22 Januari 2014

Masak-Masak | Mi Kari Kerang Lebih! (Resepi Ohsem Blogger El Od =P)

Lama dah tak buat mi kari
Yumyum!
Last buat rasanya masa buat makan-makan kat umah sempena Aidilfitri aritu
Lama gak tu, lepas tu langsung takde buat-buat dah
Huhu!

Ni sebab PapaZN rekues, tu yang buat jugak tu
Kalu idak, lagi lama la tak buat haha!




Kali ni kerang kasi letak lebeyyy, haha!
Baru umpph! =p

Serius la, sejak kali pertama buat dulu
Guna resepi daripada blogger El ni
Memang simple, mudah dan senang nak buat
Yang paling penting sedap! =p
TQ El sebab share resepi


Meh MamaZN share resepi lagi =p

RESEPI MI KARI

Bahan-bahan untuk kuah :
2 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1cm halia
(semua diblend)

2 sudu cili blend/giling
1 mangkuk air rebusan kulit udang
4 ekor isi udang yang telah diblend
1kg kerang yang telah siap direbus
5 sudu besar serbuk kari daging (dibancuh ngan sedikit air)
fishball
fishcake
isi ayam beberapa ketul
1 biji ubi kentang di rebus dan dilenyek
bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis
1 batang serai
sedikit daun kari
1 kotak santan
mee kuning
1 keping asam keping


Bahan-bahan untuk hiasan :
telur rebus (kalau nak)
sawi & taugeh dicelur
daun bwg dan sup
cili potong dan bwg goreng


Cara2:
[1] Tumis cili blend & bahan kisaran hingga naik bau
[2] Masuk bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis dan daun kari
[3] Tumis sampai semuanya sedikit garing 
[4] Masukkan air rebusan kulit udang dan isi udang - kacau sebati
[5] Masukkan serai yg dititik
[6] Masukkan pes kari dan sedikit air
[7] Perasakan dengan garam dan gula
[8] Kacau hingga naik bau
[9] Masukkan kerang, isi ayam, fishball, fishcake, tauhu goreng dan kentang yang dilenyek
[10] Perlahankan api dan gaul hingga sebati
[11] Masukkan santan
[12] Kacau dan biar hingga pecah minyak dan pekat

Siap untuk dihidang bersama sayuran dan mee :)


Serius la sedap!
Pastu lagi best, kalu ada balance kuah tu
Boleh buat cicah ngan roti
Takpun makan ngan nasi putih
Apa ada hal kan? ;)
(pada yang tak cerewet la =p)

11 comments:

mama tisya berkata...

laparrr..fav ni tp tkpernah buat

Sidratul Muntaha berkata...

selalu buta..
org umah la suke nau kerang..
siap kdg2 buat lawak dgn dia
dah ade kerang pink pun nak mkn kerang lagi
dan2 kena tepuk kat situ jugak
ahahaha

Gieyana berkata...

Feveret gk nih..tp nw x mkn lg mee

el berkata...

mmg lapar tgk mee kari uols
iols pun lama giler x masak mee kari ni..terliur sudahh ermm
nti CNY nak wat lah
kebetulan mak abah adik2 mai penang ada kenduri kezen kt sini..so nak jamu theyol makan..

syawalsimpsons berkata...

ok fine sue telan air liuq..tunggu sue up kat IG weekend ni yee..kikikikiki

mummy_ayu berkata...

yum yum...cedapnya...Ayu suka makan mee kari nie, tapi..lum pernah cuba lagi..selalu tlg Ibu jer.. :-)

Azura Aziz berkata...

wahhh, macam menarik jer.. nnt alycia nak cuba ;)

Sweetmama berkata...

mmg nampak sedap, k.eija x pernah lg try buat sendiri mee kari, nak simpan dulu resepi ni, tp buatnya x tau la bila..hehe..

Lily@MamaZaraZareef berkata...

wahh..nmpak sedapp..kite tak pernah buat kalau benda2 yg byk bhn sampingan ni..pemalas lah katekan..wuwuwuwuw..

Zura@Iwan berkata...

sedap lah mee
nk mkn gk le..
nk buat gk le..haha..

femes el nieh..
mmg pandai bab2 resepi kan..

Fiza Rahman berkata...

Sedapnya nad. SAmpai sini bau mee kari tu...hehehe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...