14 Februari 2014

Antara WORKING MOTHERS & STAY-AT-HOME MOM

Pernah tak dengar mak-mak yang bekerja cakap,
'Best la dok umah, dapat tgk perkembangan anak-anak setiap hari' 
Pastu ada pulak mak-mak yang dok umah membalas,
'Yang kerja la best, merasa pegang duit sendiri, tak payah mintak kat suami'

Ada tu mak-mak surirumah yang beri pendapat tak kena tempat bila berkata,
'Tak payah la kerja teruk-teruk, baik jaga anak kat umah tu daripada hantar kat pengasuh'
Dan ada jugak mereka yang berkerjaya membalas,
'Eee, penat-penat je blaja tinggi-tinggi tapi akhirnya dok terperuk kat umah jugak' 

Rasanya dah sampai masanya kot
Kita mak-mak ni berhenti membandingkan antara kedua-duanya
Berhenti untuk beri pendapat sesama sendiri tentang hal rumahtangga orang lain
Sebab kita sebenarnya tak berada di tempat orang tu
Rezeki masing-masing
Tak perlu kot nak bertikam lidah bagai
Sebab di akhirnya, kita semua adalah sama
Masing-masing adalah ibu yang inginkan kesejahteraan dalam membesarkan anak-anak
Yang inginkan yang terbaik utk kehidupan anak-anak
Cuma caranya sahaja yang berbeza
Terpulang pada kemampuan keluarga masing-masing

Apa yang penting sekarang ni
Saling memberi motivasi antara satu sama lain lagi bagus 
Daripada comparing each others
Takde faedah pun

*sekadar pendapat peribadi*

p.s : please, please... baca dulu artikel kat bawah ni dulu sebelum berikan pendapat anda ;)

***********************************


 Cuba la baca artikel ni
Moga kita sama-sama terbuka hati dan bermuhasabah diri


A Letter from a Working Mother to a Stay-At-Home Mother, and vice versa



Dear Stay-At-Home Mum
Some people have been questioning what you do at home all day. 
I know what you do. I know because I’m a mum and for a while I did it too. 
I know you do unpaid work, often thankless work, which starts the moment you wake up, and doesn’t even end when you go to sleep.
I know you work weekends and nights, with no discernible end to your day or working week. 
I know the rewards are joyous but few.
I know that you seldom have a hot cup of coffee or tea. 
I know that your attention is always divided, often diverted from a moment to moment basis, and you cannot ever count on completing a task in the one go.
I know that you probably don’t get any down time when you’re on your own at home, unless you have a single child who still naps in the daytime.
I know the challenges you deal with daily, usually with no peer support or backup. 
The toddler tantrums, the toilet training accidents, the food battles, the food on the floor, the crayons on the wall, the sibling rivalry, the baby that never seems to stop crying. 
I know how the work seems incessant, like an endless cycle – you shop for food, prepare it, cook it, attempt to feed it to your children, clean it off the floor, wash the dishes, and repeat in three hours. 
I know you fantasise about having an hour to yourself to eat your lunch in peace, or about having an afternoon nap. 
I know you sometimes wonder if it’s all worth it, and feel envious of your friends who are having coffee breaks at work. 
I know that sometimes when your partner gets home in the evening after his work is done, he wants to put his feet up exactly when you need a break the most, and this can bring you to tears.   
I know that you are misunderstood by so many who do not appreciate the difficulties of caring for small children on your own, all day, and refer to you as joining the “latte set”. 
They imagine you spend your day sipping coffee while your children play quietly. 
I know you miss your financial independence. I know you feel amused and sometimes annoyed when others proclaim “TGIF!” because to you every day is the same – there is no Friday, no break from your job. 
I know that many people do not understand that you work – you simply work an unpaid job at home. 
SAHM, I don’t know how you do it. 
I admire your infinite patience, your ability to face each day cheerfully and bring joy into your children’s lives even when they wear you down. 
I admire your dedication to being a constant presence in your children’s lives even if it isn’t always easy. 
I admire the way you work without expecting any reward – no promotions, no fame, no salary. 
I know you want your children to feel important and loved, and SAHM, you do this the best.

