16 Jun 2014

Masak-Masak | Homemade Popcorn (Guna Pemanggang Ajaib)

teruja banget bila 1st time buat dan menjadik, haha!
senang je rupanya nak membuat...
kenapa la taknak cuba dari dulu, huhu!
banyak dah bleh save utk beli popcorn masa tengok movie, haha! :P

lama dah janji ngan zakwan nak buat popcorn
tapi asal pi beli barang mesti lupa nak beli jagung kering tu
pernah sekali, tersalah beli jagung, haha!
sebab salah, terus jagung tu dibuat bubur :P

bila dah buat sekali dan menjadik
terus tiap-tiap hari buat sebagai kudapan kat rumah, haha!
zakwan puji mama dia lebih-lebih sangat
tu yg mama dia asek nak tunjuk skill jek, kahkahkah! :P
amboi-boi-boi asamboi... riak dah tu, huhu! ampunnn...!

meh mamaZN nak share jugak cemana nak buat popcorn ni
sangat mudah & simple
mamaZN guna pemanggang ajaib
kalu nak guna kuali biasa pun bleh je, no hal la! :)
janji ada penutup

1. panaskan pemanggang ajaib/kuali
2. tuang 1 senduk minyak
(lebih kurang 4-5 sudu)
3. tunggu sampai minyak betul-betul panas
(campak 1 biji jagung, kalau dah 'meletup' jadi popcorn maknanya dah panas la tu)
4. tuang 1/4 cawan jagung kering
5. tutup periuk dan tunggu sampai abes bunyi 'pop' meletup
6. tutup api & bukak penutup & sejukkan
7. dalam kuali lain, panaskan 1 sudu mentega & 3 sudu gula
8. cairkan sampai jadi karamel
9. agak-agak dah brownish, tutup api dab tuang popcorn tadi - gaulkan
10. siap! :)

cuba la, cuba la...
senang je...
:)
cuba tau! hehe...

daaaaa....!


32 comments:

mama tisya berkata...

wah popcorn ajaib hehe

Naemah Umi berkata...

ooo camni eh caranya...senang je rupanya...ehehehe...nnti leh la try...tq :)

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata...

Teruja akak nak mencubanya Nad... anak2 akak memang sibuk suruh buat.. tq share resepinya :)

syawalsimpsons berkata...

senangkan bila guna pemanggang ajaib ni

Fyda Adim berkata...

menarik ni tapi saya non ado pemanggang ajaib...kena rembat satu ni...:D

salwana nordin @ che'wa berkata...

wwaaahhhhhhhhhhhh nad..sedap ni!

bole try ni!

share resepi ye nad :)

anak2 dan asben mmg suka popcorn lgpun popcorn ni antara snack yg elok utk kanak2 kan

lovelywa berkata...

lorrr senang je rupenye..iskh2..bole cuba gak nih..

Masya berkata...

senangnya nad, mmg ajaib sungguh pemanggang ni yer.. nak buat .. nak buat.. kalau jadi kita kongsikan link tau ... sedappnya.. siap ada karamel lagi ...

-iLLa- berkata...

nad yg jadik manis tu sebab kita kena buh madu atau dh ada?

mummymer berkata...

menarik ni.. sangat menarik

ibuemir

AL FAJR TRAVEL JOHOR berkata...

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalammualaikum wbt

ALFAJR TRAVEL & TOURS SDN BHD (768307-X) (KPK/LN 5056/1) menyediakan perkhidmatan UMRAH.

Pakej Umrah December (Musim cuti sekolah) dari harga RM4,790.

Layari:

umrahjohor.blogspot.com
www.alfajrtravel.com.my

Hubungi:
07-2344437
(utk sebarang pertanyaan)

Delimasari berkata...

nak cuba - mudah nmpknya

ecah khalili berkata...

pndai zakwan bodek mama erk..nak mama buat lagi hari2 la tu..hehe

Ida Reen berkata...

cam bes. nati nak try lah. tenkiu..tenkiu

Nafisa81 berkata...

Menggunakan secara maksima pemanggang ajaib ni ye...
rugi lak let gi dulu. ..
nak minta lagi mmg tak dapat dah...haha

Lily@MamaZaraZareef berkata...

senang jek buat die rupenyer yek..tak pernah terfikir nk buat sndiri pop corn sblum ni tau..manjang beli..hahahaha

-iLLa- berkata...

nad, x p sekolah lagik...sebab takut2 nak pakai seluar pulak..tapi dh terkinja2...nampak mcm dh sembuh...inshallah start skul ari kamis nanti...

lia berkata...

wahhhh kreatif nyer nad...

mekchu berkata...

bila dengar meletup tu mcm takut la pulak... hahaha

Fiza Rahman berkata...

Senang jer nak buat. Nak cari jagung lah ☺

LYAfrina berkata...

wow..serius menarik ni..
nanti nak cuba jugak..xtau l popcorn pon blh buat

Chekgu Azrine berkata...

Ada kawan ajr buat..tp xbuat2..hahaha..sedap ni kalau akk tgok

*∽ IZAN ∽* berkata...

wow amazing!!!!! leh try gak nantiii

Falsya berkata...

Huiyoooooo..kagum la nadddd..pandai wat popcorn..pasnie gie tgk wayang xyah bazir duit beli dh..bawak homemade punye..hehehe

mamaarifakeem berkata...

Ajaib! Kalau akak try mesti teruja anak2 nih.. tp maknye mls menerai.. simple eh... nnti kalau pi sopink nak beli la jagung ni.. :-)

babYpose berkata...

pandainya masak popcorn, thanks bagi resepi bole cuba, periuk biasa bole kut..

Cho Zila berkata...

memang bestni.. periuk ajaib akakpun kurang bertugas.. ksi di pop pop sikit...

lieyalatif berkata...

perghhhhhhhhhhhhhhhh popcorn pun boleh?

ini betul2 teruja nieh....kek boleh popcorn boleh.....cayalah...buat sendiri dpt boh caramel selambak kan nad....puas hati hah!

juelee berkata...

wah boleh try ni.. mnarek sgt ....

Mummy Nurul berkata...

senang macam ni ghupanya....akan dicuba satu hari nanti

QasehnyaRania berkata...

akak, sy dah buat.hihi.
sedap bangat x payah beli le nanti

ojah berkata...

Tq for sharing resepi. Boleh try hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...