27 Mac 2014

JJCM | Cendol Sedap Best In Klang

penah la google sebelum ni
orang klang kata, tak sah kalau dtg klang
tapi tak merasa cendol sedap best in town :)
katanya.....
teringin la nak pi rasa, memang btul sedap ke? ;)

makanya ahad lepas kami singgah kejap
currrlasss!
minum petang pun nak jjcm :p
nampak sangat pemalas nak masak kat umah, hehe
saje je amik angin petang, haha!
alasan, alasan... :)

kedai ni dah dibuka sejak 1970
kiranya dah lama gak bertahan tu kan
mesti la ada something yang buat kedai ni boleh survive selama itu
betul tak?

kedainya biasa-biasa je
memang takde deko dinding langsung
melainkan papan tanda harga makanan yang dijual
sempoi abes!

konsep self-service
korang sampai-sampai je...
pilih menu, beratur, order, tunggu then amik order yang dah siap tu
memang takde pelayan kedai yang dtg amik order kat meja

aritu kami order:
cendol biasa untuk mamaZN
cendol campur untuk papaZN
(cendol campur ni = cendol biasa + abc)
abc untuk zakwan
eskrem 2 scoops untuk nayli
sepinggan mi goreng kami kongsi ber-4

dari segi rupa, menarik - memang tertawan
dari segi rasa, memang menepati citarasa :)
bagi mamaZN, cendolnya sedap
takde rasa manis sangat-sangat
takde rasa lemak santan berlebih-lebih
just nice
sap-sap soi gitewww, haha! :D

mi goreng pun sedap
sempoi je, takde bahan sampingan pun dalam mi tu
kosong jek tapi sedap, kikikiki... :P

total harga menu kami : rm13.50
mahal x? ok je kot kan
cendol biasa rm2.30
cendol campur rm2.80
mi goreng rm3.90
eskrem rm1
abc rm3.50

ok, not bad
bleh je kalu nak singgah lagi

cuma yang macam terkilan sket tu
bila kata cendol ni
mesti la kita bayangkan yang jualnya
ala-ala mamak atau india muslim kan?
tapi kat kedai ni, pekerjanya semua indon & myanmar, huhu!
macam makan kat kedai orang seberang je kekdahnya
tak nampak ke'mamak'an di situ
maybe owner mamak tapi pekerja foreigner
cuma cashier je nampak cam mamak
tu pun budak kecik belasan tahun, hehe anak tokey kot ;)

pasni nak try Cendol Kak Long plak
bisnes milik kak heze suze
kalau ada yang kenal, akak ni blogger gak dulu
tapi skrg dah bz ngan bisnes ;)
aritu masa dalam perjalanan, baru terperasan banner Cendol Kak Long ni
bleh la try bebila nanti :)

11 comments:

mama tisya berkata...

wah cendol kak heze rupanya...

Masya berkata...

dah lama x mkn kat cendol klg ni, dulu rajin jgk makan atau bungkus ... sbb ramai kata rasa dia macam dah kurang, lepas tu pekerja bkn owner lg.. tu yg mcm x bert huhuhu

syawalsimpsons berkata...

nampak sedap tu

Adlin Mohamad berkata...

kalerful nampak menarik rasa nk telan je kekeke

kayyana berkata...

cendol kalau foreigner yg jual kite rasa tak best sikit kan.. kalau kat bangi ade mamak jual bwk lori.. sedap sgt.. alamak tetibe nak beli cendol .. hehehe

el berkata...

ritu dh dpt mkn cendol hat pasar malam pya..la ni pun dok ngidam cendol gak..cendol femes kat penang ni tulah hat cina dok wat kat chowrasta tu..tp takut nk mkn sbb cina yg jual kan...sedapnye lau dpt cendol tgh panas2 ni kan huhu

Zura@Iwan berkata...

alamak...terliur tgk cendol la plak
pns now kt png ni..hehe..

aha..kak heze tu biz cendol kan.nnti nad pegi buat la review..

Chekgu Azrine berkata...

Suka cendol..tp mkn kt melawati je..pun sedap..hehe

:: idzwa :: berkata...

skrg kat mane-mane mmg org luar je keje kat kedai mkn..hurmm..

Fiza Rahman berkata...

Nasib baru makan cendol weekend aritu. Mkn cendol bakar kat MRR2. Tapi lagi sedap cendol hj borhan kat dengkil ☺

mamaarifakeem berkata...

Meniaga cendol pun ok gk kan :-)
Akak berangan nak meniaga laksa ngan abc ja... hahaha.. berangan jerla.. :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...