I just wanted you to know that I understand. We’re both mothers. And I know.
Love from the trenches
Working Mum



Dear Working Mum
I know you sometimes get judged by others for leaving your children in the care of others to work.
Some people imply that you don’t love your children as much as us SAHMs do, and that it’s best for children to be at home with their mothers. 
How can they say this about you? 
I know you love your children just as much as any other mother. 
I know that going back to work was no easy decision. 
You weighed up the pros and cons, long before you conceived a baby. 
It has always been one of the most important decisions of your life. 
You thought about this even while you were in high school and were choosing subjects for Grade 11.  
I see you everywhere. 
You are the doctor I take my children to when they are sick. 
You’re my child’s allergist, the one who diagnosed her peanut allergy. 
You’re the physiotherapist who treated my husband’s back. 
You’re the accountant who does our tax returns. 
My son’s primary school teacher. 
The director of our childcare centre. 
My daughter’s gymnastics teacher. 
The real estate agent who sold our house. 
What sort of world would it be if you hadn’t been there for us? 
If you had succumbed to the pressures of those who insisted a mother’s place had to be in the home? 
I know you weigh up every job to see if it will suit your family. 
 I know you wake up an hour before everyone else does, just so you can get some exercise done or some quiet time. 
I know that you have attended meetings after being up all night with your toddler. 
I know that when you come home in the evening, your “second shift” begins. 
The nay-sayers don’t understand that you run a household AND hold a job. 
You come home, cook dinner, bath your children and read them stories. 
You tuck them in and kiss them goodnight. 
You pay the bills, do the grocery shopping, the laundry, the dishes, just like every other mother does. 
I know that you often feel guilty about having any more time away from your children so you sacrifice your leisure time. 
I know you can’t bring yourself to take a “day off” for yourself when your children are at daycare. 
I know you accept that work is your “time off” for now. 
I know that when you are at work you don’t waste a single minute. 
I know you eat your lunch at your desk, you don’t go out for coffee, and you show complete dedication and concentration to your job. 
You chose to be there after all. You want to be there. 
I know how discerning you are about who is looking after your children, and that many long daycare centres offer excellent care. 
I know you only leave your children in a place where you confident they are loved and well looked after. 
I know that you spend many days caring for your children at home when they are sick, and sacrifice your pay. 
I know that you secretly enjoy these days, and revel in being able to be with your children. 
I know that sometimes you feel guilty about not being there all the time. 
But WM, I know this. 
You are setting a wonderful example to your children. 
You are showing them that a woman can have a career, contribute in some way outside the home, and still be a loving mother. 
You are showing your daughters that they can do anything they want to do in life. 
You are displaying strength, endurance, dedication, tenacity, and you do it with so much joy and love.

I just wanted you to know I understand. Because we’re both mothers.
Love from the trenches
Stay-At-Home Mum

35 comments:

Cik Jue berkata...

bagus nad sharingnie...
setiap orang ada pendapat sendiri...

syawalsimpsons berkata...

pada sue, jadi house mom at home adalah kerja yang paling mulia n susah berbanding working mom kan...entah la...apa yang pasti semua ibu kan...motif yang sama kan....

Karya Mahirah berkata...

saya kalau diberi peluang mahu berenti kerja tapi keadaan tidak mengizinkan dan perlu bantu suami juga.. huhu

Karya Mahirah berkata...

saya kalau diberi peluang mahu berenti kerja tapi keadaan tidak mengizinkan dan perlu bantu suami juga.. huhu

bibi yusof berkata...

good article...
kdg kdg dapat jugak comment drpd org org yg tk phm.. yg berkata ... tempat sebenar isteri adalah di rumah jaga anak anak.. sampaikan.. ade yg ckp.. tk cukup sgt ke husband yg cari duit sampai isteri kene keje.. sampai hati ke hantar anak anak kat nursery..
sesetengah pihak ingat.. si isteri ni saja saja nak bekerja sebb nak hidup mewah.. not necessarily like that pon..
ade sbb kenapa si isteri bekerja.. dont simply judge the people kan..

how i wish i can be stay at home mom, take care on my own kids.. one day maybe.. keep praying! :)

Mama Lynd berkata...

Makcik setuju..
Siapa pun kita.. kat mana pun kita..
kita masih EMAK/IBU/MAMA/Mommy..
Punya naluri yang sama..
Mahu Yang terbaik untuk yang tersayang..
Walaupun cara kita berbeza..

MamaYatie berkata...

zaman skrg kan dah ada WAHM(working at home mom). Jgn heran ibu tak mkn gaji tp yg jd jutawan senyap...org mentaliti kelas bawah je look down kt SAHM kot..akak berada dlm satu group ni,most of them tak mkn gaji tp ada generate income sendiri..inspiring tau..Insyaallah sedang bersiap2 ni, nak duduk umah jugak...hihi

Cho Zila berkata...

pada akak dependslerkan.. macam akak kalau diberi pilihan nak juga jadi suri rumah tangga sepenuh masa.. tapi kalau akak cuti misalnya tapi cuti yang duk rumahler bukan cuti berjalan .. rasanya akak prefer gi kerja..
memang masa cepat sangat berlalu.. ingatkan satu haritu macam2 boleh buat tapi hampeh... last2nyer akak terfikir masa aku gi kerja benda cam gini aku boleh buat wlaupun tak sempurna.. oh tidak.... penat.. dan seharusnya lebih prefer pi kerja..
jadi tak perlu kata apa2lah.. dua2pun ada baik dan buruknya.. jadi apa pun kena ingat inilah jalan yang telah ditentukan oleh Allah swt...

