08 April 2014

Sesi Jumpa Cikgu @ Sekolah | Cikgu Tanya, Mama Zakwan Garang Ke?

Sabtu pagi sebelum bertolak ke lokasi Cuti-Cuti Malaysia
Kami ke sekolah Zakwan
Ada perjumpaan antara ibu bapa dengan guru
 
Mula jam 7.45 pagi
Kul 7.50 kami dah sampai dah, jadi orang ke-3 jumpa cikgu ;)
Semangat nak pi cuti-cuti punya pasal, hehe

Sementara tunggu 2 pasangan ibu bapa jumpa cikgu 
Kami dijamukan dulu dengan kuih muih & teh o panas untuk sarapan 
Baguihhh, macam tau-tau je kami tak sempat breakfast lagi, hehe
Nayli & PapaZN je yang jamah sikit
MamaZN ngan Zakwan tak berselera sangat nak makan pagi tu =p

Masa breakfast kat luar tu
Sempat jugak la Zakwan tunjuk hasil kerja dia kat sekolah ;)
Kebetulan minggu sebelum perjumpaan tu adalah Minggu Pekerjaan
Zakwan tunjuk yang pekerjaan pilihan dia adalah chef, hehe
 

Sengih je budak tu dapat makan ;)



Zakwan tunjuk hasil kerja dia ;)


Sebenarnya perjumpaan ni utk tau perkembangan anak-anak sepanjang 3 bulan belajar
Dari Januari-Mac
Bila sampai giliran kami
Banyak la kami tau perkembangan & pencapaian Zakwan kat sekolah
 Ada jugak perkara yang kami tak sangka-sangka
Tau-tau je la Zakwan ni, bukan jenis nak bercerita menda yang dia tak suka

Cikgu bagitau, sepanjang Jan-Feb
Zakwan selalu menangis kat sekolah
Pelik gak kami, sebab bila balik dari sekolah takde plak dia citer

Paling takleh terima bila cikgu cakap 
Zakwan mengadu yang mama dia yang sorang ni garang!
Tu sebab Zakwan asek nanges je!!
Hahahah! 
Sangat takleh terima walaupun sedar diri memang mak dia ni garang cam singa :p
Sebab MamaZN rasa, Zakwan nanges bukan sebab dia takut MamaZN
Apa hal pulak MamaZN nak marah-marah kalau kawan Zakwan tak pulangkan pensel?
Cikgu cakap, Zakwan nanges sebab takut nanti MamaZN tau yang pemadam hilang & pensel patah
Ada ka patuttttt?!!
Idok le sampai tahap camtu garang Mama Zakwan ni, cikgu...
Hahaha!
 
 Takpela, taknak amik port sangat
Sebab bagi kami, Zakwan masih baru kat sekolah tu (sblm ni sekolah lain)
Jadiknya semua pun baru bagi dia
Cikgu baru, kawan-kawan baru, suasana baru, cara belajar pun baru
Zakwan pulak jenis lambat sket nak 'panas'
Ada masanya Zakwan rasa lonely la kat sekolah tu
Tu yang dia terasa hati sampai membawak ke menanges tu...
Sedangkan kawan-kawan dia yang lain dah memang sekolah situ pun sejak umo 4-5 tahun
Maknanya diorang dah biasa kat sekolah tu
Amik masa 2 bulan? 
Daripada Zakwan nanges sepanjang tahun, lagi haru ye tak?
Lagipun cikgu cakap, masuk bulan Mac Zakwan dah ok dah
Lega di situ...

Cikgu cakap lagi, Zakwan ni berakhlak baik kat sekolah
Apa-apa hal akan ucapkan terima kasih 
Dan kalau salah akan cakap maaf pada cikgu
Ada kawan-kawan yang suka main lari-lari masa belajar
Tapi Zakwan tak join
Zakwan tumpukan pada apa yang cikgu ajar dalam kelas
Pakaian pun kemas je setiap hari datang ke sekolah
Alhamdulillah, bangga mak kejap ;)

Secara keseluruhannya, setakat 3 bulan pembelajaran 
Kami berpuas hati la dengan pencapaian Zakwan
Banyakkkkk lagi yang Zakwan kena belajar - tu tak dinafikan
In shaa Allah, Zakwan dapat hadapinya (mudah-mudahan...)


