06 Mac 2014

Masak Ayam Goreng Sedap & Simple :)

Masak ayam goreng pun nak citer kan? Hehehe

Korang kalau goreng ayam, lumurkan dengan apa?
Kunyit dan garam sahaja?
Biasanya macam tu kan...
Atau ada yang beli tepung khas untuk goreng ayam tu?
Takpun blender macam-macam rempah utk nak kasi sedap?

Semua pun ada citarasa masing-masing kan
MamaZN pun ada gak dan MamaZN nak share kan dgn kawan-kawan semua :)
Actually resepi ni dapat daripada my beloved sister in law
Dia yang ajar kan
Simple jek, tak perlu renyah-renyah nak blender rempah bagai
Tapi hasilnya memang sedap! :)


Nampak cam buruk je kan? Hihihi..
Tapi percaya la, memang sedap uols!


Caranya senang je
Ayam yang dah dibersihkan tu
Lumurkan dengan kunyit, garam, serbuk kari daging & tepung jagung
Perapkan seketika
Then masa nak menggoreng tu, tutup kuali dengan penutup
Supaya minyak tak terpercik-percik

Try la buat balik karang
Memang sedap!
Kalu goreng ayam camni, memang feveret ZakwanNayli la ni
Sanggup takmo makan nasi sebab nak makan ayam sahaja

Adjust-adjust la sket sukatan serbuk kari dan tepung jagung tu
Andaikata nak rasa pedas sket, letak serbuk kari lebih sket
Tapi kalau nak lebih rasa rangup, ada banyak keropok-keropok nya tu
Lebihkan la tepung jagung
Senang je kan :)

Cuba tau! 
 

18 comments:

mama tisya berkata...

bole try nanti

mekchu berkata...

ooo tambah serbuk kari daging & tepung jagung.. tp kenapa serbuk daging? meraka kan ayam??

ecah khalili berkata...

ok..balik keje petang ni jugak ecah try..haha..selalunya goreng garam kunyit je..xpon goreng dengan tepung segera.. =)

Sue-Rya Qistina berkata...

must try! hehehe
padahal tiap kali balik melaka, mak selalu je buat ayam goreng mcmni. hehehe

JaSSNaNi berkata...

akak pun kalau buntu.. mmg buat ayam goreng berempah gini je.. simple.. :) sedap dah tentu.. :D

Fiza Rahman berkata...

OK..balik ni nak cari ayam...hehehe..

lia berkata...

wahhh menarik... bole try...

Budak Kampung berkata...

aik??kak nor mcm xsedap je cuma enakhehehhe

el berkata...

el lau goreng ayam tuk budak2 tu pakai tepung goreng ayam brand ape el x tau tp mmg sedapppppppppppp..mcm ayam kepci..
nti nak balik tgk brand ape ekekeke

syawalsimpsons berkata...

boleh la try ni

Masya berkata...

samalah simple jer kan.. sy pun pakai serbuk kari ikut mana yg ada kat rumah jer... ikan pun guna macam ni.. sedapp jugak..

eima berkata...

nanti aku try buat utk budak ber2 tu

Mar Mansor berkata...

sangat mudah..nampak sedap je tu..tak de buruknya..
kalo goreng camni..kena goreng banyak2 (aisyah sorg 3 ketul kot)..huhu

Falsya berkata...

Lupe dh sbb dh lama xgoreng ayam (ayat perli diri sendri)..huwaaaaaa..

Zura@Iwan berkata...

kak suka ayam grg berempah tu kan
sedap kalau rggup..

eh nk try la resepi nad kasi ni..thks nad

Nana berkata...

klw kita suke tambah rempah2 jintan ketumbar sgala suka aroma2 dia sedapp

MRS. K berkata...

nanti nak try. sejak mak metua dok umah jaga hessa i tak masuk dapor.. huhuh.. balik keje makanan dah tersedia. ngeeee

mamaarifakeem berkata...

Oooh gitu caranya ye, kedai mamak sllu goreng cenggini, sedap.... :-) boleh try nih,.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...