21 Julai 2014

Projek Hujung Minggu | 1st Time Buat Biskut Raya!;)

kagum! serius kagum kat diri sendrik
sebab tahun ni tetiba bersemangat nak buat biskut raya
walau sejenis pun apadehal kan?!
janji niat nak buat tu ada...
dan lagi kagum bila hasilnya menjadikkk!
yeay! ;)
selama 32 tahun, asik makan jek
tak pernah buat pun biskut raya
tahun ni pecah rekod, huhu!
1st time buat katanya :P


tahun-tahun lepas
jangan harap la nak pikir pasal buat-buat biskut raya ni
kalau jenjalan kat supermarket tu
memang tak pandang pun
kat bahagian yang jual bahan-bahan buat biskut raya
biskut 'tunjuk' jek senang, takyah nak pikir dah
tapi tahun ni, lain plak jadiknya...
faktor usia kah? hahaha!
ai is sudah tuaaa :P

resepi awal-awal lagi mamaZN dah google & bookmark
pilih resepi yang paling mudah sekali, haha!
mamaZN google cemana nak buat cookies ala-ala famous amos tu
tengok bahan-bahan cam mudah jek
okeh, terus 'on'

hari sabtu dalam kul 10 camtu mulakan operasi
papaZN ditugaskan utk bersihkan tingkap-tingkap umah
mamaZN plak sebuk buat biskut raya
bagus jugak zakwannayli ni jenis tak mengaco! haha!
sonang hati den! :P

biasala...
kata pun 1st timer...
sesi pembakaran yg awal-awal tu
memang ada problem sket
almaklum, tak pandai nak handle temperature oven dgn masa pembakaran
ada la 2x ter'over' bakar T_T
lama-lama okeh dah, hehe

bakar pun atas tudung periuk jek dek non!
takde beli talam pembakar tu
hahaha! rasa lawak pada diri sendrik :P
guna je apa yang ada, hehe

alhamdulillah
berkat sokongan dan dorongan daripada papaZN
menjadik jugak mamaZN buat biskut raya tahun ni
rasa cam nanges, kakakaka!

dah kasi atoknenekZN rasa
dah kasi aunty wawa, uncle najjib & aunty yaya rasa
dah kasi papaZN rasa
dah kasi zakwannayli rasa

dalam banyak-banyak tu
komen zakwan sangat la buat mamaZN terharu, haha!
zakwan kan manis mulut
butir bicara memang kasi cair punya la! :P

papaZN plak...
sambil kunyah, sambil senyum & tunjuk thumbs up

yang lain-lain...
diorang kata, rupa x cantek tapi sedap
muahahaha!
okeh la, mmg rupa tak cantek punnn
tapi cookies famous amos tu x cantek gak
tapi ramai jek beli
hahahaha...! saje nak sedapkan hati :P




22 comments:

syawalsimpsons berkata...

seronokkan bila dapat buat sendiri kan

eima berkata...

klu zakwan ckp sedap mmg sedap la tu .. terbaik ....

MRS. K ^ibuhadifhessa^ berkata...

wahhhh kagum jugak! saya pon sama tak penah buat sendiri. tolong2 mak tu ade la..

tak pe la.. tunggu 2 taon lagi la. sama umur ngan nad nanti baru nak buat sendirik. oven pon takde lagi hahaha

Ibu Lala berkata...

Wah kagum kagum. Nampak pun dah sedap. Lepas raya ni boleh la try buat.

Adlin Mohamad berkata...

buar pertama kali tuk thn ni kita tunjuk je biskut raya kat kedai huwaaaa avon dah kena seal ngan king kekekke

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata...

Semangat tu mesti ada Nad.. ok jer walau satu biskut..
Samalah kita akak pun buat satu jer ehe :)

eB berkata...

kami pun kagum tau... he3...
raun nih taun malas... eB x boleh nak dekat sgt ngan dapur pn... si kecik sgt suka pegang kaki. camnolah? hu3

fazilzura berkata...

sure sodap ni ..

masa mama kite rajin wat kuih raya, mmg bakor atas tutup kuali jew.. now even dh ada oven beso , mama x bp rajin dah, lg2 sjk kne disbetis .. kitrg plak rindu ngn bau kuih raya time2 skng ni .. jadi nye kuih tunjuk je lew

Sue-Rya Qistina berkata...

kalau 1st timer kira baguslah ni nad. tahun ni xtau la sempat ke x nak buat biskut raya. tahun lpd lg la lgsg x buat sbb berpantang. hehehe

mummy_ayu berkata...

wah..dah mula dah... Ayu belum lagi...

PetakBunga berkata...

tu beza sekut beli dgn buat.. x brpa cantik.. tp sedap

Chekgu Azrine berkata...

akk kalau cari biskut nak makan sure cari yg coklat..ngeee..suka yang coklat2 je..hamboi demand!

Falsya berkata...

Bilalah dpt wat kuih raya sendri..betul kate nad..sejenis pun xpe janji buatkan..;)

salwana nordin @ che'wa berkata...

ok sgt ni nad..at least mencuba kan!

saya ni apa pun tak start ni hhhuuuu

mama tisya berkata...

tahniah...bole wat lg resepi lain plak

lia berkata...

Nad... patot nyer buat lagi x cantik rupanyer, baru menyamai famos amos he3

Iela Fazielah berkata...

nice dah ni nad.. dulu2 pun dgn mak kita pakai tudong periuk....kalau nama je biskut famous amos..dijamin sedap!

QasehnyaRania berkata...

yang penting rasanya tu kak..
rupa apa ada hal kan..
next time kasik repair bentuk pulak..tahniah :)

mamaarifakeem berkata...

Waaah cayalah, hasil yg mengkagumkan! Tahniah.. kalau akak pun bangga pd diri sndiri sbb tak pernah buat kuihmuih raya ni...hihi...

juelee berkata...

woww.. bestnye dah siap sekut raya.. hihi best bila buat ada anak2 tukang kacau and teman ni hihi

Fiza Rahman berkata...

Apa ada pada rupa. Janji sedap ☺

Azura Aziz berkata...

sejak dah kawin ni,tak pernah buat biskut raya sendiri... semua kuih tunjuk hehe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...