24 Jun 2014

Masak-Masak | Basic Choc Chips Muffin

teringin nak membaking
tapi nak try yg bako-bako punya
selama ni buat guna kukus jek
serius 1st time nak membako
riso gak kot kalu tak jadi

nak membako cemana punnn
tak pernah ada pun oven sebelum ni, hihi
kemain kata nak beli, nak beli
lama-lama niat terkubur gitu jek
naseb baek la ada oven cap rerama
ihsan dari nenekZN ni
guna je la apa yg ada... janji hasilnya menjadi, huhu ;)

jadiknya, sebagai permulaan
amik resepi yg paling sempoi
bahan-bahan mudah & buat dalam kuantiti yg sikit
kalu x jadi, idok le rasa terkilan sangat
hehehee :P

mamaZN amik resepi dr fb, ada kawan share
sapa ntah, lupa...
tq pada yg share resepi tu

bila dah siap, rupa not bad
rasa pun still ada
tapi tah kenapa, zakwannayli tak berapa minat plak uwaaa..!
kalau ayat zakwan camni :
'sedap mama buat kek, tapi saya boleh makan sikit je...'

maknanya ada la yg tak kena dengan tekak dia, huhu
lain la kalau mcm masak popcorn aritu
ayat zakwan :
'mama, best la mama pandai masak popcorn! nanti buat lagi tau, saya nak bawak masa tengok movie'

haaa nampak tak beza isi ayatnya tu kat mana?
biasa la, mak-mak ni... boleh rasa naluri anak T_T

sesekali bleh la buat
kalau selalu, mungkin tak la kot
kang mamaZN sorang je plak yang kasi perabeh, huhu! ;)




8 comments:

salwana nordin @ che'wa berkata...

pandai jugak zakwan berlapik kata2nya..

anak aku smua direct je nad..

'ibu tak sedap la'

nk ku cili2 kan aje mulut hhhuuuu

takpe try and error je nad..try resepi lain pulak..

oven butterfly ni mmg menguji kesabaran sikit sbb suhu dan timer tak ada kan..

Ajan berkata...

kalau nutella muffin/cupcakes lagi senang taw. 3 bahan jer, nutella, telo & tepung. dah. tp choc muffin ni nampak lagi nyummy!

Falsya berkata...

Soooo in love dgn the way zakwan jawab..sgt menjaga hati mama die..soo suweettttt..hehhe..

Kite xboleh lg nak membako..huwaaaa..mok mok kadang duk ugut nak jual oven sbb jarang guna..sobssss..

mamaarifakeem berkata...

Nampak rupa dh sedqp tu nad... tp biasalah anak2 punya tekak ni lain pula penerimaannya... tp mmg kagum la sama abg zack, dia pandai juga cakap beralas kan... tak la ckp direct tak sedap la mama...hihi... lagi kecik ati...hihi...

eima berkata...

pandai zakwan jg hati mama die ...a yat jiwang bgs sgt die tau ....

syawalsimpsons berkata...

terrer ni

Fiza Rahman berkata...

Nampak sedap ni nad.

Nory Zoulkefle berkata...

boleh buat tambah koleksi kuoh raya ni..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...