Mama Balqis BluePinkBaby berkata...

kalau diberi peluang nak jadi surirumah jer tp keadaan x mengizinkan...harus membantu suami meningkatkan ekonomi keluarga.

el berkata...

lau iols..iols nak benti keje
dok umah jaga anak2..pas2 boleh wat keje partime kat umah..skun ni rmi yg dok wat cam tu..lau keje mkn gaji mcm2 mslh yg ada..kena timing..keje kena ontime mcm2lah..headache ngan boss ngan staff..mcm2 kerenah
tp wat ms skrg ni biarlah iols keje dulu..sbb anak2 masih sekolah..n hat lam perut nak pakai duit lagi..so kurang x byk dpt kurangkan beban suami :)

msredcheesecake berkata...

dua2 ada best ada tak best... personally akk lebih suka dok umah jaga anak...

Petak Bunga berkata...

sy pun nak duk rumah jg anak jugak..
tp pendapatan kami masih tak mampu. kena keluar bekerja. one day memang niat nk jd fullhouse wife.. tp x taulah bila.

mamaarifakeem berkata...

Bergenang pulak air mata ibu bekerja ni..huu..
Apapun ia, kita tetap seorang isteri dan ibu... semua yg kita lakukan adalah utk keluarga tercinta dn kita pilih itu sbb itu pilihan yang ada dan jalan yang Allah tunjukkan, sampai 1 ketika, semua pun akn bergelar SAHM. :-)

Azura Aziz berkata...

bagi pendapat Alycia, semua org ada sebab kenapa dia bekerja. Bekerja ke tak bekerja, fitrahnya adalah sama utk pastikan keperluan suami dan anak-anak terbela. mungkin cara apply yg berlainan bergantung pd individu. just my opinion.

Chekgu Azrine berkata...

Setuju..bekerja atau tidak kita sbg ibu punya mtlmt yg sama..semua nk yg terbaik untk fmily memasingkan

Adlin Mohamad berkata...

yup kita pernah cakap bestnya dok umah x keje jaga anak sendiri tgk anak besar depan mata ..tp apakan daya kalau keje sorang x cukup berkerja demi masa depan anak2 ..tp insyallah satu hari nnt mmg akan benti keje jaga hal rumah tangga je

mar lia berkata...

Ibu : d hati sentiasa anak2 wpon siapa kita... Setiap individu ada masalah sendiri... Kan kan kan...

BBW 2 kita p dulu hari sabtu lps subuh... Mmg lenggang tp by da timr nk byr dlm jam 9 tu... Org da sendat hu3

Sha@Mama Tina berkata...

betul lah nad.. setiap dari kita ada pendapat & alasan sendiri kenapa bekerja or tak bekerja. Dri sendiri pernah lalui kritikan2 pedas bila dikata amik degree hanya untuk jaga anak kat rumah. pedih tp kita tau apa kita buat. tak perlu nak cerita semua pada orang..

bekerja atau dirumah kita tetap seorang ibu.. tanggungjawabbya tetap sama walau di ceruk dapur atau diatas kerusi ofis.. :)

semoga yang terbaik buat keluarga kita semua ye :)

mama tisya berkata...

rezeki masing2 kn...apa keputusan yg dipilih samada nk berkerja or tidak hanya mereka yg tahu...tp kdg2 mulut2 org ni yg tk reti nk phm..suka nk ckp mcm2 negatif kn...cthnye...ko ada degree tp ko nk wat bisnes kek je...cz ada terbaca status kwn akk gtu la..die skarang mmg ada kedai kek sdiri...kiranye die byk ms jugak ngan ank2 bila urus bisnes sdiri

Zura@Iwan berkata...

thks 4 sharing nad

betui la nad
masing2 ada haluan mereka
rezeki masing2 kan..

ibu mn yg tk mau jg ank sdiri..
tp dgn keadaan atau sbb2 sdiri tk dpt nk buat cm tu

dan ibu yg duk kt umah jg anak pon, sbnrnya ada sbb mereka tsendiri..

so jgn salahkan keadaan...ini semua telah ditetapkan oleh Allah swt..

cuma kita manusia kena ada usaha, berdoa dan tawakal...

ps; ok nad..apa2 nad whatsapp kak ye..

eima berkata...

sama je sebenarnye ... ada penat dan perit nye ..

cam yg kat rumah lagi penat dr yg bekerja kat pejabat ....
klu aku cuti mcm2 buat ... klu kat pej biasa je ... tu aku la ...org lain aku tatau ...

tp aku respek sape yg boleh dok rumah .... mampu uruskan semua ... satu rumah kot nk kena jg anak2 lagi ...masak lagi ....

