dah kot dgn situasi yang camni

mamaZN ni idok le beli banyak mana pun
beberapa helai je, hehe...
tu pun time kami sampai, banyak design yg dah abes
ate, sampai pun dah petang
kalu awal pagi dah dok tercongok depan kedai
maybe dapat la rembat beberapa helai lagi kot, muahahaah!
naseb baek gak tu, kalu tak lagi byk duit abes, hehe...

papaZN dok ngan anak-anak kat luar kedai
tggu mak shopping kejap, kikiki...
letih bebeno rupa dema menunggu maknya menyoping

masa tgh dok pilih-pilih tu
ada la laki bini ni baru sampai nak membeli gak
dah dorang berdiri sebelah mamaZN  jadiknya TERdengar la butir bicara mereka laki bini, hehe
laki nya cakap 'amik je dulu mana nak, nanti dah duduk kita sort semula mana nak, mana taknak'
hahahaha! lakinya lagi pandai shopping ni! :P

Wordless Wednesday : Sharing is Caring :)

bila dah berjumpa
mana nak berpisah dah...
:)

Jalan-Jalan Cuci Mata @ IKEA ;)

serius! memang cuci mata je lebih huhu
besday girl nak survey-survey barang je
belum nak membeli lagi, hehe...

lama kot tak pi Ikea
last time pi sana masa sambut aidiladha aritu
pastu memang takde dah nak ke arah sana

kul 9.30pg kitorang dah bertolak dari umah
biar la sampai awal - parking senang, orang tak ramai lagi
malasssss nya nak bersesak cari parking kalu lambat sampai - tak sanggup!

kalu pi Ikea ni kan
memang banyak berangan kan? haha! :P
'nak buat ruang mcm ni la'
'cantek gak kalu buat kat umah kita kan?'
'beli ni nnt bleh ganti yang kita xnak'
uiii, macam-macam!
papaZN la banyak berangan :P
sediakan ongkos nya saja, pak! kikikiki...

dalam pada cuci mata tu, ada jugak yang dicapai, haha!
tapi idok la banyak sampai abes beratus
huhu!

dah aim beberapa barang dah ni
tak sabo nak menyoping next time :P

pastu dah janji ngan ZakwanNayli nak beli popcorn kat IPC
aisey, takde plak org yg biasa jual tu
ha, berzikir la kejap budak 2 orang
padahal dorg pun nampak org yg jual tu x niaga aritu
hai la budak-budak ni...!

dah sampai IPC, zakwan memang akan ajak masuk Toys R Us kat atas tu
dapat tengok pun jadik la, katanya... ;)
moh la layankan aje...
kang lagi panjang berzikirnya plak kan, haha!
lagi mak tak sanggup nak layan
besday girl nak hati tenang je aritu
takmo marah-marah, kekekeke :P

dah tengah hari, perut memasing pun dah berlagu rock :P
kami ke seberang je, pi makan kfc

22 April 2014

Makan-Makan Kenny Rogers Roasters Guna Voucher Groupon

aritu Groupon ada wat deal murah
Kenny Rogers Roasters - meal 2 orang
dalam set tu ada:
set ayam quater & 4 side dish
set bubur & ayam dgn 1 side dish
pastu ada semangkuk sosej apa tah namanya
pastu ada eskrem 2 cawan
muffin pun ada gak
air je tak termasuk
harga sebenar rm65 kalu tak silap
tapi kalu beli deal dari Groupon harganya tinggal rm38 (if not mistaken)

tau pasal deal ni pun
lepas Chekgu Azrine update pasal ni kat blog beliau :)
tq kak!

macam best je, macam menarik je
terus la beli 1 voucher
kengkonon utk celebrate bday, hikhikhik ;)
lama dah beli deal ni
akhir bulan 3 kot, ke awal bulan 4 ritu
pastu redeemnya malam 18hb April baru-baru ni :)
nak beli deal ni kena pilih lokasi outlet skali
bukan boleh guna di outlet KRR sembarangan
means kalu dah beli voucher utk makan kat KRR AEON Bukit Tinggi tapi nak makan kat KRR KLCC
haaa, memang takleh la gitu

kami pilih nak makan kat Setia City Mall
sebab dekat ngan umah
takmo la makan kat KRR Tesco Setia Alam
bad service!

mula-mula dapat makanan rasa mcm tak cukup je
nampak macam sikit je
sekaliiiii, bila nak ngabeskan - hambekkkkk!
senak perut dibuatnya! nak jalan pun payah, haha!
naseb baek takde add on order :P

sedapnya la hai dapat makan Kenny Rogers
tapi mamaZN prefer Nandos lagi, hehe...

pilihan kawan-kawan plak cemana?
KRR @ Nandos?
:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...