11 Februari 2014

Berkonvoi & Bercuti Ke Gerik!

Jumaat malam sampai Teluk Intan, umah PapaZN
Sabtu pagi-paginya kami dah nak bertolak ke Gerik
Nak pi melawat kakak PapaZN 
Berkonvoi 2 buah kereta dengan adik PapaZN (bawak MIL & FIL)
Sambil melawat, sambil bercuti jugak la kekdahnya ;)


Budak-budak ni happy sokmo bila diajak bergambo
Padahal mama dia asek menjerit jek dalam kete tu suruh depa berenti gado, huhu!



Masuk hiway kat Ipoh Utara pastu amik exit Kuala Kangsar
Bayar tol RM3.50
Lalu la kat Terowong Menora tu
Budak-budak ni kemain excited dapat masuk terowong
Macam tak penah masuk je kekdahnya, haha!
'Sedia, sedia... Dah nak malam!!!' ~ Zakwan jerit =p




Keluar exit Kuala Kangsar tu, jauh lagi perjalanannya ;)
Ingatkan dah nak sampai, haha!
Kena lalu Lenggong - bandar Pra Sejarah dulu
Tak sempat nak melawat 'Perak Man'
Takpe, next time! ;)

Sepanjang jalan tu jugak banyak la gerai kecik-kecik
Jual ikan pekasam
Memang kat sini la pun asalnya ye ;)
Trademark orang Lenggong ;)

Paling latest kami lalu Gerik ni masa balik dari Kelantan akhir tahun lepas
Tu pun perjalanan waktu malam
Kali ni baru la dapat menikmati perjalanan sebetulnya sebab jalan siang-siang ;)
Merasa gak stay 1 malam duduk dalam ketenangan kat pekan koboi ni
Takde hiruk pikuk bandar besar ;)
Kul 9-10 suasana pekan dah sunyi, hehe
Memang best!


3 jam dok dalam kereta
Akhirnya sampai gak di Gerik, yeay!


Kami singgah Masjid pekan Gerik dulu
Sebab nak tunggu kakak PapaZN amik kami :)


Zakwan kata ni gaya Wolverine... Kuku panjang jek takde =p


Tak sampai 10 minit pun menunggu, kakak PapaZN dah sampai
Bertolak la kami ke rumah nya
Alhamdulillah selamat dah sampai
ZakwanNayli pun seronok dapat jumpa sepupu dorang
Ke hulu ke hilir asyik nak bersama je, huhu =p


Tengok Nayli, tangan je buat 'peace', mata ke arah lain =p


Orang kata Gerik ni takde apa yang best
Orang tau Gerik ni pun sebab salah satu laluan nak ke Kelantan
Sebelum pegi sana, sempat la MamaZN google jap, haha!
Rupa-rupanya banyak je tempat-tempat menarik utk dilawati
Kebanyakannya, air terjun, sungai dan tasik
Teringin gak nak pegi, tapi sebab tido 1 malam je kan
Mana nak sempat buat semua benda
Lagipun, masa yang ada tu lagi syok kalu dok bersembang sesama keluarga ;)
Lama dah kot tak berkumpul camtu
Tu pun 'ahli jemaah' tak cukup lagi
Kalu cukup, lagi havoc! 

In shaa Allah, ada masa lagi ni...
Boleh ajak PapaZN ke sana lagi
Kot nak lajak sampai ke Kelantan ke kan, hehehe
Dah dekat dah sebenarnya ;)


 

14 comments:

:: Mrs.Eady :: berkata...

best nyer ade kg :)

Gieyana berkata...

Jauh gk tu nad dr gerik nk g kelantan..kebas vontot layan lap..ekeke

anak Wan Salleh berkata...

kampung mira tu :) gerik best, kalau ada nak cuti, pergilan banding, belum forest ke.. air terjun kat lawin tu.. sejukkkkkk

el berkata...

kuala kangsar tu kampung el
gerik tu ramai lah sedara mara kt situ
kakak ipar pya kampung pun kat gerik gak..ntah2 kita ni pun ada bau2 petai kut hahaha

Gieyana berkata...

Dr penang ke gerik dkt jer...sejam stgh cmtu..borink atas bukit bukau tu ja haa..kematu vontot tu bkn apa..psl jem dr kb nk ke jeli..

syawalsimpsons berkata...

lama tak singgah gerik...bestnya

Cho Zila berkata...

dulu masa duk ipoh laluan ni memang peberet sebab nak gi kelantan.. memang layanler pemandangannyer.. tapi dulu jalan tak senang macam sekarang... masa nak buat jalantu mencabar gak perjalanan ... lepastu semuapun lebih senang .. tapi grik still jauh gak...

eima berkata...

gerik aku penah lalu je dari jeli ..pastu singgah tasik banding

Zura@Iwan berkata...

kak penah gi gerik..
tp kelantan blm smpi..hikss

best tu..jln2 kan..
berkumpul family..
tk per nex time dtg lg
siggh tmpt menarik plak..

lia berkata...

ktorg lalu gerik kalau nak lari dari jammed kat highway he3

Lily@MamaZaraZareef berkata...

Ceria sokmo zakwan n nayli ni..geram tgk..hikhikhik..

mamaarifakeem berkata...

Suka tengok nzyli yg happy sokmo bila bergambo tuu.. akeem susahnye lahhhh nak layan..ngee...
Lama tk g grik, dl kakak k.eina duduk sana, sllu la jd tmpt persinggahan wktu cuti belajo matrik kt perak dl...skrg dia dh pindah.. ooh rindu...

ALoNa CintamaniszLite berkata...

mmg bosan sket perjalanan dari kuala kangsor nak ke gerik ikut hiway kuala-grik tu. tu akak kalo nak gi pengkalan hulu dulu tak suka ikut situ. akak lebih suka ikut kulim-baling. jauh pun jauh. Angah akak ni mujur ler kat lenggong aje. Tapi mrsm gerik pun dari f1-f3 aje utk menengah rendah. Masa mintak utk akis dulu..dari 5 pilihan utama..gerik xde pun dlm senarai, huhu.

Gerik ni utk orang ada kecik biasa2 aje laa. Tp kalo utk aktiviti orang dewasa byk jgk. ada empangan, ada tasek, ada air terjun. Dan permulaan sungai perak pun dari gerik rasanya..sampai ler ke teluk intan tu, hehe.
Dan ada satu gunung kat sana yg tak berkait langsung ngan banjaran titiwangsa, hehe.

QasehnyaRania berkata...

kuala kangsar.. hihi.
mmg jauh pon dri kk nk ke grik. pernah skali pi anto adik ipar blk kolej komuniti. kebas vontot dok lam keta..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...