 Alhamdulillah :)


p/s:
MamaZN masih rindukan sekolah lama Zakwan...
-____-





14 comments:

mummy_ayu berkata...

alhamdulillah...
wah...sgt good boy yer zakwan..

lia berkata...

Chef? Wallaaaa nnt pelanggan tetap Zakwan mesti acik lia he3...

Btw baju Zakwan 2 ala2 da ke warna pink sikit ke? Dia xkomen eyh... Baguih nyer... Kot Amsyar, mmg xkan nak pakai... Pelik btol pemikiran mamat sorg tu

kayyana berkata...

hahaha.. akak mmg garang ke? hehe.. taknampak mcm garang pun... punyelah zakwan cr alasan kenapa nangis kt skolah ye. hehe

Sweetmama berkata...

nak jd chef ye Zakwan, bagus tu nanti boleh masak sedap2 utk family..hehe.
Zakwan ni mmg nampak smart dan kemas je orgnya.

kami sabtu ni perjumpaan ibubapa bersama guru ZZ.

salwana nordin @ che'wa berkata...

wahhhh bagusnya sekolah ni ye ada perjumpaan dgn ibu bapa utk tahu perkembangan anak2 :)

belajar rajin2 ye zakwan..

Fiza Rahman berkata...

Haaa....bocor rahsia...hehehe...

Alhamdulillah. seronok dgr perkembangan zakwan kat skolah. Untung klo buat menantu ni. Bersopan santun.

nurfadilah suardi berkata...

hensem Zakwan.Semoga jadi anak yang bijak dan membanggakan mama dan papa

syawalsimpsons berkata...

seronokkan sekolah lama zakwan...si adam tu mak dier G perjumpaan cikgu aritu pon macam2 hal adam..kikikiki..tp as long zakwan baguih , ok la kan...janji zakwan nak belajaq...baguih mama zakwan ni, kemas je zakwan tetiap pagi N paling best zakwan sgt behave...baguihnya....mau jadi anak angkat aunty soya tak..kikiki

ALoNa CintamaniszLite berkata...

Budak besar zakwan ni Nad...dia tak reti tau nak buat ayat tentang satu2 keadaan tu. Perkataan yg dorang pelajari dan yg dh ada dlm kepala masih terhad.
Sebenarnya...bagi akak laa kan..dia bkn takut mama dia marah sbb pemadam..pensil hilang..tp sebenarnya dia tak sampai hati nak bagitau kehilangan barang2 tu. Nanti mama dia sedih sbb dia tak pandai jg barang2 dia. Tambah2 lagi kalo kita selalu pesan..."bkn sng abah/papa cari duit...jaga barang2 ni elok2, ye".
Tp disebabkan perkataan terhad..yg dia tau..garang..marah..jd itu yg dia keluarkan utk membela diri bila ditanya cikgu.
Sbg orang dewasa (cikgu tu la)...dia harus kembangkan aduan zakwan pada perkara positif dulu.

Petak Bunga berkata...

sekarang sekolah memang selalu kan pnggil ibubapa..
rasa dulu2 masa sek..setahun sekali je jumpa..masa pibg

Z.u.r.a and I.w.a.n berkata...

betui2...
kak sokong pd statement kak Alona...
mcm taw2 je ayat yg kak nk komen kt nad, kak alona dh ckp..haha..

Adlin Mohamad berkata...

skol kyra lum lagi buat jumpa2 ni kalau jumpa harap ada progress yg baik dr thn lepas hehehe

eima berkata...

hahaha part yg nangis sbb mama die garan tu tkt .. huhu seb baik la malaysia x cam sweeden .... huhu

rasanye die tak biasa lagi la tu ...
fahim pun jenis tak join kawan2 die main ganas2.... mula2 tu risau jg sbb ingat anak kite ni jenis tak reti bergaul .... rupanye mmg sifat die cam tu

QasehnyaRania berkata...

alhamdulillah
bagus la siap sediakan kuih dgn air teh o tu.mna nak dapat.zaman sy sklah dlu pon xda mcm ni kot..

akak garang erkk :)

mudah2an cita zakwan utk jadik chef tercapai.mesti suka tgk master chef kan zakwan. hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...