23 Mei 2014

Masak-Masak | Non Bake Oreo Cheese Cake (Resepi)

malasnya nk taip semula, huhu
dah elok panjang menaip bleh plak ilang tetiba
tu la gateyyy takmo save draft, uwaaa!
mendapat la... >__<

1stly, credit utk kak ilah utk entry ini:
http://mamailahfazilah.blogspot.com/2014/02/masak-masak-non-bake-oreo-cheese-cake.html?m=1
sebab mamaZN follow resepi yang kak ilah share ;)

kelmarin kak ilah update blog pasal buat cheese cake ni sbg kek bday anak bujangnya
terus mamaZN terasa teringin nak buat jugak
padahal hakikatnya mamaZN memang kurenggg bab kek-kek keju macam ni

gigih la malam tu pi cari bahan-bahan
balik umah terus mulakan operasi, hehe
tak menyempat kan? :P
tapi malam tu buat base je
pagi esoknya baru sambung buat yang lain
pagi buat, masuk peti, petang dah bleh makan, weee!

1st time ni nak membaking oreo cheese cake
sebab tak guna oven, tu yang gagahkan jugak
mula-mula nampak cam comot je
pastu macam lembik je
baru teringat sbb mamaZN tak letak gelatin
kak ilah cakap, kalau letak gelatin kek jadi pejal sket
tapi mamaZN tak letak sebab tak jumpa pun kat AEON Big, huhu

nak elak lembik tu...
mamaZN letak kat peti ais tingkat atas dalam 2-3 jam
pastu kluarkan letak atas meja kejap dalam 30minit
pastu baru sambung letak kat peti ais tingkat bawah
baru nampak kek nya pejal sket

ramai tanyakan resepi, hehe
nak senang, bleh ke link blog kak ilah
yang mamaZN share atas tu
sebab kak ilah share step by step secara bergambar
senang nak paham :)

mamaZN share resepi secara bertulis je la, hehe
copy paste dari blog kak ilah jugak :P
mohon share, kak!

resepi yang mamaZN share ni ada olahan sket tau! ;)

RESEPI: NON OREO CHEESE CAKE
*Bahan-bahan:
1. biskut oreo
2. unsalted butter (3-4 sudu besar)
3. 250g cream cheese (mamaZN guna brand tartura)
4. 200g whipping cream
5. gula (4-5 sudu besar)
6. esen vanila (1 sudu kecil)

*Cara-cara:
1. cairkan 3-4 sudu besar unsalted butter

2. pecah halus biskut oreo (ketepikan krimnya) - amik la dalam 15-20 keping

3. gaul sebati butter cair dengan biskut oreo

4. tuang dalam bekas & padatkan (boleh lapik dgn kertas minyak)

5. sejukkan dalam peti ais dalam 2-3 jam

6. pukul hingga kembang cream cheese, 4-5 sudu besar gula & 1 sudu kecil esen vanila

7. dalam bekas lain, pukul hingga kembang whipping cream

8. campurkan bahan di no.6 & no.7 - gaul hingga sebati

9. campurkan jugak pecahan biskut oreo (tanpa krim) - amik la dalam 7-8 keping

10. gaul kesemuanya dan tuang di atas base oreo yg dah disejukkan tadi

11. sejukkan dalam peti ais

12. sedia utk dimakan, yeay! :)

okeh, tu je... selamat mencuba! ^_____^

24 comments:

el berkata...

mmg teringin lama dah nak wat oreo ciskek ni..mslhnya kat umah ni depa x suka sgt mkn cis hehehe
tp mmg terliur tgk ciskek nad ni

cream cis ngan whipping cream malas no nak beli sbb mahal hahaha
tp xpelah nak hujung2 nak due ni kena buat gak nak merasa sedap ke idok ekeke

lieyalatif berkata...

rupe dah ade tu nad....nampak kegebuan die..tebal hah cheese...untung buat sendiri kan...puas dpt makan ulang2...lieya semalam beli cheese philepedhia tu...ingat nak buat kek cheese leleh tu....alaa kek beli yg dah siap jek kaakakakakaka...tgl putar buat krim cheese jek....

lieyalatif berkata...

rupe dah ade tu nad....nampak kegebuan die..tebal hah cheese...untung buat sendiri kan...puas dpt makan ulang2...lieya semalam beli cheese philepedhia tu...ingat nak buat kek cheese leleh tu....alaa kek beli yg dah siap jek kaakakakakaka...tgl putar buat krim cheese jek....

Nana berkata...

gamba ni la yg mendatangkan marah semalam ni hahaa

Mama Idlan Irsyad berkata...

wah, thanks nad... insya allah.. akan diusahakan.. kena gi bl bahan2 dl...

Sue-Rya Qistina berkata...

bestnya!!! tapi tgh berdiet skang ni. tgk ape pun tak berapa nak lalu. huhuhu. tahan nafsu, tahan iman. hehehe. x reti sue nak baking2 ni..

salwana nordin @ che'wa berkata...

wahhhh npk sedap tu..

saya tak penah buat jenis tak bakar ni, selalu mmg masuk dlm oven..

dah ada resepi ni bole try agaknya hhhheeeee

lia berkata...

wahhhh kita suka cheese segala mala ni... aishhhh.... nak gak try la, sbb kepingin cheese he3

Nory Zoulkefle berkata...

akakkkk....sedapnya...
nak bookmarked resepi akak ni..
tapi taktaw bila nak buat..hehe

*∽ IZAN ∽* berkata...

fuh first time tengok oreo cheese cake dgn oreo sebijik sebijunn atas cakee!! nangesssssss!!! sedappnyaerrrrrrrrrrr!!!

rajin Naddd.. tak pe next time sampai seru I scroll balik entry ni ehh

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ berkata...

waaahhh.. best wooo

tqvm nad!
nnti kak lely try kak lely apdet ye..
heheheh

Iela Fazielah berkata...

cayalah lah nad.. senang giler kan buat.... sedap pun sedap.. kos dia pun murah....

mama tisya berkata...

Aah kalo tk ltk gelatin..mmg lembik...tp tetap leh mkn..kalah kek oreo kt secrect recipe..akk pn dh lama tk wat..tisya suka gk

Masya berkata...

Tak pyh pakai gelatin ke???? Seyes mengujakan... Mcm senang je nak cuba ni

Tihara berkata...

wahh sedapnya keknya berkrim :)

mamaarifakeem berkata...

Addooiii nikmatnya nampak tuuu nad.. huu.. akak ntah bila nak ada time n merajinkan diri ni, masa suntuk sgt rasa, ada time memasak pun, masak benda yg takyah mikir je, jimat time.. adooiii.. bz sungguh la skrg.. haahaa..

Fiza Rahman berkata...

Perghhhh..sedap ni nad. Daku pon aritu 1st time buat. Ni rasa nak buat lagi.

Fiza Rahman berkata...

Libresse & lactacyd.

Rizziela berkata...

sedapnya nampak..bahan2 semua dah ada..nak try buat gak la :D

Adlin Mohamad berkata...

muak x hehehhe .. nampak sedap ni

Lily@MamaZaraZareef berkata...

nmpak sedap..buat banyak2 kali mesti bertmbah sedap nnti kan..kite jekla yg manjang tak rajinnya...=p

dalila berkata...

huwaaa..menci nye tgkk makanan sedap2 ni..

ch@ berkata...

thanks kakNad.

QasehnyaRania berkata...

mcm sedap je ni kak.
sy pon kurang bab cheese2 ni..
skli skla mncba ok la kn..
tenkiu kak sbb brkongsi ^_~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...