25 April 2014

Daftar Giliran Haji Guna Penyata KWSP

rasanya umum semua tau pasal pendaftaran giliran haji ni
lagi lambat kita mendaftar
lagi lambat jugak la tahun peruntukan yang akan kita dapat
tah bila la agaknya giliran kita kalu tak dari sekarang kita mendaftar?
tu pun in shaa Allah kalau Allah panjangkan usia
dapat la kita tunaikan rukun islam ke-5
kalau tak?

kami suami isteri pun baru ni dapat kesedaran
Allah... rasa menyesal toksah kata la kan
tapi apa nak buat, benda dah berlalu
orang kata, better late than never...

alhamdulillah akhirnya berjaya juga daftarkan diri dengan Lembaga Tabung Haji
tu pun tahun peruntukan haji yang kami dapat pada 2071!
berapa tahun lagi dari sekarang?
berapa umo kami skrg? berapa plak umo kami time tu?
moga Allah panjangkan usia hendakNya dan diberi kesihatan yang baik..

menurut kata akak kat kaunter TH tu...
untuk daftar giliran haji ni, mesti ada akaun dengan Tabung Haji
dan amaun yang ada dalam akaun lebih dari rm1300
bila dah mendaftar guna akaun Tabung Haji
secara otomatik, rm1300 yang ada dalam akaun akan diblock
maknanya takleh nak dikeluarkan dari simpanan 

cemana kalau akaun Tabung Haji belum cukup rm1300? 

boleh tak kalau xnak daftar guna akaun Tabung Haji?

jangan risau, sebenarnya masih berpeluang untuk mendaftar jugak :) 
caranya dengan menggunakan penyata KWSP
hanya bawa penyata KWSP dan buku akaun Tabung Haji ke pejabat Tabung Haji yang berdekatan dengan anda

proses di kaunter tak sampai pun 10minit kalian dah pun berjaya daftar diri untuk dapatkan giliran

langkah seterusnya?
teruskan menyimpan dengan TH walau sedikit
yang penting istiqomah

untuk keterangan lanjut, bleh la ke Tabung Haji berdekatan anda dan bertanya sendiri, hehe..


15 comments:

salwana nordin @ che'wa berkata...

alhamdulillah..kami pun dah daftar siap daftar utk anak3 sekali hhheee

wallahu'alam ntah bila dpt jejak kaki sana..

mudah2an kita diberi kesempatan oleh Allah ye..in syaa Allah

el berkata...

ada juga ritu terbc dlm fb pasal boleh tolak penyata kwsp tuk daftar ahli tabung haji yg RM1300 tu...yelah mn lah nak cari RM1300 tu lau tak dlm KWSP hahahaha
bgs jugak idea diorg tu tolak dr kwsp at least..xdelah membebankan kita..so mulai dr sekarang jom kita daftar ahli TH dan bersedia untuk menabung tuk bekalan ke sana nti ewahhhhhhhh sekian kbai

Gieyana berkata...

Mmg rugi kan g daftar lmbt. Akak dpt 2066 kot. Nnt nk daftar siap2 utk anak2..

Azura Aziz berkata...

Alhamdulilah.. Alycia masih belum daftar huhu...

msredcheesecake berkata...

kalau ada rezeki, mesti sampai punya sana... harap2 ada lah jemputan Allah ke sana...

Chekgu Azrine berkata...

Bestnya sis dah mendaftar..akk hubs dah pegi hj..tu la ingat nk dftr utk ank2 sekali..hmmm..

Azura Aziz berkata...

Assalam Nad, ttg pertanyaan Nad tu nmpk mcm rakan2 fb mula mengikuti blog Alycia.. dan skrg pun Alycia rajin jugak join segmen2 blog org, so dr situ kita perkenalkan blog kita..

Alhamdulila, masih lg peringkat belajar..

Mar Mansor berkata...

saya tak daftar pun lagi..ntah bila la agaknya kalo daftar tu..ada niat nak daftarkan untuk anak juga..

QasehnyaRania berkata...

kan.dlu2. tak buka akaun tabung haji.buka tabung kancil.huahuahua
alhamdulillah. smga dipermudahkan

Lily@MamaZaraZareef berkata...

alhamdulillah..dah selesai..kite baru bercadang cuti bersalin tahun ni nk uruskan jugak pendaftaran haji guna kwsp..tp utk kwsp ni leh daftar utk sndiri jekla kan..kan bagus klu leh dftar utk nama anak2 sekali ke..at least kite dah tua nnti ada org yg leh pimpin bwk ke sana kan..huhuhu..nk daftar ngan cash money utk anak2..mmg kena tgu ada rezeki lebih lainlah kan..>_<

dalila berkata...

Blm daftar lg..niat dh ade tp asik tertangguh je :(

eima berkata...

kami tak kwsp ... kena usaha cari rm inshaaAallah murah rezeki akan sampai masa aku pulak

mamaarifakeem berkata...

Alhamdulillah... nad.... akak juge yg tak pergi, asyik3 bertangguh jer..huhu...
Kena ambik cuti la gini, wuwu...
Nanti nyesal tak sudaah kan..

Fiza Rahman berkata...

Alhamdulillah. DAku tak daftar lagi. Asyik tertangguh jer nak gi...haishhh...

Z.u.r.a and I.w.a.n berkata...

betui2 nad..
better late than never..
kak pon duk tgguh2 nie..ritu dh ada budget tu..kang dh terpakai ha..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...