05 Februari 2014

Settlekan Hal Pertukaran Sekolah Rendah Zakwan

Hari Khamis lepas, PapaZN dah start cuti CNY
Hari Khamis tu jugak memang dah plan, nak settlekan hal sekolah Zakwan
 Tapi tu tahun lepas!
Disebabkan kami dah berpindah ke Klang
Makanya terpaksa la uruskan hal pindah sekolah jugak
Walaupun masih awal lagi
Tapi rasanya better la settlekan awal-awal
Idok le pening kepala di kemudian hari nanti, huhu!

Ini pun dah pening dah kami laki bini!
Tapi dari sudut lain, dapat la timba pengalaman baru kan
Kalu idak, tak merasa la nak jejak PPD Daerah, haha!

Sebenarnya, kami taktau prosedur nya cemane
Tu pasal kami nak settlekan awal-awal
Takut kang bila dah last minute, macam-macam plak hal jadi - lagi haru!
TQ pada Chekgu Azrine sebab ada bagi info sedikit sebanyak :)




Lepas hantar Zakwan pi tadika, kami terus gerak ke Shah Alam
Pi breakfast dulu kat area sana, pastu baru gerak ke sekolah yang Zakwan pohon dulu
Naseb baek kerani-kerani sekolah masih kerja lagi
Kalu tak 'masak' gak kami dari jauh datang tapi takde hasil, huhu!
Rupanya cikgu-cikgu ngan pelajar jek cuti... ;)

Tujuan asal nak ke sekolah tu sebab nak batalkan cop kat belakang surat beranak
Sebab dah tak jadi nak sekolah kat situ, tu yang nak batalkan...
Tapi, kerani cakap kena update kan status kat sistem online tu dulu
Means, kena update daerah baru & sekolah baru yang dipohon

1 hal kami kena cari cyber cafe yang bukak pagi-pagi tu
Time tu baru pukul 9 pagi, padahal kedai biasanya bukak jam 10
Tawakkal jek la... Naseb ada CC yang dah bukak awal (tapi belum mula beroperasi)
Sebab ksian kot kat kami, diorang benarkan jugak la kami gunakan PC

Bila nak update status kat sistem online tu, bleh plak dah 3 kali kemaskini katanyaaaaa!
Untuk makluman, lepas dah 3 kali kemaskini, takleh ubah apa-apa lagi k!
Nape la gatal sangat tangan MamaZN dok klik kemaskini tu duluuuuu!
Dah 1 keje plak dah taktau nak buat cemane, uwaaaaa!
Takut kena marah dengan PapaZN jek, huhu! =/

Patah balik pi sekolah tadi...
Then kerani tu cakap kena maklumkan pada sekolah baru yang nak dipohon tu dulu
Sama ada boleh register kat sana atau tak
Sebab risau kalau-kalau dah takde kekosongan
Bila sekolah baru tu kata boleh register lagi, baru datang semula untuk batalkan cop tu
Sudahhhhh... 1 hal pulak nak kena patah balik ke Klang pulak
Yang kami ni kan takde pengalaman, pengetahuan pun takde
'Lurus bendul' jek la ikut kata kerani sekolah tu, hukhuk =/

PapaZN nak settlekan hari tu jugak
Sebab kalau boleh dia takmo amik cuti 
Almaklum, pekerja baru - kena la jaga reputasi =p
Berulang la kami ke Klang semula...
Pegi pulak ke sekolah baru yang nak dipohon tu
Kerani sekolah baru plak cakap,
Tak boleh ni, ni kena ke Pejabat Pendidikan Daerah Petaling Perdana
Inform kat PPD
Lepas dah inform PPD kena pulak ke sekolah lama untuk batalkan cop
Baru kami boleh cop surat beranak anak puan ni...