Iela Fazielah berkata...

betul tu nad.. akak pun setuju.... bg akak... kalau kewangan xde masalah... suka berkawan.. suka social life... nak berjalan sana sini... dpt suami sporting... pasal kerja atau x itu bkn mslah... sbb kerja or dok rmh... tugas harian sama je... dok rmh buat keje gak (jaga anak n memasak xberhenti), lebih kurang dpt berbelanja lebih je bila ada duit sendiri... kan...

Lily@MamaZaraZareef berkata...

dah lame sbnrnya rasa benda yg sama..kadang ibu bekerja ngan ibu suri rumah ni ada berbeza pendapat kan..tapi tak tau nk luah mcm mane tkt ada yg terasa..hihi

apepon, pendapat nad tu kite setuju sgt..dan sbnrnya kite respect sgt surirumah2 yg ikhlas berhenti/tak kerja demi menjaga anak2..cuma skang ni kadang selalu kecik ati bile ada ibu2 yg bekerja dari umah sukaaaaaa sgt memerli2 ibu bekerja kata tak syg anaklah, tinggal anak umah pengasuh lah apelah..haihhhh..lebih baik diorng mendoakan yg baik2 jek utk ibu bekerja ni kan..>_<

Sidratul Muntaha berkata...

Respect each other.meh keje technician mcm kami ni.ari2 hadap mesin...pump hydraulic dgn tubes2.besar cita2 nk dok umah fulltime.msk on time.sambut laki blik.jaga pelajaran anak2.baking n cooking to max.smbil bisnes baker tu.haih..apekan daya..utangku byk lagi.huuuu

Myra Jay berkata...

Myra yg blom rezeki punya anak pun da ada keinginan nak berenti keje.. :) hehee
insyaAllah bila bisnes da stabil memang nekad nak berenti :D

Myra Jay berkata...

p/s : Asam keping tu kalau bila2 kami balik kampung baru ada tau :)
Power bank da lama tak restock kak, yg ada pun untuk GiveAway je :D

::NureeN:: berkata...

:)
stuju ngan pendapat mamaZN..
apa2 pon buat yg terbaek utk family kita kan..
terbaca komen kat blog el td
pasal toy museum ek
dh tutup lama dah, tp x sure plak kot pindah kat tmpt lain
nureen pon terjah dulu..
thn 2010
http://nureenasir.blogspot.com/2010/07/toy-museum.html

mamawana berkata...

Assalam
Singgah petang. Selamat bertugas.

fieda berkata...

msg2 ada pendapat tersendri kan nad..dn semua ni rezeki msg2

lizz berkata...

sangat setuju...setiap orang ader pendapat memasing...dan pilihan memasing...yer dak...sayaa yang kejer nih memang rasa nak jek berenti jaga anak seronok..dapat anak membesar depan mata...tapi tu lakan ader tuntutan lain yang nyebabkan saya kerja dulu..tapi memang pasang angan2 nak jadi suri rumah...insyaalah moga termakbul...

~aSHa~ berkata...

betul nad.....kita di dalam suasana yg berbeza....mmg kalo ikut hati nak jaga anak sendiri...dan juga pegang duit sdri...kadang2 kita terpaksa pilih.... dan membuat keputusan mengikut suasana family kita...xboleh nak banding2... sebab periuk berbeza2...

Muhammad Taufiq berkata...

Hye, saya suka baca blog awak, baru-baru ni saya ada buat blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

mummy_ayu berkata...

setuju sangat2...both ada pro & con nya..
yg duduk umah..kata mcm nie,
yg keja plak..kata mcm ni...
ada baik & buruknya & ada hikmah ...sebalik semua2 tu..

Amanda Suria berkata...

Zaman sekarang memang suami isteri kena bekerja..semua dah naik..kalau gaji suami RM15k sebulan ok la kot kalau nak jadi surirumah kan..at least kita membantu meringankan beban...

Sidratul Muntaha berkata...

dua - dua sama je
takde beza
Allah taala dah beri jalan yang tebaik dan rezeki masing2 baik yang kerja atau jadi surirumah
just nuture and cherish every moment and opportunity

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...