03 April 2014

Anak-Anak Tidur Awal @ Tidur Lewat?

aritu up gmbr zakwannayli tido kat IG
ramai yg terkejut dorg tido awal sangat
ye la, jam 8.30malam dah light off huhu!

macam tu la kebiasaannya kat umah ni
istilah nak berjalan malam memang la sgt jarang
apatah lagi kalau ada kenduri atau jemputan makan2 waktu malam
memang payah la kami nak penuhi
melainkan papaZN kena pi sorang-sorang

mama dorang ni plak suka berjalan amik angin malam
pastu pi lepak kat kedai mamak mana-mana ke kan
pi uptown ke...
memang pikir banyak kali la nak buat camtu
sebabnya kena pikirkan keselesaan anak-anak dulu
andaikan kitorg pi berjalan jugak
pastu dorang terpaksa menahan mata sebab ngantuk
pastu dorang wat perangai
pastu dorang jugak yg kena marah
macam tak patut plak kan, huhu
kijam sangat tu!
last-last mak beralah... :/

zakwannayli ni memang jenis tak tido siang
itu la sebab utamanya depa tido awal malam-malam
macam zakwan memang payah tido siang
unless kena marah pastu dia nanges-nanges
pastu tertido la dia dalam tangisan, huhu
mak kijam lagi!
takpun, kena paksa tido tutup tv suma...
tu pun ikut mood
kengkadang buat gak camtu tapi maknya yang tido, haha!
zakwan plak bijak pi senyap-senyap bukak tv balik!
anak bertuah sungguh! :)

nayli memang ada tido siang
tapi sejak 2 menjak ni ada la setengah jam - 1jam je tidonya
walau tido siang pun
bila malam nayli tido awal gak macam abang dia

biasanya 9.30malam memang dah sunyi la umah ni
tak kesah la time weekend ke, time weekdays ke
tido awal, pagi pun bangun awal jugak
kul 7-8pagi dorg dah dok berjaga...

ada yang kata
'eee bagusnya anak-anak tido awal'
'cemana nak didik anak-anak tido awal ni?'
tah la ek, dah semulajadi camtu depa ni
takde paksa apa pun
dah memang waktu tido dorang

tu pun xtau la bertahan sampai bila
kot lepas dah citer kat blog ni depa pakat tido lewat plak malam ni, siapa tau kan?
haha!

anak-anak je tido awal
makpak tido lewat gak
kul 12-1pagi baru tido
ehhh, jangan pk lain plak ek, haha!
mentang-mentang malam ni malam jumaat, kakakaaka..!
takde maknanya :P

korang plak, anak-anak tido kul bape?

harap tak mengeluh dorg tido lewat...
masa bila pun dorg dapat bersama makpak nya kan
setelah makpak bekerja di siang hari...
dorang rindu kat makpak la tu
tu yang depa tido lewat :)

17 comments:

salwana nordin @ che'wa berkata...

anak saya pun dikerah utk tido awal hhheeee..

biasanya saya dah tetapkn pukul 9 slps solat isya' smua kena masuk bilik tido..

nak tak nak mmg terpaksa la depa kan sbb nk sekolah..

kalo hari minggu baru ada kelonggaran itupun sejam extra je..tak boleh sampai midnight :)

msredcheesecake berkata...

anak akk yg sekolah tu tidur awal la sbb bangu pagi pun awal... 9pm tido dah... yg tak sekolah lambat la sebab dorg selalu tidur jap petang

Mama Lynd berkata...

Bestnya...
Anak saya kol 12.00 pun boleh gagh perkasa macam kol 5 petang,

Susah nak buat kerja sambilan.
Naka kena tunggu dorang tido baru say merayap buat kerje.. tengah2 malam baru nak on laptop bagai.

Kalau anak2 saya tido awal mcam tu memang mewah masa berbisness ku..

LiYa HaNiF :: berkata...

