29 Ogos 2014

Masak-Masak | Mi Kantonis (Resepi)

selama ni tak penah try pun buat mi ni
makan pun tak penah, hahaha! :P

tapi bila tgk fiza rahman share kt blog ritu
tetibe trus rasa terliur, hehehe
tapi fiza share resepi kuey teow kantonis
mula la nak mencuba buatnya tapi olah sket
makan dengan mi
tq fiza sbb share resepi ni :)

okeh, mmg sedap
nak membuatnya pun senang ya amat
bila dah buat tu, baruuu la tau
oooo..
camtu rupanya nak buat rasa kuah cenggitu
camni rupanya nak buat kuah pekat cenggini
kalau kita tak cuba mana nak tau, ye dok? :)

mi kantonis versi mamaZN ni sempoi jek
takde banyak bahan pun - guna apa yg ada kat peti ais tu je, hehe

jadik la jugakkk
sedap pun sedap :)
yang ni versi tak pedas sebab nak suapkan nayli
klu ada cili potong atau sambal kicap mesti lagi terangkat! :)

nak share resepi gak ke?
ni main campak-campak bahan apa yg ada je ni, hehe

Mi Kantonis (versi mamaZN) :p
* tumis bawang putih
* masukkan sos tiram
* letak 1 cawan air
* masukkan 1/2 kiub ayam
* masukkan fish ball
(tu je ada, huhu! klu ada isi ayam ke, udang ke, sotong ke, sukati la nak letak k! hehe)
* masukkan sayur carrot & sawi & tomato
(kalu ada kobis bunga & baby corn pun bleh campur jugak)
* perasakan dgn garam & gula
* biar api perlahan, pecahkan telur dalam kuah tu (jangan kacau)
* bancuh 2 sudu tepung jagung+air pastu tuang dalam kuah - gaul sket2
*tengah panas-panas tu, bleh la tuang atas mi yang dah dicelur

memang sodap makan tgh panas-panas :)

p/s : dalam gambo tak berapa nampak plak kuahnya yang pekat tu, huhu

17 comments:

mama tisya berkata...

menu fav tp akk slalu mkn koeyteow cantonese...tp buat blum lg..hehe

lia berkata...

wahhhh ada yer mee yg simple nak buat ni... thanks pada Nad & empunya pencetus yg gerakkan Nad wat mee ni... InsyaAllah nak cuba buat...

syawalsimpsons berkata...

adoi sedap ni...patut buat ni time makan2 aritu..hahahha...tampa sikit minah demanding ni...

permatabiru berkata...

nmpk sedapp buat sendiri bahan pun byk..

Adlin Mohamad berkata...

meriah bahan ... best dok umah ni kan nak masak benda berat2 anytime x sabo nk dok umah jugakkk hahahha ntah bila la agaknya

lieyalatif berkata...

menarik sgt ni nad...ye la boring gak hari2 mkn nasi...sesekali pekena mee sodap jugak kan.... lagi2 mee berkuah mcm nie...kompom laaa miamijadayyan pun suke nie...berhirup2 laaaa kuahnyer....

salwana nordin @ che'wa berkata...

npk sedap nad!!

budak2 suka kalo tak berapa pedas ni, tp kalo saya mesti nk tumbuk cili padi kot hhhaaaaaaaaa

tq for the resepi..rajin nad masak :)

suhailah hamid berkata...

Nmpk sedap & menyelerakan...

suhailah hamid berkata...

Nmpk sedap & menyelerakan...

el berkata...

sedap ni ..nti nak msk mlm kang hehe

Rosmiza Ali berkata...

Wah! Sedap nampaknya.. Nyum2! ^_^
Rosmiza Ali Official Blog™

Iela Fazielah berkata...

Menarik la nad, boleh try.... Nad, akak nak menjemput dtg rmh sabtu ni 30hb.... Stat jam 2ptg... Nnt dtg ye..

mamaarifakeem berkata...

Sempoi, mcm best jer.. blh try :-)

Naemah Umi berkata...

sabar lah walau iman, rasa nak telan je pic dlm ni hehehe...ni kalu kiddos mkn ni mmg bertambah2 ni, nnti kena try tgk apa kata mereka hehehe

Fiza Rahman berkata...

Sedap dan senang kan nad. Tak pernah pakai mee lagi.

aLyNnZ berkata...

tak pernah cuba lagi..thanks sharing resepi..

Sweetmama berkata...

masa zaman study kat poly shah alam dulu mmg feberet makan kuey tiaw kantonis dkt food court giant depan poly, mmg sedap tp x pernah lg try wat sendiri..mudah je resepi dia, nak simpan la resepi ni, tq share..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...