22 April 2014

Zakwan Jadi Mangsa Gurauan Kawan Sekolah

tak dinafikan zakwan ni penyabar sket orangnya
macam apaknya jugak
kalau ada orang kacau, dia tak melawan
abes-abes, dia ngadu je
pastu dah abes kat situ
kata nak lawan balik, nak balas balik
memang takkk la
tu memang bukan zakwan...

macam semalam...
sampai-sampai je zakwan kat depan umah
terkejut tengok sandal zakwan sebelah lain, sebelah lain
dah rasa nak gelak dah sebenarnya
tapi dalam masa yang sama kesian kat zakwan, huhu!

bila ditanya, kenapa ni zakwan?
zakwan jawab kawan dia pi campak sandal lagi sebelah kat atas bumbung sekolah!
adoi, tanjat mak!
ekstrem gak gaya gurau kawan zakwan ni...

tetiba jadi sebak
beli sandal tu bukan murah
pastu feveret zakwan plak tu
gi mana-mana memang zakwan lenjan sandal superhero tu je la
zakwan mana ada banyak sandal atau kasut
guna la satu tu sampai lunyai
pastu baru dia nak cari lain

tapi tu la...
zakwan ni masih boleh cool & senyum je
kata nak nanges, nak marah-marah memang takde
mula-mula je ada riak sedih sket masa ngadu kat mamaZN
pastu dia dah wat biasa-biasa je
padahal tu kan feveret sandal zakwan?
mak dia plak yang terlebih emo, haha!

malam tadi ajak pi Bata cari sandal baru
tapi zakwan taknak
dia kata nak pakai sandal lama je
padahal tumit zakwan dah terkeluar dah dari sandal lama tu, huhu...
zakwan kata, takpe... -___-
beriya mamaZN pujuk soh pilih sandal yang dia berkenan
zakwan tetap kata taknak! :/

semalam zakwan ada cakap
dia nak mainan spider web spiderman
mamaZN saje tanya, nak buat apa mainan tu?
dalam hati mamaZN agak/teka
zakwan nak mainan tu sebab dia nak balas balik kat kawan dia
rupanya zakwan cakap sebab dia nak panjat bumbung sekolah nak amik sendiri sandal tu!

terkedu mak...
baekkknya zakwan!
terus mak insaf dan dapat pengajaran di situ...

pengajarannya?
biar orang buat kita, jangan kita buat kat orang
lebih baik kita pikir solution utk selesaikan masalah...

betul kan?

takpela, ada rezki lain untuk zakwan nnt
berkat kesabaran zakwan mungkin...
in shaa Allah

p/s:
ni bukan entry nak puji menggunung kat anak sendiri.
harap maklum.
yang penting, pengajaran yg tersembunyi di sebalik cerita...
moga kita sama-sama muhasabah diri

24 comments:

mama tisya berkata...

bdk2 skarang mmg ekstrem...nasibaik zakwan bkn jenis melawan...kn bergado bertumbuk lg parah ...kalo p sek jgn bg pki sandal mhl...sbb kn ilang ke tertukar ke...sbb dlu tisya pn nk pki crocs tp mamanye tk bg..kn ilang nangis...hehe

mama tisya berkata...

bdk2 skarang mmg ekstrem...nasibaik zakwan bkn jenis melawan...kn bergado bertumbuk lg parah ...kalo p sek jgn bg pki sandal mhl...sbb kn ilang ke tertukar ke...sbb dlu tisya pn nk pki crocs tp mamanye tk bg..kn ilang nangis...hehe

Falsya berkata...

Alahai sian abang zakwan...betul penyabar..gud boy zakwan...biar org wat kite jgn kite wat org..bgs menantu aunty...ehhh, tetibe..ahahhaa...

Chekgu Azrine berkata...

Mmg sis..bdk2 skg mmg bergurau extrem..uish..klu akk maunya lepuk2

Cik Puan Rara berkata...

sedih pulak aunty baca cerita awak pepagi ni zakwan.semoga Allah selalu lindungi awak.bagus sikap awak.tp kak,kita yg sedih org buat anak kita gitu kan.apa lah jahat sgt budak tu!

Fiza Rahman berkata...

