20 Jun 2014

Masak-Masak | Karipap Roti Berinti Kentang Kari

1st of all, thanks pada Alya Kamal
sebab share kan cemana nak buat karipap roti
almaklum, nak dekat bulan puasa
elok sangat la pun dapat resepi best camni ;)
lagipun, papaZN memang bawak balik roti setiap hari
dapat la memvariasikan menu roti, hehe

disebabkan resepi ni jugak la
gigih mamaZN mengkari kentang jam 11 malam! :P
sangat tergoda dengan gambar yg Ya upload kat fb, hehe
see, kuatkan pengaruh rakan-rakan ni? :)

1st time uols, masak-masak inti karipap
selama 32tahun ni, tau makannnnn jek
sekarang baru ada kesedaran nak mencuba haha!
alhamdulillah, puas hati sangat
kagum kat diri sendri, hehe

korang, try la buat jugak...
sonang jek ;)
buat jugak tau!
mamaZN share masak inti sempoi-sempoi jek
janji ada rasa kari, haha!
kalu korang nak google cari resepi lain pun no hal ;)

bahan & cara masak inti
1. 2 biji kentang dipotong dadu
2. 2 biji bawang merah & 1 bawang putih dihiris
3. panaskan minyak
4. tumis bawang merah, bawang putih & daun kari, bunga lawang & kulit kayu manis
5. masukkan 3-4 sudu serbuk kari
6. tuang 1 1/2 cawan air
7. masukkan kentang
8. perasakan dengan garam & gula
9. tuang santan sket
10. masak hingga kentang empuk

* kalu air kering tapi kentang belum empuk, tuang air sket
* kalu ada daging cincang, bleh masukkan sket gak

bila inti dah siap bleh la mula mengkaripap roti, hehe

bahan & cara mengkaripap
1. roti apa2 jenama dipotong kulit tepi
2. gelek jadi nipis (guna penggelek bleh, guna tangan tekan-tekan je pun no hal)
3. letak 1 sudu inti kentang kari tadi
4. katup dari bucu ke bucu
5. 'gam' kan guna telur (guna bancuhan air & tepung gandum @ tepung ubi pun bleh)
6. jangan sampai terkoyak, k! ;)
7. goreng dalam minyak yg banyak & betul-betul panas
8. balik-balik kan sekejap je sampai jadi warna keperangan
9. angkat, sejukkan & siap utk dimakan!

bleh gak kalau diketipkan roti tu dengan alat kelim karipap
tapi mamaZN takde alat tu
kalu guna tu cantek la sket kan kelimnya
takde la nampak macam samosa jek, haha! :P
takpe, janji sodap ;)

try k! hehe




16 comments:

mamaarifakeem berkata...

Sempoi... n for sure sedap kan... nk try la.. tp kena beli dl kt kelim karipap tu, takut omak ni tak gheti kelim2...kelim kain baju pandai la..hahaha..

eB berkata...

mmg x dork la eB nak buat... mcm susah jewww... ha3....
ps: haku yg mls ;p

syawalsimpsons berkata...

boleh la sue buat time bulan pose nanti kan...

syawalsimpsons berkata...

boleh la sue buat time bulan pose nanti kan...

mummy_ayu berkata...

tu la..tgk Nad update ghari tu, masak kentang tu malam2..rajin & gigih sunggah. caya la!!

salwana nordin @ che'wa berkata...

wahhhhhhhhhhhhhh sedap!!

lebih kurang mcm karipap tp guna roti kan :)

mcm best je nad..nnt nk try cuba..

share resepi ye :)

idzwa kamaruddin berkata...

wahh wahhh nak buat la!nak copy ye :)

lieyalatif berkata...

mengkari kentang 11 malam?!! okeyy nad mmg rajinnnn...lieya pukul 11 tu dah sampai cina dah belayar hahaahaha...

menarik ni nad...leh cube buat kudap2 nanti....

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata...

Nampak sedap tu Nad.. boleh dicuba nanti ni :)

Naemah Umi berkata...

Sedap nih...yum yummm...umi pun ada tgk kat IG diorg share cara buat karipap pakai roti ni, niat mmg nak buat gak tapi tak tau bile hehehehe

Nafisa81 berkata...

Tak masuk minyak ke..? Selalu kak yan gulung dgn roti inti tu...pastu balut dgn kulit popia...rangup di luar je la tapi nya

Nurul berkata...

Sedapnya...nak cubalah petang ni ;)

Fiza Rahman berkata...

Sedapnya nad. Nak try lah.

QasehnyaRania berkata...

wah roti pon dh blh jdi karipap.aa’aa mcm samosa je tgk..
tenkiu kak berkongsi

ecah khalili berkata...

ohohoiiii..sedapnyeee..boleh cuba bulan puasa nanti..bulan puasa mula la semua bnda nak cuba..thanks for sharing..

ch@ berkata...

sedap2. sng je rupanya nk buat inti tu. sng gak guna roti. biasa inti sardin ja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...