Grrrrr! Salah dapat malumat!
PapaZN dah mula bengang dah
At least kalu kerani sekolah terdahulu tu kata kena ke PPD Petaling Perdana
Takyah la kot kami balik Klang dulu kan
Huhu!
Takpela, pengalaman berurusan dengan macam-macam ragam orang
Layankan aje la... T____T

Dah alang-alang, tunggu la Zakwan balik sekolah dulu
Petang pas Zohor baru ke Shah Alam semula


Pejabat Pendidikan Daerah Petaling Perdana ni kat Seksyen 19 Shah Alam
Landmarknya ada bangunan CIAST kat hiway LKSA tu


Ke sana la kami nak settlekan masalah yang takleh update secara online tu
 Kat PPD, pegawai tu cakap senang citer dia resetkan aje maklumat
Pastu isi dengan maklumat yang baru
Fuhhhhh! Lega rasa...
Cari CC, isi maklumat baru, print then tunjukkan pada kerani sekolah lama tu
Tujuan nak tunjuk tu sebab nak kan pembatalan cop tu jek sebenarnya
Bila cop tu dah batal, baru bleh dapat cop sekolah baru tu
 
Tu pun tak settle lagi sebenarnya
Tak larat dah nak ke Klang semula
Lagipun memang tak sempat dah sebab time tu dah pukul 4
Nak gerak ke Bangi plak sebab cadangnya PapaZN nak jumpa kakak dia

Memang hari yang memenatkan!
Penat berjalan ke sana ke mari...
Nayli la kesian ikut jek ke mana-mana...
Korang baca pun penat gak kan? Hahaha!
(pada yang membaca dr awal hingga akhir la, hikhikhik =p)


Budak ni la penyeri suasana hari tersebut.... ^_^
Behave jek, good girl sangat, hehe


Lama dah tak mengarang panjang-panjang camni, huhu!
Harapnya ada la sket info pada yang ada problem cam kitorang ni
Nanti la kot ada masa, MamaZN buat entry baru 
Utk mudahkan kawan-kawan yang ada masalah cam kami
Ni saje la nak citer pengalaman kami sendrik
Dah hal anak sendrik kan, takkan nak suruh orang lain plak yg tolong settlekan...
^_^

25 comments:

Chekgu Azrine berkata...

Rumit jugakkan..tp dulu akk xperlu pergi PPD pun msa dh dftr ank akk kt SK Tg Malim..trs je batalkan cop kt blkg surat beranak..trs pegi sek yg dia sek msa tahun 1 tu..mgkn sbb skg sistem online..so agak rumit sikit kan

Gieyana berkata...

Kak G ms tukar sek nureen dulu x yh g PPD..just daftar jer kt sek yg kita nk tukar tu..then bila bln 10/11 camtu just follow up nm samada ada or x der ja..x th ssh2 cam Nad psl nnt semua sekolah yg kemaskini. Utk sek yg first tu lak nnt dorang akan call tnya nk terima tawaran or x jer..:)

Sue-Rya Qistina berkata...

yg baca ni pun dok bengang sbbnya kerani yg sekolah lama tu pttnya bagi la maklumat yg tepat dan betul. kalau xtau, tanya kan bagi pihak ibu bapa kpd PPD tu. huhuhu. sian korang, x psl je nak kena buat kerja 2-3 kali.

aritu masa kakak tukar sementara kat sekolah melaka pun sue g PPD kat seksyen 19 ni jugak. seb baik mmg dah tau office nya kt mana. hehehe.

nad pindah klang kt sebelah mana?

Adlin Mohamad berkata...

nak tukar sekolah yg lum sekolah lagi pun payah kan ..banyak tempat kena gi ..

el berkata...

tulah mmg penat bab2 tukar sekolah ni kan..dah lah 1st time..
ritu iols pun nah jd gak ms nak daftar pra sekolah abg danish...pergi sekolah..sekolah ckp p PPD..bilal p PPD..theyol kata kena pi sekolah tu nak register..ha hambek..geram mmg geram gak..sbb x tau mn satu maklumat yg betul..last2 diorg ckp salah bg maklumat sbb igtkan untuk darjah 1..pulakkkkkkkk mcm2 hal..

Iela Fazielah berkata...

aduhai...leceh ea nak tukar sekolah....

amiey lee berkata...

Nad tq so much..bg info byk mcm.ni..kta thun ni baru nak dftarkan sekolah..tapi dia sekolah 2016 huhu

amiey lee berkata...

Nak daftar sarah punya sekolah plak

amiey lee berkata...

Nad tq so much..bg info byk mcm.ni..kta thun ni baru nak dftarkan sekolah..tapi dia sekolah 2016 huhu

Falsya berkata...

