03 Mac 2014

Jerebu?!

Nak pi angkat kain tadi
Tengok-tengok cuaca cam lain macam je
Nak kata mendung, tak mendung
Nak kata panas, matahari tak nampakkan diri
Langit biru langsung takde
Putihhhh, kelammm jek

Jerebu kah?!

Tgk FB, ramai update kata tmpt diorg pun berjerebu

Dengan air kena catu (tmpt kami belum lagi)
Dengan cuaca berjerebu
Bila panas, nyamuk pun kemain banyak - riso denggi plak

Macam-macam

Jaga diri jaga kesihatan
Banyakkan minum air masak

Dugaan drp Allah nak uji hamba-hambaNya
Berbaik sangka dan bersyukur...
Sekurang-kurangnya ada yg lagi perit, lagi teruk, lagi besar musibahnya banding ngan kita

Walau tak kena lagi kat tempat kami (air dicatu)
Tapi kerisauan tetap melanda, huhu :(

Terus berdoa semoga Allah turunkan hujan
Moga segala dugaan cepat berakhir

Ps: jerebu di luar, jerebu di 'dalam'

Ps: ehhh kata tadi, 1 entry per day? haha, cannot tahan maaa :P

13 comments:

Sue-Rya Qistina berkata...

hubby whatsapp bgtau tadi kat area rumah kami tu pun jerebu teruk. kesiannya sbb ada baby ni kan, mmg nak kena jaga betul2. malam2 mmg panas yg amat, apatah lagi siang. dok rumah kampung pulak tu. paham2 je la panas siang mcmana. huhuhu. semoga Allah permudahkan segala urusan kita dan turunkan hujan bagi memulihkan keadaan ini. amin amin

Rizziela berkata...

kat area sini pun sama..jerebu teruk..byk bangunan yg x nampak

syawalsimpsons berkata...

kat putrajaya sekarang ni tak tau, sebab sue tak kuar opis pon arini..moga ada la sinar untuk kiter kan...

syawalsimpsons berkata...

kat putrajaya sekarang ni tak tau, sebab sue tak kuar opis pon arini..moga ada la sinar untuk kiter kan...

eima berkata...

kat putrajaya ni hari2 berjerebu ....
hari² bau asap tak kira mlm atau siang .. ptg paling teruk .. pg2 nampak jugak langit biru ...
belah dengkil/sepang asek terbakor je cam ne tak jerebu .. cuaca panas mudah sgt terbakar ...tambah² berangin lagi mudah merebak kebakaran .. kesian kat bomba sepang asek berkejar padam api je kejar diorg ....

dalila berkata...

Alhamdulillah..putrajaya smlm ujan..tp tghari td mcm jerebu sket..harap2 kejap je la..risau kt bdk2 je..

Pn. Zana berkata...

ish memang pun. jerebu. harap ada hujan la hari ni.

nak bgtau promo ESP sedang berlangsung. bagus untuk anda yang tgh nak slimming. saya miss sasu adalah mentor diet anda. contact saya. 012- 985 1718 tq..:)

:: Mrs.Eady :: berkata...

tempat kami dah la kene catu jerebu pulak..

mama tisya berkata...

mmg jerebu skarang...kt opis ni pn baru jenguk luar..jerebu truk gk...hrp2 ujan turun la kurangkn jerebu

mamaarifakeem berkata...

Mujur petang ni hujan turun juga.. risau tgk jerebu yg teruk sgt :(
Dugaan kecil dr ilahi spy kita ingat akan Dia..

Lily@MamaZaraZareef berkata...

tuhla..weken baru ni balik kampung perasan gak mcm cuaca lain macam..siap bau asap lagi tuh..huhuhhu..kat kuantan plak nmpak masih cerah lagi..maybe sbb few days lepas ada hujan kan..

mummy_ayu berkata...

tu la..teruk jerebu sekarang nie ...kan?

el berkata...

kat penang ni pun teruk gak jerebu
iols igt sbb kebakaran yg diorg buat kat jambatan baru tu..maklumalah diorg nak wat tapak pembinaaan baru..adalah tu nak wat apa2 tu..dgn cuaca panas..jerebu adoiiii..hati2 uols..jaga kesihatan..mnm air putih byk2 ea

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...