So sweet tau zakwan nih. Nak booking buat menantu boleh...hehehe...Budak pon tau erti kesabaran kan. Muhasabah diri jap.

lieyalatif berkata...

alahai..touching lieya bace nad...mmg anak yg baik zakwan nieh....matang dari segi laku nye...tak mcm umurnye yg masih muda...bagus zakwan....

lieya berani jamin esok masuk sekolah rendah mesti zakwan dpt jadi pengawas sbb die budak baik n cool...

tingat mase lieya amik miamija dari kafa semalam....budak2 lelaki kalo yg nakal tu mmg nakal abis...selambe jek main percik2 air hujan...geram tgk nad....hope dayyan pun nanti baik jek mcm abg zakwan die nieh...

Nigina berkata...

dia macam adam... tak melawan kalau kawan dia buat... hehehhe

msredcheesecake berkata...

baiknya zakwan...penyabar, mak dia pulak kurang sabar heheee... boleh buat calon menantu ni...

anak Wan Salleh berkata...

zakwan hati lembut, baik.. u should be proud.. it shows how you teach him :) alhamdulillah

Rizziela berkata...

Good Boy...penyabar orangnyer..tp sekurang2nya jangan sampai orang buli lg yer Zakuawan..sian dia

lia berkata...

sunggh... byk pengajaran kita dpat dari anak-anak kecil...

syabas Zakwan!!!

Adlin Mohamad berkata...

kalau lin la mak yg kurang sabar mmg serang sekolah tu tanya sape yg baling kasut atas bumbung kecik2 suka buli baru tadika lum sek rendah ..zakwan mmg penyabar betul ..tgk muka manis je ..

syawalsimpsons berkata...

adoi touching sue baca entry nad ni...biaq la depa nak kata nad puji anak menggunung ka apa...apa ka da hal kan..mmm...anak kiter...sape lagi nak puji kalo bukan kiter sendiri kan...pedulik sama anasir jahat tu..ada dengaq meh kasi tau sue..meg sue kasi sedas..hahahhahahah...zakwan mmg penyabar...adoiii mmg touching rasa

:: idzwa :: berkata...

ya allah baik nyer hati anak ini...

Azura Aziz berkata...

alahai, kita baca pun taching.. ingt adam kat school.. tp anty tau, abg zakwan penyabar.. good boy sayang..

eima berkata...

sedih la aku ....
sampai hati tau .. zakwan kena keras sikit .. ni la ayat aku slalu ckp kat fahim ... sbb kawan fahim pun kadang tu slalu ckp kat fahim " kite org lelaki takleh nk malu" anak aku tu bkn takat pemalu tp seriusly sgt behave cam zakwan ni ... aku slalu mengintip pas hantar die kat pra ... org lain kemain memanjat berlari fahim dok diam je kat meja die ...

sedikit sebanyak aku terasa gile bila org buat cam ni kat zakwan ... sbb zakwan fahim ni is sama gile .... huaaaaaaaaaaaaaaa nangis la ke sbb depa berdua lahir bulan yg sama ... beza 4 hari je ???umur sama

Lily@MamaZaraZareef berkata...

alahaiii..baiknya zakwan..takpoe zakwan...org buat kat kite kite sabar jek lagi byk pahala dpt kan..nway, teringat zara time dok taska kecik2 dulu..masa tu isap puting lagi berapa kali puting kena cmpak keluar gi bumbung taska ngan akak n abg2 yg lagi tua..hukhukhuk

Myra Jay berkata...

Memang penyabar betul Zakwan ni.. Baik suci murni hatinya :)

Adakah kita yg da besar ni mampu bersabar macam Zakwan kan?

el berkata...

lau anak iols sure dah mengamuk dah
terbaik zakwan...

mummy_ayu berkata...

baiknya Zakwan....sgt good boy..

Masya berkata...

Nak gelak pun ada, sedih pun ada baca entry ni .. nak gelak sebab zakwan nak mainan web spiderman nak amik selipar kat bumbung .. semangat dia ... janji dpt .. alhai zakwan² ... sedihnya bab di buli ni ... bab ni mmg amir pun kena.. jgk..

zety berkata...

zakwan = umar..x mcm zety lgsg mase kecik! tu namenye emotional intelligence..well done zakwan :)

QasehnyaRania berkata...

ganas le kan bergurau

bagus zakwan ni.smga terus kekal dgn sifat sabr tu :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...