Ya Allah..kelam kabut jadinye..kesian nad ngan papazakwan..khamis lps pun falsya kelam kabut..nak settle kan hal kete..lebih kurang mcm nad la..org tuh bg salah info..time tuh pasal nak matikan insurance..nasib baik la mok mok kol direct branch tuh tanye..kalau x mmg kiteorg pun kehulu kehilir jugak..haiihhhh..

MamaYatie berkata...

renyahnya..huhu..apapun lega dah settle kan...

syawalsimpsons berkata...

sue yang keje kat KPM pon pening gak ngan prosedur ni..tp tak pe la nad, semua tu pengalaman kan...at least akan datang kiter tau macam mana kan lepas ni melainkan dorang tak ubah lagi prosedur nya

♥cikmOt♥ berkata...

hal hal petukaran sekolah memang renyah sikit...

tapi comel ah rambut nayli...
akak suka potong straight depan cam gitu...comellll

ch@ berkata...

prosedurnya banyak. nak kena daftar cepatla kan. nnt takde kekosongan payah pula. tapi, takpe ke Auni baru lima tahun. insyaALLAH dua tahun lg pun masih jua disini.

cikgu naman berkata...

kadang² benda macam ni terlalu banyak birokrasi..

so better call dulu kot tanya

p/s : ada gathering blogger yang best 8/3 ni. Lucky draw best..dapat baju lagi

boleh baca di http://www.cikgunaman.com/2014/02/tak-pergi-sbb2014-rugi.html

lizz berkata...

Macam2 halkan..kan ker mudah diaerang buat siap2 info kat kita apa langkah yang perlu kita buat untuk proses penukaran sekolah cam ni...leceh sangat..nak kesana kemari...sabo jerla...

mama tisya berkata...

ok lg penat b4 zakwan start sek...sbb blum bli buku,peralatan, badge...mcm tisya ni dh start sek if nk tkr sek bole tahan leceh gk...tktau la jd ke tk tkr sek...tisya punya kena isi form dr sek skarang kena bw ke pej pendidikan lps tu tgu la result...tp kalo jd tkr byk gk ler nk kena bli blk buku tulis, badge...huhuhu

Azura Aziz berkata...

oh, baru tau sikit2 pasal daftar sekolah ni. Adam belum daftar lagi sbb tahun ni baru masuk 5 tahun.

eima berkata...

la kesian nye ... nenanti tanya je kawan2 hang yg kat KPM ni kan ade ... tu sue jemah kan ade ... hihi suruh die cari info dulu .. kiki

Fiza Rahman berkata...

Siannya nad ulang alik. Patutnya kerani tu bagi lah inform yg betul. Leceh juga tukar skolah ni kan.

Zura@Iwan berkata...

mmg penat lah bc n3 nad ni..
mcm mn rasanya penat ke sana ke mari kan..adeiii

alhamdulillah dh settle ye nad..

nayli seb baik behave je..idak lg penat kan..hehe..

Eliss Mie berkata...

padahal x rumit pun kan. sebab tersalah maklumat ajer. kesian korang ni. prosedur tak jelas diorang ni. sek kt mana tu nanti?

ALoNa CintamaniszLite berkata...

Mmg susah prosedur nak tukar sekolah ni kalo tak bernasib baik.
Kalo bernasib baik...ok jer berjalan lancar, hehe..

Akak tak penah ler lagi merasa urusan gini utk anak sendiri. Takat tukar dari sekolah biasa ke mrsm tu aje la. Tapi penah merasa buat urusan ni utk anak sedara belah somi akak ni. Gi PPD...gi sekolah menengah yg dia nak tukar tu..sebab mak dia dok Batu Caves dan uruskan urusan kat sana, huhu. Tapi ok jer, takde masalah pun.

Admin Kbey berkata...

Ingin mencari homestay berdekatan CIAST Naga Shah Alam? Bolehlah tempah homestay kami dengan kadar yang rendah. Layari blog kami untuk keterangan lebih lanjut di http://onlinebookinghomestay.blogspot.com

abahomestay berkata...

Ingin mencari homestay berdekatan CIAST Shah Alam? Bolehlah tempah homestay kami dengan kadar yang rendah. Layari blog kami untuk keterangan lebih lanjut di http://onlinebookinghomestay.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...