15 Julai 2014

Masak-Masak | Puding Roti (Versi Berbeza)

chewah! haha! :P
lately ni rasanya nuffnang baek hati sangat
banyak kali dah dapat be/cpuv dalam masa terdekat

minggu lepas check nuffnang
mulanya ada 4 be/cpuv tapi dah tinggal 1 yg ongoing
3 lagi dah credited
kejap jek, huhu! ingatkan nak menari lama

pagi isnin check nuffnang lagi
vavavavava..!
dapat 3 be/cpuv yang baru - gantikan yang lama tu
bestnya!
harapnya lama sket la bertahan, hehe

tq nuffnang
tq jugak kat kawan-kawan yg support :)


tapi memang resepi nya berbeza kalau nak dibandingkan dengan sebelum ni
masih menggunakan kaedah yang sama - kukus
tapi cara buatnya tu yang lain

bila dah siap tu
teksturnya berbeza dengan yang biasa buat
saje la nak try, kot sedap ke tak ke kan
kiranya memang 1st time nak buat versi yang baru ni
so, ada la mamaZN share resepi, hehe

bahan-bahan
* 3-4 sudu besar gula (utk buat gula hangus)
* 4-5 keping roti
* 4biji telur
* 1/2 tin susu pekat
* 2 cawan air suam
* 1 sudu kecil esen vanila

cara-cara
* panaskan gula sampai jadi perang
* tambah 1 sudu air utk cairkan
* pindahkan ke dalam bekas lain - sejukkan
* panaskan pengukus
* pukul telur (lite-lite je) ketepikan
* carik-carik roti - masukkan dalam blender 
* masukkan jugak susu pekat, air suam & esen vanila
* blend semua bahan-bahan tu
* masukkan telur yg dah dipukul tadi dalam blender - blend lagi beberapa minit
* tuang bahan yang dah diblend ke dalam bekas gula hangus
* kukuskan dalam 30-40minit

taktau la korang suka ke tak versi camni
cuba la buat kalau nak rasa
bahan dan cara agak mudah jugak tu

kalau tanya papaZN dia tak berapa suka kot sbb takde dpt kata-kata pujian pun
hahaha! :P
tapi kalau tanya mamaZN plak
emmm, agak manis sket
(bleh la kurangkan susu pekat tu)
pastu tekstur dia mcm taufu fa hehe..
ala, tak reti la nak describe cemana
tapi cuba la...
kot 'kena' dengan citarasa korang plak :)


10 comments:

Nafisa81 berkata...

Suami akak mmg tak.minat sebarang puding..agar agar...kek...
Sbb tu malas nak buat..

anajingga berkata...

Salam Ramadan, agaknya memang musim Nuffnang baik hati ,sama2 kongsi rezeki..follow di G+

QasehnyaRania berkata...

sedapnya lahai..
makan.sejuk.sejuk nikmat kan

Myra Jay berkata...

Makan sejuk2 tu best :)

Sejuk je tekak :D

lieyalatif berkata...

murah laa rezeki nad...alhamdulillah...sure lepas raye leh cashout dah tu nad heheeheh...

rajin nad cube mcm2 resepi ...lieya bayangkan sejuk2 tu...sure sedap....

mamaarifakeem berkata...

Tahniah, nad suka letak resepi, lg ramai la visitor.. suka suka.. :-)
Mns sgt eh, tak boleh mkn byk benda manis ni, tu yg mls nak try tu.. hahaha.. alasan! :-)

Adlin Mohamad berkata...

nuff x baik hati kat saya hehehe lama asik 33.00 je hahahha

google resepi agar2 and puding sbb kyra suka makan hehehe

LYAfrina berkata...

Dapppnyerrrr....

Naemah Umi berkata...

resepi ni ada masuk dlm list gak utk try time berbuka tapi tak terbuat lagi huhuhu...camno tu

Fiza Rahman berkata...

Macam sedap jer. Thanks for the resipi nad.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...