05 Mac 2014

Kenal Tak Ikan Apa Ni? ;)

Sebelum kawen ngan PapaZN, sori la nak kenal jenis-jenis ikan ni
Apa lagi kalu ikan sungai
Makan pun tak!
MamaZN tak suka makan ikan sungai ni
Tapi lepas dah kawen dengan PapaZN, ada la sikit perubahan
Takde la suka terus! Dan takde la tak makan langsung
Amboi, kemain lagi nak demand lelebey plak kan kat umah in-law?! Hahaha!
Reject trus kang! =p

Pada yang taktau, ini la ikan talapia
Ni special tau! Sebab bukan dibeli
Tapi AtokZN belah apaknya pi menjala
Tu yang dapat banyak camni ni
Cuba kalu beli, tah berapa RM la yang kena ni nanti, kan? ;)




MamaZN tak berapa makan sebenarnya
Tak pernah la masak menu lain selain digoreng garing jek ikan ni
Pastu cicah ngan sambal belacan
Baru sedap!

Sebelum ni Zakwan tak pernah nak makan ikan ni
Zakwan bukan peminat ikan, dia suka ayam ngan telur jek
Tapi masa balik kampung baru-baru ni
Boleh plak dia buat ratah jek!
Zakwan cakap, sedap la mama..nanti kita beli ikan ni ek?
Hahaha..! Tu la, tau pun sedap =p
Atok gelak je bila dengar Zakwan cakap camtu


Korang makan tak ikan talapia?


19 comments:

Sidratul Muntaha berkata...

ni namanya talapia hitam la nad
ni feveret aku ni
tpi dah tua2 ni
aku suke mkn talapia merah yg fresh dari sg pahang tu
klu blik kg laki aku mgm aku beli la 2 -3 ekor
huhuuhh
dap dap dap..
masak asam pedas boleh, bakar belado pun boleh
kari boleh
gulai pun boleh la nad..
talapia ni tak rasa ape
tpi klu yg bela punya ade bau tak best sikit

MizzTina berkata...

pastu msk lemak cili api pulak..perghhhhhh

Azura Aziz berkata...

ehhhh, kita suka ikan talapia.. nad kalau kecik2 mcm tu, goreng garing2. pastu buat sambal cili api + bawang, memang sedappp..

el berkata...

talapia ni masak tempoyak best woooo haha

lia berkata...

talapia ada 2 jenis... hat biasa (yg ni la) & hat merah... sedap g talapia merah, goreng garing2 pastu siram kicap & mkn dgn sambal belacan + ulam... perghhhhh terbaik... yg pasti, x hanyir... kot hanyir, spoil terus...

ecah khalili berkata...

selalunya ecah goreng garing cicah sambal belacan n makan ngan nasi panas2..layannnn..

Cik Jue berkata...

jue pun sama banyak tak kenal ikan...
memeilih gak ikan sungai tak makan...
tapi ikan keli kita makan

Petak Bunga berkata...

buta ikan jgk.
tau ikan goreng, ikan gulai, rebus je.
nama nya ikan tunjuk..jgn ckp.
laki suka gak ikan air tawar.kita boleh lah..cuma kalau wat sup ikan kure sikit..x leh telan

Cho Zila berkata...

akak dulu hantu ikan sungai.. maalumler duk tepi sungaikan... dan selalunyer masak gulai tempoyak... sedapnyer.. isyh rindu kenangan kecik2 dulu...

Zura@Iwan berkata...

penah mkn ikan talapia ni..
kalau blk kg kak..
mak kak ada la beli kt kolam org ternak ikan talapia ni..best kan..

Falsya berkata...

kite smp skang xtau jenis2 ikan..tau pun takat 4-5 jenis je..hehe

:: Mrs.Eady :: berkata...

makannnn....!!goreng garing-garing then masak cili goreng..tuang atas ikan mkn panas-panas dgn nasi..pergghh..

Sue-Rya Qistina berkata...

makan je apa jenis ikan pun. hehehe

Sue-Rya Qistina berkata...

makan je apa jenis ikan pun. hehehe

permatabiru berkata...

xmkn juga..ikan2 yg kurang di kenali..hehe..

mummy_ayu berkata...

Cedap...goreng garing2..yum yum

Amanda Suria berkata...

Talapia hitam my fav ever ni...bestnya dapat hasil free macam ni....kalau kat pasar ke or pasar malam.rm6 -rm8 sekilo tau...

FiZ berkata...

fav saya jugak ikan talapia ni.makan digoreng gring2 dan panas2.sedap.hehe

Masya berkata...

samalah xtau jenis ikan sgt.. tp tahu.. ini ikan talapia.. sbb blk kg mesti embah jala jugak walaupun kat sawahhh sedappnya.. maniskan.. klu masih fresh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...