03 Jun 2014

Zakwan Ok? Zakwan Nanges Tak?

amboi, citer pasal bersunat je punnnnn
tu pun sampai nak ber'part-part'? :P

macam dah diberitau sebelum ni
just nak share pengalaman kami...

kot ada yang bertanya
zakwan sunat kat klinik (kat seksyen 4 tambahan, bangi)
sunat guna laser dan akan dibius terlebih dahulu
bayaran rm150

adik papaZN kerja sana sbg pembantu doktor
beliau la nasihatkan, yang takde apa nak dirisaukan sangat bila guna laser ni
darah pun takde, rasa sakit pun kurang
apa zakwan nak makan, kasi je...
takde pantang apa-apa
lagipun, kalau zakwan kuat
dalam masa 3-4 hari dah bleh baek
janji kena jaga kebersihan diri especially tempat luka tu

tipu la kalau kata zakwan tak nanges langsung!
hello..! budak umo 9-10 tahun pun ada yg 'teghoyak' bila kena sunat ni
inikan pulak la zakwan yang bakal 6 tahun masa bulan 10 nanti

tapi Alhamdulillah,
masa kat klinik zakwan nanges masa nak kena masuk bius je
lepas tu dia dah ok
mamaZN yang dok luar plak rasa riso
nape tak dengar pun suara zakwan, hehe
yesss, mamaZN tak masuk temankan zakwan
sebab takuttttt! hehehehe... ;)

cumanya bila dah kat rumah
bila ubat bius sedikit demi sedikit nak hilang
baru zakwan terasa sakit
menanges, menjerit-jerit jugak la dia!
mamaZN xde pengalaman jaga orang lepas sunat
almaklum, adekbradek semua pompuan :P
memang papaZN je la yang banyak uruskan zakwan
mamaZN dok perhati je memula

agak stress jugak la bila dengar zakwan nanges menjerit bagai semua tu
terganggu kejap emosi aiii
ada rasa bersalah sbb bagi zakwan sunat
ada rasa kesian kat zakwan sbb kena tanggung kesakitan
ada rasa sedih, geram, letih... semua la ada!

menguji kesabaran?
iye...
tapi kena kuat semangat & banyak sabar
kesian, memang kesian kat zakwan
mesti dia tak sangka sakit sunat sampai macam tu sekali
jadiknya kita sebagai mak kena la banyak-banyak tenangkan anak
walau sebenarnya diri sendiri yang perlu ditenangkan, sobs :(

'zakwan baca bismillah banyak-banyak
takpun zakwan cuba pejam mata & tido
kalau rasa sakit sangat jangan jerit, zakwan gigit bantal kuat-kuat'

'zakwan tak boleh ingat sakit je
nanti lagi la sakit...
zakwan kena ingat nak cepat baek, nanti lelama rasa sakit tu hilang'

baekkkkk punya nasihat...
guna psikologi, haha!
nasihat kat orang lain pandai la
padahal kalu sendri kena cemana tah keadaannya kan? hehe
mau menggelupur! :P

walaupun adik papaZN kata takde pantang
mamaZN tak bagi gak zakwan makan telur @ ayam mula-mula ni
masakkan bubur je dulu
tengok lepas 3-4 hari bila dah ok baru makan macam biasa

mandi tetap kena mandi macam biasa
kebersihan kena jaga
macam zakwan, papaZN lap-lap dulu memula
sebab takut luka zakwan tu pedih kena air
nanti esok lusa baru mandikan zakwan cam biasa

baru sehari dua...
setakat ni camtu je la kami jaga dia
tak tau lepas ni cemana
harapnya zakwan cepat-cepat sembuh
tak sanggup tgk dia camtu, huhu!
doakan zakwan cepat baek jugak ek!

awal-awal ni itu je la citernya yang nak dikongsikan
kot ada apa-apa lagi, akan ada la part yg  seterusnya, haha!

tq pada atoknenekZN dan aunty wawa & family yg sudi dtg ziarah zakwan
tq gak pada wak Sop & family sbb susah payah je datang tengok zakwan ;)

p/s:
masih tak percaya yang zakwan dah sunat! :)

sesapa ada pengalaman, share la ek... kot mamaZN bleh praktikkan masa jaga zakwan ni. TQIA!

