04 September 2014

From Taiping With Love | JJCM - Ketam Lembut @ Kuala Gula

sampai-sampai je taiping
kitorang tak terus pi check in
sebab awal lagi, baru jam 11.30 pagi

tapi memang kitorang plan awal-awal
nak ke satu tempat ni dulu, hehe...
ada misi yang perlu diselesaikan, chewah! :P

makanya perjalanan kami diteruskan hingga ke kuala kurau nun...
amik masa dalam 1 jam perjalanan dr taiping
dengan pertolongan google maps
akhirnya kami sampai ke tempat yang dituju, haha!

yeszza!
misi utk jalan-jalan cari makan! :)
lakibini teringin nak merasa makan ketam lembut
asek dok dengar orang bercerita je selama ni

otw nak ke lokasi, kami kol dulu utk tanya sama ada ketam lembut ada atau tak
naseb baek owner kata ada...
sebab bukan tiap-tiap hari ada menu ketam lembut tu
pastu takut gak kalu dah abes ke kan...
kang rugi jek dah sampai tp tak dapat merasa

kami makan di restoran terapung j.s. muara
landmark : belakang sek. keb. kuala gula
restoran terapung atas sungai!
bot lalu sebelah terasa goyang-goyang, hehe
mamaZN takleh layan sangat, nanti pening kepala, huhu

masa kami sampai tu orang tak ramai lagi
order pun simple-simple jek
nasi goreng kerabu, nasi goreng cina, udang goreng tepung, ketam lembut goreng tepung, ayam goreng kunyit
zakwannayli taknak makan sangat
sebab dorang tak sabar nak pi hotel
tu la diorang ni bila dah excited, taknak makan  T__T

tak lama lepas kami sampai, orang dah mula ramai
memang ramai! penuh restoran tu!
ada tu, dah siap booked tempat awal-awal
tinggal nak makan je
hebat betul la penangan ketam lembut ni

bila kitorang dah makan ketam lembut tu
baru la tau sedap! terasa manis isinya
dan paling penting, takyah susah-susah nak kopek kulit, muahahaah!
makan je ngan kulit-kulitnya skali
dah kata lembut kan? hehe...
kalu nak compare kan dengan udang goreng tepung, ketam lembut ni lagi sedap la...
udang pun sedap gak, fresh

kitorg mmg makan simple jek
sebab banyak lagi acara jjcm lepas tu haha!
saje la nak lepaskan rasa ngidam nak makan ketam lembut
akhirnya tercapai sudah, hehe

total RM makan-makan tu : RM54
ketam lembut je dah rm7 seekor huhu!

keseluruhannya, ok la not bad
bleh dtg lagi bebila nanti
kitorang pi masa makan tgh hari
kalu pi dinner lagi syok kot klu nk layan seafood ni...

restoran ni beroperasi 12tgh hari-12tgh malam

*mission accomplished! :D

15 comments:

Sal Bee Yah berkata...

sedapnya..baca pun dah terliur ni!

salwana nordin @ che'wa berkata...

tak penah try tp penah denga org citer sedap..sedap ke?hhheeee

nnt nk ajak asben gi sana jugak la :)

Adlin Mohamad berkata...

memang terbaekkkk la emua menu .. mavelesss

suhailah hamid berkata...

wah, nnt boleh try makan kat sana..mahal juga ek ketam lembut.

Nory Zoulkefle berkata...

wahhh mcm best je tempat makan ni..nnt kalau gi taiping nak try test jugaklah..

LYAfrina berkata...

Ketam lembut tu nama masakan dia ke nama ketam tu??
Kat sini pom ada restoran terapung.. best... nyaman n tenang je kan.. cuna bila ombak.rsa la bergerak-gerak sikit

lieyalatif berkata...

cantik suasana kedai tu nad...enjoi makan2 sambil tgk suasana tenagn mcm tu...

lieya penah makan sekali jek ketam lembut ni...mmg sedap giler....tapi bile tertgk cara dieorg proses nak dpt kan ketam berkulit lembut kat youtube terus tak sanggup nak mkn dah ....sebab dieorg akan sengaja mencacatkan ketam tu supaya mereka salin kulit....

Fiza Rahman berkata...

Tak pernah makan ketam lembut lagi. Tapi kat bangi ni ada dealer yg jual. Nak try beli lah nnt.

aLyNnZ berkata...

nad ketam lembut tu isi nyer lembut ker? apa beza dgn ketam biasa? syiok mkn dgn environment yg cantek..goyang2 lagik..

Lily@MamaZaraZareef berkata...

pernh mkn ketam kulit lmbut ni kat shah alam..restoren thai..klu gorng tepung camni mmg sedap tros makan wat kduapan pon takpe..hahahaha..nway, cntik port restoren ni..=)

mamaarifakeem berkata...

Hai nad.... huu baru sempat Bw, charger tab tertinggal kt kg, tk dpt bw.. semalam pi cari gk charger baru.. bafu leh bw... tp update blog tk sempat juge... betapa pantasnya msa berlalu...

Syok pulak baca citer nad, teringat citer sndiri yg belum2 sempat karang..hukhuk...

Bestnya jln2, cuti2..lepak2..family... makan2... ^_~

el berkata...

mmg teringin gak nk mkn kt situ..one fine day lah hehe

syawalsimpsons berkata...

adoi sukenya ngan ketam ni..mmg lembut la ye...

Sidratul Muntaha berkata...

syok ye ko nad
asal jln je makan
asal makn je jln
ahahaha
restaurant terapung atas sg tak pnh lagi cuba tpi klu tepi bagan / laut pnh jugak mcm kat bagan lalang tu
mmg menderu2 ombak menghempas pntai

Tanpa Nama berkata...

Mlm semlm dh g mkn n tghr nu g mkn kt ctu lagi b4 balik kl... Request by ank2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...