Qalesya tgk gak.. kalau siang dia tidur malam sure lambat tidur.. kalau siang dia tak tidur pukul 7 lbh dah selamat dah.... :)

DrCat berkata...

salam nadia..ingat sy lagi x?

catlina.. :)

jemput ke my new blog yea

el berkata...

anak iols pulak
cuma danish je x tido siang
tp malam paling awal tido kul 10
tu pun sbb sekolah
lau x sekolah kul 12 baru tido main games

alana mmg tido siang
so mlm2 dia tidol kul 10 cam gitu
tp bangun awal haha

arwen lak kdg2 je tido siang
mlm kdg2 je tido awal/tido lewat
hahaha
anak2 mcm2 pagai

Fiza Rahman berkata...

Awalnya dorang tido nad. Si kimi sejak skolah ni memang tido awal. Si anak dara tu plak memang tido lambat. Kena tutup tv baru dia tido. Kalau tak sampai pukul 12 pm masih berjaga. Qhalif plak kekadang tido awal kekadang lewat.

mamaarifakeem berkata...

Hehe..good good.. janji tidur diorg cukup.. kalau siang tak tidur, mlm wajib tidur awal.. anak akak biasa tidur juga kt rumah pengasuh, so malam memang agak lmbt juga, tp takla sampai jam 12 ke 1 pg ke.. plg lambat pun 1030.. ok la akak rasa, sempat la melayan depa dl sblm lelap mata.. itu yg kurang sket Bw skrg ni.. layan dep dl.. depa dh tidur baru layan blog.. :-)
Weekend... kalau penat siang berjln dan tak tidur, mlm awal la tidurnya.. :-)

zehan berkata...

anak2 saya pun jenis tdoq lewat...hahah...jenuh dok pulun suh tdoq...

mama tisya berkata...

tisya dlu time tadika slalu tdo lewat...kdg2 mamanye dh tdo..die tk tdo lg...nenek die la layan tkpn ayah die...tp dh sek kebangsaan ni penat skit la...sbb pg ptg kn...mlm tu tgh wat homework pastu leh terlena trus ngan buku2 sek skali

Azura Aziz berkata...

ohhh, Adam mmg tidur lewat sbb Alycia tido biasanya pukuk 11.30 ke atas. Kalau esoknya cuti bole tido smpai dekat kul 1.00 pg layan kartun.. tp nasib senang kejutkan bangun g skolah..

Rizziela berkata...

anak2 sya selagi x pukul 11 memang x tidur..nak tidur awal..kena tutup smeua lampu & kita pun tidur sekali dgn depa

lia berkata...

beza anak2 org dan anak sendiri ;)

anak2 lia lak... tido dalam jam 10malam tp bangun kekal jam 6.30 pagi... siang x tido... selamat he33

Adlin Mohamad berkata...

setakat ni keysha je yg tido 8.30mlm kakak2 dua org tu ... mak apak dah tido diaorg x tido2 lagi marah cam mana pun tetap x jalan

YanIrfanZur berkata...

ank2 ni tk sm kn..
kira bonus la bg nad
sbb ank2 jenis tido awal

mcm kak..irfan mmg tk tido awal
paling awal pon kalau dia mgntuk sgt, sbb siang tk tido lgsg kul 11mlm nad..

now mmg siang dia jarang tido..tido pon sat je..1jam cm tu..mlm dia tido lewat, selagi mama baba dia tk tidur, tk tutup tv lampu semua dia pun tk tido..ahha..

QasehnyaRania berkata...

bagus tido awal.
kira awal kan.lagi kira bagus la sbb walaupon mak ayh x tido tp dorng still boleh tido kan.


adaa berkata...

Salam kenal..

Nak share jugak..anak2 adaa pon jenis tido awal..kul 8.00 ke 830 tu adaa dh tutup lampu dah..yg sulung pantang tido siang..umur 5 tahun..kalo dia tertido dia akan mengamuk sbb prinsip dia tido waktu malam jek hehe tp bagus apa..senang maknye nk buat keje waktu malam..kalo tak..jenuh..

Nway..nice sharing..jemput ke blog adaa juge ye

Www.adaa-inspiration.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...