18 comments:

kayyana berkata...

mesti kite tak sampai hati kan tgk anak kite sakit.. uwaaaa.. yana esok ntah mcmmana la... kalau anak nangis mak pun nangis cmne?? huhuhu.. zakwan kuat... cepat sihat ye zakwan... nnt zakwan dah jd abg besar...

Tanpa Nama berkata...

Well written article! Great job, keep up.

Feel free to surf to my webpage ... Natural remedies for adult acne

syawalsimpsons berkata...

budak semangat kuat ni...buat aunty soya geram je tau...tak pe ..insyallah semua ok kan...entah sue pon tak da pengalaman..sebab waktu adik2 sunat dolu pon, tak amik port..hahahahhaha..jahat punya kakak

lia berkata...

Nad... opismate kita sunatkan anak, da darjah 5 pon... tp bengkak sbb p makan aiskrim, tp x tau la punca sbnr apa tp mcm aiskrim je yg lain sikit anak dia makan... jd kena lambatkan sikitlah aiskrim tu yer... riso kita mendengarnyer, terus ingat Zakwan...

Fiza Rahman berkata...

Macam mana lah kimi nanti. Dah lah tak tahan sakit. Haritu ada tanya dia nak sunat tak. Dia cakap tak nak...ppffttt...

-iLLa- berkata...

anak2 saya 2 boys skg..bila sebut pasal sunat mereka mcm nak histeria rupernyaa...gagaagaggaa....bakal saya lalui jugak 1 ari nanti.

Chekgu Azrine berkata...

giliran akk lambat lagi...huhu
aish darjah 3-4 nanti baru nak sunat kot...hehehe

el berkata...

adoiiii seriau lak dgr
ni abg danish iols nak sunat ms dia darjah 2 nti..hope dia kuatlah abg danish tu pun kuat teghoyak gak hahaha..xpe nti lama2 oklah tu..be strong k zakwan

Masya berkata...

nak baca pengalaman nad, sendiri xde pengalaman lg huhuhuhu ....

eima berkata...

haaaa sejuk2 gatai2 org tua kate jgn bg mkn cam kite pantang jg la ,... tkt bentan

tkt plak bila pk fahim nanti .. tgu umur 10 thn br nk sunatkan fahim .... skrg nehi hei ...amma scare

mummy_ayu berkata...

wah..caya la....kagun & respect ngan Zakwan.. sgt berani ... emm..nanti Cik Ayu kasi hadiah yer.. serius. belum 6 tahun lagi tu. Ian dah 8 tahun, tapi lum sunat lagi plus Mummy dia yg over..takut. insyaallah..plan cuti sekolah tahun depan, buat sekali ngan cousin dia. emm..time tu Ian 9 tahun masuk 10. ok la kot? tak la lambat sgt.. semoga cepat baik yer Zakwan!!

Falsya berkata...

kite dgr pun dh seriau dh nad..haiyooo..xpe2..zakwan kuat....zakwan gud boy..

QasehnyaRania berkata...

kan.. tak pa pengalaman ni..
anak kak ipaq pon minggu ni sunat juga..
pi klinik jga..
slamatberpantang ye zakwan.. smga cpat sembuh nanti

Cik Jue berkata...

takde pengalaman...
tapi dengar buat kita seriau...
huhuhuhu mcm mana nak hadap faez sunat nanti

Adlin Mohamad berkata...

bujang dah dia ..gud boy zakwan

Nafisa81 berkata...

Adoi..awalnya bujang. ..
Ntah camne la bujang 3 oranguni nnt...
tapi ingt nak sunatkan masa dajah 3 4 nnt

Nory Zoulkefle berkata...

camne lah Rizqy bersunat nanti...huhuh

mekchu berkata...

tu yg sorang kat rumah tu tak tau macam mana lagi.. kena cerita psl abg Z kat najmi ni.. idola!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...