28 Disember 2014

Saluran Bantuan Untuk Mangsa Banjir | #prayformangsabanjir

tak sanggup dah nak tengok gambar-gambar
mangsa banjir yang disharekan di FB
sakit dada tahan sebak
='(

apa tindakan kita seterusnya?
jom la kita sama-sama hulurkan bantuan mana yang termampu
kalau tak mampu dari segi kewangan
kita hulurkan dari segi barangan (baju terpakai) 
jangan pulak kasi yang kotor dan berlubang
bagi la yang bersih dan elok
cuba bayangkan barang yang kita nak bagi tu
adalah barang yang kita sendiri akan terima
mesti kita pun kecewa kalau dapat baju terpakai yang kotor dan tak elok kan?
mereka tu saudara kita jugak - saudara seislam... betul tak?

andaikata takde barangan terpakai sekalipun
langsung takde apa nak bagi...
sama-sama kita hulurkan doa
moga mereka tabah hadapi dugaan
moga mereka terus cekal dengan ujian
moga segala bantuan cepat dan selamat sanpai pada mereka...

taktau nak salurkan bantuan pada siapa?
ni ada sedikit bantuan buat kawan-kawan sekalian
harap dapat membantu
sama-sama kita cuba utk bantu diorang, ok?

7 comments:

lia berkata...

tahun ini pelbagai dugaan d turunkanNYA... semoga kita makin dekatkan diri denganNYA InsyaAllah...

syawalsimpsons berkata...

sedihkan bila tgk keadaan dorang kat sana..moga dorang tabah menghadapi ujian ni

Nur Inani berkata...

in sha allah sama sama kita bantu mereka :D

Masya berkata...

baru baca kat blog nadia syafiq td.. yallah marilah kt bantu yg termampu.. mmg sedih sgt.. kt yg kat sini pun hadapi hujan x berhenti pun dah risau.. inikan pulak dah banjir ...

My name is Wanita, and this is my story... berkata...

lari tajuk sikit mamaZN ye hee. last week ari ahad, kte terperasan mamaZN dalam toilet kat RnR Elmina dengan Zakwan.

kte nak tegur tapi kte takut salah orang.
so kte tunggu kat luar toilet.
dah nampak Zakwan keluar main kat playground.
tapi kte tak nampak mamaZN.

time tu kte dah nak gerak, so tak dapat tunggu mamaZN lama lagi :)

el berkata...

kali ni hebat betul banjir kat pantai timur...doakan semoga bencana ni cepat2 baik dan pulih..

Fiza Rahman berkata...

Memang tak sanggup nak tgk Dugaan buat mereka. Semoga mereka tabah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...