03 Julai 2014

Sembang-Sembang | Menu Berbuka 1-5 Ramadhan

nak cerita pasal ramadhan kami, hehe
tapi nan ado gambar, cane? haha!
memang tak best kan?
takpela, nak citer gak... :)

mmg tak dan pun kami nak amik gambo menu berbuka/bersahur
dan paling 'terasa' nya, bila papaZN pun tegur
'takyah la upload gambo makanan kat blog..'
erkkk, hahaha!
baekkk, saya yang menurut perintah
kata nak jadi isteri mithali kan?
kena la dengar cakap suami, hehe

tapi, tapi, tapi...
kalau niatnya sebab  nak share resepi takpe kan? ;)
hehehe...

tu nanti-nanti la
kot ada resepi yang nak disharekan
setakat ni takde lagi
kot mamaZN ada nak cuba resepi baru nanti, ada la...
share resepi sbb makanan tu baru 1st time masak, haha!
kalu dah banyak kali masak, mmg takde la nak share resepi kat sini, hehe...
melainkan dah pernah share masa 1st time masak dulu :)

apa nak cite?

1st ramadhan
sahur makan kurma ngan air je
adoi, tak larat nak bangun kekdahnya haha!
pastu siang dah berjalan ke ikea
hambekkk! melepek je balik tu :P
dalam tak larat, masak jugak la nasi tomato
mamaZN masak ayam masak merah ngan buat agar-agar sirap
papaZN masak nasi tomatonya & buat jelatah
cewah, berkerjasama gitewww ;)
air plak, kami buat air tembikai



2nd ramadhan
masih jugak sahur biasa-biasa
makan roti ngan minum milo
nape tah takde selera nak makan nasi pagi-pagi tu
naseb dok umah je
tu pun mcm2 gak kerja umah kena buat
sabor je la bebanyak...
berbuka tu mamaZN masak ikan bakar
pastu papaZN plak gataiiii pi param (pasar ramadhan)
geram jek rasa! mamaZN dah pesan, takyah pegi...
dah balik tu baru nyesal katanya
sebab beli murtabak mahal tak setanding saiz :(

pastu kuih 5biji rm2
kuih burger malaysia dgn apatah lagi 3biji, lupa
yang sedihnya burger malaysia tu intinya sos cili ngan timun
iskkk! sedih...
apa la salahnya letak sambal kosong tu
takde ikan bilis pun xpe la
ini... sos cili?!

pengajaran, pasni belek dulu sebelum membeli TT

hari ke2 puasa pun kami buat air tembikai gak tambah 1 jag kecik air nescafe o ais, hmm nyaman! haha!



3rd ramadhan
papaZN teringin nak mi goreng
masak la mi goreng
padahal sebelum tu dah plan nak berbuka kari ayam & roti canai instant
1 peket roti canai ada 10 keping
zakwan plak berbuka kul 2 ptg, dah makan 6 keping
yang nayli makan 2 keping
tinggal la 2 keping lagi utk makpaknya, haha!
nak taknak memang kena masak juadah lain, hehe
apa ke berselera bebeno dema ni makan time puasa? haha!

kali ni buat sirap bandung jag beso
ngan nescafe o ais jag kecik
saje buat lebih, nanti pas terawikh leh minum2 lagi :)

*

4th ramadhan
semalam la kan...
mamaZN buat soto nasi impit tu
1st time ni buat, tapi sori takde resepi hehe
takde mood plak nak ngambek gambo semalam haha!
pastu papaZN rekues nak roti john
jadiknya mamaZN buat la guna roti gardenia
lagi sedap kot dari beli kat param, haha!
sebabnya sukati la nak letak inti banyak mana kan? :)
puas hati

air plak buat sirap cincau ngan nescafe o ais
ehhh dah semacam air wajib plak nescafe o ais tu, dah ketagih jadinya hehe



5th ramadhan
hari ni...
baru je lepas perap ayam nak buat ayam percik
resepi? pernah dah letak kat blog ni dulu, hehe
pinjam resepi thorrbaek dari mamatisya hehe
petang-petang sket dalam kul 5 camtu baru panggang dalam pemanggang ajaib
pastu sotong ada sket, dah siap2 perap
nanti tinggal goreng tepung jek hehe
krupkrapkrupkrap gitewww ;)

dessert plak, baru lepas kukus puding roti
kang nak biar dalam peti sejuk
haaa yang ni special
sbb baru 1st time buat guna resepi ni
nanti kalu bentuknya cun, mamaZN share la ye hehe

niat nak share resepi, takpe kan? haha! :P

air plak tengah pikior nak buat air apa..
nescafe o ais tu dah semacam wajib la plak
maybe buat milo ais kot
takpun sirap bandung cincau..
hmm sedap gak tu, hehe

okeh tu je la setakat ni
mggu dpn kalu berkesempatan
bersambung la lagi kita dengan ramadhan yang seterusnya :)
moga umur panjang... 

p/s:
ramai yg nak tau apa hadiah yg papaZN kasi
hehehe
segan plak dibuatnya...
kalu show off apa dia, orang kata menunjuk2 plak
bila tak letak gambo, orang tertanya-tanya plak ye, hehe...
tengok la nanti kot ada entry khas, chewah!
ngengadenya nad ni hahaha! :P

11 comments:

mama tisya berkata...

nad..nanti share la wat rotijohn tu...share resepi tkpe..bole kwn2 buat sama..atas niat kita...dan senang rujukan kwn2 gk bila nk masak resepi yg blum pernh cuba...share gmbr skali...hehe

aLyNnZ berkata...

Iye lar nad kalo niat share resepi takpe..boleh ler kami2 try..hehe alin pun nak tau apa hadiahnyer..apa salahnyer kalau nak abadikan dlm diari alam maya tersyg ni kan..

Azrin Rahim berkata...

kalo ayie menu buka and sahur senang jer..
selalu mintak mama btkan telur masak smbal.. xpon tempe goreng.. hehe lain dah xtgok dah...

Nafisa81 berkata...

Roti john tu wat camne?hehe...kena la upload gambar atas tujuan pendidikan...

MaMa CyDa berkata...

Huwaaa... bestnya bersahur dan berbuka di rumah. Akak berkg saja di hospital hahahahaah

QasehnyaRania berkata...

betul tu kak buat roti john sendiri lagi berbaloi.
saya belajar thn lps sbb mniaga sbelah org roti john. hihi.

sedey kan bila beli kuih tak setanding dgn apa yg kita nak. agak agak le letak sos cili..huhu

menu air n buah saya minggu ni tembikai semata.hahahha. ater tembikai murah katanya..

hari ni masak apa ape tu ?

Lily@MamaZaraZareef berkata...

untunglah papa ZN jenis rajin masuk dapur..leh bekerjasa siapkan hidangan kan..^_^

::EIDA:: berkata...

alaaa dari 1st puasa ida nk buat puding roti tapi tak buat buat jugakk kekekkekeke

LYAfrina berkata...

Xpe klo share pon.. tp niat ty bkn menunjuk lah.. nk share resepi kan. Bulan puasa ni rmai y cari idea nk memasak ni. Tmasuklah lya.. hehe

Sidratul Muntaha berkata...

tahun ni pusa akmi sederhana jugak nad..
makan n beli ala kadar je

Fiza Rahman berkata...

Even tak der gambar. Tapi terbayang² makanan yg disebut2 tu...hehehe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...