08 Julai 2014

Sembang-Sembang | Menu Berbuka 6-10 Ramadhan

jom sembang! ;)
atau lebih kepada, 'meh baca sini', haha! :P

-6 Ramadhan-
hari jumaat tu takde masak beriya sangat
sebab nak balik kampung
masak roti john je (guna roti gardenia)
resepi & cemana nak buat?
nanti mamaZN share kan ek! :)
pastu papaZN cakap, pas isyak bertolak balik
singgah makan kat mana-mana
papaZN teringin nak makan nasi arab
tapiiiii... bleh plak terlajak dan terlepas! haha!
memang takkk la mamaZN soh pusing balik
makan masa, perjalanan jauh lagi
last-last kami makan kat teluk intan
tu pun kena makan sorang-sorang
sorang makan, sorang lagi jaga anak2 yg ketiduran dalam kereta, hehe
dah abes makan, turn lagi sorang plak pi makan
gitu la kekdahnya...



-7 Ramadhan-
masa ni berbuka kat umah papaZN
menu? adoiyaiiiii, banyak sampai dah lupa, haha!
antaranya kambing, ayam & ikan bakar
pastu ada popia basah, ada roti canai,
ada kuih muih jugak (mak papaZN jual kuih)
ada kari ayam kampung, sup tulang
pastu mamaZN buat pizza homemade utk budak-budak, hehe
tetibe jek ada western kat situ, kahkahkah!
bertuah budak-budak ni, pi kutip isinya aja
base roti pizza dema takmo makan, haha!
belasah la labuuu ;)



-8 Ramadhan-
kali ni berbuka kat umah mamaZN plak
berbuka kat umah mamaZN memang sempoi jek, hehe
takde meriah mana pun
nenekZN masak cucur udang ngan nasi goreng
pastu kitorang pi param (pasar ramadhan)
beli roti john, murtabak ngan mi rebus
atoknenekZN tak makan roti john ngan murtabak
memang buat bekalan kami makan dalam kereta je la jawabnya :)
kul 11.30mlm sampai klang
papaZN singgah kedai nasi arab yang terlepas masa nak balik aritu
beli la jugak utk buat sahur, hehe
kang kempunan! :P



-9 Ramadhan-
semalam la kan?
kami buka ala kadar sesangat
buat macam-macam pun sape nak makan kan?
membazir jek nanti
tanya papaZN nak berbuka apa?
papaZN jawab nak nasi goreng
makanya menggoreng nasi jek la semalam
pastu mamaZN ada buat serawa durian jugak
atokZN soh bawak balik durian, hehe...
ada lebih serawa tu kasi la kat jiran sebelah umah :)

air plak papaZN buat air tembikai, mamaZN buat air nescafe o ais



-10 Ramadhan-
hari ni la tu.. alhamdulillah dah 10 Ramadhan
arini papaZN nak makan mi kari
kuah dah siap masak tu, haha! pantas! :P
nanti petang tinggal nak celur mi, bahan sampingan ngan rebus telur
nasi putih masak gak
riso plak kang, papaZN tak cukup kenyang, hehe
takde laaa gurau je.. nasi putih utk zakwannayli
lagipun bleh wat bersahur nanti
lauk pun simple, buat ayam masak kicap jek

dessert mamaZN buat puding roti
air plak tengah sejukkan air sirap bandung



tu je la pun...
korang plak, apa menu petang ni? :)

16 comments:

Pn Sheila berkata...

wow... mcm2 menu... sedapnye serawa durian... kelmarin baru terlinatas bila nengok durian...

mama /nz hatu2 beli martabak tau takut tukangjual tak cuci telur...

lieyalatif berkata...

fuhh lengkap laporan tu hah nad....

tapi bagus nad, boleh sorang stay kat kete sorang makan, pastu ganti plak ...kalo lieya dah takleh tu...semua aku haruk jom pi makan sekali haahahahah...mcm tak reti nak makan sorang2 kat rnr gitu...haa nmapak tak manje die tu kahkahkah....

sonok dpt berbuka kat kg....lieya minggu2 depan kot lik melaka...

lia berkata...

wallaaaa Nad... awal da siap kuah mee kari tu... tetiba rasa menjejes air liur ha3...

ptg nnt nk wat masak lemak cili api telor + cendawan goreng... request by Amsyar smlm... ikot kan je la keinginan mamat yg poser tu he3

Myra Jay berkata...

Mi Kari? Alamak sedapnya kak...
Bulan posa ni semua rasa macam nak makan..

Tp tu la nak buat setakat nak makan sorg je macam tak berbaloi..huhuu

Iela Fazielah berkata...

wah...mkn meriah....akak ikut hati nak msk mcm kamu..tp akak cuba nak diet...so..msk benda2 yg low kalori...byknyer sup je....hihi..ptg ni plan nak goreng ikan siakap je..n buat sup petola soon letak telur

Mummydearie berkata...

Salam singgah,

Dari pagi sampailah ke petang, tak decide lagi nak masak apa hari ni :) Ayam dan ikan dah keluarkan pagi tadi. Nampak gaya memang menu ayam lagilah hari ni.

QasehnyaRania berkata...

syoknya..
byk gak mnu mamazn tu.
msk simple je kak.dgn air takda ni. huhu

Azrin Rahim berkata...

hehe.. mee kari yer sis...
sedap juga tu

Lynn Hamzah berkata...

meriahnya menu...seronok baca...lynn x tahu lagi nak masak apa...belen lauk sahur pagi tadi ada lg...

eima berkata...

nk resepi mee kari .. heheheb

ari ni mkn kat luar kot ... hmmm rindu roti canai mamak .... huhu

mamaarifakeem berkata...

Syok la boleh masak2, sempoi2 pun ok..
Akak weekend je masak pun, weekdays masak tuk sahur jer, berbuka terpaksa beli, sampai lewat skrg ni, awal2 minggu lepas, sempat la sehari 2 masak...huu...

Apa plak menu hari ni ye? :-)

Cik Jue berkata...

pengaruh baca cerita nad...
setiap hari ada nesface..
jue pun dah start minum nescafe jugaklah setiap hari...hahahahhaha

Chekgu Azrine berkata...

jarang buat mee kari sbb tak dapat sambutan..uhuk..

amiey lee berkata...

sedappnye... paling sedap mee kari alahaiiiii

Falsya berkata...

mee kari??????...sedapnyeee..serawa durian tuh nasib baik baru pas makan...kalau x mmg kene mencrk la jawabnye..hehehe

Adlin Mohamad berkata...

kita masak leh kira ngan jari ..kalau keje mmg balik singgah gerai2 tepi jalan area umah tu je la

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...