02 Jun 2014

Alhamdulillah, Zakwan Dah Selamat Bersunat :)

citer pasal zakwan nak bersunat ni
mulanya sejak tahun lepas lagi
masa tu dia tengok kartun Upin Ipin - episod bersunat 
pastu zakwan cakap
'saya pun nak sunat la... boleh dapat gula-gula warnawarni macam Upin Ipin'

zakwan tanya lagi
'sunat tu tak sakit ke mama?'
bermula la episod mak memberi kata-kata semangat pada si anak...

sunat tak sakit sangat, macam kena gigit semut je

tengok Upin Ipin, x nanges pun kan?

Mail tu acah-acah je, mana ada sakit macam kena gigit harimau. kalau ye, mesti la dah mati

takpe kalau zakwan sunat awal-awal. macam abang akem (sepupu), elok je... kalau dah besar nanti lagi rasa sakit. sunat awal mesti papa kasi hadiah

macam-macam lagi la mamaZN cakap
padahal takde pengalaman pun
mana tak nya, adekbradek semua perempuan, haha!
takpe, tu x jadi masalah ;P 

tapi serius kitorg takde paksa, kebanyakan pujukan & nasihat tu masa kami sembang kosong je

sampai satu masa
zakwan pun mula la nampak berkobar-kobar & bersemangat
okeh, petanda baek nampaknya, hehe
siap dicanangkan lagi pada atoknenek kat kampung yang dia nak sunat :)

memang sangat tak sangka zakwan seberani ini
disebabkan taknak spoilkan mood & semangat dia
makanya kitorg follow je la kehendak dia nak sunat awal

ingatkan nak sunatkan zakwan akhir tahun lepas (bulan 12)
tapi macam kelam kabut plak dgn macam-macam hal
tangguhkan ke cuti sekolah bulan 3 aritu
tapi x jadi jugak sbb cuti seminggu je
papaZN riso kejap sangat plak masa zakwan nak berehat kat rumah

last-last kami plan sunatkan time cuti sekolah sekarang ni
lagipun cuti panjang sket kan
ada masa utk zakwan berehat lama kat rumah
tu sbb mmg plan tak ke mana pun cuti sekolah ni, huhu
semuanya kerna zakwan...

makanya tanggal 1 jun 2014
selamat la zakwan menimba pengalaman baru, hehe

alhamdulillah, selamat semuanya...
:)

mama bangga dengan zakwan! :)

p/s:
harap kawan-kawan takde rasa apa2 dgn entry ni ye
saje nak share pengalaman kami
tak perlu bandingkan anak-anak kalian dgn zakwan
kesian kat anak-anak nanti
jangan paksa kalau dia taknak sunat awal
mungkin belum sampai masanya lagi
lagipun takde apa yg nak dikejar sangat pun, kan?
dalam masa yg sama, terus-terusan kasi nasihat @ pujukan
biar rasa 'nak' tu datang dari diri anak-anak sendiri
kot diorg bertukar fikiran plak nanti, siapa tau? ;)

19 comments:

Eliss Mie berkata...

bagus la zakwan :) x der pengalaman gak sbb x der anak lelaki tapi adik beradik semua lelaki tapi x ingat dah kecik2..

MRS. K ^ibuhadifhessa^ berkata...

ada jugak bagi hint kat hadif ajak pegi sunat. tapi die tamau.

kayyana berkata...

good job zakwan... berani betul dia... sbg ibu tentu kite bangga kan kak... semoga yana pun dapat terapkan nilai nilai yg murni buat Rayyan.. amin

salwana nordin @ che'wa berkata...

Alhamdulillah..zakwan dah bersunat ye..

mmg satu pengalaman yg baru dan best bg kita sbg ibu kan..

saya dah rasa 2 thn lepas hhhiiii..anak over, mak lagi over!

Axie04 berkata...

Wah.... dah beso panjang Zakwan

mama tisya berkata...

mcm berkaca2 mata zakwan tu..heheh..pasrah sudah...tkpe cuti pjg..rehat lama skit

Siti berkata...

Zakwan umur brapa

lia berkata...

caya lah Zakwan!!!

Amsyar da ready nak sunat last year tp doktor x kasi, katanyer dia risau dak 5 tahun x reti jaga diri he3...

may b end of this year sbb masa 2 bole kita cuti lama sikit, bergantung baki cuti... awal2 ni, risau perlu cuti emergency d kemudian hari lak kan ;)

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata...

Good boy lah Zakwan ni.. anak akak Nabil tu dah darjah 1 Nad.. pun sibuk nak bersunat.. tengok zakwan ok tu.. Nad guna yg Klim tu ke atau yg biasa..

Mama Idlan Irsyad berkata...

tahniah zakwan... erm, saya plak yang risau bila anak saya besar nanti.. skrg ni bila tanya nak sunat tak, dia jawab xnak...hehe..

Masya berkata...

ya allah chaiyoklah zakwannn... auntie tabik betul kat kamu... mmg btl² dah semangat nak katan ni...

Iela Fazielah berkata...

bagusla zakwan... auntie pun tabik kat kamu... anak auntie nnt mcmmana la... nad citer la pengalaman jg zakwan pantang pulak ye... boleh akak praktis nnt..maklumle..anak jantan 2 org...

Fiza Rahman berkata...

Alhamdulillah. Tahniah zakwan ☺

el berkata...

kagum ngan zakwan
w/pun baru nak masuk 6 tahun
dia bersemangat n x takut nak khatan...huhu

Cik Jue berkata...

tahniah zakwan

QasehnyaRania berkata...

bagus zakwan.
anak sedara belah en abe saya tu tahun ni drjah 4 bersunat dalam minggu ni le jgak kot..in shaa Allah

Adlin Mohamad berkata...

cepat dia sunat bagus ..nnt dah besar x rasa takut dah hehehe leh takutkan kawan2 yg lain cam citer upin ipin kekeke

Nory Zoulkefle berkata...

alhamdulillah...
dah bujang dah zakuan...

mekchu berkata...

gigih cari entry ni.. sebab mekchu dah rekues kan... oooo al-kisah abg Z sendiri yg nak sunat... bagusla nad..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...